Seuraa 
Viestejä45973

Tietääkö kukaan jotain sodanaikaisesta karbiittilampusta.
Nimi on suunilleen tuon kaltainen. Yritin Wikipediasta löytää jotain siihen viittaavaa, mutta en onnistunut.

Lamppu toimi "karbiitilla" ja se oli suljetussa astiassa johon laitettiin vettä. Syntyvä kaasu purkautui suuaukosta ja paloi kirkkaalla liekillä.
Vaarallinen ko mikäkin!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Mitä haluat tietää? Ei ole mielestäni sen vaarallisempi kuin kynttilä tai öljylamppu. Erittäin kirkas valo. Ainoa haitta on että polttaessa syntyy hyvin lievä epämielyttävä haju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistanko minä nimen oikein?

Kyllä oli vaarallinen. Muistelen kun meillä kotona sitä tämän tästä heitettiin lumihankeen. Veli karjaisi, että ovi auki ja silloin se lamppu lensi.
Oli nimittäin veljen vastuulla mokomakin valonlähde.

Nuoren keksijän käsikirjasta vuodelta 53 löytyy piirrustukset yksinkertaisen karbidilampun tekemiseen.

Siinä on kaksi sisäkkäistä kuppia, joista toinen täytetään vedellä ja toinen lasketaan alassuin ensimmäisen sisään. Päälimmäisen kupin sisällä on pienessä metallihäkissä karbidinpaloja jotka koskettavat veteen ja kupissa on pieni reikä josta kaasu pääsee ulos.

Kaasu johdetaan letkua pitkin varsinaiseen lamppuosaan ja kaasunkehitin on itsesäätyvä. Jos kaasuhana suljetaan, paine kupin sisällä nousee ja se nostaa itse karbidin ylös vedestä, jolloin kaasunkehitys lakkaa.

Vaaratilanne syntyy silloin, kun karbidi murenee ja tippuu ulos häkistä, jolloin kaasun kehitystä ei voi pysäyttää. Jos säiliön sisään on jäänyt happea, voi asetyleeni räjähtää paineen noustessa.

Kiitos pojat.
Kyllä siitä oli Wikpediassa, mutta en huomannut tuota d -kirjainta tarjota.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat