Seuraa 
Viestejä4922

Kun saunassa heittää vettä kiukaalle, nouseeko vai laskeeko saunan ilman lämpötila?

Lierikki Riikonen

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (12)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Riippuu ilman lämpötilasta. Jos se on alle 100 C, niin nousee, ja jos
lämpötila on yli 100 C, niin laskee.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Riippuu ilman lämpötilasta. Jos se on alle 100 C, niin nousee, ja jos
lämpötila on yli 100 C, niin laskee.

Nyt voi tulla potaskaa, mutta korjatkaa tarvittaessa.

Muistelen, että tekussa olisimme energiatekniikan labroissa mitanneet lämpötilaa sekä kuivalla että kosteaan riepuun käärityllä mittarilla. Ja riepuun kääritty olisi antanut alhaisempia arvoja...

Edit: Jep. Käytetään ilmankosteuden määritykseen:

"Kosteuden mittaus onnistuu myös ns. kuivan ja kostean lämpömittarin avulla. Kuiva lämpötila luetaan tavallisesta lämpömittarista. Kostea lämpömittari on kuivan lämpömittarin kaltainen, mutta niiden nestekuula on verhottu kostealla kankaalla ja niitä tuuletetaan kosteuden haihduttamiseksi. Veden haihtumisessa sitoutuu lämpöä, joten kostea lämpötila on ilman kosteussisällöstä riippuen aina yhtäsuuri tai pienempi kuin kuiva lämpötila. Näiden lämpötilalukemien avulla saadaan ilman kosteus määritettyä taulukoista tai laskemalla."

http://www.fmi.fi/saa/havainto_5.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En tiedä voiko tästä suoraan päätellä asiaa, mutta ainakin taloyhtiöiden saunoista on tuttu semmoinen ilmiö, että löylyhuoneessa on aina huomattavasti kuumempi jos pari kylpijää on jättänyt saunomiset väliin. Tosin tällöin myös saunan suhteellinen kosteus on huomattavasti pienempi. Tämä nyt on tämmöisellä ihotuntumalla tehtyä havainnointia, asian tieteellisestä puolesta kun en mitään ymmärrä.

-Hebo

lierik
Kun saunassa heittää vettä kiukaalle, nouseeko vai laskeeko saunan ilman lämpötila?

se riippuupi hyvinkin pitkälti siittä, kuka sitä vettä sinne kiukaalle kaateleepi: nytkinhän onpi hyvinkin pitkälti niin, että ollessani erää kerran hinkanranta nimisellä rannalla olevassa täysin paitsi yleisessä niin myöskinsä ylellisessä saunassa suursaimaan rannalla saunomassa, tuli sinne löylyhuoneeseen pari sälliä, jotka olivat menossa tuolloin tulevalla viikolla järjestettäviin löylynheiton mm-kilpailuihin...eikä siinä sinänsä mitään...mutta net alko heti treenaan sitä löylynheittoa...yleisessä rantasaunassa, jossa perheellisiäkin henkilöitä perheittensä kanssa käy... tiedä sitten, mikä siinä nousi...länpötila vaiko länpötilansiirtokerroin, mutta parin änpärillisen jälkeen mä otin niiltä sen napun poies, kun mä aloin käymään niin kuumana, että teki mieleni huitoa sillä napulla niitä niitten pieniin päihin, kun ne viisaina selitti, että voipi mennä uloskin, jos onpi liian kuuma, mutta mä sanoin niille, että säästösyistä en aio mennä, koska myöskinsä minäkin olin maksanut sievoisen summan saadakseni täysin laillisen oikeuden nautiskella löylyistä...

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19804
lierik
Kun saunassa heittää vettä kiukaalle, nouseeko vai laskeeko saunan ilman lämpötila?

Paha sanoa, kun en ole mittaillut muuten kuin katsomalla saunamittaria; nousee sen mukaan. Tosin kostea ilmanala johtaa lämpöä paremmin kuin kuiva. (Lämpökaapissa nesteen lämpötila nousee hitaammin kuin vesihauteessa.) Meitillä on pyritty se sauna pitämään 70-80 asteessa, joten yli 100 asteen löylyistä ei ole kovastikkaan kokemuksia.

Tuohon kosteariepu juttuun sanoisin, itsekin aikoinaan aiheeseen perehtyneenä, että se mittarilukema on alhaisempi siinä kostealla rievulla päällystetyssä mittarissa silloin, jos sitä liikutellaan/ puhaltimella aiheutetaan ilmavirtaa. Käypi vähän samantapainen ilmiö kuin pakkasen vaikutuksen kasvu tuulennopeuden kasvaessa. Veden haihtuminen sitoo energiaa itseensä, mutta perusmittari ei havaitse "tuulettomissa" olosuhteissa sen rievun vaikutusta kovinkaan herkästi.

Taloyhtiöiden saunoissa sen kuumuuden tunteen saa toisaalta alemmaksi, jos heittelee sinne kiukaalle reilusti vettä ennen löylyihin menoa. (Kiuas jäähtyy, ilmankosteusarvot ja löylymukavuus paranee). Kuivassa ja kuumassa kun iho tuppaa hikoilemaan hitaammin kuin olisi tarve ja "viileyttävää" nestekerrosta ei ehdi syntyä; alkaapi nahka kurjasti kiristää.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä44193
lierik
Kun saunassa heittää vettä kiukaalle, nouseeko vai laskeeko saunan ilman lämpötila?

Tuo riippuu ainakin saunan ilman ja kiukaan lämpötilasta, ilmankosteudesta, kiukaan massasta ja saunan tilavuudesta. Normaalissa puulämmitteisessä saunassa, jossa lämpötila on siinä 70-85 astetta ja kosteus kohtuullinen, löylyn heittäminen vaikuttaa lämpötilaan hyvin vähän. Sellaisessa saunassa, jossa on kertalämmitteinen kiuas, lämmitetään aluksi lähinnä kiuasta. Saunan ilma pysyy viileämpänä. Silloin kiukaalta tuleva höyry siirtää varsinkin saunomisen alkaessa energiaa kiukaasta ilmaan ja ilma lämpenee. Toisaalta hyvin kuuma ja kuiva kerrostalosauna, jossa parin kuution tilassa on sähkökiuas, lämpenee helposti noin 100 asteeseen ja jäähtyy 10-15 astetta sitten kun alkaa heitellä löylyä.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Jos kiukaan lämpötila on yli 100 C ja ilman lämpötila alle 100 C, esim. 70 C
niin kiukaalle heitetty vesi lämpenee 100 C:een ja höyrystyy, jolloin
ilman + vesihöyryn lämpötila on suurempi kuin 70 C.
Jos taas ilman lämpötila on yli 100 C, niin siihen sekoittuva 100 C
vesihöyry jäähdyttää ilmaa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Näyttää olevan niin kuin Neutroni ja o_turunen esittävät. Otin lämpömittarin saunaan mukaan, kun sattui sellainen olemaan, tosin ei kovin tarkka. Yhden asteen tarkkuudella on näyttö.

Lauteelta mitattattaessa lämpötilao oli vajaa 80 C. Kun heittää loylyä lämpömittari kipuaa pari astetta kuumemmaksi. Ei siis kovin paljon. Sauna-systeemissä on suurin osa lämpömäärästä keskittunyt kiukaaseen. Kun löylyvesi höyrystyy jakaantuu lämpöä kuikaasta ympäröivään ilmaan leviävän höyryn mukana. Niin kuin jo todettiin. Siis jos se lämpötila on alle 100C ilmassa.

Lierikki Riikonen

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Mielenkiintoinen juttu onkin sitten se tosiseikka, miksis löylyn heittäminen tuntuu niin kuumalta, vaikka nimim. lierik mittasikin lämpötilan heilahtavan vain asteen verran! Aikas herkkä tuntoaisti, eh?

Jippo piilee siinä, että veden höyrystyminen sitoo valtavasti energiaa kiukaan kivistä, ja vesihöyry kuljettaa tätä "piilevää" energiaa mukanaan. Kun vesihöyry - jonka lämpötila ei välttämättä poikkea mainittavasti saunan lämpötilasta - kohtaa kylmän pinnan, se alkaa välittömästi tiivistyä takaisin vedeksi. Ihminenhän on vain 37-asteinen, mikä on sangen kylmä verrattuna saunan lämpötilaan. Kun vesihöyry tiivistyy takaisin vedeksi, se luovuttaa kiukaasta saamansa piilevän energian ympäristöönsä. Ja sekös polttaa.

Miksis sitten se lämpömittari ei heilahda rajummin samasta syystä? Syyhän on tietysti siinä, että lämpömittarin lämpötila on sama kuin saunankin, joten vesihöyryllä ei ole mainittavaa syytä alkaa tiivistymään sen pinnalle.

salai
Seuraa 
Viestejä9058

Mikä on kuumin sauna, missä olette kylpeneet. Pohjois-Karjalassa lämmitettiin kerran saunaa keskellä päivää (vaneriseinät ja iso Narvi-kiuas). Ei keritty itse kylpeä, kun otettiin aurinkoa keskellä lampea kelluvalla rannasta irrotetulla laiturilla, mutta aina joku kävi lisäämässä puita.

No isä tuli kalasta ja käskin mennä saunaan, jos siellä vielä olisi löylyä. Menin hetken päästä perässä ja isä oli kumarassa saunajakkaralla. Mittarissa oli 130° ja shampoopullot ihan venkuraksi vääntyneitä.

Eräs toinen kerta makasin kiukaan päällä selällään, mutta se olikin . . . jo toinen juttu.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Mitenköhän rajusti saunan koko vaikuttaa löylyn vaikutukseen?

Toinen asia mikä pälkähti mieleen. Onko kuinka moni kylpenyt perinteisessä savusaunassa? Siellä nimittäin omasta mielestäni 100 celcius-astetta ei tunnu vielä kovin kuumalta ja ainakin minä pystyn kylpemään savusaunassa paljon kauemmin kun tavallisessa puulämmitteisessä saunassa. Mistä sitten johtuneekin?

Kuumin sauna jossa olen ollut oli jotain 130 asteen luokkaa toissakesänä kaverin mökillä.

Tosin, kiitos reikäisen savupiipun, saunan lämpötila nousi moninkertaiseksi nukkuessamme. Sen verran kuumaksi että samalla meni vierestä saunarakennus, varasto, autotalli, ja uudenkarhean Lagunan toisen puolen muoviosat valuivat nätisti.

Joten kirjaimellisesti, tuhat astetta+ on kuumin sauna jossa käynyt.

Tuskin koskaan unohdan tunnetta mikä tulee kun saunaoluiden kirvoittamasta REM-unesta herää siihen että joku paikallinen huutaa korvaan "bastu brinner!".

Ei tullut kiitosta siitä reissusta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat