Seuraa 
Viestejä45973

Oireet ovat petollisen tavallisia
"Mahasyöpä saattaa olla pitkään oireeton. Salakavalaa on se, että mahasyövän ensioireet ovat aivan samanlaisia kuin hyvänlaatuisissa mahalaukun sairauksissa, kuten esimerkiksi mahakatarrissa ja mahahaavassa. Tyypillisiä ensioireita ovat ruoansulatushäiriöt, närästys, lievät vatsakivut ja mahan turpoaminen aterian jälkeen."

Pulssi.fi - Maija Lavonius, LT, vatsaelinkirurgi

En nyt itselleni ole mahasyöpää povaamassa, mutta närästys vaivaa nykyään varsin useasti. Tästä tuli mieleen, että onkos kukaan törmännyt tilastoihin tai löytyykö muuten asiantuntemusta siitä kuinka monella tutkitulla närästyspotilaalla itseasiassa onkin ikävämpi vaiva?

T. Gastroskopiafobikko.

  • ylös 15
  • alas 8

Kommentit (10)

http://www.gastrolab.net/ksarty.htm
"Ärtynyt suoli on tavallisin vatsavaivoja aiheuttava tauti. Yli puolet kaikista lääkärikäynneistä vatsavaivojen takia johtuvat tästä taudista. Se on niin sanottu toiminnallinen, täysin vaaraton, mutta monasti pitkäaikainen ja kiusallinen.

Tauti on toiminnallinen
Kun puhutaan ärtyneestä suolesta, mainitaan usein, että se on toiminnallinen. Mitä tämä oikein tarkoittaa?

Sillä tarkoitetaan, ettei potilaalla ole havaittavissa mitään elimellistä vikaa, joka näkyisi esimerkiksi röntgenkuvissa tai suolen tähystyksissä. Itse suolessa ei ole siis vikaa, mutta silti se toimii poikkeavasti, ja aiheuttaa kipua ja muita oireita. Se, ettei tutkimuksissa todeta mitään vikaa, ei siis suinkaan tarkoita sen, ettei mitään tautia ole. Samalla tämä tarkoittaa sen, ettei tätä tauti voi leikkauksella parantaa. /.../"

Kokeile ensin tätä. Voi veljet mikä vaiva. Ja ihan vaan ilman syytä?
Jos kuitenkin tuo tressi.

tietää
Kokeile ensin tätä. Voi veljet mikä vaiva. Ja ihan vaan ilman syytä? Jos kuitenkin tuo tressi.

Miula ei korvenna tuolla puolella putkistoa, joten tuosta tuskin on kyse - esille tuomasi vaiva kyllä vaikuttaa mahottoman ikävältä. Ihan normi närästystä siis täällä - on käsittääkseni järkyttävän yleistä. Siksi olettaisin tuohon alunperäiseen kysymykseeni mahottoman pientä prosenttia.

Mutta.. ressi, liikaa kahvia ja tupakkaa.. ruokaa, jos muistaa.. ja sitten rennietä. Untakin vois joskus olla tarpeeksi, josta tulikin mieleen, että hyvää yötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos luit koko tekstin, siellä mainittiin että mahdolliset vaivat ovat hyvin monenlaisia, närästys kuului myös listaan. Taidan itsekkin kärsiä tuosta jonkin verran, varsinkin kun tulee liikuttua vähänlaisesti joinakin päivinä (tai pikemminkin istuttua paikallaan pitkiä aikoja).

Refluksitaudista sairastavilla on (vielä hyvänlaatuisia) limakalvomuutoksia
(nk Barretin ruokatorvi) n 6- 14%, joista muodostuu vain 0,2-2% adenokarsinooma (ruokatorven syöpä). Osuutta on myöskin nähty olevan tupakoinnilla, ylipainolla sekä miessukupuolella (2/3 tapauksista miehillä).

Barreteille tähystysväli voi
olla kolmisen vuotta - sama kuin esim toisilla CU:ta sairastavilla.

Tähystyksen saa yksityisellä "humautusnukutuksessa" eli
siinä samassa mitä käytetään lapsilla korvaputkiasennuksissa.

Refluksitauti voi oireilla lähes 20 eri vaivalla jotka esiintyvät ylävatsan, ruokatorven, kurkunpään, keuhkojen, poski-onteloiden ja keskikorvan alueella. Toiset kiistanalaisiakin.
Suurimmalla osalla refluksikoilla ei ole mitään vaurioita ruokatorvessa (=ei erosiivinen relfuksitauti), joka ei kuitenkaan tarkoita "helpompaa" versiota taudista - itse asiassa usein juuri päinvastoin.

Kokeilepa hakea apteekista omepratsolia ja vetele sitä muutama päivä. Jos auttaa, niin kyse on liikahappoisuudesta.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197

Gastroskopiafobikko: Onko sinua ikinä tähystetty? Ei ole paha tutkimus vaikka siitä kauhujuttuja kulkee. Sitten saa tietää, mitä vatsasta löytyy, ei tarvitse miettiä. Kun vielä ottavat koepalat ja muut näytteet, saa vaivaan auttavat tai jopa vaivan poistavan lääkkeen. Suosittelen.

Tilastot eivät paljon lohduta, jos kuuluu yksilönä juuri siihen 0,2 prosenttiin.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Tätä ei saisi sanoa ääneen, mutta varsin laajalla käytännön kokemuksella väitän, että yleisin vatsavaivojen syy on vilja. Tiedän keskustelupalstoilta kirjaimellisesti satoja ihmisiä, joilta vatsavaivat hävisivät tyystin kun kokeilivat täysin viljatonta ruokavaliota. (Ja meidänkin perheessä tapauksia on kaksi.)

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517

Helikobakteerihäädöllä pääsin vuosikausia kestäneestä närästyksestä. Gastroskopialta en kylläkään välttynyt.
Haavaumat ja arpeutumat olivat myös hävinneet, kun kävin seurantatähystyksessä muutaman kuukauden kuluttua.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Kannattaa mennä reippaasti tähystykseen sen sijaan, että yrittää tehdä omia diagnooseja netissä. Itselläni närästysvaiva paljastui tähystyksessä lieväksi palleatyräksi ja refluksitaudiksi. Refluksitauti varmistettiin ruokatorven 24h pH- ja impedanssimittauksella ja pääsin leikkausjonoon.

Närästys ei luonnollisestikaan aina johdu samasta syystä kuin itselläni, mutta se selviää tähystyksellä.

Omasta mielestäni tähystys on kyllä ihan perseestä, mutta se ei satu yhtään, toimenpiteenä se on erittäin nopea eikä siihen kuole. Lähinnä se on sietämättömän ällöttävää.

beeta
Mutta.. ressi, liikaa kahvia ja tupakkaa.. ruokaa, jos muistaa.. ja sitten rennietä. Untakin vois joskus olla tarpeeksi, josta tulikin mieleen, että hyvää yötä.Stressi voi johtua pelkästään huonoista omista elämäntapavalinnoista ja se voi aiheuttaa ties mitä neuroottisuutta ja luulotautisuutta, mm. jatkuva syöpä jossakinpäin kroppaa.

Viljattomuutta kannattaa kokeilla samalla kun kohtuullistat elämäntapasi.

Aika turhaa mennä johonkin mahatähystykseen jos itsekin tajuaa että elämäntavoissa ja hallinnassa on jotakin vikaa.
"Tyvestä puuhun noustaan".. nääs.

Jos vaivana on liika stressiherkkyys ja sitäkautta ei saa ihminen oloaan rauhoittumaan niin sitten pitääpi lähteä tutkimaan sen syytä. Kukaanhan ei ole ns. normaali. Tervettä ihmistä ei olekkaan. Siks pitää aina selvittää jokaisen vaivan perimmäinen syy.. niin, siis jos/kun haluaa olla mahdollisimman terve.

Mahatähystyksestä.. Minullekin se tehtiin. Lääkäri halus varmistua ja "pakotti" mut siihen. Olipa ällöö joo, mutta en kuollut siihen enkä ees oksentanut vaikka olin sitä toimenpidettä kammonnut todella paljon.
Se on hetkessä ohi.
Paljon pahempaakin oon kokenut monesti elämässäni.

Tee ny ihan mitäs teetkin mutta järkevintä on edetä harkiten ja rauhallisesti. Jos ei osaa niin sit miettimään mikä aiheuttaa hektisyyttä..
Vatsavaivojen takana taitaa useimmiten olla hermoista johtuvia vaivoja? Jännitystä sun muuta.
Huono seurakin voi vaikuttaa merkittävästi. Jotkut kärsii siitäkin synnynnäisesti. Läheiset painostaa ja stressaa omien piintyneiden tapojensa ja omien mielihalujensa takia tai sitten omaa ärtymystään, ties mitä seurannaisvaikutusvatsavaivojaan potien, neuroosejaan, psykoottisuuksiaan.
Kokonaisuudessa yksi ihminen on aika avuton joskus ja niinkin voi olla että on vain muiden sijaiskärsijä.

Elämä pitää ottaa haltuun.
Silloin siitä saa eniten irti.

  • ylös 10
  • alas 6

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat