Seuraa 
Viestejä45973

Voisiko kevätmasennusta itselääkitä Tryptophanilla?

http://www.pakkotoisto.com/kauppa/product_info.php?manufacturers_id=16&p...

L-Tryptofaani on välttämätön aminohappo, jota tarvitaan aivojen välittäjäaineen serotoniinin tuotantoon. Sen on todettu tehoavan ahdistukseen, keskittymisvaikeuksiin masennukseen ja unettomuuteen. Elimistö tuottaa tryptofaanista serotoniinin kaltaista ainetta nimeltä melatoniini.

L-Tryptophan 98 %, vuorokausiannos 1-2g, mukana noin 0,5g annosmitta. ANNOSTA EI SAA YLITTÄÄ!

Käyttö:
Nautitaan hetki ennen nukkumaan menoa. L-tryptofaani sekoaa huonosti nesteeseen, joten se kannattaa sekoittaa esimerkiksi jogurttiin tai rahkaan.

  • ylös 1
  • alas 2

Kommentit (15)

Minä en välttämättä uskaltaisi napsia mitään mielialoihin vahvasti vaikuttavia nappeja ilman lääkärin määräystä, vaikka syytä voisi ollakin. Ties miten huonoon kuntoon niillä saa itsensä jos ei konsultoi ensin jotain todellista asiantuntijaa.

Hakusanalla "melatoniini" löytyi tällaista tieto:

MELATONIINI
Melatoniini on elimistön oma hormoni, jota tuotetaan käpylisäkkeessä. Melatoniinin eritys mukailee tarkasti vuorokausirytmiä säädellen kaikkien nisäkkäiden uni-valve -rytmiä. Melatoniini toimii elimistössä ns. biologisena kellona. Melatoniinia erittyy pimeään aikaan, ja sen eritys lakkaa nopeasti valon määrän lisääntyessä. Melatoniinin eritys vaihtelee myös vuodenajan mukaan.

Melatoniini osallistuu elimistössä moniin varsinkin iän mukana muuttuviin prosesseihin. Varhaislapsuudessa melatoniinin eritys on huipussaan. Melatoniinin eritys vähenee ihmisen ikääntyessä. Jo puberteetin lähestyessä melatoniinipitoisuus alkaa laskea, ja yli 70 vuotiailla se on merkittävästi huonontunut. Myös stressi vähentää melatoniinin eritystä.

Melatoniini vaikuttaa elimistössä monin tavoin:
# Säätelee unta ja auttaa unensaantia
# Vaikuttaa mielialaan
# Toimii antioksidanttina
# Hidastaa ikääntymisestä aiheutuvia muutoksia elimistössä
# Vahvistaa puolustusjärjestelmää.

Ilmeisesti Ingmanilla on myynnissä jonkinlainen melatoniini-juoma.
http://www.ingman.fi/terveydeksi/melatoniini.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Blackwood
Minä en välttämättä uskaltaisi napsia mitään mielialoihin vahvasti vaikuttavia nappeja ilman lääkärin määräystä, vaikka syytä voisi ollakin. Ties miten huonoon kuntoon niillä saa itsensä jos ei konsultoi ensin jotain todellista asiantuntijaa.

Tuskin tuo kovin voimakkaasti vaikuttaa kun sitä vapaasti saa myydä. Vai onko viranomaisilta vain jäänyt huomaamatta?

Deus Ex
Tuskin tuo kovin voimakkaasti vaikuttaa kun sitä vapaasti saa myydä. Vai onko viranomaisilta vain jäänyt huomaamatta?

Varmasti vaikuttaa, ainakin suurempina annoksina. Tuo capseilla kirjoitettu varoitus "ANNOSTA EI SAA YLITTÄÄ" viittaa aika vahvasti sellaiseen. Mutta en oikein tiedä miten viranomaiset suhtautuvat näihin. Voihan yskänlääkettäkin ostaa apteekista ilman reseptiä, kulauttaa alas koko pullollisen ja alkaa nähdä halluja. Tuo sivusto ei tosin ole sama asia kuin apteekki.

Edit: Eräs kaverini on pakkotoisto.comin vakiokäyttäjä ja tiesi kertoa, että kyseisellä puljulla on lupa myydä lisäravinteita.

Ingmannin mainos näkyy olevan maitomainos: Kuopion tienoilla on yksi tila tai pieni määrä lehmiä, jotka tuottavat melatoniinimaitoa eli ne lypsetään yöllä, jolloin melatoniinin eritys on korkea. Suuria määriä ei pystytä tuottamaan käytännön hankaluuksien takia. (lehmien lypsyaika yöllä-pimeällä) Joskus vuosia sitten luin melatoniinimaidosta ja lähikaupastani kysyin ja pyörittelivät silmiään.

Amerikkalaisille aikoinaan melatoniinia ja tryphtophania, 10-15 vuotta sitten markkinoitiin ihmelääkkeenä, ikinuoruuden takaajina.

Melatoniinista ainakin Amerikan markkinoilta löytyy kirjallisuutta hyllymetreittäin. Joskus niihin aikoihin tuli sieltä ostettua kirjoja ja luettua melatoniinista ja tryptofaanista, mutta eipä noista ihmeemmin sittemmin ole kuulunut.

Melatoniinin oikeaa määrää unilääkkeenä tai jetlagiin ei tiedetä, arviot vaihtelevat 1-5 mg.

Virallinen koululääketiede Suomessa on varsin nihilisti ottamaan mitään kantaa kumpaankaan. Melatoniinia käytetään jetlagiin ja sen teho on parempi itäänpäin matkustettaessa.

Itselläni on purkki melatoniinia ja oli mukana Japanissa, mutta unensaanti ei ollut ongelma ja jetlagiä en muistanut edes ajatella, ohjelmaa oli niin paljon. Purkki oli sängyn päädyssä hyllyllä, mutta yhtenäkään iltana en jaksanut enkä muistanut ottaa, sammuin heti, kun näin vuoteen.

L-tryptofaani on yksi ihmisille välttämättömistä 21 aminohapposortista. Niille joilla on vähemmän biologiantietämystä kerrottakoon siis, että se on yksi niistä 21 rakennuspalikasta, josta kaikki meidän kehon proteiinit, ja pitkälle kaikki muutkin eläinkunnan, ja monet kasvikunnankin proteiinit on rakennettu.
Tryptofaania saa siis kaikenkarvaisesta ruuasta, etenkin kaikista 'täysiarvoisista' proteiinilähteistä.

Moniin masennuksiin ja muihin masennusta lähenteliviin tiloihin määrätään nykyään serotoniinin takaisin-oton estäjää - eli serotoniini on kauemmin vapaana hermosolujen välisissä synapseissa, ja voi vaikuttaa enemmän. (Sikäli kun ahkera aktivointi ei aiheuta pitkän päälle serotoniini-reseptorien vähenemistä, mistä en ole vielä saanut kaivettua esille dataa. On jokatapauksessa yleinen reaktio monien reseptorien yliaktivoinnin tuloksena.)

Tryptofaanista voi taas oma keho oman säätelykoneistonsa mukaisesta valmistaa serotoniina (ja melatoniinia). Tryptofaanista ajateltiin siksi lievien masennusten hyvää hoitokeinoa, ja sitä saa vapaasti ostaa tabletteina (ja ilmeisesti jauheena) useissa maissa. Iso osa maita (kuten esim ruotsi) on kuitenkin kieltänyt tryptofaanin yleisen myynnin eikä lääkäritkään sitä taida pahemmin kirjoitella reseptillä, onnettoman tapahtumaketjun takia josta ystäväni (orgaaninen kemisti) kertoi:
Yksi tryptofaanin yleisimmistä valmistajista muutti kerran valmistusprosessia olikohan se niin että bakteerikanta (joka tryptofaania tuotti) vaihdettiin tai sitten vain sen puhdistusmenetelmiä muutettiin. Uuden prosessin mukana pääsi tryptofaanitabletteihin mukaan jotain ei-toivottua sivuainetta joka aiheutti ikäviä sivuvaikutuksia - olikohan se niin että se nosti verenpainetta. Silloin vedettiin kaikki tabletit markkinoilta ja valmistaja muutti taas menetelmänsä turvallisiksi, mutta vahinko oli jo sattunut ja tryptofaani sai huonon maineen ja kiellettiin useissa maissa.

Voitteko kuvitella, yksi välttämättömistä aminohapoista, ja sen myynti on luvatonta. Siitä saa kuitenkin tilata maista missä se on laillista ilman sen kummempia seuraksia, käsittääkseni.

Olin itse sairaslomalla stressin takia ja söin tryptofaani-tabletteja sen aiheuttamien mielialan heittelyjen takia. Vaikutus tuntui joltisenkin tasaannuttavalta. Lääkäri totesi siihen että jos oikein masennun niin voin saada masennuslääkkeitä, muuten jos tryptofaani tuntuu vaikuttavan hyvin niin syö ihmeessä. Lisäksi minulla oli univaikeuksia, mutta vaikeampi sanoa auttoiko niiden loppumiseen tryptofaani vai sairasloma..

Syökää siis ihmeessä, mutta älkää ylittäkö rajoituksia, jos joku viisas ihminen on ne hyvin asettanut. Itse söin ensin 0,5g päivässä ja sitten 0,25g, parin viikon ajan.

"Olin itse sairaslomalla stressin takia ja söin tryptofaani-tabletteja sen aiheuttamien mielialan heittelyjen takia."

Siis stressin aiheuttaman mielialan heittelyhen takia, ei tryptofaanin :)

Välttämättömiä aminohappoja on 10 eli ne pitää saada ravinnosta, loput elimistö pystyy itse syntetoimaan.

-----------

VÄLTTÄMÄTTÖMÄT ( ESSENTIELLIT ) AMINOHAPOT

Vaikka valkuaisaineiden valmistamiseen tarvitaan kaikkia 20 aminohappoa, vain osa aminohapoista on pakko saada ravinnosta. Monet bakteerit ja kasvit voivat muodostaa aminohappoja muista aineenvaihduntatuotteista, mutta ihmisillä muiden eläinten joukossa on kyky tuottaa vain osaa itse, muut on saatava ravinnosta. Nämä välttämättä tarvittavat aminohapot ovat seuraavat:

arginiini
histidiini
isoleusiini
leusiini
lysiini
metioniini
fenyylialaniini
treoniini
tryptofaani
valiini

http://www.uku.fi/laitokset/anat/sob/es ... chor617116

----------

Aminohappoanalyysin tulkintaa (essentiellit aminohapot)

1. Arginiini
Matala: johtuu usein ravinnon sisältämästä yksipuolisesta proteiinista; arginiini imeytyy huonosti. Suuret pitoisuudet arginiinia (> 1.5g/pv) vapauttaa kasvuhormonia. Korkea: saattaa olla merkki aineenvaihdunnallisesta häiriöstä virtsahapposyklissä. Mangaanin supplementaatio voi auttaa, koska se aktivoi arginaasi entsyymiä.

2. Histidiini
Matala: jos muut essentiellit aminohapot ovat alhaalla tarkista onko ravinnon proteiinimäärä riittävä tai onko kyseessä imeytymishäiriö. Alhainen histidiini liittyy usein nivelreumaan. Salisylaatit ja steroidit alentavat plasman histidiiniä. Korkea: liiallinen proteiinien käyttö. Jos myös 3-metyylihistidiini on korkealla, lihaksiston proteiineja puretaan.

3. Isoleusiini:
Matala: tämän aminohapon puutos saattaa aiheuttaa hypoglykemiaa ja siihen liittyviä ongelmia, lihaksiston pienenemistä tai kyvyttömyyttä muodostaa lihasmassaa. Jos myös muut haaroittuneet aminohapot (BCAA) ovat alhaalla, suositellaan isoleusiinin supplementaatiota yhdessä niasiinin kanssa. Korkea: saattaa merkitä kyseisen aminohapon liikasaantia ravinnosta tai sen vajavaista metaboliaa. Jos muut BCAA:t ovat ovat koholla suositellaan B6-vitamiinin lisäystä aineenvaihdunnan parantamiseksi.

4. Leusiini
Matala: on usein merkki luurankolihasten kataboliasta. Asian varmistamiseksi tarkista 3-metyylihistidiini. Kuten muidenkin BCAA-aminohappojen kohdalla leusiinin alhainen pitoisuus voi johtua: voimakkaasta fyysisestä harjoittelusta, stressistä, aliravitsemuksesta, palovammoista, kirurgiasta, vaikeasta sairaudesta jne. Suositellaan kaikkien kolmen BCAA:n lisäystä ravintoon. Korkea: ravinnon liian suuresta proteiinipitoisuudesta tai niiden puutteellisesta hyväksikäytöstä. 24h paasto ei nosta tavallisten aminohappojen, mutta nostaa BCAA-aminohappojen pitoisuuksia. Korkea leusiini voi estää ureageneesiä ja stimuloida insuliinin eritystä. Tarkista leusiinin saanti ravinnosta ja lisää B6-vitamiinia.

5. Lysiini
Matala: merkitsee ravinnon vähäistä lysiinipitoisuutta tai liian korkeaa arginiinin saantia. Alhainen lysiinin voi estää aminohappojen transaminaatiota ja kollageenisynteesiä. Jos potilaalla on jatkuvaa heikkoutta tai veren korkeita triglyseridipitoisuuksia lisää ravintoon lysiiniä ja karnitiinia. Korkea: kyseessä on useimmiten lysiinin vajavaisesta aineenvaihdunnasta. Lisää ruokavalioon C-vitamiinia, niasiinia, B6, B5 ja rautaa, jotka parantavat lysiinin hyväksikäyttöä.

6. Metioniini
Alhaalla: ruokavaliossa on liian vähän proteiineja. Saattaa myös johtua rikkiaineenvaihdunnan häiriöstä. Suositellaan metioniinin supplementaatiota tai ruokavalion korjausta. Korkea: liiallinen määrä metioniinipitoista proteiinia ruokavaliossa tai huono metioniinin aineenvaihdunta. Jos muutkin rikkiä sisältävät aminohapot ovat alhaalla suositellaan B6-vitamiinin ja magnesiumin lisäystä. Magnesium ja B6-vitamiini toimivat metioniiniaineenvaihdunnan kofaktoreina.

7. Fenyylialaniini
Alhaalla: voi olla seurausta muuntuneesta kilpirauhasen toiminnasta ja katekoliamiinien puutoksesta, johon liittyy depressiota, kognitiivisia häiriöitä, huonomuistisuutta, yleistä heikkoutta ja autonomisen hermoston toiminnan häiriöitä. Suositellaan stressin vähentämistä ja fenyylialaniinin supplementaatiota. Korkea: liian runsasproteiininen ravinto tai metabolinen häiriö fenyylialaniinin muuttamisessa tyrosiiniksi. Rautaa tarvitaan tähän entsymaattiseen prosessiin. Tarkista testin tyrosiinipitoisuus, jos tyrosiini on alhaalla lisää tyrosiinia ja rautaa.

8. Treoniini
Alhaalla: saattaa aiheuttaa hypoglykeemisiä oireita erityisesti jos myös glysiini ja seriini ovat alhaalla. Ota supplementteina treoniinia ja BCAA-aminohappoja. Korkealla: liian korkea ravinnon treoniinipitoisuus tai puuttellinen treoniinin metabolia. Treoniinin aineenvaihdunta vaatii pyridoksaali-5-fosfaattia. Sinkkiä tarvitaan fosforyloimaan B6-vitamiini aktiiviseen koentsyymimuotoon.

9. Tryptofaani
Alhaalla: saattaa liittyä masennukseen, unettomuuteen ja skitsofreniaan. Supplementaatio tryptofaanilla tai 5-H-tryptofaanilla saattaa olla hyödyksi. 5-H-tryptofaani on yhden entsymaattisen reaktion päässä serotoniinista. Korkealla: tryptofaanin puutteellinen metabolia. Tryptofaanin aineenvaihduntaa parantaa niasiini ja B6-vitamiini.

10. Valiini
Alhaalla: valiinin ja muiden BCAA-aminohappojen puutos saattaa liittyä lihasmassan pienenemiseen. Jos useimmat essentiellit aminohapot ovat alhaalla, tarkista onko mahassa riittävästi suolahappoa. Supplementoi BCAA-aminohappoja. Korkealla: ruokavalion liiallinen valiinipitoisuus tai B6-vitamiinin puutos. Jos muutkin BCAA-aminohapot ovat korkealla suositellaan B6-vitamiinilisää.

http://www.mdd.fi/Pages/lisa_amino.html

-------------

L-tryptofaani
Tappava gm-valmiste

25.6.2000 Ihmisen elimistö erittää vähäisessä määrin tryptofaani-nimistä aminohappoa, valkuaisen rakennusainetta, jonka määrän vaihtelulla on aivotoimintojen puitteissa todettu syy-yhteys masennukseen ja sen ehkäisymahdollisuuksiin. Tryptofaania on tuotettu bakteeriviljelmiä fermentoimalla 1970-luvulta lähtien. Yhdysvalloissa sitä on markkinoitu vapaasti ravinnelisänä mm. luontaistuotekaupoissa. Suomessa tryptofaani kuuluu lääkelainsäädännön piiriin. Sitä myydään vain reseptilääkkeenä apteekkien itse valmistamana. Sen käyttö "luontaisena" masennuslääkkeenä sekä unettomuuteen on hyvin vähäistä.
Haittavaikutuksia tryptofaanista ei ollut raportoitu ennen kuin japanilaisyritys Showa Denko alkoi valmistaa tuotetta muuntogeenisillä bakteereilla ja markkinoida sitä Yhdysvalloissa, jossa viranomaiset raportoivat vuonna 1989 muuntogeenitekniikalla tuotetun L-tryptofaanin tappaneen 37 ihmistä, vammauttaneen pysyvästi 1500 ja kaikkiaan noin 5000 ihmisen sairastuneen Eosinophilia Myalgia -syndroomana (EMS) tunnettuun tautiin. Tapauksen selvittely jätettiin kesken valmistajayrityksen tuhottua jatkotutkimusten kannalta keskeisen todistusaineiston eli muuntogeeniset bakteerikantansa.

Geeninsiirtotekniikkaa harjoittavan teollisuuden sekä USA:n viranomaisten ponnistukset keskittyivät sen jälkeen tapauksesta syntyneen kohun hiljentämiseen ja sen seikan korostamiseen, että koskaan ei tieteellisesti ehdottoman varmasti pystytty todistamaan, että geenitekniikka olisi ollut murhenäytelmän syy. Kaikki kootut faktat kuitenkin viittasivat siihen, että nimenomaan geenitekniikalla aikaansaatu tryptofaanin tuotantoa kiihdyttävä prosessi kehitti sivutuotteena supermyrkkyä, joka oli tappavaa hyvin pieninä pitoisuuksina (alle 0,1 % aineen kokonaispainosta).

Luonnollisin bakteeriviljelmin tuotetut saman yhtiön sekä lukuisten muiden yhtiöiden tuottamat valmisteet eivät missään vaiheessa ole aiheuttanut kohtalokasta EMS-tautia. Kummastusta ja mitä erilaisempia epäilyksiä tapauksessa on tähän päivään asti herättänyt se, miksi yhtiö tuhosi tutkimuksen kannalta mitä merkittävimmän todistusaineiston myrkyn kehittymisen vaiheiden selvittämiseksi. Vielä enemmän kummastusta on herättänyt miksi koko tapaus on tahdottu jälkeenpäin vaieta kuoliaaksi, eikä sittemmin viranomaisten eikä muultakaan taholta ole pantu toimeksi tuottaa uusia vastaavia muuntogeenibakteereita myrkynkehityksen syntymisvaiheiden tutkimiseksi. Monet arvelut painottuvat ennen kaikkea epäilemään, että geenitekniikan kaupallisen soveltamisen kiirehtiminen ja alan teollisuuden suojeleminen on arvojen puntarissa pantu kansalaisten turvallisuuden edelle. Samalla asiaankuuluva ja tapauksen yleisen edun vaatima tieteelliseen tutkimustyöhön panostaminen on jyrätty nopeiden taloudellisten tuottojen alle, arvelevat lukuisat alan tutkijat.

http://www.bioturva.org/art/mar01.htm

Kyseistä bioturva.org en tunne, enkä osaa sanoa mitään kirjoituksen luotettavuudesta.

Tryptofaanilla ei ole mainittavaa vaikutusta masennuksen hoidossa tai estossa.

Rohdoksista mäkikuismauutetta monet käyttävät , koska sitä saa ilman reseptiä. Masennuslääkkeisiin yhdistettynä se voi olla vaarallista. Silmiini ei ole osunut yhtään tutkimusta, jossa sen vaikutus olisi luotettavasti pystytty todentamaan (kaksoissokko ym). Voipi tietysti kokeilla, josko on apua. Itse olen aika skeptinen.

Kalarasvoista on ilmeisesti todella apua masennukseen, vaikutusmekanismi on vielä vähän epäselvä. Kaikenmaailman Tolostohtorit ovat tietysti hyökänneet tähän väliin omine luontaispillereineen.

Ravitsemuksellisesti oikeanlaista ja imeytyvää kalaöljyä saa syömällä rasvaista kalaa kaksi kolme ateriaa viikossa. Rasvaisia kaloja ovat mm. lohi, kirjolohi, makrilli silakka ja ehkä muikkukin. Sopii kokeilla, kliinistä näyttöä tehosta kertyy koko ajan lisää.

Tumma suklaa, siis sellainen jonka kaakaopitoisuus on suuri, lisänne luomusti serotoniinin määrää, tutkimusnäyttöä on jonkin verran.

Netistä löytyy paljon ohjeita lievän masiksen itsehoitoon, esim tukiasema. net on luotettava.

Jos hiukankin epäilet sairastavasi lievääkin masennusta, etkä vaan lievää alakuloisuutta, löytyy hyviä itsetehtäviä masennustestejä netistä.

Mikäli depparipisteitä näistä testeistä kertyy vähänkin, suosittelen oikealle lääkärille menoa.

Ensimmäinen ja lieväkin masennus kannattaa heti hoitaa kunnolla. Depressiolla kun on taipumus uusia ja hoitamattomana uudet jakso ovat entistä vaikea-asteisempia ja pitkäaikaisempia.

Mieti asiaa.

Lämpimin terveisin

Mummo

Mäkikuismauuttella on myös monien muiden lääkkeiden kanssa "napit vastakkain".
Esimerkkinä nykyajan naisen itsestäänselvyydet elikkäs ehkäisypillerit. Vähentää tehoa. Että niin.
(asiasta kolmanteenmiljoonanteen...)

Jeps, Neiti

Tuo pääsi unehtumaan, toisaalta oletin Deus Exn mieheksi, mutta lukevathan naisetkin näitä kirjoituksia, joten tuo yhteisvaikutus on todella tärkeä tietää.

Hyvä kun hoksasit!

Mummo

Itse syön melatoniinia joka ilta, koska sisäinen vuorokauteni on reilusti yli 24 tuntia, ja nukun aina pitkään ja sitten taas valvon pitkään.

Melatoniini auttaa todella tehokkaasti saamaan unen päästä kiinni, tasoittaen vuorokausirytmiäni.

Mennään hieman aiheen sivuun, mutta mäkikuismakin täällä tuli esille ja tälläinen kirjoitus osui silmiin.
-------------

Mäkikuisman teho rajallinen

Mäkikuismasta (Hypericum perforatum) valmistettujen luontaistuotteiden teho masennuksen hoidossa on edelleen kiistanalainen. Eräissä satunnaistetuissa kaksoissokkotutkimuksissa on havaittu selvä vaikutus, toisissa ei. Vuosien 1996–2000 välillä julkaistut systemoidut katsaukset päätyivät siihen, että mäkikuismalla on lumetta suurempi ja vanhoihin masennuslääkkeisiin vertautuva vaikutus. Tutkimusmenetelmissä on kuitenkin ollut puutteita, aineistoissa on ollut henkilöitä, jotka eivät ole täyttäneet vakavan masennuksen diagnostisia kriteerejä. Myöhemmin julkaistuissa ja metodisesti paremmissa tutkimuksissa vaikutukset ovat olleet vähäisempiä. Siksi aiheesta tehtiin uusi meta-analyysi soveltaen tiukempia kriteerejä. Mukana oli 37 satunnaistettua kaksoissokkotutkimusta. Kaikkien tutkimustuloksien tarkastelu yhdessä ei muuttanut käsitystä – mäkikuisma vähensi tässäkin vertailussa masennusta selvästi lumehoitoa enemmän ja suurin piirtein yhtä paljon kuin vanhat masennuslääkkeet. Mutta kun tarkasteltiin kuutta uusinta hyvin tehtyä ja suurta tutkimusta, joissa potilaat täyttivät vakavan masennuksen diagnostiset kriteerit, mäkikuisman vaikutus oli selvästi pienempi, kliinisesti vähäinen ja tilastollisesti juuri ja juuri merkitsevä (OR 1,15, 95 %:n luottamusväli 1,02–1,29). Hoitomyöntyvyys oli mäkikuismaa saaneilla parempi ja haittavaikutukset vähäisemmät kuin vanhoja masennuslääkkeitä saaneilla. (Br J Psychiatry 2005;186)- Kari Poikolainen

Yksi asia pääsi unohtumaan. Moni "lääkitsee" masennustaan alkoholilla, mutta sillä onkin masennusta pahentava vaikutus, jonka jokainen morkkiksen kokenut tietää.

Kliininen depressio tuntuu samalta, jos eläydyt pahimpaan ikinä tuntemaasi morkkikseen ja sitten kerrot tunnelman tuhannella. Ja se ei helpota lainkaan iltaan mennessä. Siksi masennuksen hyvä hoito näkyy ihan valtakunnallisesti laskevissa itsemurhaluvuissa.

Mummo

Tryptofaanista vielä, että sen puutosten tiedetään tutkitusti aiheuttavan masennusta. Joten varmasti se ainakin joissain tapauksissa auttaa. Muutenkin sen positiivisista vaikutuksista masennukseen on jonkin verran näyttöä. Jos ehdin etsiskellä niin pistän tänne vielä referenssejä, muutoin voi myös itse katsoa täältä:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi

Hyvä lääketieteellisten artikkelien hakukone.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat