Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Heräsin äsken helvetin häijyyn painajaiseen, ja valvahdan hetken koneella ennen maate menoa... kulta nukkuu autuaasti parvella, suloista. (Piti hipsiä hiljaa hänen viereltään etten herätä).
huomasin tämän rutinan taas kerran. Tämä ääni tulee ilmi etenkin vanhemmissa malleissa. Itsellänikin on ns. "vanha p***a. Vuoden 2001 IBM Fujitsu.
Sellainen ritisevä ja ratiseva mekaaninen ääni, jonka selvästi erottaa tuulettimien äänestä. Mikä sen mahtaa aiheuttaa? Olen avannut tietokoneen, ja tiedän perusteet. Mikä on lattakaapeli, keskusmuisti, emolevy, kaikki ne sonnat. Siis ns hardcoren. Softaa en harrasta...
Luen kemiaa omana alanani, spesiaalina orgaanista kemiaa. Ja harrasteina trooppista botaniikkaa ja herpetologiaa ynnä kotimaista lepidopterologiaa.
Tekniikan taitajat, kertokaa, miksi tietokoneen liikkumattomat osat rutisevat, mikä on se rahiseva latausääni? Kaaliini ei uppoa, että datan muuntelu virtapiireissä aiheuttaisi rahinaa!? Toisaalta, se on hyvin sähköisen kuuloinen ääni. Ja se kuuluu vain tietokoneen avaamisen ajan.
Miten ne kiinni juotetut piirit voi aiheuttaa ääntä?
Keho kyllä kurisee, mutta se ei olekaan mekaaninen.

Sivut

Kommentit (29)

Kovalevy on suurimmaksi osaksi mekaaninen. Siellä on pari pyörivää levyä sekä semmonen liikkuva vipukäsijuttusysteemi. Se voi rutista jotenkin.

Luulen tietäväni äänen ja olen itse päätellyt asian näin. Kaikki muut komponentithan ovat tuulettimia lukuunottamatta täysin vailla liikkuvia osia.

Jos vielä haluat varmennusta niin ota kylki(tai päällinen tjsp) auki koneesta ja vie korvaa komponentista toiseen.

Kiintolevy se siellä rutisee.

Kiintolevyn lukupää on kuin levysoittimen varsi, mutta ilman neulaa. Tämä varsi sitten liikkuu lukeakseen levyn pinnalla olevaa tietoa.

Tuosta liikkeestä tulee tuo kuvailemasi ääni. Kone varsinkin rutisee käynnistyksen yhteydessä ja vaikkapa tiedostoja kopioitaessa.

Yleensä vanhemmat kiintolevyt pitävät kovempaa meteliä kuin uudemmat.

Se rutiseva ääni kuuluu pääsi sisältä.

Hammaslääkäriltäsi saat yöksi laitettavat hammaskiskot,
jotka estävät hampaiden pureskelun nukkuessasi.

Petu
Seuraa 
Viestejä2287
Liittynyt17.3.2005

Terse! Minun tietsikka on 2003 ja on aina pitänyt kyseistä rahinaa . Se tosiaan johtuu kiintolevyn mallista ja kuinka hyvälaatuinen se on . Tämä on muuten toiminut moitteettomasti . En niin hirveästi kiinnitä siihen enää edes huomiota . "Hiihtävä" ääni tulee kiintolevystä ja rahiseva ääni tulee lukupäästä .

Jos ääni kuuluu koneen käynnistyessä ja on sellainen "juriseva" ja loppuu hetken kuluttua syy on todennäköisesti suorittimen puhaltimessa.
Tai sitten, jos kiintolevy omin päin raksuttelee, kun et sitä käytä, on syytä epäillä, että sitä käytetään botti -koneena. Eli kauttakulkuväylänä. Kait olet ajanut nuo haittaohjelmien putsaajat, ja palomuuri, joka tarkkailee myös ulospäin suuntautuvaa liikennettä on kunnossa.
Täältä löytyy ohjelmia mukavasti tuohon http://www.mbnet.fi/perusohjelmat/

Arvelen kyllä, että syy on se puhallin. Pikakorjaus-ohje on niin, että koneen koppa auki, kone kyljelleen. Tarra puhaltimen keskiöstä irti, ja esim. ompelukoneöljyä tms. tippa sinne, niin auttaa hetkeksi. Tietenkin, jos kyse on näytönohjaimen puhaltimesta (ei taida tuossa mallissa olla), niin sekin...

Tosin ei ne puhaltimet tuohon malliin maksa kuin ehkä kymmenkunta euroa.

Minun kone sillointällöin päästää jurraavan ujelluksen käynnityksen alkajaisiksi. En ole kokeillut lakkaako se itsestään vaan rapsaisuut sähköt pois hetkeksi ja kone on jälleen normaali tohisija.

Öljyä ei missään tapauksessa saa laittaa elektroniikkaan. Se vain sotkee, ja varsinkin puhallin levittää sen kaikkialle pölyä keräämään. Öljy-pölyseos on hyvin vaarallinen koska se voi aiheuttaa oikosulun tai jopa tulipalon. Huomioni asiaan kiinnitti TV-huoltomies, joka oli asiasta hyvin suivaantunut. Oli saanut töikseen CRC:llä töhrittyjä laitteita.

Tarkennuksena tuohon öljynkäyttöön:
Öljyn annostelu on hyvin tarkkaa. Tiputtamalla on turha yrittää. Se on liikaa tuollaiseen paikkaan. Linnunsulka on vanhastaan hyväksitodettu väline siihen. Tietysti pieni taiteilijansivellinkin, mutta on siihen kallis.

tietää
Öljyä ei missään tapauksessa saa laittaa elektroniikkaan. Se vain sotkee, ja varsinkin puhallin levittää sen kaikkialle pölyä keräämään.

Siis ei puhaltimen liukulaakeri ole elektroniikkaa. Kymmeniä, asiakkaitten koneita olen ensiapua antanut noin. Eli liukulaakeriin se pienen pieni tippa.
Omissa koneissani olen käyttänyt jopa ruoka-öljyä, mutta asiakkaile erittäin ohutta ompelukone-öljyä. Varma ensiapukonsti tuo, että saa hankittua uuden.

Parempi tuokin, kuin että kokonaan pysähtyy, ja prossu ylikuumenee. On siellä suojat, mutta jokainen lämpötiltti tekee pahaa sille.

Tsekkaa ite. Ota se tarra irti, niin näät kirkkaan akselin pään. Siitä ei ole yhteyttä elektroniikkaan. Käsi ei sitten saa vapista

"Ei vaasan veri vapise eikä kauhavan rauta ruostu"

Olihan se eräs noviisi käskettynä voidellut rekan jarrutkin. Tuli ongelmia jo onneksi siinä risteyksessä. Kun niissä on nivelissä rasvanipat, mutta se oli voidellut hihnat.

Kun kestovoidellun laitteen laakeri alkaa soida, se on loppu. Laakerimetalli kun on itsevoitelevaa. Ääni tulee liian suuresta välyksestä ja laakeripinnan vaurioista. Kun klappia on tarpeeksi hankautuvat osat mahdollisesti rikkoutuen, jolloin toiminta lakkaa.

Tuuletin siis aina vaihtoon jos edes epäilee vikaa. Emon ylilämpösuojaustoimintoja kannattaa käyttää jos niitä on. Omassani on monitoriohjelma, jossa voi sen tehdä.

Täältä voi kysyä anonyyminä http://www.mikropc.net
Tai hakea hakusanoilla tuohon asiaan juttua. Sieltä tulee ihan saman suuntaiset vastaukset, kuin minulta. Ensiavustahan tässä on kyse. Tuon mallin Fujitzussa ei vielä ole BIOS:ssa mahdollisuutta säätää lämporajoja.

Prussupuhaltimia on monen mallisia, mutta tarkoituksella on sen tarran alla mahdollisuus laitaa tippa oljyä, että ei jurraa. Vaihtoohan se menee, mutta koppa on kuitenkin avattava, että näkee puhltimen mallin. Tai sitten se on otetava mukaan kauppaan. Tuossa mallissa taitaa olla neljällä ruuvilla kiinni siilessä. Saattaa olla vielä, että ottaa virtansa suoraan powerin liittimistä, eli ei emolta.

Kiintolevy se siellä rutisee. Vanhat kiintolevyt pitävät usein hirmuista mörinää.

taiteilijatyyppi
Siis ns hardcoren.

En tahtoisi nipottaa, mutta se on hardware, ei -core.

Palk0
Kiintolevy se siellä rutisee. Vanhat kiintolevyt pitävät usein hirmuista mörinää.
taiteilijatyyppi
Siis ns hardcoren.

En tahtoisi nipottaa, mutta se on hardware, ei -core.

Vaan jos kovalevy on täynnä ns. hardcorea?

tietää
Lassi
Täältä voi kysyä anonyyminä http://www.mikropc.net

Voix sieltä kysyy ihanvarmastianonyymisti, ku mä en varmasti kehtaa jos muut tietää ett mull on onkemii. Näppyjäki tuli just.

Ihan varmasti voit kysyä nimettömänä. Siellä on nimenomaan siihen kohta. Ammattilaiset vastaavat joskus sukkelaankin.
Jos rekkaa sinne (ilmainen) niin voi jopa vastaillakin. Ilman rekkaamista voi vain lukea.

EDIT:
Toinen paikka, josta voit etsiä ratkaisuja eri ongelmiin on http://www.tietokone.fi ja vasemmalla alhaalla on Keskustelu. Siellä on kanssa tosi ammattilaisia. Kirjoittaminen vaatii rekkaamisen, mutta sekin on ilmainen. Voi olla ihan nimimerkilläkin, kuten MikroPC:n puolellakin.

taiteilijatyyppi

... klips ..
tiedän perusteet. Mikä on lattakaapeli, keskusmuisti, emolevy, kaikki ne sonnat. Siis ns hardcoren. Softaa en harrasta...
... klips ..

Lazlo
Vaan jos kovalevy on täynnä ns. hardcorea?

Pitäiskö antaa muutama hardcore pornosivun osoite

Lassi
Tai sitten, jos kiintolevy omin päin raksuttelee, kun et sitä käytä, on syytä epäillä, että sitä käytetään botti -koneena. Eli kauttakulkuväylänä.

Voi olla näinkin, mutta ainakin XP kyllä puuhailee omiaan aina silloin tällöin.

Omasta kokemuksesta sanoisin kyllä että jos laakerit ovat loppu niin se rutina kyllä kuuluu (ainakin melkein) koko ajan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat