Seuraa 
Viestejä45973

Tohtori Tolosen E-EPA ja muiden valmistajien esteröidyt EPA:t ja DHA:t ovat kuin muoti-ilmiö nyt. Itse vedän E-EPAa, tosin Lysiä tällä kertaa koska siinä on myös DHA:ta jonka vaikutusta ei ole sen enempää kyseenalaistettu kuin EPA:nkaan.

Alkaa kohta olla Omega-3 lisää joka purtelossa mitä kaupan hyllyltä löytyy. Tietysti tämä alkoi kevytlevitteistä.

Nyt buumi saa lisää potkua:
http://www.yle.fi/teema/tiedeuutiset/uu ... ml?id=9677

  • ylös 2
  • alas 2

Sivut

Kommentit (1014)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Modernin petokalakannan elohopeapitoisuus on saanut monet vähentämään kalansyömistä. Siinä hommassa saattaa kuitenkin lapsi lentää pesuveden mukana. Mielenkiintoista dataa on kertynyt Seychelleiltä. Näillä saarilla ruokavalion perustana on Intian Valtamerestä pyydetty kala, jonka elohopea-ym. raskasmetallipitoisuus on koholla kuten meikäläisissäkin kiduksellisissa. Niinpä Seychelliläisistä on mitattu länsimaiset raja-arvot kirkkaasti ylittäviä raskasmetallipitoisuuksia. Kuitenkaan tutkimuksissa ei ole löydetty mitään viitteitä tästä paikallisväestölle koituneista terveyshaitoista. Näyttääkin siltä, että kalaruoan sisältämät elohopeamäärät eivät ole riittäviä aiheuttamaan terveysongelmia ihmisissä. Kalan eliminoiminen ruokavaliosta saattaa sen sijaan aiheuttaa monenlaisiakin terveysongelmia, ei vähiten sen korvaavien ruoka-aineiden epäterveellisyyden takia.

Tämän aamun The Times kertoo uudesta E-EPAlla tehdystä tutkimuksesta. Tämä kalaöljy paransi kolmessa kuukaudessa "dramaattisesti" ylipainoisten koululaisten keskittymiskykyä, lukemistaitoa, muistia ja henkistä vireyttä. Muutokset ilmenivät sekä koulussa että kotona.

Lontoon Imperial Collegen psykiatrian professori Basant K. Puri kuvasi neljän ylipainoisen lapsen (3 poikaa, 1 tyttö) aivot ja osoitti, että E-EPA lisää NAA-nimistä aminohappoa, joka edistää aivojen kehitystä. E-EPAn anto lisäsi aivokurkiaisen N-asteyyliaspartaatti-nimisen yhdisteen (NAA) pitoisuutta paljon enemmän kuin oli etukäteen uskottu. NAA ravitsee aivosoluja ja huolehtii niiden hyvinvoinnista, mikä selittää oppimis- ja keskittymiskyvyn kohenemista.

"Tulokset olivat hämmästyttävät", sanoo professori Puri The Timesin haastattelussa. "Kolmessa kuukaudessa voi normaalisti (ilman ravintolisiä) odottaa vähäistä NAA:n lisäystä. Mutta nyt me näimme nousun, joka vastaan kolmen vuoden muutosta. Aivan kuin nämä (kuvannetut) aivot olisivat olleet kolme vuotta vanhempien lasten aivoja. Muutos merkitsee enemmän aivosolujen keskinäisiä yhteyksiä (synapseja) ja tiheämpää aivosolujen verkostoa, samalla tavalla kuin puuhun kasvaa uusia oksia. Kaikkien tutkittujen lasten oppimis- ja keskittymiskyky kohenivat, mutta näillä kolmella pojalla NAA.n lisäys oli massiivinen. Olin aivan hämmästynyt nähdessäni sen", Puri kertoo.

Tutkjoiden mukaan ravintolisinä annetut rasvahapot edistävät aivojen kehitystä, kun taas roskaruoka hidastaa sitä, koska roskaruoassa ei ole välttämättömiä rasvahappoja.

Tutkitut ylipainoiset lapset olivat Zach, 8 v. (51kg), George ja Rachael, kumpikin 11 v. (70 kg) ja Gareth, 13 v. (76 kg). Heille annettiin päivittäin 2 VegEPA-kapselia (sisältävät kapselia kohti 280 mg E-EPAa ja 100 mg helokkiöljyä, muttei lainkaan DHA-nimistä omega-3-rasvahappoa) ja heitä kehotettiin vähentämän rasvaisten välipalojen ja kuplivien virvoitusjuomien käyttöä ja harrastamaan liikuntaa.

"Kolmen kuukauden kuluttua lasten lukemistaito oli edistynyt vuodella, käsiala oli selvempää ja heidän tarkkaavuutensa luokassa oli parantunut. Garethin vanhemmat kertoivat, ettei häntä enää huvittanut tuijottaa TV:tä, kuten ennen, vaan hän halusi mieluummin lukea. Ennen kokeen alkua hän oli sanonut ettei ymmärrä ihmisiä, jotka rakastavat kirjoja", Puri sanoo. “Kaikkien lasten keskittymiskyky koheni ja he muuttuivat rauhallisemmiksi ja iloisemmiksi. Vanhemmat kertoivat spontaanisti minulle lasten muutoksista jo ennen kuin aloin testata heitä kolmen kuukauden kuluttua."

"Vaikka lapsia oli kehotettu parantamaan ruokatapojaan, niissä ei tapahtunut mitään merkittäviä muutoksia", sanoo Puri. Niinpä hän uskoo muutosten johtuneen ravintolisistä. Tutkimus esitetään torstaina Isossa -Britanniassa TV 5:n dokumenttiohjelmassa Mind the Fat: Does Fast Equal Food Slow Kids?

Professori Kishore Bhakoo (Clinical Sciences Centre at Imperial Collega, London) sanoo Timesissa: “Hämmästyin kolmessa kuukaudessa tapahtunutta suurta biokemiallista muutosta [aivoissa]...Olisin odottanut jotakin vaihtelua (eri suuntiin), mutta kaikkien lasten muutokset olivat samansuuntaisia. Prosessoitu ruoka ei sisällä näitä [aivoille] hyödyllisiä yhdisteitä".
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/u ... 499696.ece

Tämä on jo toinen tutkimus lyhyen ajan sisällä, jossa osoitetaan E-EPAn lisäävän NAA-pitoisuutta aivoissa. Psykiatri Sophia Frangoun työryhmä osoitti viime syksynä, että E-EPA lisä NAA:ta bipolaarista mielialahäiriötä sairastavilla potilailla.
http://tinyurl.com/yjwlml

Ettei koko totuus unohtuisi, omega-rasvahappoja saa muistakin lähteistä kuin kalasta tai sen teollisista luontaistuotejohdannaisista.

1 - 2 ruokalusikallista tavallista rypsiöljyä päivässä riittää tyydyttämään päivittäisen rasvahappotarpeen. Se kestää myös hyvin kuumentamista, joten öljyä voi käyttää ruokaa paistettaessa.

Jos on pakko käyttää jotakin teollista ravintolisää, on olemassa mm. puhtaasti kasviperäinen Linolive pellava- ja oliiviöljykapseli, joka sisältää omega 3/6/9 -rasvahappoja. Valmistaja (Orion) ilmoittaa tuotteen sisältävän myös E-vitamiinia ja foolihappoa.

  • ylös 4
  • alas 20

Edellä selostamani E-EPA-tutkimus on esillä tänään toisessa brittien valtalehdessä Daily Telegraphissa
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jh ... ishy13.xml

Olen HHun kanssa aivan eri mieltä kasviperäisen omega-3:n biologisista vaikutuksista ja terveyseduista. Radioisotoopeilla tehdyissä tutkimuksissa näet on osoitettu, että kasviöljyn omega-3 (ALA) muuttuu huonosti ihmisen maksassa biologisesti aktiiviseen muotoon eli EPAksi ja siitä edelleen osittain DPA:ksi ja DHA:ksi. Miehet kykenevät muuntamaan keskimäärin noin 4 % ja naiset noin 9 % ALAsta aktiiviseksi. Kasviöljyissä ei siis ole lainkaan valmista EPAa eikä DHA:ta. Paras kasviperäinen ALAn lähde on pellavansiemenöljy, joka sisältää 50 % ALAa; rypsiöljyssä ja kasvirasvamargariineissa sitä on 10–12 %. Omega-6:tta (LA:aa)niissä on noin 22 %. Ihmisen aineenvaihdunnassa omega6/omega-3-suhteeksi saadaan siitä 20:1, kun oikea suhde olisi 2:1. Runsas LAn saanti heikentää ihmisen kykyä muuntaa ALAa EPAksi.

Tämä onneton tilanne näkyy suomalaisten lasten ja aikuisten korkeana plasman AA/EPA-suhteena, joka on terveilläkin keskimäärin 7:1 (eri tavoin sairailla on paljon surmpia suhdelukuja), kun se tulisi olla terveillä enintään 3:1 ja muilla 2:1.

Tämä rypsiöljyn rasvahappojuttu on tietysti arka paikka, kun kyse on maatalouspoliikasta. Olen pohtinut asiaa vähäsen syvällisemmin tässä linkissä:
http://tinyurl.com/p483d

Tohtori Tolonen
Radioisotoopeilla tehdyissä tutkimuksissa näet on osoitettu, että kasviöljyn omega-3 (ALA) muuttuu huonosti ihmisen maksassa biologisesti aktiiviseen muotoon eli EPAksi ja siitä edelleen osittain DPA:ksi ja DHA:ksi.

Sinulta kun löytyy linkkejä joka lähtöön, heittäisitkö muutamalla tällaiseen tutkimukseen liittyvällä linkillä?

Tohtori Tolonen
Lontoon Imperial Collegen psykiatrian professori Basant K. Puri

Tarkoitat tätä samaa Basant K. Puria, joka on ollut E-EPA:a valmistavan ja markkinoivan yrityksen Amarin Neuroscience Ltd:n (aiemmin Laxdale Ltd) palkkalistoilla tehdessään tuloksiltaan E-EPA:a ylistäviä tutkimuksia.

HÄHÄÄ, Tolosspämmäri.

Täällä esiinnytään nimimerkeillä, ei HHu ole velvollinen paljastamaan henkilöyttään.

Hänen tieteellisen argumentointinsa taso osoittaa nikin hallitsevan humbuugikaupustelijoiden alasampumisen. On tainnut harrastaa sitä muillakin areenoilla

Tohtori Tolonen
Näytähän ne palkkalistat, niin sitten voidaan uskoa sinua.

Äläpäs venkoile. Tässä kohdassahan sinun tulee esittää väitteeni epätodeksi.

Tohtori Tolonen
Tarkoitan Imperial Collegen palkkalistoilla olevaa psykiatrian professori Basnat K. Puria, jolla on melkoiset tieteelliset meriitit

Argumentum ad verecundiam.

Kaikkea, mitä edesmenneen David Horrobinin E-EPA:aa valmistavan Amarin Neuroscience Ltd:n (entinen Laxdale Ltd) ja hänen omistamansa "lääketieteellisen" lehden puitteissa on tehty, ei voi pääosin pitää tieteellisenä. Itse en haluaisi käyttää noita referensseinäni.

Valitettavan monet ovat puijattavissa titteleillä, jotka herättävät mielikuvan asiantuntemuksesta. Professorin titteli ei takaa missään määrin henkilön moraalia ja taloudellisia intressejä. Muistathan A. Stollin?

Tohtori Tolonen
Voisiko HHu ystävällisesti esittää omat meriittinsä?

Argumentum ad hominem.

Meriittini ovat riittävät.

Pannaan tämä kysymys tänne oikean otsikon alle ja jos joku muu
tietäis alla olevasta asiasta, kun Tohtori Tolonen ei tiedä."Osaako Tohtori Tolonen vastata seuraavaan?
Olen kokeillut kalaöljyjä e-epaa ,Vitamarin kalaöljyä ja molemmista minulle tulee pahoja rytmihäiriöitä ,ikäänkuin sydän muljahtelee ja meinaa
hypätä rinnasta ulos ja tulee inhottava olo.Eikös näitä nimenomaan markkinoida sydänystävällisinä tuotteina"Pelkästä kalan syömisestä ko. oireita ei tule.Kun "googlettaa" näyttäs muillakin olevan samoja tuntemuksia.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
HHu
Tohtori Tolonen
Lontoon Imperial Collegen psykiatrian professori Basant K. Puri

Tarkoitat tätä samaa Basant K. Puria, joka on ollut E-EPA:a valmistavan ja markkinoivan yrityksen Amarin Neuroscience Ltd:n (aiemmin Laxdale Ltd) palkkalistoilla tehdessään tuloksiltaan E-EPA:a ylistäviä tutkimuksia.

Puri oli mukana eräässä Amarinin organisoimassa tutkimuksessa, jossa tutkittiin firman kalaöljytuotteita. Siihen tutkimukseen osallistumisesta Amarin Neuroscience maksoi tutkijoille. Sitäkö tutkimusta tarkoitat:

http://www.neurology.org/cgi/content/abstract/65/2/286

Ei vaikuta mitenkään sensaatiomaisen korruptoituneelta tuo Puri tämän mukaan. Ainakaan tuon tutkimuksen tulos ei ollut "ylistävä" kuten väität.

[list:3tpem7wx]Ethyl-eicosapentaenoate (ethyl-EPA) (purity >95%) had no benefit in the intent-to-treat cohort of patients with Huntington disease, but exploratory analysis revealed that a significantly higher number of patients in the per protocol cohort, treated with ethyl-EPA, showed stable or improved motor function. Further studies of the potential efficacy of ethyl-EPA are warranted.[/list:u:3tpem7wx]

Kalan omega-3-rasvahappojen vaikutuksia tutkitaan nyt ihmisen aivoissa muallakin kuin Lontoossa. Pittsburghin yliopiston tutkijan Sarah M. Conklinin mukaan runsas rasvaisen kalan syönti lisää harmaata aivokudosta ("harmaita aivosoluja") ja vähentää impulsiivisuutta ja negatiivista käyttäytymistä. Hän esitti tuloksensa American Psychosomatic Societyn 65. vuosikokouksessa Unkarissa 7.3.2007.

Tohtori Sarah Conklin toimii postdoctoral-tutkijana Pittsburghin yliopiston psykiatrian laitoksella Cardiovascular Behavioral Medicine Program -nimisessä hankkeessa. Hänen työryhmänsä selvitti 55 terveen aikuisen ruokatapoja ja määritti niistä heidän päivittäin saamansa omega-3-rasvahappojen määrän. Puolet tutkituista olivat naisia, puolet miehiä: Keski-äikä oli 45 vuotta. Heidän aivonsa kuvattiin MRI-laitteella (high-resolution structural magnetic resonance imaging) ja siten saatiin mitatuksi harmaan aivokudoksen tilavuus. Heille tehtiin Beck Depression Inventory -niminen psykiatrinen testi.

Tutkimuksen yhtenä lähtökohtana olivat eläinkokeet, joiden mukaan omega-3-rasvahappojen lisääminen ruokavalioon aiheuttaa aivoissa rakenteellisia muutoksia. Tohtori Conklin ja monet muut ovat aikaisemmissa tutkimuksissaan havainneet, että impulsiivisilla ja kielteisesti asioihin suhtautuvilla ihmisillä on veressään tavallista vähemmän omega-3-rasvahappoja. Monissa tutkimuksissa on myös havaittu, että omega-3-rasvahappojen antaminen ravintolisänä lievittää masennusoireita. Tässä työssä pyrittiin selvittämään vaikuttaako omega-3-rasvahappojen runsas saanti myös ihmisen harmaan aivokudoksen määrään, mikä voisi selittää monissa omega-3-tutkimuksissa havaittua mielialan kohenemista.

Kalarasvojen saanti ruoasta luokiteltiin kolmeen tertiiliin (ylin, keski ja alin). Aivokuvien perusteella eniten omega-3-rasvahappoja syöneillä koehenkilöillä oli eniten harmaata aivokudosta tunne-elämää säätelevillä aivoalueilla (bilateraalinen prefrontaali singulaattikorteks, oikeanpuoleisessa mantelitumakkeessa eli amygdalassa ja aivotursossa eli hippokampuksessa). Masennuspotilailla näiden aivoalueiden tiedetään olevan tavallista pienempiä. Omega-3-rasvahapot saattavat toimia antidepressantteina vaikuttamalla nimenomaan etumaisessa singlaattikorteksissa, päättelevät tutkijat. Nyt tehdyt havainnot puoltavat runsasta rasvaisen kalan syöntiä ja lisää tutkimuksia omega-3-rasvahappojen vaikutuksista mielenterveyteen.
http://www.psychosomatic.org/events/200 ... ournal.pdf
Ks abstraktikirjan sivu A 28

crusaron uusi tuleminen
Itse vedän E-EPAa, tosin Lysiä tällä kertaa koska siinä on myös DHA:ta jonka vaikutusta ei ole sen enempää kyseenalaistettu kuin EPA:nkaan.

Tässäkin ketjussa kyseenalaistetaan DHA:n vaikutus. Pelkkä E-EPA on paras valinta, jotta vältytään muiden rasvahappojen kielteisiltä vaikutuksilta. EPA on ainakin välttämätön lisäravinne, jos jokin asia yleensä on välttämätön. Omegoilla mainostaminen on kaupallista kikkailua, koska se ei todista saannosta juuri mitään.

Kasviöljyjen, ja erityisesti rypsöljyjen, takaisku ALAn huonon käytettävyyden takia on valitettavaa, mutta olen pitempään surrut hukkaan meneviä pellavöljyn hyviä rasvahappoja.

Pannaanpas vielä kerran tämä asia esille,elekää kuitenkaan hermostuko.
Koetappas Tohtori Tolonen löytää tähän selitys vai jääkö tämä selittämättömäksi.Luulisi,että selvitettäisiin ,koska monilla muilla samoja oireita kalaöljystä.

askolavi
Pannaan tämä kysymys tänne oikean otsikon alle ja jos joku muu
tietäis alla olevasta asiasta, kun Tohtori Tolonen ei tiedä."Osaako Tohtori Tolonen vastata seuraavaan?
Olen kokeillut kalaöljyjä e-epaa ,Vitamarin kalaöljyä ja molemmista minulle tulee pahoja rytmihäiriöitä ,ikäänkuin sydän muljahtelee ja meinaa
hypätä rinnasta ulos ja tulee inhottava olo.Eikös näitä nimenomaan markkinoida sydänystävällisinä tuotteina"Pelkästä kalan syömisestä ko. oireita ei tule.Kun "googlettaa" näyttäs muillakin olevan samoja tuntemuksia.

Kalarasva vaikuttaa positiivisesti terveiden mielialaan ja käytökseen

Pittsburghin yliopiston uusien tutkimusten mukaan runsas omega-3-rasvahappojen pitoisuus veressä korreloi myönteisesti terveiden ihmisten mielialaan ja käytökseen. Tulokset esitettiin American Psychosomatic Societyn 64. vuosikokouksessa Denverissä ja ne julkaistaan Psychiatry Research -lehdessä.

Tohtori Sarah M. Conklin tutkii kalarasvan vaikutusta terveyteen Pittsburghin yliopiston psykiatrian laitoksella Cardiovascular Behavioral Medicine Program -nimisessä hankkeessa. Hänen työryhmänsä raportoi äskettäin, että kalaruoan omega-3-rasvahapot edistävät harmaan aivokudoksen kasvua. Uusi tutkimus kertoo, että omega-3-rasvahapot korreloivat positiivisesti myös terveiden vapaaehtoisten koehenkilöiden mielialaan ja käyttäytymiseen.

Kokeeseen osallistui 106 tervettä vapaaehtoista henkilöä, joiden verestä mitattiin seerumin alfalinoleenihappo (ALA), EPA ja DHA. Heille tehtiin kolme psykologista testiä: Beck Depression Inventory (BDI), NEO Five Factor Personality Inventory (NEO-FFI) ja Barratt Impulsiveness Scale (BIS).

Testien tuloksia verrattiin veren rasvahappojen pitoisuuksiin. Silloin kävi ilmeiseksi, että mitä suuremmat olivat omega-3-pitoisuudet, sitä paremmat testien tulokset. Korkeiden omega-3-pitoisuuksien henkilöillä oli vähiten masentuneisuuteen viittaavia oireita, kielteisiä asenteita ja impulsiivisuutta. He olivat myös käytökseltään miellyttävimpiä, sanovat tutkijat.

"Monissa aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu yhteys omega-3-rasvahappojen ja masennuksen, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, skitsofrenian, huumeiden käytön ja ADHD:n välillä. Kuitenkin harvoissa tutkimuksissa on tarkasteltu omega-3:n merkitystä terveiden aikuisten mielialaan ja käytökseen", sanoo tohtori Conklin.

Omega-3-rasvahappojen merkitys sydän- ja verisuoniterveydelle on yleisessä tiedossa, mutta suuri yleisö tietää vielä verrattain vähän rasvahappojen merkityksestä mielenterveydelle, tutkijat muistuttavat.

Tässä työssä veren omega-3-rasvahappojen pitoisuus – joka kuvasi ravinnosta (ei ravintolisistä tässä aineistossa) saadun kalarasvan määrää – korreloi hyvin kolmen tunnetun psykologisen testin tuloksiin. Tutkijat huomautavat, ettei koehenkilöitä pyydetty millään tavalla muuttamaan ruokatapojaan tutkimuksen aikana.

Tutkimusta rahoitti Yhdysvaltain terveysviraston National Heart, Lung and Blood Institute.

Muut tutkijat olivat:
- Jennifer I. Harris, M.D., psychiatry resident, department of psychiatry, Brown University;
- Stephen B. Manuck, Ph.D., University Professor of Health Psychology and Behavioral Medicine, department of psychology, University of Pittsburgh;
- Joseph R. Hibbeln, M.D., chief of outpatient clinic, Lab of Membrane Biophysics and Biochemistry, National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, NIH;
- Matthew F. Muldoon, M.D., associate professor, department of medicine, University of Pittsburgh School of Medicine.

Pittsburghin yliopiston tiedote tutkimuksesta
http://tinyurl.com/36p9be

Conklin SM, Harris JI, Manuck SB, Yao JK, Hibbeln JR, Muldoon MF. Serum omega-3 fatty acids are associated with variation in mood, personality and behavior in hypercholesterolemic community volunteers. Psychiatry Research 2007 Mar 22
http://tinyurl.com/2wxw4u

Tulokset vahvistavat italialaisen Sienan yliopiston tutkimuksia, joiden mukaan omega-3-rasvahapot korreloivat terveiden ihmisten mielialaan ja myönteiseen käyttäytymiseen (Fontani ym. 2005 a ja b).

Fontani G, Corradeschi F, Felici A, et al. Cognitive and physiological effects of Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation in healthy subjects. Eur J Clin Invest. 2005a;35(11):691-9
http://tinyurl.com/2vfobh

Fontani G, Corradeschi F, Felici A, et al. Blood profiles, body fat and mood state in healthy subjects on different diets supplemented with Omega-3 polyunsaturated fatty acids. Eur J Clin Invest. 2005b;35(8):499-507
http://tinyurl.com/36suna

Mitä näistä tutkimuksista tulisi päätellä? Syötkö sinä päivittäin 150 g rasvaista kalaa? Ellet syö, saattaa kalaöljy olla sinulle hyödyllinen ravintolisä.

"Tohtori Tolonen" muistuttaa huolestuttavassa määrin luotettavuudeltaan Rauni-Leena Luukasta

Miljoona auktoriteettia joka viestissä, ei vastauksia juuri mihinkään.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat