Seuraa 
Viestejä45973

Helsingin seudulle aiottu huippuyliopisto toimisi yksityisoikeudellisena säätiönä. Vuosikymmenien aikana veronmaksaja on rahoittanut miljardeilla euroilla nyt yhdistettävän kolmen korkeakoulun rakentamista ja toimintaa.

Uudistuksen myötä veronmaksajan investointien tulokset siirtyisivät käytännössä pienen elinkeinoelämän päättäjien piirin päätösvaltaan. Valtio saisi edustajan säätiön hallitukseen, mutta käytännössä valtion vaikutusvalta olisi yhtä vähäinen kuin Fortumissa.

Yksityisyliopisto toimisi liiketalouden periaatteilla, ja ensimmäiset vuosikymmenet se kasvattaisi pääomaansa, mikä pian vaatisi korkeita lukukausimaksuja suomalaisiltakin opiskelijoilta. Maailmalla toimivat säätiömuotoiset yliopistot ovat varakkaita, mutta opiskelijoille ja tutkimusyhteistyötä tarvitseville yrityksille valtavan kalliita.

Korkeakoulujen ja opetusministeriön hallintomiehiä säätiöyliopistossa himottaa mahdollisuus vähintään kaksinkertaistaa oma palkka. Nykyisten korkeakoulujen hallintorakenteiden päälle muodostuisi uusi ylätaso, joka tarjoaisi erinomaisia työpaikkoja - yksityisen palkkatason säätiössä, jonka toiminnan rahoittaisi käytännössä takuuvarmasti valtio.

Elinkeinoelämän lahjoitukset yliopiston toimintaan olisivat tietysti tervetulleita, mutta ne olisivat pikkurahoja niihin investointeihin verrattuna, joita veronmaksaja on yliopistoihin tehnyt vuosien mittaan. Yksityistämissuunnitelman toteuttaminen johtaisi siihen, että veronmaksaja joutuisi maksamaan lastensa yliopistokoulutuksesta vielä korkeita lukukausimaksujakin.

Korkeakoulujen yksityistäminen nyt johtaisi koulutusmarkkinoilla samantapaisiin ongelmiin kuin Fortumin osittainen yksityistäminen muutama vuosi sitten energiamarkkinoilla. Pian saataisiin parkua opetuksen korkeita hintoja ja ihmetellä sitä, kun tutkimus suuntautuu yhä enemmän palvelemaan yritysten lyhyen aikavälin tarpeita laajempien yhteiskuntaa palvelevien tavoitteiden sijaan.

Todellista huippututkimusta tehdään tulevaisuudessakin EU:n ja USA:n äveriäimmillä kampuksilla, mutta Suomessa tarvitaankin enemmän tutkimusta, joka palvelee tätä erikoista maata ja sen erikoisia yrityksiä, jotka ovat sitoutuneet kotimaahan. Suomalaisten kansainvälistyneiden suuryritysten on luonnollista hakeutua huippuyliopistojen palvelujen ääreen, mutta tutkimustarpeita on kasvavilla, kotimaahan sitoutuneillakin yrityksillä. Nyt suuryritysten tarpeilla motivoidaan suurta puhallusta, valtion omaisuuden yksityistämistä.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat