Teknisen kehityksen nopeus eri vuosisadoilla
Teknisen kehityksen nopeus eri vuosisadoilla
klo 21:26 | 19.6.2005
1900-luku on se vuosisata, jolla tekninen kehitys kaikkein eniten on mennyt eteenpäin verrattuna aikaisempiin vuosisatoihin.
Uskotteko että 1900-luku tullaan muistamaan "kehityksen vuosisatana" vielä hamassa tulevaisuudessakin, vaiko tapahtuuko välillä 2000-2100 tai myöhempinä vuosisatoina vielä mullistavampaa kehitystä kuin 1900-luvulla
Mun mielestä vaikuttais siltä että kehitys on kokoajan kiihtynyt ja kiihtynyt. Tietty jos tää kiihtyminen jatkuu jatkossakin niin jossain vaiheessa tulee singulariteetti. Mitä lie se sitten meinaa.
Siitä en osaa sanoa tuleeko semmoista, mutta en usko että kehitys ainakaan hidastuu. Veikkaanpa että 10 vuodenkin kuluttua maailma on muuttunut jo enemmän kuin osasimme nyt arvata.
Arvataanpa: Mitä sellaista tulee, jota ei osaa edes arvata?
Yleensä kehitys tapahtuu arvattavasti. Esim. NMT:tä (GSM:n edeltäjää)
on aloiteltu joskus varmaan -70-luvulla, ja sitä ennen kehitettiin pohjatyötä alan
perustutkimuksessa kuten radioaallot, transistorit jne...
Tähän korreloituu myös ihmisväestön räjähdysmäinen kasvu
No eikös IBM:n pomo joskus aikoinaan todennut että maailmassa tarvitaan ehkä neljä tietokonetta. Ja nykyään taskulaskimet on kehittyneempiä kuin silloin huoneen kokoiset tietokoneet.
Mitenkäs se kaava menikään? Lyhyellä aikavälillä yliarvioidaan, pitkällä aikavälillä aliarvioidaan teknistä kehitystä.
Voitaisiinkin kysyä, millä vuosisadalla on ollut eniten läpimurtoja kehityksessä.
Esimerkiksi fuusioreaktori on ollut tiedossa jo 50 luvulta lähtien, kun atomienergia ja vetypommi keksittiin. Nyt olemme sillä kynnyksellä, että fuusioenergia viimein saadaan toimivaan kuntoon.
Radio on ollut olemassa sitäkin kauemmin, 1980 luvulla siitä kehitettiin henkilökohtainen kannettava kommunikaatioväline.
Jokaista keksintöä edeltää vuosikymmenien tietämys ja teorisointi, mutta kehityksen mitta on vasta siinä, kuinka moni näistä asioista pystytään todella toteuttamaan.
Kaksi vuosisataa sitten läpimurtoja oli mm. Radio, Sähkö, nykyisenlainen polttomoottori, lentokoneet, erilaiset ääninauhoittimet, television prototyyppi... lista jatkuu.
Viime vuosisadan läpimurtoja on mm. vetykenno, internet, kännykät, avaruuslento, ydinvoima... lista jatkuu.
Todelline kehityksen mitta on sovellutusten tiheys. Kolmessa vuosikymmenessä esimerkiksi digitaalitekniikka on siirtynyt teollisuushalleista joka ikiseen pienimpäänkin laitteeseen. Radion käyttöönotto laajamittaisesti ei tapahtunut kolmessa vuosikymmenessä.
Puhdas arvaus: kuinka olisi mikrosiru ihmisen pään sisään, ja sen avulla pääsee nettiin ja pystyy kommunikoimaan "telepaattisesti" vaikka toiselle puolelle maailmaa? Idea ei ole valitettavasti oma vaan pariltakin tieteiskirjailijalta källitty, mutta toteutuessaan ei olisi yhtään hullumpi. Pitäis vaan toivoa, ettei softa ole Pyttemjukiksen tekemää... silloin ajatusviirukset voisivatten levitä vielä uskontoja ja huuhaata nopeammin.
Huh, rupes ihan pelottamaan. Microsoftia en päähäni päästäis...
"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?
Se kieltämättä olisi mielenkiintoista, etenkin kun voisi visualisoinnin avulla ehkäistä väärinkäsityksiä. Mutta se olisi myös keino kontrolloida ihmisiä esimerkiksi kivun avulla. Huono juttu.
Kyllä 1800 -luku lienee se vuosisata jolloin tekninen kehitys on suhteellisesti eniten mennyt eteenpäin ja täten myös aiheuttanut suurimmat yhteiskuntapoliittiset muutokset. Tosin tämä teollinen vallankumous alkoi jo 1750 -luvulla Iso-Britanniassa ja muissa "länsimaissa" se pääsi sitten vauhtiin 1800 luvun alkupuolella.
Keskimääräinen elinikä nousi enemmän 1800-luvulla kuin 1900- luvulla.
Eikös se ole niin,että ei osata edes kuvitella mitä saattaa olla keksitty 50vuoden päästä.Onhan kautta historian ihmiset keksineet sattumalta hyvinkin mullistavia asioita lyhyessä ajassa.Tuskinpa 50-luvullakaan osattiin kuvitella mitä kaikkea on nyt 2000-luvulla.Kännykät,joissa jo pian televisiot,internet,mikrouunit jne.
Kyllä se paljolti noin on. Tässä voi hyvinkin luottaa viestinnän emeritusprofessori Osmo A. Wiion ensimmäiseen lakiin: ""Lähitulevaisuus yliarvioidaan mutta kaukainen tulevaisuus aliarvioidaan".
Mikrouuni keksittiin 40-luvulla. Joku natsikaveri laittoi vahingossa maissinjyviä, tutkan sädekimpun eteen ja siitä saatiin idea.
Jep jep, oon kuullu samanlaisen tarinan.
http://twitter.com/aimo666
Saksalaiset keksivät yönäkölaitteet 1940 luvulla.
http://www.pkymasehist.fi/index.html
Jäsenlehti osiossa on siis laitteista juttua. (lisäys)
Linkissä kerrotaan vähän asiasta, ja suomen kielellä. Myös muista militari asioista ja niitten keksimisestä on juttua.
http://twitter.com/aimo666
Tekniikan kehitys näkyykin enemmän kaiken maailman nippelitekniikassa, kuten juuri kännyköissä. Virtapiirit mahtuvat aina vain pienempään tilaan, mutta todella suuret innovaatiot, kuten fuusioreaktori tai tehokkaammat avaruusalukset, antavat kiusallisesti odottaa itseään.
Minä taas olen kuullut, että tutka-asemien lähettyvillä havaittiin kuoliaiksi paistuneita lintuja.
Taisi olla niin, että laivan tutkan läheisyyteen kuollut lintu oli havaittu kypsäksi ja siitä joku saanut idean mikroaaltouuniin. Tiedä sitten näitä...
Ainakin AEGIS-järjestelmän tutkissa olisi enemmän kuin tarpeeksi tehoa linnun paistamiseen...