Seuraa 
Viestejä45973

Oletteko ajatelleet, kuinka paljon erillaiset patentit ja tekijänoikeudet maksavat maailmantaloudelle vuosittain?

Kaikista suurin vitsi tässä on se, että yleensä KAIKKI joutuvat enemmin tai myöhemmin haastetuiksi syytteeseen tekijänoikeusrikkomuksesta! Yhtenä hyvänä esimerkkinä lienee Nokia, joka noin vuosi sitten valitteli Kiinassa esiintyvää erittäin laajaa tuotteidensa piratismia. Vaan eipä mennyt kauaa, kun Nokia ITSE haastettiin oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista! En tarkalleen tiedä tapauksen yksityiskohtia, mutta ilmeisesti joku Washigtonin yliopisto oli suunnilleen samoihin aikoihin kuin Ericson kehittänyt samanlaisen bluebooth teknologian, ja vaati, että Nokian pitäisi nyt maksaa sille miljoonia dollareita patenttirikkomuksista! Eli Ericson lienee alunperin kehittänyt kyseisen teknologian vapaaseen jakeluun(omien tuotteidensa leviämisen toivossa)mutta tämähän ei kyseisellä jenkkiylopistolla ja Qualcom yritykselle käynyt, ja nyt lentelevät miljoonahaasteet halki Atlantin ja tyynenmeren!

http://www.digitoday.fi/page.php?page_i ... d=20073887

Onko tässä mitään järkeä? Siis, koko nykyisessä tekijänoikeusjärjestelmässämme? Onko kauppajärjestelmämme ehkä hieman "liiankin" avoin kun kuka tahansa voi periaatteessa haastaa kenet tahansa oikeuteen missä ja mistä tahansa(teko)syystä, eikä tämä suinkan koske vain jenkkejä!

http://www.yle.fi/uutiset/talous/vasen/id54137.html

Ajatellaan nyt realistisesti, kuinka HIRVITTÄVÄN paljon nämä tekijänoikeus-sodat oikein maksavat kaikille osapuolille! Yleensähän homma menee niin, että yritykset ottavat VALTAVAN määrän patentteja, joista niille itselleen ei usein käytännössä ole mitään hyötyä. Ne ovat kalliita, mutta ne toimivat MAD(Mutuallu Assured Destruction=molemminpuolinen taattu tuho)periaatteella! Eli jos vaikkapa yritys B haastaa yritys A:n oikeuteen vaikkapa verkkoyhteyksistä, niin yritys A haastaa yritys B:n oikeuteen vaikkapa muoviosien muotoilusta tai äänentoistosta.

Tämään kuulostaa mielipuolsten ydinsodalta, ja sitähän se juuri onkin! Näillä jatkuvilla, piinaavilla kansainvälisillä tekijänoikeustaisteluilla on aivan samanlainen vaikutus globaaliin kauppaan kuin ydinsodalla! Nyt moni varmaan sanoo minulle, että;Hei tuohan on täyttä PASKAPUHETTA!!" Eli eihän nyt pari patentti ja tekijänoikeustaistelua voi vaikuttaa maailmantalouteen samalla lailla kuin totaalinen ydinsota! Hullujahan sä höriset !

Eikö? Lähdetäämpä puhumaan globaalin kylämme ns "avaintoiminnoista" esim internetistä!

Internet on luotu kestämään totaalisen ydinsodan, muttei tekijänoikeus-sotaa! Entä, jos verkon avaintoiminnot(mm ohjelmistot, bluebooth teknologia ja äänentoisto)voitaisiin asettaa jatkuvaan vaaraan tämän takia? Eli esim Nokia joutuisi maksamaan MILJARDEJA jollekin yritykselle toisella puolella maailmaa potentiaalisista tekijänoikeusrikkomuksista? Ja entä jos se ei maksaisi?

No, Qualcom on jo alustavasti vaatinut, että ennenkuin Nokia maksaa, niin Nokian kännykät pannaan oikeuden päätöksellä yksinkertaisesti myyntikieltoon USA:ssa! Ajatelkaa nyt näitä taloudellisia vaurioita!

Ehkä tekijänoikeuden alunperinkin olivat väärä keksintö. Ne lähtivät liikkeelle esim Britannian sisäisiltä markkinoilta, mutta eivät sovellut GLOBAALEIHIN markkinoihin, koska sama keksintö(esim pyörä )saatetaan eri paikassa keksiä useita eri kertoja!

Nykyiset tekijänoikeudet vaikuttavat maailmantalouteen pääosin ydinaseiden lailla;ne ampuvat siihen käytännössä valtavia reikiä, ja hidastavat globaalin talouden toimintaa! Lisäksi niistä käytännössä hyötyvät vain suuryritykset. Eikö maailmantalous käytännössä olisi paljon parempi paikka elää meille kaikille ilman kansainvälisiä tekijänoikeuksia ?

Kommentit (1)

Oletko anarkisti?

Ilman tekijänoikeuksia ei olisi kirjoja, musiikkia elokuvia... Ilman tekijänoikeuksia jäisi monelta nuorelta opiskelut vähiin, kun ei kukaan ilmaiseksi tekisi oppikirjoja.

Käsitin, mitä tarkoitat, mutta tuli vähän sellainen kuva, että olet ampumassa kärpästä haulikolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat