Seuraa 
Viestejä45973

Suomessa on ensi vuosikymmenellä kova työvoimapula ns. hanttihommista. Valtion rahoittamia vuokra-asuntoja ei rakenneta juuri yhtään vaan kaikki uudet talot alkavat olla yksityisomistuksessa kertoi eilinen HS. Valtion vuokra-asuntojonossa oli kasvua jo 10 000 ihmistä viime vuonna. Bussikuskit ja sairaanhoitajat eivät saa sellaista palkkaa että voisivat ostaa asunnon. Syynä on tonttipula tai oikeastaan tonttien hinta. Tontit maksavat niin paljon ettei niille voi rakentaa vuokrataloja. PK-seudusta on siis kyse, mutta sama asia taitaa olla muissakin isoissa kaupungeissa. Liikenneministeriö ehdottaa lisää julkisen liikenteen rahoitusta isoissa kaupungeissa 25 miljoonalla eurolla. Ajatus on hyvä mutta bussit eivät kulje ilman kuljettajia ja kuljettaja ei voine asua Keiteleellä ja tulla joka aamu kuudeksi Espooseen nakkipalkkaa "nauttimaan".

Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle ja poistuvat työmarkkinoilta mutta eivät yhteiskunnasta. Heitä pitää hoitaa ja palvella joten palvelutyöpaikkojen määrä kasvaa mutta tekijöiden määrä vähenee.

Mten olisi, jos otettaisiin tekniikka avuksi? Julkiset kulkuneuvot eli bussit ja metrot voisivat muutaman - viiden vuoden päästä kulkea ilman kuskiakin. GPS-varusteinen tietokone ohjaamaan. Kyse on vain siitä, uskaltaako kukaan mennä kuskittomaan kyytiin. Metrostahan oltiin poistamassa kuskeja mutta "kansalaisvastustus" tyrmäsi hyvän idean. Metroa ohjataan ihan helposti valvomosta, raiteillahan se kulkee. Lentokoneetkin lentävät aika lailla itsestään tietääkseni, mutta en kyllä menisi lentokoneeseen jossa ei ole pilottia kovin mielelläni. Ehkä lyhyelle lennolle voisin mennä.

Onko teillä ideoita palvelujen automatisoinnista teknisesti? Roskien keräys voitaisiin automatisoida, taksit ainakin keskustoissa (joissa voisi kieltää yksityisaulun maan päällä). Tuleehan vesikin itsestään hanasta, ei sitä kaivosta tarvitse hakea. En nyt tarkoita mitään humanoidirobotteja vaan ihan mahdollisia teknisiä ratkaisuja jotka ovat jo olemassa tai tulossa lähivuosina. Tai voisivat tulla.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Minun tietoni mukaan metrot luopuvat kuljettajista muutaman vuoden siirtymäajan jälkeen. Kovasti hyvä keksintö se maanalainen on. Toivottavasti saadan valtion joukkoliikennetukea edes ensi vaalikaudella, että saataisiin metroverkkoa laajennettua.

Muuten en usko teknologian enää korvaavan ihmistyötä, hoivahommissa ainakaan.

Asuntopula on tahallisesti aikaansaatua. Oikeasti Helsingissä on paljon asuntokäyttöön soveltuvaa maata, jota maanomistajat ahneuksissaan panttaavat odottaessaan arvonnousua. Mark Twain jo aikanaan sanoi, että aina kannattavaa on ostaa maata. Sitä kun ei enää valmisteta.

Ehkä tulevaisuudessa vanhusten, vammaisten ja sairaiden hoito alueellistetaan Stadista. Rakennetaan ilmaiselle maalle syrjäseuduille suuria ghettoja, joihin tuottamattomat stadilaiset lähetetään EU_tuilla työllistettävien maalaisten hoidettavaksi.

Ei hassumpi idea, mikäs siinä olisi lilliä porekylvyssä hierontaa odottamassa ja katella maisemaikkunasta Kemijärven lumihuurrettua kirkkoa. Sitten kotiseutumatkailtaisiin karjalaisten tapaan Espan terassille ja Kaivopuiston konsertteihin kesällä.

Toisaalta, jos työvoimapulaa pidetään ongelmana, niin ensiksi pitää katsoa mihin se Suomalainen työvoima oikein menee.

Suomessa on valtion hallinnossa melkein yhtä paljon ihmisiäkuin Ruotsissa lukumäärällisesti, kunnissa on Ruotsissa yli kaksi kertaa enempi.

Miksi suomessa on tämä kaksoismiehitys valtion hallinnossa, olemmeko tekinisesti niin paljon jäjessä vai onko miellä näitä puolueiden suojatyöpaikkoja ja kielikiintiöitä vaan niin paljon että väki katoaa sinne ...

Hallinnon karsiminen, tietotekniikan lisääminen ja turhien työpaikkojen poistaminen vapauttaa työvoimaa yksityiselle ja palvelusektorille helposti 100 000 työntekijää. ( kokonaismäärä taisi olla 280 000 valtion hallinnossa )

Myös maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa on paljon kehittämistä, meillä on tiloja yhtä paljon kuin Englannissa, vaikka tuotantoa on alle 5 %:tia Englannin tuotannosta.

Toisaalta teollisuutta myös paljon vielä automatisoida, kuten muutakin toimintaa ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat