Seuraa 
Viestejä45973

Olenpa huomannut, että nyt kun ulkona on -20 -10c vuorokausittain, huoneilma olisi pirun kuivaa tavalliseen verrattuna. Nenäkäytävät on usein ärtyneet ja tukkoisia mulla ja kihlatullani, tuppaa silmät tuntumaan kuivilta aamulla herätessä, ja kasveja ja terraarioeläimiä pitää suihkutella useammin ja laittaa niille vettä.
Kumminkin pakkasilmassakin lienee jonkinverran kosteutta jonka pitäisi päästä hormien kautta sisälle, vaan miten paljon?
Nämä ärtymisoireet menee ohi aina kun lauhtuu pienemmille pakkasasteille on huomattu.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Laita kattila vettä kiehumaan. Kun huoneilmassa tuntuu olevan kosteutta ota kattila pois levyltä. Toimii

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Ilman suhteellinen kosteus voi olla 100%. Kylmällä ilmalla kuitenkin absoluuttinen veden määrä on huomattavasti pienempi. Mitä lämpimämpää on, sen enemmän vettä ilma voi sisältää. Tämän vuoksi vaatteet kuivuvat lämpimässä nopeammin - ilma sitoo itseensä kosteutta tehokkaammin.

Talvella, vaikka ulkoilman suhteellinen kosteus olisi 100%, niin se sisältää silti hyvin vähän vettä. Tämän vuoksi sisäilmakin kuivuu, ellei ilmanvaihto sisällä kostutusta.

Ilmankostutin auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus olen mittaillut pakkasella ulkoilman kosteusprosentteja, muistaakseni ovat yleensä välillä 70-80 %, joten pakkanen ei tuohon suhteellisen kosteuden määrään juurikaan ulkona vaikuta.

Tosin -20 asteen lämpötilassa ei ilmaan juurikaan kosteutta mahdu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Relative_humidity.jpg. Joten kun ilmaa lämmitetään 40 astetta, suhteellinen kosteus tipahtaa murto-osaan alkuperäisestä, jolloin sisäilma on sitten kuivaa.

Käyttäjä4369
Seuraa 
Viestejä2844

Pitkään jatkuneet pakkaset ovat taas tuoneet ongelmia, kun sisätiloissa ilman kosteus painuu lähelle 20%:a. Hengitystie ongelmat ja vaikkua korvissa.

Kärsin monet vuodet siitä, että korviini kertyi vaikkua talvisin. Vaikku ei poistunut normaalisti korvia pesemällä, vaan muodosti kiinteitä paakkuja korvakäytäviin. Joskus pahimmillaan ei voinut puhua kännykkään, kun kuulo korvista oli hävinnyt.

Jouduin vuosittain talvella puhdistuttamaan korvani terveysasemalla.

Sitten joku neuvoi, että ala kostuttaa huoneilmaasi, erikoisesti makuuhuoneessa.

Hankin kosteusmittarin ja laitoin sen makuuhuoneen seinälle. Talvella 20-23% alkoivat pelottaa.

Laitoin lämpöpatterin päälle vesiastioita ja hämmästyksekseni vettä haihtui pakkasilla 1,5-2  l/d. Kosteus makuuhuoneessa on nyt 28-32% ja se tuntuu riittävän, ei vaikkuongelmia korvissa

Liika kostuttaminen voi olla vaarallista. Vesipisaroita ilmaan heittävät mallit heittävät myös bakteereita.

Omakotitaloissa pitää varoa, ettei kosteutta nosteta yli 35-40%, koska kosteutta voi alkaa tiivistyä kylmiin nurkkiin.

esko

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat