kovilla pakkasilla kuiva huoneilma?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olenpa huomannut, että nyt kun ulkona on -20 -10c vuorokausittain, huoneilma olisi pirun kuivaa tavalliseen verrattuna. Nenäkäytävät on usein ärtyneet ja tukkoisia mulla ja kihlatullani, tuppaa silmät tuntumaan kuivilta aamulla herätessä, ja kasveja ja terraarioeläimiä pitää suihkutella useammin ja laittaa niille vettä.
Kumminkin pakkasilmassakin lienee jonkinverran kosteutta jonka pitäisi päästä hormien kautta sisälle, vaan miten paljon?
Nämä ärtymisoireet menee ohi aina kun lauhtuu pienemmille pakkasasteille on huomattu.

Kommentit (3)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Ilman suhteellinen kosteus voi olla 100%. Kylmällä ilmalla kuitenkin absoluuttinen veden määrä on huomattavasti pienempi. Mitä lämpimämpää on, sen enemmän vettä ilma voi sisältää. Tämän vuoksi vaatteet kuivuvat lämpimässä nopeammin - ilma sitoo itseensä kosteutta tehokkaammin.

Talvella, vaikka ulkoilman suhteellinen kosteus olisi 100%, niin se sisältää silti hyvin vähän vettä. Tämän vuoksi sisäilmakin kuivuu, ellei ilmanvaihto sisällä kostutusta.

Ilmankostutin auttaa.

Vierailija

Joskus olen mittaillut pakkasella ulkoilman kosteusprosentteja, muistaakseni ovat yleensä välillä 70-80 %, joten pakkanen ei tuohon suhteellisen kosteuden määrään juurikaan ulkona vaikuta.

Tosin -20 asteen lämpötilassa ei ilmaan juurikaan kosteutta mahdu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Relative_humidity.jpg. Joten kun ilmaa lämmitetään 40 astetta, suhteellinen kosteus tipahtaa murto-osaan alkuperäisestä, jolloin sisäilma on sitten kuivaa.

Uusimmat

Suosituimmat