Seuraa 
Viestejä45973

...

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (427)

Kyse on taas yhdestä sairausmääritelmästä jolle ei varsinaisesti ole olemassa tarkkaa kuvausta. Itsekkyys ja puhdas oman edun ajaminen on tietysti epämiellyttävää, taustalla toimii kuitenkin luonnollinen vietti. Statuksen pönkittäminen muiden kustannuksella voi olla tehokas tapa menestyä. Toisinaan. En siis tarkoita ihmisen omaa valintaa asian suhteen vaan evoluution kehittämää selviytymistrategiaa. Omaa luuta kannattaa suojella. Tätä väittämää tukee se, että miehet kärsivät oireyhtymästä tilastollisesti enemmän. Miehen ei tarvitse välttämättä huolehtia lapsista, riittää että pääsee jatkamaan geenejään. Psykopaatit voivat menestyä miesten välisessä statuskilpailussa. Tietysti ympäristön aiheuttamat sopeutumat vaikuttavat myös asiaan. Varsinkin nykyinen yhteiskunta suosii psykopaatille ominaista käytöstä.

Kuitenkin, on todella mielenkiintoista kuinka määrittelemme sellaisia asioita sairaudeksi jotka eivät varsinaisesti ole ruumiimme tai mielemme toimintahäiriöitä. Kyseessä on osittainen myös moraalinen kannanotto, tämä ilmenee mm. tässä Narsistien tuki RY:n artikkelissa:

Henkilöitä, joilla on narsistinen persoonallisuushäiriö arvioidaan olevan noin 1 % väestöstä ja 2-16 % potilasaineistosta. Narsistinen persoonallisuushäiriö on oireyhtymä, johon kuuluvat muun muassa seuraavat piirteet: itsekeskeisyys, manipuloivuus, hallitsevaisuus ja tunteettomuus. Tunnetasolla tällainen ihminen on pinnallinen, impulsiivinen, kateellinen, toisia omiin tarpeisiinsa käyttävä, ihailua vaativa, itsestään ja ominaisuuksistaan suuria kuvitteleva, vastuuton, ei koe syyllisyyden tuntoa ja lisäksi hänellä on empatian puute. Hän ei ota riittävästi huomioon muita ihmisiä tai heidän tarpeitaan ja oikeuksiaan, vaan käyttäytyy ylimielisesti ja röyhkeästi. Hänellä ei ole kykyä tai halua myötäeläytyä toisen tilanteisiin tai tunteisiin.Narsismin avulla hän suojautuu pienuutta, avuttomuutta, keinottomuutta, kateutta ja riippuvuutta vastaan.

http://www.narsistienuhrientuki.info/in ... &valikko=2

Sairausmääritelmässä otetaan kantaa asiaan melko voimakkaasti. Varsinkin tämä ilmenee tuossa viimeisessä lauseessa. Entä jos ihminen on syntyjään erilaisten aivorakenteiden takia kyvytön kokemaan esimerkiksi empatiaa? Tuskin silloin ihmisen käytös voidaan laskea henkilöpkohtaisen kateuden tai avuttomuuden piikkiin. Paljon mainostettu Baron-Cohen on tutkinut juuri näitä empatian puutteesta kärsiviä ihmisiä. Mikäli käytös on poikkevaa ja muulle yhteisölle haitallista määrittelemme asian aivotoimoiminnan häiriöksi. Tässä ei tietysti aina ole mitään vikaa, ongelma on siinä miten määrittelemme narsistisen persoonallisuushäiriön. Länsimaissa ja varsinkin Amerikassa "sairaus" on yhdellä kolmasosalla koko väestöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siskoni on tuollainen Narsu, ja onnistunut pilaamaan suuren osan läheisteni elämästä.

Kysyn vaan että millä oikeudella hän pitää itseään uhrina ja kerää kaikkien sympatiat ja sitten muut tavalliset saavat kärsiä ja jäädä jalkoihin?

Narsut pitäisi laittaa suljetulle osastolle hoitoon, saavat niin paljon pahaa oloa aikaan. Eivät välitä muista, pelkästään itsestään, niin sen mukaisesti toimivat. Herkemmät ihmiset saavat loppuelämäkseen traumoja, kun erehtyvät tämänkaltaisten ihmisten kanssa tekemisiin. Luulisin että moni korkeassa virassa oleva on suht narsistinen, joten yhteiskunta ei puutu tähän henkiseen väkivaltaan, jota narsut harrastavat, millään tavoin. Eli ihmisillä on oikeus murtaa henkisesti läheisiään, ja pyrkiä siihen, kunhan eivät tee mitään fyysistä, tai ylitä määrättyjä rajoja.

Päivä päivältä, tiili kerrallaan, oikeus rapistaa toisen psyyke. Ja sitten nämä idiootit, jotka joku narsu on puhunut päästään pyörälle, puolustelevat näitä henkilöitä, ja tuntevat heitä kohtaan sympatiaa ja keräävätä hovia näiden ympärille.

Ainoastaan ihmiset, jotka ovat näitten sairaiden pirujen armoille joutuneet, tietävät mistä on kyse. Muut eivät usko.

Niin se menee, ja ulkopuolinen, jolla ei ole kokemusta tällaisista henkilöistä, asettuu lähes poikkeuksetta narsun puolelle. Kunnes joskus onnistuu osoittamaan, kuten itselleni onneksi kävi mahdolliseksi, toisen pahansuopuus.

Narsut miettii päivät pääksytysten valheen verkkojaan, joita heittelevät ympärilleen. Ja kaiken tarkoitus on oman aseman pönkittäminen, muista saadun hyödyn maksimointi. Tehdä ympärilleen aivopesty hovi, joka tekee kaiken narsun puolesta.

Onneksi tunnistan tämänkaltaiset ihmiset, ainakin uskon tunnistavani, ja pysyn kaukana jos "haiskahtaa" siihen suuntaan jonkun käytös. Ei yksinkertaisesti voi olla tekemisissä, ellei halua menettää itseään. Sillä narsun kanssa voit olla tekemisissä ainoastaan silloin, jos kaikki tehdään tämän henkilön haluamalla tavalla, muuten toinen alkaa heittelemään kapuloita rattaisiin. Ei ole olemassa neuvottelua tai kompromisseja. Neuvotteluista narsut vaan keräävät tietoa, jotta sitten voivat vetää maton toisen alta mahdollisimman tyylikkäästi.

Suljetulle, tai henki pois. Oikeasti. Nuo itseään pelkästään ajattelevat ihmiset aiheuttavat 90% kaikesta pahasta olosta maapallolla. Loput 10% sanelee sattuma tai huono onni.

Fiisas
Poimin tuolta Narsistien Uhrien Ry:n sivustolta Suomen johtavan persoonallisuushäiriöitä tutkivan Tohtorin Jorma Tähkän ajatuksia. (Linkin oli laittanut sinne persoonallisuushäiriöstä kärsivä ihminen, jonka kirjoitus oli koskettavakin.)

http://www.mielenterveys-taimi.fi/miele ... 4_4/12.htm

Jotenkin tämä hömpän pömppä-kirjoittelu voi olla niille jotka itsekin persoonallisuushäiriöstä kärsii melko tuskallista, lisäksi ne jotka ei omasta narsismista kärsi, eikä sitä edes tiedosta se voi olla keino lytätä toinen, jos se on saavuttamassa jotain minkä itse olisi halunnut. Kateellisten käsissä nämä tekstit narsismista voi olla tuhoisia. Sillä mielestäni jokaisesta saa tehtyä psykopaatin/sosiopaatin jos taitavasti osaa asiat kääntää.

Lisäksi paljon on virheellistä tietoa, ettei narsisteja voida hoitaa. Hyvä tuo Tähkän kirjoitus.

Loistava linkki. Ensimmäinen järkevä puheenvuoro johon olen törmännyt. Sairaudesta kärsivää ihmistä ei syyllistetä vaan oireilua pyritään ymmärtämään. Voin myöntää itse kärsiväni tietyn tyylisestä persoonallisuushäiriöstä; minuteeni ei ole ehjä. Minun on vaikeaa kiinnostua toisten mielipiteistä, en kykene tekemään kompromisseja ja haluan tehdä aina asiat omalla tavallani. Lisäksi koen vainoharhaisesti kaikki muut ihmiset vihollisiksi jotka täytyy murskata. Pyrin näin alistamaan muita ihmisiä.

Järkeistän omia ja muiden tunteita toistuvasti, minulla on myös neuroottinen tapa puuttua pieniin merkityksettömiin pikkuasioihin. Käytökseni ja puheeni on toisinaan mekaanista. Tästä johtuen saatan vaikuttaa kylmältä ja tunteettomalta. Ihmissuhteiden aloittaminen vaatii todellista ponnistelua, yleensä pyrin välttelemään sosiaalisia tilanteita joissa joutuu purkamaan omia tunteitaan.

Kaikki sairauden tunnusmerkit eivät tosin täsmää, pystyn olemaan empaattinen ja sen lisäksi tunne-elämäni ei ole täysin kahlittua tai kapea-alaista. Ainoastaan viestinnässä on ongelmia. No, onneksi tilanne ei ole aivan toivoton. Koska tunnistan nämä piirteet itsessäni, voin myös vaikuttaa niihin. Ehkä jonain päivänä pystyn luottamaan muihin ihmisiin ja keskustelemaan avoimesti.

-----------------------------

Jorma Tähkä tuntui keskittyvän lapsuuden ympäristöön. Sivuuttaen melkein kokonaan synnynnäiset syyt. Ehkä tämä pitääkin paikkansa, olen viime aikoina harrastanut liikaa biologista reduktionismia ja yksiulotteista ev.psykan näkökantaa.

Taustalla lapsuuden vuorovaikutushäiriöt

Yleinen nahkea suhtautuminen persoonallisuushäiriöihin käy ymmärrettäväksi, kun tarkastelee häiriöiden syitä. Persoonallisuushäiriöt ovat ikävä muistutus siitä, ettei yksilön psyykkistä kehitystä voi irrottaa kehitysympäristön piirteistä.

Jorma Tähkän tarkastelu pohjautuu objektisuhdeteoriaan, jota sovelletaan myös päiväsairaala 2:n hoidossa.

– Persoonallisuushäiriön synty palautuu lapsuuden epäterveisiin kasvuoloihin. Myös ihmisen synnynnäinen temperamentti voi altistaa hänet tietyille persoonallisuushäiriöille. Jotkut vauvat esimerkiksi reagoivat luontaisesti aggressiolla, toiset vetäytymällä. Tilanne pahenee, jos ympäristö provosoi reaktiota.

Joo, tuo sivusto taitaa olla samanlainen kuin Uskontojen uhrien Tuki Ry, joka etsii siis uskontoihin hurahtaneita käyttöönsä, eli todistettavasti helposti aivopestävää sakkia. Kauppaavat asianajajaakin käyttöön siellä... joka varmaan on yksi narsuista. Ja turha sanoa että sisko on siellä Uskontojen Uhrien tuessakin ollu hommissa, ja alkanut kyllä sitten niiltä riipiä itselleen kaikkea...

Pitäisikin perustaa Uskontojen Uhrien Uhrien Tuki ry...

Echi
Kyseessä on osittainen myös moraalinen kannanotto, tämä ilmenee mm. tässä Narsistien tuki RY:n artikkelissa:

Henkilöitä, joilla on narsistinen persoonallisuushäiriö arvioidaan olevan noin 1 % väestöstä ja 2-16 % potilasaineistosta. Narsistinen persoonallisuushäiriö on oireyhtymä, johon kuuluvat muun muassa seuraavat piirteet: itsekeskeisyys, manipuloivuus, hallitsevaisuus ja tunteettomuus. Tunnetasolla tällainen ihminen on pinnallinen, impulsiivinen, kateellinen, toisia omiin tarpeisiinsa käyttävä, ihailua vaativa, itsestään ja ominaisuuksistaan suuria kuvitteleva, vastuuton, ei koe syyllisyyden tuntoa ja lisäksi hänellä on empatian puute. Hän ei ota riittävästi huomioon muita ihmisiä tai heidän tarpeitaan ja oikeuksiaan, vaan käyttäytyy ylimielisesti ja röyhkeästi. Hänellä ei ole kykyä tai halua myötäeläytyä toisen tilanteisiin tai tunteisiin.Narsismin avulla hän suojautuu pienuutta, avuttomuutta, keinottomuutta, kateutta ja riippuvuutta vastaan.

http://www.narsistienuhrientuki.info/in ... &valikko=2

Sairausmääritelmässä otetaan kantaa asiaan melko voimakkaasti. Varsinkin tämä ilmenee tuossa viimeisessä lauseessa.


Se persoonallisuushäiriö-puheessa onkin vikana, se on kovin moralisoivaa. Täytyisi muistaa, että persoonallisuushäiriö on välttämättä sosiaalinen konstruktio: jotakin, mikä poikkeaa siitä, mitä persoonallisuuden pitäisi tietyn yhteisön mielestä olla. Tässä syyllistytään naturalistiseen virhepäätelmään, koska ei ole olemassa mitään luonnostaan oikeata ihmisen persoonallisuutta.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
Fiisas
Olipa melkoinen linkki ja toivoisin tuollaisia lisääkin. Jotenkin jäi vielä taudinkuva hieman epäselväksi. Voisin kuvitella, että harvassa ovat ne, jotka eivät tunnistaisi esitettyjä oireita itsessään. Jos puolestaan ei tunnista, asuu kaapissa mahdollinen persoonallisuushäiriö.

Echi
Jorma Tähkä tuntui keskittyvän lapsuuden ympäristöön. Sivuuttaen melkein kokonaan synnynnäiset syyt. Ehkä tämä pitääkin paikkansa, olen viime aikoina harrastanut liikaa biologista reduktionismia ja yksiulotteista ev.psykan näkökantaa.
Mielestäni Tähkä luonnehtii persoonallisuuden, joskin ehkä liian diplomaattisesti niin fiksusti: Persoonallisuus tarkoittaa ihmisen luontaisten kokemus, ajattelu ja toimintatapojen kokonaisuutta. Ja tämän vastinparin: Persoonallisuushäiriössä tavat heijastavat jäykkiä ja heikosti ulkoista todellisuutta vastaavia toimintamalleja.

Ev.psyk lähestyy ymmärtääkseni asiaa 'viettien' ja toimintamallien kautta. Ja se ei ole suoraan psykologiaa sikäli kun ei biologiakaan ole lääketiedettä vaan pikemminkin päin vastoin.

Ymmärtääkseni oireet luokitellaan muutoinkin koulukunnista riippumattoman APA:n DSM-IV ja/tai WHO:n ICD-10 tautiluokitusten perusteella(?), mikä auttamatta tarkoittaa vaatimuksia hieman perehtyä asiaan. Ymmärtääkseni Tähkä esitteli tuon ylle lainaamani määrityksen jälkeen rajallisen määrän erilaisia konteksteja, joiden yhteydessä oireita ja/tai millä tavalla ne ilmenee. Olen kuitenkin ennakoinut, että taudinkuvaan kuuluu jonkin tyyppinen ja selvästi havaittava kognitiivinen dissonanssi (ollakseen kaiketi kulttuurista irrallinen/yleistettävissä oleva), joka ilmenee jäykkyytenä ja todellisuuden kanssa ristiriitaisina toimintamalleina, joita sitten terapia- ja muita hoitomuotoja yhdistämällä pyritään opetamaan yksilölle itselleen oppi ymmärtämään/käsittelemään. Onkohan asia näin? Käytännön psykiatrian suhteen luulen huomattavasti liikaa suhteessa siihen mitä tiedän.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Tohtori Faustus
Täytyisi muistaa, että persoonallisuushäiriö on välttämättä sosiaalinen konstruktio: jotakin, mikä poikkeaa siitä, mitä persoonallisuuden pitäisi tietyn yhteisön mielestä olla. Tässä syyllistytään naturalistiseen virhepäätelmään, koska ei ole olemassa mitään luonnostaan oikeata ihmisen persoonallisuutta.
Aivan. Milloin poikkeava persoonallisuus tulkitaan häiriöksi, on aivan täysin kiinni arvioivan tahon suvaitsevaisuudesta.

Tässä Psykologian laitoksen kattava paketti aiheesta.
http://www.uta.fi/laitokset/psyk/opiske ... 9/a7_6.htm

Ja tuossa pohdiskelua narsismin psykologiasta: http://www.jotte.info/narsismi/index.html

Mitä tarkoittaa dg SI. Sillä on tekemistä jonkun persoonallisuushäiriön kanssa. En ole löytänyt muuta, kuin SI-nivelen ja sitä se ei tarkoita.

Neonomide
Yksi narsistisen persoonallisuushäiriön harvinaisempi muoto on jatkuva anglismien ja sivistysanojen liikakäyttö foorumikirjoittelussa.

juuri niin. Tätä lukevat ja foorumilla kirjoittelevat eivät voi olla kaikkien asioiden ja sivistyssanojen asiantuntijoita. Monilla englanninkielisilläkin sanoilla on suomalainen vastine.

Neonomide
Yksi narsistisen persoonallisuushäiriön harvinaisempi muoto on jatkuva anglismien ja sivistysanojen liikakäyttö foorumikirjoittelussa.

Psykologia on mielenkiintoista näin maallikostakin.

Kovin pelottavalta tuntuu tuollainen ihminen jolla olisi narsistinen p-häiriö. Tulee kuitenkin väkisin mieleen sellainenkin asia, että tuollaisella asialla olisi helppo syyllistää ihmisiä uskottavasti ikäänkuin vedoten tieteen auktoriteettiin.

Jos tälläinen syyllistämiskulttuuri yleistyy niin voisi kuvitella, että tämä todellinen uhri ei hyödy tälläisestä psykologian popularisoinnista mitään vaan ne jotka ovat taitavia syyllistämään ja keksivät ensimmäisenä syyttää narsismista (mikäli määritelmä on kovin epämääräinen).

Tälläisen vaaran haistan muuten varmaan ihan hyvästä asiasta.

Eihän täältä puutu enää kuin Dr. Kneder,joka sanoisi,että
kaikki me muut tulisi hoitoon ohjata !

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat