Seuraa 
Viestejä13176

Mistä johtuu että jollain sokeilla on kuolleet ja kuivat möykyt vaan silmämontuissa ja toisilla ne näyttää ihan terveiltä.

  • ylös 0
  • alas 2

Kommentit (6)

En tiedä mutta eipä tuo estä minua ottamasta kantaa asiaan. Sokeuden laatuhan voi käsittääkseni vaihdella totaalisesta sokeudesta hyvin suhteelliseen sokeuteen. Lisäksi on erilaisia aivosokeus-ilmiöitä, jolloin ihminen kykenee näkemään esitietoisesti mutta ei tietoisesti (Kummallista mutta totta). Jos ajattelemme sokeaa joka kuitenkin kykenee näkemään jossain määrin valoa ja värejä esimerkiksi, niin eiköhän tuollaisella ne silmät ole aika terhakassa kunnossa vielä vaikka sokea onkin. Toisaalta jos vaurio (tai mikskä sitä nyt sanottaisiin) on tehokkaampaa laatua ja näköhermot ihan sökönä niin varmaan sitten silmätkin. Luulisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos ne silmät on vahingoittuneet fyysisesti, niin silloinhan ne saattavat olla enempi tai vähempi "rusinat", mutta kyllähän ne muuten pysyvät tavallisen näköisinä. Eräästä tuttavastani, jolta veritulppa on vienyt toisesta silmästä näön ei huomaa mitenkään että on "silmäpuoli". Toinen tuttuni taas on porannut aikoinaan Kanadassa kaivoksella panostettuun reikään ja saanut paskat silmilleen. Hänen silmänsä eivät ole mitenkään nätit.

Harmaakaihipotilailla on harmaat pupillit, pitkälle edenneestä glaukoomasta kärsivillä vihertävät. Kemikaalien syövyttämät silmät ovat yleensä harmaan rosoiset pinnaltaan (jos ovat vain "valkuaisesta" kys henkilölle on tehty sarveiskalvon siirto. Lasiaisen kutistumisesta tai verkkokalvon irtoamisesta kärsivien silmät ovat usein normaalit ulkonäöltään. Samoiten silmänpohjan rappeumaa sairastavien (esim 50-luvun liikahappiset keskoskaapit aiheuttajana). Joillakin ihmisillä on iiriksen epämuodostumia, mutta nämä korjataan kehittyneissä maissa lähes aina. Silmään tulleen vamman jäljiltä silmä on voitu joutua kasaamaan niin että siitä on tullut oudon näköinen eli tavallista pienempi ja pinnaltaan arpinen. Pitkälle edennyt silmätippuri tai sidekalvon tulehdus yms voivat saada silmäluomet arpeutumaan kiinni silmään (jopa niin että luomet ovat täysin ummessa ja niiden välillä on vain räkäinen viiru). Ennen 30-lukua pupillin kohdalta sameutuneista silmistä on usein poistettu iiris, jolloin näkö on parantunut koska tämä mahdollistaa samentuman vierestä näkemisen. Kaihileikkauksen jälkeen silmät näyttävät täysin normaaleilta.

Asiasta kolmanteen, sipulia leikattaessa silmät alkavat usein vuotaa, mutta piilolinssit silmissä ei, ei ainakaan minulla. Mistähän tämä johtuu? Peittävätkö piilarit juuri sen verran silmän pinnasta että ärsyttäviä aineita tulee vain vähän, vai onko asialla jotain tekemistä kenties iiriksen kanssa?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat