A-Streptokokki

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

...

Kommentit (11)

Vierailija

A-ryhmän streptokokki eli streptococcus pyogenes aiheuttaa yleisimmin nielurisatulehdusta eli angiinaa. Nielusta bakteeri voi levitä välikorvaan (otiitti), nenäonteloihin (sinuiitti) tai keuhkoihin (pneumonia), mutta tämä on suhteellisen harvinaista. Muita A-streptokokin aiheuttamia tauteja ovat: tulirokko, märkärupi, ruusu (erysipelas), selluliitti, myosiitti (lihastulehdus), sepsis (verenmyrkytys) ym.

A-streptokokin jälkitautina voi 2-5 viikkoa primaari-infektion jälkeen ilmaantua sidekudosten tulehduksia (esim. nivelissä, sydämessä tai munuaisissa).

Vierailija
Fiisas
Kuinkahan huolissaan täytyisi olla jos nivelissä on tulehdusta?

Onko muita oireita?
Kävisin kyllä mieluusti lääkärissä, sillä niveloireet voivat johtua reumakuumeesta, joka tosin on suomessa harvinainen.

Tässä reumakuumeen diagnostiikka:

Pääkriteerit

* Migroiva polyartriitti (paikkaa vaihtava usean nivelen tulehdus)
* Sydäntulehdus
* Erythema marginatum (punainen läiskä iholla)
* Korea (nopeat epärytmiset "pakkoliikkeet")
* Ihonalaiset kyhmyt

Sivukriteerit

* Kuume
* Nivelkivut
* Aiemmin sairastettu reumakuume
* EKG:ssä pidentynyt PR-aika
* Suurentunut lasko, suurentunut CRP-arvo tai leukosytoosi

* Varmaan diagnoosiin tarvitaan kaksi pääkriteeriä tai yksi pääkriteeri ja kaksi sivukriteeriä. Diagnoosin edellytyksenä on näyttö edeltävästä streptokokki-infektiosta (suurentunut AST-arvo, positiivinen nielun streptokokkiviljely tai äskettäin sairastettu tulirokko).

Vierailija

Vasikalle haluaisin sanoa, että niveloireet voivat johtua myös monesta muusta syystä, siis lääkärille meno on suositus.

Vierailija

Aivan totta. Todennäköisempää on että niveloireet johtuvat muusta syystä. Asiallinen tarkennus.

Ja anteeksi vasikointi!

Vierailija
Fiisas
Kefexin-kuuri nyt on ilm. toiminut, V-pen megat poisti nielu-oireet hitaasti, eikä ihan täysin kokonaan. Olisiko syytä jatkossakin pyytää toista ab:ta vaikka herkkyys olisi paras V-penisilliinille?

En osaa suoraan sanoa miksi V-pen ei purrut , mutta asia saattaa johtua lääkkeiden erilaisista penetraatio-ominaisuuksista, eli pääsystä kohdekudokseen. Voi olla että V-penillä ei tapauksessasi saatu riittävää lääkepitoisuutta kohdealueella. En siis suoranaisesti näe syytä jatkossa pyytää toista antibioottia, jos käytäntö ja herkkyysmääritys puoltaisi penisilliiniä.

Vierailija

Itseasiassa Maverikin vastaus oli hyvä, hän tuntuu olevan asioista perillä, halusin vain, että hän huomioi muitakin mahdollisuuksia.

Eikö fiisas tiedä, että maveric on karannut vasikka.

Vierailija

Panacod ei ole varsinaisesti tulehduskipulääke kuten Burana tai Ketorin. Panacod sisältää parasetamolia, joka on ns. antipyreettinen analgeetti eli laskee kuumetta ja lievittää kipua sekä kodeiinia, joka on heikko opiaatti.
Panacod ei siis käytännössä vaikuta itse tulehdusreaktioon!

Uusimmat

Suosituimmat