Seuraa 
Viestejä45973

KANSALAISPALKKA TAI PERUSTULO JOKAISELLE

Kaikille täysi-ikäisille kansalaisille pitäisi maksaa kansalaispalkkaa 800 euroa/kk (alaikäisille alle 16 v. noin 250 euroa/kk, 16–17-vuotiaille 300 euroa/kk ja vammaisille vammaislisä) jotta tuloloukut häviäisivät ja jokainen työtunti kannattaisi. Tämän lisäksi 40 %:n tasavero kaikista tuloista, olivat ne työtuloja, pääomatuloja tai muita.

Kansalaispalkka siis olisi veroton ja sen saisi jokainen, ja kaikista sen yli menevistä tuloista aina sama 40 %:n vero. Tasavero + perustulo yhdessä toteuttaisi veroprogression, jolloin pelkkää kansalaistuloa saavilla vero olisi 0 % ja se lähestyisi 40 %:a tulojen kasvaessa.

Näin tunninkin työ viikossa toisi aina lisätuloja ja kannattaisi.
Muita tukimuotoja ei olisi kuin korkeintaan sosiaalisia lainoja, jotka maksettaisiin takaisin.

Työttömyysturvan, eläkkeet, sairausajan turva ym. hoidettaisiin yksityisten vakuutusten kautta, sillä kansalaispalkka 800(300/250) euroa/kk olisi myös peruseläke, sairausajan tulo, työttömyysturva, asumistuki, toimeentulotuki, lapsilisät, opintotuki.

Valtio rakentaisi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, jotta vuokrataso pysyisi vakaana eikä kansalaispalkkaan tarvitsisi suuria korotuksia jatkuvasti.

Jokainen voisi itse päättää makaako kotona, opiskeleeko, harrastaako vapaaehtoistoimintaa, toimiiko taiteilijana, tekeekö osapäiväistä tai kokopäiväistä työtä, yrittääkö osapäiväisesti tai kokopäiväisesti, mutta 800 euroa ei ole suuren suuri summa ja se kannustaa varmasti hankkimaan
lisätuloja. Lisäksi se toisi samanarvoisuutta koska summa olisi sama kaikille, ja 40 %:n tasavero muista tuloista olisi myös sama kaikille.

Jokaisella olisi varmuus huomisesta, ja tieto että ainakin 800 euroa kuussa on käyttörahaa asumis- ym. menoihin.

Täysi-ikäisille maksettava 800 euron perustulo ei edes tulisi nykyistä järjestelmää kalliimmaksi, rahat vain kohdennettaisiin toisin kuin nykymallissa. Muutoksena Vihreiden ajamaan 440 euron malliin olisi vain se, että myös asumistuki ja toimeentulotuki olisi sisällytetty summaan. Nämähän joudutaan kuitenkin maksamaan pienituloisille, suurituloisiltahan veroprogressio käytännössä syö perustulosumman pois. Kyseessähän on perustulo, ei veronalennus. Asumiskuluissa voi säästää ja siirtää 800 eurosta enemmän muuhun elämiseen. Alaikäisille maksettava 250/300 euron lapsen perustulo taas korvaisi lapsilisät ja toimeentulotuen lapsiosan, ollen suunnilleen tämä toimeentulotuessa oleva lapsen perusosa. Tästäkään ei tulisi lisäkuluja.

---------------------------------------------------------
YKSINKERTAISTETTUNA:

- Kansalaispalkka 800 euroa/kk yli 18-vuotiaalle täysi-ikäiselle.
- Alaikäisten alle 16-vuotiaiden kansalaispalkka 250 euroa/kk.
- Alaikäisten 16-17-vuotiaiden kansalaispalkka 300 euroa/kk
- Vammaisille ja pitkäaikaissairaille kansalaispalkkaan korotus (koska eivät voi hankkia lisätuloja).

- Yli 63-vuotiaille kansalaispalkkaan eläkekorotus.

- 40 % tasavero kaikista työ- ja pääomatuloista.

- Valtion/kuntien kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotanto.

- Työeläkkeet yksityisten vakuutusyhtiöiden hoitoon (kansalaispalkka eläkekorotuksella muuten ainoa eläke).

- Työttömyys- ja sairausajan vakuutukset yksityisten vakuutusyhtiöiden hoitoon (muuten kansalaispalkka on työttömyysajan ja sairausajan korvaus).

- Ei erillisiä asumistukia, opintotukia, toimeentulotukia, kansaneläkkeitä ja työttömyyskorvauksia (ne sisältyvät kansalaispalkkaan).

- Terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmä sekä lasten- ja vanhustenhoito pysyvät entisellään.

---------------------------------------------------------

Kaikille kansalaisille perustuloa, eli kansalaispalkkaa 800 euroa/kk (alaikäisille alle 16v noin 250 euroa/kk, 16–17-vuotiaille 300 euroa/kk ja vammaisille vammaislisä)

Eli ehkä keskimäärin noin 600 €/nuppi. Sitten vain laskemaan...

12 x 600 x 5000000 = ???????????

= 36 000 000 000 eli 36 miljardia euroa vuodessa

Vähennä luvusta:
- Työttömyysturvamenot (ja hallintomenot suurimmalta osin)
- Toimeentulotukimenot (ja sossun hallintomenot suurimmalta osin)
- Asumistukimenot (ja niiden hallintomenot)
- Opintotukimenot (ja niiden hallintomenot)
- Lapsilisämenot (ja niiden hallintomenot)
- Sairauspäivärahamenot (ja niiden hallintomenot)
- Eläkemenot (kansalaistulo toimisi myös ainoana peruseläkkeenä, muut
eläkkeet vapaaehtoisin vakuutuksin)
- Verohallinnon vähentynyt byrokratia

Ottakaa huomioon että 40 %:n tasavero kaikista henkilökohtaisista tuloista käytännössä poistaisi perustulon keski- ja suurituloisilta. Myös pääomatuloja verotettaisiin tämän saman 40 %:n mukaan. Perustulohan itsessään olisi veroton 800(300/250) euroa kuussa.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (20)

800e on aivan liikaa. Tuo on tuplasti sen verran, mitä tällä hetkellä saan, ja nytkin sentään pärjään jotenkin. Jos tuon saisi puhtaana käteen joka matti ja maija, niin huokutus jäädä sohvalle makaamaan olisi kyllä huomattavan suuri.

500e olisi sopiva summa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskustelin tuossa muutaman muun 'aikuisen' kanssa.

Ajatellaan, jos 800e pätkähtään 18v täyttäneelle nuorelle. Se on ihan julmetun suuri raha - varsinkin kun asutaan useimmiten vielä vanhempien nurkissa yli kakskymppisiksi.

Ei varmasti rohkaise opiskelemaan ammattiin. Istutaan kotona pelaten tai juoden kaljaa. Hengaillaan ympäriinsä tekemättä käytännössä mitään.

Minä ainakin ostaisin tuolla rahalla 10000e maksavan kaksion tai yksiön jostain pikkukaupungin kerrostalosta. Räkisin kattoon ja parantaisin intternetin keskustelupalstoilla lisää maailmaa...

Joo. Jos näin tekisi vaikkapa neljännes - niin kuka silloin yleensäkään tekisi työtä - ja mistä se verokertymä saataisiin tuohon kansalaispalkkaan?

Tuolla 800€/kk eläisi todella leveästi esim. Thaimaassa. Mikä estäisi minua muuttamasta vaikkapa koko talveksi sinne? Ja mikäli moni tekisi samoin, kuinka pitkään valtion kassa tällaista kestäisi?

Eipä huvittaisi paljoa tehdä töitä jos veroprosentti kipuaa neljäänkymmeneen. Käteenjäävä osuus ei olisi tarpeeksi suuri että viitsisi vaivautua joka arkipäivä töihin.

Mikäli jaettavaa tällä hetkellä riittäisi helposti jokaiselle tuo 800€/kk, en usko että kakku pysyisi kooltaan yhtä suurena vuodesta toiseen, vaan valtio alkaisi hiljalleen köyhtyä ja jaettavaa rahaa pitäisi lopulta ottaa tuloveroja nostamalla -> työnteko vähemmän kannattavaa.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

800 euroa on tosiaan liikaa. Minunkin kannattaisi tuossa mallissa jäädä pois työelämästä, koska pystyisin tienaamaan erotuksen satunnaisilla sivuansioilla alle puolet nykyisen työni vaatimassa ajassa.

Vierailija

Nykyäänhän sossu maksaa vuokran (-7%), oli se minkä suuruinen tahansa. Tällä perustulolla ihmiset joutuisivat heti eri arvoiseen asemaan. Toisin sanoen työttömäksi jääädessään pitäisi heti hankkia halvempi asunto. 500€ voi mennä heti asumiskustannuksiin.

JES KANNATETAAN \o/
Missä voin äänestää puolesta?

Eukko ja pari tenavaa, niin tulot olis 2100/kk hanskaan. Muuttaisimme oitis Thaimaahan pyörittämään jotain pikkunättiä businessta tai ihan vaan viettämään laatuaikaa.

CE-hyväksytty
Nykyäänhän sossu maksaa vuokran (-7%), oli se minkä suuruinen tahansa. Tällä perustulolla ihmiset joutuisivat heti eri arvoiseen asemaan. Toisin sanoen työttömäksi jääädessään pitäisi heti hankkia halvempi asunto. 500€ voi mennä heti asumiskustannuksiin.

Tässä on nimenomaan mukana asumiskulut, sähkö ja vesimaksut. Summa näyttää suurelta mutta tämän saa nykyäänkin toimeentulotuessa kun mukaan otetaan perusosa + vuokra + sähkö + vesi.
Eli nytkään ei kannata tehdä töitä vaan mennä sossun asiakkaaksi jos 800 e/kk riittää. Vaan harvapa jää laakereilleen lepäämään.

Vihreiden 440 e/kk perustulomallissa käytännössä summa kasvaa samaan tai jopa ylikin 800 e/kk kun mukaan otetaan lisäksi asumistuki ja toimeentulotuki, jotka Vihreiden mallissa edelleen jäävät.

Tässä mallissa voi itse päättää asuuko kalliisti ja leveämmin tai halvemmin pienemmässä asunnossa. On siis henkilökohtaisesta valinnasta kiinni mihin rahansa laittaa. Vuokraa edullisempi asunto ja muuhun elämiseen jää perustulosta enemmän euroja.

On aivan selvää ettei 800 eurolla kuussa monikaan jää laakereillaan lepäämään, kun jokainen työtunti tuo aina ja varmasti lisätuloja.

PasiX
Tämän lisäksi 40 %:n tasavero kaikista tuloista, olivat ne työtuloja, pääomatuloja tai muita.

Kyllähän veroprosentin murjaisit! En todellakaan kannata! Jos puhuttaisiin jostain max 25% verosta, nin sitten ehkä...

odyseus
PasiX
Tämän lisäksi 40 %:n tasavero kaikista tuloista, olivat ne työtuloja, pääomatuloja tai muita.Kyllähän veroprosentin murjaisit! En todellakaan kannata! Jos puhuttaisiin jostain max 25% verosta, nin sitten ehkä...

Eihän tuosta saatavalla verokertymällä maksettaisi mitään.
Jos joku kävisi tienaamassa 1000e extraa, niin 250e valtiolle ei lämmittäisi. Työikäisiä on jotain 3,8 miljoonaa.

Canccu
odyseus
PasiX
Tämän lisäksi 40 %:n tasavero kaikista tuloista, olivat ne työtuloja, pääomatuloja tai muita.Kyllähän veroprosentin murjaisit! En todellakaan kannata! Jos puhuttaisiin jostain max 25% verosta, nin sitten ehkä...Eihän tuosta saatavalla verokertymällä maksettaisi mitään.
Jos joku kävisi tienaamassa 1000e extraa, niin 250e valtiolle ei lämmittäisi. Työikäisiä on jotain 3,8 miljoonaa.

No kun täältä käsin asiaa katsoo, niin kovalta se 40% kuulostaa! Meikäläisen veroprosentti on jotain (reilusti) alta 15%. No, siksipä en olekaan enää suomessa!

Vierailija
PasiX
CE-hyväksytty
Nykyäänhän sossu maksaa vuokran (-7%), oli se minkä suuruinen tahansa. Tällä perustulolla ihmiset joutuisivat heti eri arvoiseen asemaan. Toisin sanoen työttömäksi jääädessään pitäisi heti hankkia halvempi asunto. 500€ voi mennä heti asumiskustannuksiin.

Tässä on nimenomaan mukana asumiskulut, sähkö ja vesimaksut. Summa näyttää suurelta mutta tämän saa nykyäänkin toimeentulotuessa kun mukaan otetaan perusosa + vuokra + sähkö + vesi.
Eli nytkään ei kannata tehdä töitä vaan mennä sossun asiakkaaksi jos 800 e/kk riittää. Vaan harvapa jää laakereilleen lepäämään.

Vihreiden 440 e/kk perustulomallissa käytännössä summa kasvaa samaan tai jopa ylikin 800 e/kk kun mukaan otetaan lisäksi asumistuki ja toimeentulotuki, jotka Vihreiden mallissa edelleen jäävät.

Tässä mallissa voi itse päättää asuuko kalliisti ja leveämmin tai halvemmin pienemmässä asunnossa. On siis henkilökohtaisesta valinnasta kiinni mihin rahansa laittaa. Vuokraa edullisempi asunto ja muuhun elämiseen jää perustulosta enemmän euroja.

On aivan selvää ettei 800 eurolla kuussa monikaan jää laakereillaan lepäämään, kun jokainen työtunti tuo aina ja varmasti lisätuloja.

Kyllä kyllä. Mutta jos toisen asumuskulut ovat 300€ ja toisen 500€. Nyky systeemillä heille jää kuitenkin käteen saman verran.

odyseus
Canccu
odyseus
PasiX
Tämän lisäksi 40 %:n tasavero kaikista tuloista, olivat ne työtuloja, pääomatuloja tai muita.Kyllähän veroprosentin murjaisit! En todellakaan kannata! Jos puhuttaisiin jostain max 25% verosta, nin sitten ehkä...Eihän tuosta saatavalla verokertymällä maksettaisi mitään.
Jos joku kävisi tienaamassa 1000e extraa, niin 250e valtiolle ei lämmittäisi. Työikäisiä on jotain 3,8 miljoonaa.No kun täältä käsin asiaa katsoo, niin kovalta se 40% kuulostaa! Meikäläisen veroprosentti on jotain (reilusti) alta 15%. No, siksipä en olekaan enää suomessa!

jos taas laskisit tuon 800e veroton ja 1000e josta 40% vero = 1400 euroa 1800 eurosta. Se kokonaisveroaste onkin sitten 22%.

Edit: korjaus laskuun.

Canccu

jos taas laskisit tuon 800e veroton ja 1000e josta 40% vero = 1400 euroa 1800 eurosta. Se kokonaisveroaste onkin sitten 22%.
Edit: korjaus laskuun.

Mutta jos palka on 800+1000+1000 (2800 ei liene mikään huippupalkka suomessa!), entä 800+3000 tai 800+4000 jne...
Siis vero on hirveä ja rikastuminen on kiellettyä. Sosialismi kukoistaa ja työttömys kasvaa! Kuinka monta yritystä suomeen jää jos johtajilta viedään pääomatuloistakin 40%?

odyseus
Canccu

jos taas laskisit tuon 800e veroton ja 1000e josta 40% vero = 1400 euroa 1800 eurosta. Se kokonaisveroaste onkin sitten 22%.
Edit: korjaus laskuun.Mutta jos palka on 800+1000+1000 (2800 ei liene mikään huippupalkka suomessa!), entä 800+3000 tai 800+4000 jne...
Siis vero on hirveä ja rikastuminen on kiellettyä. Sosialismi kukoistaa ja työttömys kasvaa! Kuinka monta yritystä suomeen jää jos johtajilta viedään pääomatuloistakin 40%?

Siinäpä se. Miksi kukaan vaivautuisi yrittämään Suomessa, jos se tehdään kannattamattomaksi? Pienellä vaivannäöllä saman tekee vaikka Ruotsissa tai Virossa paremmalla tuloksella.

tiäremiäs
450 on se hyvä mitä vihreet ehdottaa.

Tuo homma vaikutti kyllä vihreillä olevan hyvin laskettuna. Kuitenkin tuo 800 on minunkin mielestäni liikaa.

CE-hyväksytty
PasiX
CE-hyväksytty
Nykyäänhän sossu maksaa vuokran (-7%), oli se minkä suuruinen tahansa. Tällä perustulolla ihmiset joutuisivat heti eri arvoiseen asemaan. Toisin sanoen työttömäksi jääädessään pitäisi heti hankkia halvempi asunto. 500€ voi mennä heti asumiskustannuksiin.

Tässä on nimenomaan mukana asumiskulut, sähkö ja vesimaksut. Summa näyttää suurelta mutta tämän saa nykyäänkin toimeentulotuessa kun mukaan otetaan perusosa + vuokra + sähkö + vesi.
Eli nytkään ei kannata tehdä töitä vaan mennä sossun asiakkaaksi jos 800 e/kk riittää. Vaan harvapa jää laakereilleen lepäämään.

Vihreiden 440 e/kk perustulomallissa käytännössä summa kasvaa samaan tai jopa ylikin 800 e/kk kun mukaan otetaan lisäksi asumistuki ja toimeentulotuki, jotka Vihreiden mallissa edelleen jäävät.

Tässä mallissa voi itse päättää asuuko kalliisti ja leveämmin tai halvemmin pienemmässä asunnossa. On siis henkilökohtaisesta valinnasta kiinni mihin rahansa laittaa. Vuokraa edullisempi asunto ja muuhun elämiseen jää perustulosta enemmän euroja.

On aivan selvää ettei 800 eurolla kuussa monikaan jää laakereillaan lepäämään, kun jokainen työtunti tuo aina ja varmasti lisätuloja.

Kyllä kyllä. Mutta jos toisen asumuskulut ovat 300€ ja toisen 500€. Nyky systeemillä heille jää kuitenkin käteen saman verran.
Ehkä tämä ajan kanssa edesauttaisi suurien kaupunkien asukasluvun pienenemiseen ja pienien asukasluvun kasvamiseen, mistä johtuen nuo vuokrat voisivat kohta ollakin 350€ ja 450€.

MalcomX
odyseus
Canccu

jos taas laskisit tuon 800e veroton ja 1000e josta 40% vero = 1400 euroa 1800 eurosta. Se kokonaisveroaste onkin sitten 22%.
Edit: korjaus laskuun.Mutta jos palka on 800+1000+1000 (2800 ei liene mikään huippupalkka suomessa!), entä 800+3000 tai 800+4000 jne...
Siis vero on hirveä ja rikastuminen on kiellettyä. Sosialismi kukoistaa ja työttömys kasvaa! Kuinka monta yritystä suomeen jää jos johtajilta viedään pääomatuloistakin 40%?Siinäpä se. Miksi kukaan vaivautuisi yrittämään Suomessa, jos se tehdään kannattamattomaksi? Pienellä vaivannäöllä saman tekee vaikka Ruotsissa tai Virossa paremmalla tuloksella.

Y've got the point! Siksi (pien)yritän jo nyt Espanjassa! Viro olisi varmaan vielä parempi (ainakin toistaiseksi).. Täällä houkuttelee nää kelit, nytkin on 25C ja paistaa!

odyseus
Canccu

jos taas laskisit tuon 800e veroton ja 1000e josta 40% vero = 1400 euroa 1800 eurosta. Se kokonaisveroaste onkin sitten 22%.
Edit: korjaus laskuun.Mutta jos palka on 800+1000+1000 (2800 ei liene mikään huippupalkka suomessa!), entä 800+3000 tai 800+4000 jne...
Siis vero on hirveä ja rikastuminen on kiellettyä. Sosialismi kukoistaa ja työttömys kasvaa! Kuinka monta yritystä suomeen jää jos johtajilta viedään pääomatuloistakin 40%?

Päinvastoin.
Kuukausipalkasta 2800 menee nykyään enemmän veroa, kuin tuon systeemin mukaan. Nykysyteemillä siitä menee veroa lähes 1000, tuolla systeemillä 800. Suuremmissa tuloissa valtion verotuksen progressio suurrentaa eroa vielä huomattavasti. Kunnallisverosta ei tosin mainita mitään, joten jos se tulee tuohon päälle silloin tulos on aivan toisenlainen.

PasiX
Kunnallisvero; Sisältyykö se 40%:n vai ei?

PasiX

- 40 % tasavero kaikista työ- ja pääomatuloista.

Naurettava ajatus ja muutenkin kuolleena syntynyt.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat