Seuraa 
Viestejä45973

Kysyn täältä apua, koska täällä näytetään tietävän asiasta mukavan paljon. Kirjoja minulla ei ole ja netti on siis ainut apuvälinen, tai kirjasto. Olenko ymmärtänyt väärin vai onko tämä infrapunaledi sellainen mikä lähettää "säteen" minkä anturi sitten vastaanottaa. Mutta mitä se tekee? Sulkee virtapiirin eli "sytyttää lampun". Eli jos painan kaukosäätimen nappia, mikä sitten lähettää infrapuna säteitä, ja aktivoi anturin, mikä sytyttää lampun, eli toimiiko anturi katkaisimena vaikka lampussa? Vai onko se jokin toinen asia? Toivon, että joku voisi auttaa, olen vasta 13-vuotias joten en tiedä asiasta paljoakaan.

Voiko infrapunaledejä ostaa kaupasta? Entä antureita?

Neuvokaa minua, ellei siitä ole liian paljon haittaa, sähköposti: blueslungma@hotmail.com

PS: Haluaisin rakentaa jotain hienoa, ja olisi todella upeaa, jos se minkä rakennan toimisi kaukosäätimellä.

Kommentit (10)

totinen
Seuraa 
Viestejä4887
Tuumailija
Olenko ymmärtänyt väärin vai onko tämä infrapunaledi sellainen mikä lähettää "säteen" minkä anturi sitten vastaanottaa.
Oikein

Tuumailija

Mutta mitä se tekee? Sulkee virtapiirin eli "sytyttää lampun". Eli jos painan kaukosäätimen nappia, mikä sitten lähettää infrapuna säteitä, ja aktivoi anturin, mikä sytyttää lampun, eli toimiiko anturi katkaisimena vaikka lampussa?
Anturi kytketään transistorin kantaan, jolloin se ohjaa transistorin ohjaamaa vahvempaa virtaa. Anturi toimii vastuksena, jonka vastusarvo muuttuu IR-valon vaikutuksesta.

Tuumailija

Voiko infrapunaledejä ostaa kaupasta? Entä antureita?
Voi ostaa elektroniikkakaupoista, myös rakennussarjoja.

Tuumailija

PS: Haluaisin rakentaa jotain hienoa, ja olisi todella upeaa, jos se minkä rakennan toimisi kaukosäätimellä.
Kaukosäädin vaatii mikrokontrollerin, eli pienen tietokonesirun asentamista ohjelmistoineen, mutta sekin onnistuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tuumailija
Miten Mikrokontrollia ohjelmoidaan, vai onko se valmiina tietyllä säädöillä?
Ja senhän voi varmaan ostaa kaupasta? Onko se kalliskin?

Yksinkertaisimmillaan mikrokontrolleri ohjelmoidaan liittämällä se PC:n sarjaporttiin, jonka kautta ohjelma ladataan siihen. Ohjelma koodataan tyypillisesti C:llä tai Assemblerilla, jonka jälkeen se on tietysti käännettävä nimenomaisen mikrokontrollerille tarkoitetulla kääntäjällä. Halvimmat kontrollerit ovat kertaohjelmoitavia. Ne joissa on Flash muisti pystyy puolestaan ohjelmoimaan useampia kertoja.

Mikrokontrolleria tunkevat joka paikkaan, vaikka ihan yksinkertaisella peruselektroniikalla saisi sen toimimaan, eikä tarvitse ohjelmoida mitään.

Tarvitaan:

Oskillaattori - NE555 niminen piiri, jolla tehdään signaalipulssi. Maksaa alle euron.

Esimerkkejä 555 piirin käytöstä: http://www.kolumbus.fi/kblinnik/elektro/ajastin.htm

Ensimmäinen esimerkki käy melkein suoraan kaukosäätimen lähettimen rakentamiseen, kunhan laitetaan sellaiset komponentit että taajuus nousee korkeammaksi, otetaan kaiutin pois ja korvataan ledi infrapunaledillä.

Vastaanottimena toimii fototransistori, jossa on suodatin muulle valolle paitsi infrapunalle. Suodattimen voi tehdä esim. vanhojen filminegatiivien päästä löytyvistä kokonaan tummuneista ruuduista. (Filminegatiivit toimitetaan aina paperikuvien yhteydessä asiakkaalle, kun filmi kehitetään). Valmiinakin sellaisia transistoreita löytyy, joissa on suodatin.

Fototransistori kytkee virtaa saapuvan valon mukaan, joten siihen pitää vielä rakentaa taajuusloukku jotta saadaan eroteltua se värähtelytaajuus mikä lähettimeltä tulee. Siihen saat vihjeitä tutkimalla koulun fysiikankirjoista että miten kela ja kondensaattori toimivat rinnankytkettynä.

Kun sellaiseen LC piiriin tuodaan jännitepulsseja sen ominaisvärähtelytaajuudella, se alkaa resonoimaan ja värähtely kasvaa. Siitä sitten zenerdiodin avustuksella tunnistetaan milloin värähtely on tarpeeksi suurta että jotain pitäisi tehdä.

Lähettimessä puolestaan voidaan 555 piiriin kytkeä nappuloiden taakse erilaisia komponentteja jotka muuttavat värähtelytaajuutta ja vastaanottimessa puolestaan voi olla monta rinnankytkettyä LC piiriä jotka kukin reagoivat omaan taajuuteensa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
Veikko
Mikrokontrolleria tunkevat joka paikkaan, vaikka ihan yksinkertaisella peruselektroniikalla saisi sen toimimaan, eikä tarvitse ohjelmoida mitään.

...

Lähettimessä puolestaan voidaan 555 piiriin kytkeä nappuloiden taakse erilaisia komponentteja jotka muuttavat värähtelytaajuutta ja vastaanottimessa puolestaan voi olla monta rinnankytkettyä LC piiriä jotka kukin reagoivat omaan taajuuteensa.

Yhden tai muutaman toiminnon peruskaukosäätimen voi kyllä tehdä kohtuullisella vaivalla tuolla tavalla. Toimintojen määrän lisääntyessä tullaan hyvin nopeasti tilanteeseen, jossa suuri määrä kaistanpäästösuodattimia tulee hyvin suureksi, monimutkaiseksi ja kalliiksi.

Monet harrastajat tuntuvat kavahtavan mikrokontrollereja. Tietenkään kenenkään harrastusta ei ole syytä moittia, kyllä siinä varmasi on oma viehätyksensä kasata monimutkaisia laitteita hirveästä läjästä logiikka- ja muita peruspiirejä. Kuitenkin aloittelijan kynnystä tutustua mikro-ohjaimiin ei ole syytä yhtään kasvattaa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Mikro-ohjaimet ovat erittäin monipuolisia piirejä, joilla voi helposti toteuttaa monimutkaisia toimintoja, esimerkiksi hienoja käyttöliittymiä teksti-lcd-näyttöineen, kaukosäätöjä tai hieman haastavampina projekteina vaikka muistikortteja lukevia tai tietokoneen USB-porttiin liitettäviä laitteita. Jos kaiken toteuttaminen yhdellä piirillä ja tietokoneen näpyttelyllä alkaa tuntua tympeältä, voi aina palata käyttämään irtologiikkapiirejä. Logiikka ja kontrollerit sopivat mainosti myös yhteen esimerkiksi kontrollerin lähtöjen määrän kasvattamisessa vaikka satoihin tai tuhansiin.

Elektroniikkakauposta saa kohtuuhinnalla yksinkertaisia tietokoneeseen liitettäviä ohjelmointikortteja, joilla mikrokontrollereja voi ohjelmoida ja testata. Korteilla on usein kytkimiä, ledejä ja jopa kehittyneempiä käyttöliittymän rakennustarpeita. Esimerkiksi Tietomyrskyssä on monipuolinen valikoima harrastelijalle sopivia ohjelmoiti- ja koekytkentäkortteja Atmelin AVR-sarjan mikro-ohjaimille. Muitakin piiriperheitä on olemassa, esimerkiksi Microshipin PIC-perhe on toinen yleisesti saatavilla oleva harrastelijoiden suosima mikrokontrolleriperhe.

Ohjelmointilaitteen voi pihi harrastaja myös tehdä itse. Parhaimmillaan ne ovat yksinkertaisia ja ohjeita löytää netistä helposti. Siinä on kuitenkin riskinsä. Jos homma ei toimi, aloittelijan voi olla vaikea etsiä vikaa, kun ei tiedä onko se omassa ohjelmassa vai ohjelmointilaitteessa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
Tuumailija
Ja senhän voi varmaan ostaa kaupasta? Onko se kalliskin?

Elektroniikkakaupasta, esim: http://www.elfa.se. Yksittäin ostettuna mikrokontrollerit maksavat (veroineen) noin kolmesta eurosta 30 euroon nopeuden ja ominaisuuksien mukaan. Nuo hinnaston alapään mallit ovat jo hyvin monipuolisia, esimerkiksi veroineen noin vitosen maksavassa Atmelin ATmega48:ssa on reilut parikymmentä erikseen ohjelmoitavaa I/O-nastaa, 10 bitin AD-muunnin, sisäisiä ajastimia lukuisine toimintoineen, tietoliikenneapuja, kertolaskukäskyt ja paljon muuta hauskaa, jonka voi lukea Atmelin sivuilta löytyvästä datalehdestä. Se suorittaa 20 MHz:n taajuudella hieman vajaat 20 miljoonaa 8 bitin käskyä sekunnissa.

totinen
Seuraa 
Viestejä4887
Neutroni
Esimerkiksi Tietomyrskyssä on monipuolinen valikoima harrastelijalle sopivia ohjelmoiti- ja koekytkentäkortteja Atmelin AVR-sarjan mikro-ohjaimille.

Mutta heidän markkinoimansa
tietomyrsky
CodeVisionAVR C-kääntäjä
ilmaisversio kääntää vain kahden kilon kokoisia ohjelmia. Myös Atmelin oma kääntäjä käy, mutta CodeVisionin kääntäjä automatisoisi koodin tuottamista.

Atmelin oma kääntäjä on tuolla:
http://www.atmel.com/dyn/products/tools ... ol_id=2725
Jos löydät valmiin ohjelman, niin voit voit kääntää sen tällä. Voit ehkä myös tehdä ohjelmarungon automaattisesti CodeVisionAVR kääntäjällä ja kopioida se tähän kääntäjään ja sen jälkeen laajentaa ohjelmaa kahta kiloa suuremmaksi.

Tuolla on GNU lisenssin alainen C- ja C++ kääntäjä:
http://www.avrfreaks.net/index.php?modu ... tem_id=376
En ole tutkinut asiaa, mutta myös Atmelin omaa kääntäjää saatetaan tarvita, ainakin simuloinnissa.

Tuolla on Basic ohjelma, demoversio kääntää neljän kilon ohjelman.
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=41

Tuolta löytyy visuaalinen työkalu Atmel megaAVR:n konfigurointiin
http://www.iar.com/p13211/p13211_eng.php

http://www.avrfreaks.net/index.php?modu ... tem_id=472
Assembleri , mutta sitä voi käyttää myös makrotasolla.

Tuolla on rajoitettu Java Virtuaalikone yli 8 kiloa muistia omaaville AtmelARV prosessoreille.
http://sourceforge.net/projects/nanovm/

Perusasiaa mikrokonrollereista
http://www.automationit.hut.fi/file.php?id=656

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat