Seuraa 
Viestejä45973

Pohjois-Amerikan rajoista voitaisiin kepeästi loikata siihen kuuluvatko Turkki, Kypros, Armenia, Georgia ja Azerbaidzan Eurooppaan vai Aasiaan?
Tästä lienee arvon palstalaisilla on useita väkeviä mielipiteitä: siis maantieteelliset kuin poliittiset perusteet - missä kulkee Euroopan ja Aasian raja?

Sivut

Kommentit (30)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Parempi olisi alueesta käyttää kuvaavampaa nimitysta Euraasia. Väittipä joku, kun keskusteltiin Moskovan sijainnista erään tietokilpailukysymyksen takia, että se kuuluisi Aasiaan. Hänen mukaansa Aasian ja Euroopan raja kulkee Suomen itärajan kohdalla.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maantieteellisen Euroopan rajan Aasiaa vastaan muodostavat idässä Uralvuoret ja Uraljoki ja kaakossa Eurooppa rajautuu Kaspianmereen ja Kaukasusvuoriin. Aasian ja Euroopan yhdessä muodostamaa mannerta kutsutaan Euraasiaksi.

Onkohan alla oleva luettelo ajan tasalla? Neuvostoliitosta itsenäistyvät maat ainakin aiheuttavat minulle päänvaivaa, sijatsevatko Aasiassa vai Euroopassa.

Mm. Georgia mielestäni on Aasiassa, mutta triviaa pelatessa Eurooppa on oikea vastaus.

Turkista osa kuuluu Eurooppaan ja suurin osa Aasiaan. Istambul sijaitsee kahdella mantereella.

The names of the Asian countries (by alphabetical order) are:

Afghanistan, Armenia, Azerbaijan, Bahrain, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Cambodia, East Timor, Filipinas, Georgia, Israel, India, Indonesia, Iran, Iraq, Japan, Jordan, Kazakhstan, Kuwait, Kyrgyzstan, Laos, Lebanon, Malaysia, Maldives, Mongolia, Myanmar, Nepal, North Korea, Oman, Pakistan, People's Republic of China, Qatar, Republic of China, Russia, Saudi Arabia, Singapore, Syria, South Korea, Sri Lanka, Tajikistan, Thailand, Turkey, Turkmenistan, United Arab Emirates, Uzbekistan, Vietnam, and Yemen.

The names of the European countries (by alphabetical order) are:

Albania, Andorra, Austria, Belarus, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, FYR Macedonia, Malta, Moldova, Monaco, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Russia, San Marino, Serbia and Montenegro, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, Ukraine, United Kingdom, and the Vatican City State.

http://www.luventicus.org/maps/europe/c ... index.html

Snaut
Maantieteellisen Euroopan rajan Aasiaa vastaan muodostavat idässä Uralvuoret ja Uraljoki ja kaakossa Eurooppa rajautuu Kaspianmereen ja Kaukasusvuoriin. Aasian ja Euroopan yhdessä muodostamaa mannerta kutsutaan Euraasiaksi.

Tämä vastaa minukin käsitystäni asiasta. Näin koulussa opetettiin. Nyt vaan olen kuullut jonkun väittävän, että Euroopan ja Aasian maantieteellinen raja ei olekaan Kaukasuksen vedenjakajaa pitkin menevä, vaan että maanosien raja tuolla menisi pitkin Turkin pohjoisrajaa. Minusta tässä mennään pitkin poliittista rajaa, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä maantieteellisen määritelmän kanssa.

Vielä ei ole tullut poliittisia perusteita maanosien rajoille.

Mikäs juttu se on että Kypros laitetaan Eurooppaan? Siinä ei ainakaan maantiede taikka geologia toimi perusteena.

patse
Snaut
Maantieteellisen Euroopan rajan Aasiaa vastaan muodostavat idässä Uralvuoret ja Uraljoki ja kaakossa Eurooppa rajautuu Kaspianmereen ja Kaukasusvuoriin. Aasian ja Euroopan yhdessä muodostamaa mannerta kutsutaan Euraasiaksi.Tämä vastaa minukin käsitystäni asiasta. Näin koulussa opetettiin. Nyt vaan olen kuullut jonkun väittävän, että Euroopan ja Aasian maantieteellinen raja ei olekaan Kaukasuksen vedenjakajaa pitkin menevä, vaan että maanosien raja tuolla menisi pitkin Turkin pohjoisrajaa. Minusta tässä mennään pitkin poliittista rajaa, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä maantieteellisen määritelmän kanssa.

Ongelman aiheuttaa se, että Eurooppaa ja Aasia ovat geologisesti samaa Euraasian mannerta ja mitään selkeätä "luonnollista" Euroopan ja Aasian eroittavaa rajaa ei löydy. Tämän rajan määritelmä on historian aikana vaihdellut ollen lisäksi usein aika epämääräinen.

Kun mainitaan esim. Georgian, Armenian ja Azerbaizanin kuuluvan Eurooppaan niin tällöin on tosiaankin yleensä kyseessä kulttuuripoliittinen näkökulma eikä niinkään maantieteellinen. Käsitys, että em. maat kuuluvat Eurooppaan tullee siitä, että ne ovat kaikki Euroopan neuvoston jäsenmaita. On syytä huomata, että Euroopan neuvosto ei kuulu EU -organisaation ja sitä ei siis pidä sekoittaa EU:n Eurooppa neuvostoon, eli Euroopan unionin neuvostoon!

Euroviisuissa minäkin olen ihmetellyt Israelin mukanaoloa. Vai on Marokkokin jo! En ole seurannut viisuja ja olen tipahtanut näköjään totaalisesti kärryiltä Euroopan laajenemisessa.

Turkki pyrkii EU:n jäseneksi, vaikka vain pieni osa maata kuuluu Eurooppaan.

Miten muuten mannerten rajat määritellään ja mikä on se virallinen taho vai onko lainkaan? Valtioiden rajat ovat selvät, samoin maanosa, jos on irrallaan muista.

Oli vielä yksi jako silloin kun maisteri Simo Frangén jakeli maailmanympärimatkoja.
http://www.maailmanympari.net oli hyvä sivusto kattavine tietoineen eri maista, maanosista, mutta valitettavasti sivut on lopetettu. Maisterin kirjaakaan ei ole tullut hankittua.

Snaut
Maantieteellisen Euroopan rajan Aasiaa vastaan muodostavat idässä Uralvuoret ja Uraljoki ja kaakossa Eurooppa rajautuu Kaspianmereen ja Kaukasusvuoriin. Aasian ja Euroopan yhdessä muodostamaa mannerta kutsutaan Euraasiaksi.

Listaan on vielä lisättävä Musta Meri ja varsinkin Bosporin salmi. Viimeksi mainittu jakaa Turkin pieneen Euroopan puoleiseen osaan ja loput Aasiaan. Koska Rhodos, joka on hyvin lähellä Turkkia, kuuluu Kreikkaan, tässä kohtaa Euroopan ja Aasian raja myötäilee Turkin rannikkoa.

Kypros kuuluu Eurooppaan - ja tämä kai ihan määritelmällisesti.

Syy, miksi Israel välillä kummittelee Euroopan eri karkeloissa, on poliittinen eli varsinkin Lähi-Idän ja välillä kai muutkin Aasian maat eivät halua Israelia mukaan omiin karkeloihinsa.

Ei, en tarkoita. Se on ihan Marokossa, eli siis ihan afrikan mantereella.

Haaa.... Muistan sen..! Ceuta oli paikan nimi.. sijaitsee aivan marokon kärjessä..

Kyllä Espanjalle kuuluu alueita Pohjois-Afrikasta. Ainakin Ceutan ja Malillan kaupungit ja joitain saaria Marokon rannikolta...ainakin luulisin

RE: ainiin Ceuta tulikin jo mainittua...en taas lukenut kunnolla

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat