Seuraa 
Viestejä45973

Kanadan Piilaaksossa, Fraser Valleyssa sijaitseva pieni teknologiafirma D- Wave Systems ilmoitti äskeittäin kehittäneensä ensimmäisen kaupallisen kvanttitietokoneen. Suprajohtavasta aluminiin ja niobin seoksesta valmistettuja Josephson-liitoksia hyödyntävä 16 kvanttibitin eli kubitin Orion-prosessoria on tarkoitus alkaa myydä jo vuonna 2008. Kanadalaisyritys voi jo tänä vuonna tarjota asiakkailleen kaukokvanttilaskentaa nyt valmistuneella protyypillä. Esittelyssä Orion ratkaisi 3x3- sudoku-ruudukkoa.

Siinä missä perinteisessä tietokoneessa kukin binäärinen informaatiobitti voi olla joko tilassa 1 tai 0, aineen tai valon kvanttiominaisuuksia hyödyntävän kvanttitietokoneen bitit voivat olla superpositio-ominaisuutensa ansiosta samanaikaisesti sekä tilassa 1 tai 0. Ominaisuus moninkertaistaa tietokoneen datankäsittely ja laskentatehon.

Koska Orion hyödyntää aineen perinteistä suprajohtavuutta eli vastuksetonta sähkövirran kulkua sekä elektronien tunneloitumista, prosessori on pidettävä nestemäisen heliumin lämpötilassa, 4,2 kelvinasteessa. Niinpä tälläistä häiriöttömästi toimivasta 16-kubittisesta ei ole tavallisen kuluttajan pöytäkoneeksi.

Lähde: Kainuun sanomat

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat