Seuraa 
Viestejä45973

Prismassa oli mielenkiintoinen aihe jokin aika sitten "Arvoitus geeneissämme". Voivatko ympäristötekijät edellisten sukupolvien aikana vaikuttaa meidän geeneihimme? Ajattelemisen aihetta ainakin se antaa.

Kommentit (4)

Kuten alussa se mies sanoi, se on vain hullunkurista spekulaatiota ja ei niitä todisteitakaan kovin paljoa esitelty, muutama rajatapaus. Itse naureskelin vähän väliä, en pidä asiaa kovinkaan totena.

Totta kai voivat vaikuttaa ja se on todistettu aika aukottomasti Överkalixin kirkonkirjojen tutkimuksen avulla.

Lisäksi tukena ovat hiirikokeiden tulokset ja selittämättömtä tapausket, josisa geenit eivät toimi, kuten niiden pitäisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ympäristötekijät eivät kyllä geeneihin voi vaikuttaa, mutta niillä on paljonkin tekemistä geenien aktivoitumisen kanssa. Esimerkiksi jollakin henkilöllä voi olla geeniyhdistelmä, joka altistaa kakkosluokan diabetekselle. Kuitenkaan diabetes ei välttämättä koskaan yksilössä puhkea taudiksi asti. Tähän vaikuttavat suuresti ympäristötekijät, esim. sokeriset ruuat ja juomat. Vaikutustapaa ei kuitenkaan taideta tarkkaan tietää, mutta on ehdotettu että haiman erittämän insuliinin soluissa olevat reseptorit kuluisivat jatkuvassa veren korkeassa sokeripitoisuudessa enemmän. Joillakin henkilöillä nämä reseptorit kuluvat enemmän kuin toisilla.

Mutaatiot ovat sitten asia erikseen. Mutaatioilla tarkoitetaan DNA:n emäsjärjestyksen muuttumista. Kun DNA kahdentuu solunjakautumisen yhteydessä, saattaa joskus käydä niin, että jokin emäs muuttuukin toiseksi. Tähän vaikuttavat vahvasti niin sanotut mutageenit, eli mutaatioita aiheuttavat aineet kuten radioaktiivinen säteily. Mutaatioiden seurauksena geenin proteiinituotanto muuttuu toisenlaiseksi, eli siis solun toiminta muuttuu. Yleensä vaikutus on haitallinen, mutta kuitenkin hyödyllisiäkin mutaatioita on paljon.

Bakukannat kyllä periytyvät epigeneettisesti jos nyt termi tähän yhteyteen sopii ja niihin vaikuttavat myös ympäristötekijät siten että ne voivat elämän aikana muuttua. periaatteessa esim itsen huumeille tai saasteille altistuksen johdosta syntynyt tyhmyys on myös osittain perinnöllistä. Ja tietenkin psyyken korkeamman tason järjestelmät (maailmankuva jne) ovat epigeneettisesti periytyviä (taidan kyllä tässä raiskata käsitettä)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat