Seuraa 
Viestejä2431

Toisin kysyttynä: kuinka monta mahdollista erilaista ihmistä voi olla olemassa?

En löytänyt netistä muuta tietoa, kuin että ihmisen genomissa on geenejä 20000-25000. Jospa asiaan perehtyneet lukisivat tämän viestin ja vastaisivat... kaipa tuon jotenkin voi laskea, mutten itse osaa.

∞ = ω^(1/Ω)

Kommentit (4)

Pitäisi tietää kaikki alleelimahdollisuudet eri geeneistä, ja niitä on varmaan aika paljon, jos huomioidaan kaikki mutaatiomahdollisuudet. Ja ihmisellähän on vielä diploidinen kromosomisto eli joka geenistä on kaksi alleelia. Ilmiasussa saattaa tulla esiin vain toinen mutta joskus molemmat vaikuttavat.

Yksinkertaistamalla rajusti saadaan silti aika iso määrä. Jos oletetaan, että perimässä on vain yksi alleeli kustakin geenistä, geenejä on ihmisellä 20000, ja jokaisessa geenissä on kaksi vaihtoehtoa mistä valita, niin kaikkien kombinaatioiden määrä on 2^20000 eli aivan törkeästi. 2^30 on jo reilu miljardi.

derz
Seuraa 
Viestejä2431

No perhana, luulisi että tuollainenkin olisi jo tutkittu. Ei ne kaikki 20000-25000 geeniä kuitenkaan ihmistä tee; nykytietämyksen mukaan simpanssin ja ihmisen genomin ero on n. 6%, joten se 94% on ilmeisesti universaalia kaikille kädellisille.

Silti, on olemassa pieni todennäköisyys, että "sinä" ja "minä" olemme jo olleet elossa joskus ihmiskunnan historian aikana tai että tulemme vielä olemaan tulevaisuudessa... tai siis: on ehkä ollut / tulee ehkä olemaan ihmisiä, joilla on täysin sama DNA, kuin meillä. Todennäköisyys tälle on erittäin pieni, mutta aina voi haaveilla.

∞ = ω^(1/Ω)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Identtiset kaksosethan ovat aina poikkeus säännöstä. He ovat syntyneet saman hedelmöittyneen munasolun jakautuessa alkuvaiheessa kahdeksi, joissa molemmissa on täysin samanlainen DNA.

Mutta tuohon voiko jossainpäin maailmaa luurata kaksoisolento jolla olisi täsmälleen samanlainen DNA-sekvenssi kuin sinulla on käytännöllisesti katsoen mahdotonta. Periaatteessa on mahdollista, että vanhemmat saavat kaksi samanlaista jälkeläistä muutenkin, mutta mahdollisuudet ovat äärettömän pienet, sillä erilaisia sukusoluja syntyy yli kahdeksan miljoonaa molemmilla vanhemmilla. Geenienvaihdunta tuo tähän määrään vielä todella suuren lisäyksen. Sukusolut voivat siis yhdistyä (jos geenienvaihduntaa ei oteta huomioon) yhteensä yli 70 triljoonalla tavalla. Eli mahdollisuudet ovat suurinpiirtein samat kuin lottoaisi elämänsä aikana kahdesti, ja voittaisi molemmilla kerroilla päävoiton. Ei siis täysin mahdotonta.

Mutta tässä säännössä on sentään yksi poikkeus: Mikäli sisarukset saavat keskenään jälkeläisiä, sisarusten jälkeläiset keskenään jne. jne. Niin suurinpiirtein kahdeksannessa sukupolvessa molemmat sisarukset ovat homotsygootteja (eli jokaisessa kromosomiparissa on samat geenit) kaikkien geenien suhteen. Tällöin jokainen jälkeläinen on täsmälleen samankaltainen, lukuunottamatta sukupuolesta johtuvia eroja ja ympäristön aiheuttamaa muovautumismuuntelua. (sekä geenienvaihduntaa )

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat