Seuraa 
Viestejä14361

[size=150:3fgyur1h]Viestejä ehdokkaille kansalaisilta - mitä jäi sanomatta[/size:3fgyur1h]

[ ... Suomi elää vaalihuumassa, tai ainakin ehdokkaat - mitä tavallinen kansalainen ajattelee markkinasirkuksesta, joka pyörii kansanedustajaehdokkaiden ympärillä. Olisiko kansalaisilla suoria ajatuksia ja viestejä valituilleen kerran tai useamminkin neljän vuoden aikana? ...]

YLE TV 2 Vaaliexpress kiersi kansan parissa pitkin Suomea kyselemässä tavallisten kansalaisten ja tavallisten ehdokkaiden tuntoja, mitä pitäisi tehdä ja kuinka voisi vaikuttaa sekä ennen kaikkea mihin - mikä kansalaisia kiinnostaa. Vaaliexpress haastatteli tavallisia ihmisiä siitä, mitä he odottaisivat valituiltaan.

TV 2 istutti sohviinsa Salossa 27.2. neljä tavallista suomalaista - nuoren naisen lapsiperheitä edustamaan, aktivistin - salolainen Elina Seitz haluaa vaikuttaa perheiden hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin kasvattaa kunnon veronmaksajia yhteiskuntaamme. Myös opiskelijamaailma oli edustettuna huomisesta - Jukka Vahti viestitti, kuinka saamme kilpailukykyä ja osaamista mm. kansainväliseen työn uudelleen jakoon huolehtimalla opiskelijoiden mahdollisuuksista täysipainoiseen opiskeluun.

Varttuneempaa väkeä edusti kolmen kauden ex-kansanedustaja Timo Roos (Hämeenlinna), joka kokemuksella selvitteli kansanedustajien mahdollisuuksia viedä valitsijoidensa asioita eteenpäin politiikan labyrinteissa eduskunnan saunasta aina valiokuntien suljettuihin piireihin; samalla hän edusti kasvavaa eläkeläisjoukkoa, jotka rakensivat maamme hyvinvoinnin nykyistä perustaa. Timo ilmaisi myös Suomen olevan ja olleen lottovoitto syntyville/ syntyneille väriin, sukupuoleen, säätyyn, ikään ja oppiarvoon katsomatta.

Ohjelman juontajatoimittaja Mikko Malm edusti uutta YLE:n ajatusmaailmaa tulla kansalaisten pariin kyselemään tuntoja ja ajatuksia "iholla" ollen tunnistaen niitä kansalaistarpeita, jotka saattavat jäädä tietämättömyyteen, kun vaalivankkurit etenevät markkinataloushulinalla oravanpyörävauhdilla yhä kalliimpien slouganien ja televisiointien myötä kauemmaksi peruskansalaisista.

Lyhyesti voitaisiin todeta, että haastateltu kansalaisjoukkue edisti sitä kaikkea, mistä Suomi ammentaa huomisen menestyksen, vastuunkannon ja tasapainoisen informaation saannon, jotta linjaus vastaisi haasteisiin syntyvyydestä, opiskelusta ja menestymisestä unohtamatta vastuuta kokonaisuudesta, jossa ei unohdeta niitä hiljaisia, joiden ääni ei kuulu parrasvalojen ja estraadien yli päättäjille.

Suomi potee väestökatoa; meille ei synny riittävästi uutta elinvoimaa omasta takaa - kuinka yhteiskunta voisi kannustaa lasten tekoon hieman aikaisemmin, jotta laajempi väestöpohjallinen voimavaramme vastaisi myös ylihuomisen tarpeita. Suomi tarvitsee vauvoja, Suomi tarvitsee jatkajia - ikärakenteen pitää tasapainottua, iäkkäämmät sukupolvet tarvitsevat maksajansa, kuten hekin tekivät aktiivi-iässään vanhemmilleen.

Numero 1 - uusi eduskunta vedenjakajaeduskuntana ottakoon reippaan otteen kannustamaan lapsiperheisiin uusia jäseniä - valtio on juuri niin voimakas kuin on jälkikasvu, jonka edellytykset ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

Suomalainen opiskelija lukee tänään enemmän ja laaja-alaisemmin kuin koskaan. Sukupuolijako on vinoutumassa; tytöt valtaavat maisterihissit ja pojat korjaavat autoja sekä putkistoja. Tasapainoa suuntautumiseen ja määrätietoisuutta valmistumiseen.

Numero 2 - uusi eduskunta, vedenjakajaeduskuntana hoitakoot opiskelijoiden edellytykset kerralla kuntoon, jotta osaamistasomme kykenee ottamaan maapallollisen työn uudelleenjaon menestyksekkäästi vastaan. Kouluttautuminen on menestyvän kansakunnan peruspanos - me elämme viennistä, me tarvitsemme kaiken ja vähän vielä enemmän, meidän on oltava parempia, nokkelampia, uteliaampia ja oivaltavampia. Olemme siksi pieni kansakunta, että jokaisen opiskelijan edellytykset pitää järjestää kuntoon ja tämän annettu panos pitää ottaa itse opiskeluna myös täysillä vastaan, kuten vastuuna tehdä opiskelun jälkeen omalle yhteiskunnalle se työpanos, mitä se kultakin tarvitsee.

Suomi vaurastui heidän ansiosta, joista liian moni on nyt yksinäinen, ilman turvaverkkoja, hiljaisina valittamattomina kokeneen tiedon omaajina, joiden aktiivikäyttö pehmeästi voisi olla osaltansa työvoimapelastus; eläkeläiset voivat osin halutessaan antaa puolipäivätyöpanosta työelämälle luoden samalla itselleen osallistumisen riemua, hyväksytyksi tulemisen nautintoa sekä iloa kokemastaan hyödyllisyyden tunteesta.

Eläkeläisissä piilee osaamisklusteri kokemuksena vailla vertaa. Eläkeläiset ovat keskimäärin entistä terveempiä ja heille osalle voisi mainiosti soveltua työtä 'kaksi kertaa viikossa' -ajattelu. Pitkien historioiden maissa varttunut väki kokee kunnioitusta nuoremmistaan elämänkokemuksensa vuoksi - tämä on myös meillä Suomessa voimavara vailla vertaa. Eläkeläiset heidän halujensa mukaisesti aktiiviseen osa-aikatoimintaan nostamaan kansallista yhteenkuuluvuutta ollen tärkeä osa kokemuspatteristona nuoremmilleen.

Numero 3 - uusi eduskunta, vedenjakajaeduskunta jakakoon yhteistä hyvää siten, että se jakaantuu tasaisemmin, myös heille, jotka rakensivat pohjat nykyiselle tulo- ja elintasolle. Nuori polvi tulee saamaan suuremmat perinnöt kuin koskaan tässä maassa on jaettu. Osa tästä varannosta tullee kulumaan eläkeläistensä itsensä hoitoon ja hoivaamiseen. Eläkeläisemme voisivat myös opettaa nuoremmilleen, kuinka kulutusta kautta linjan voidaan vähentää - säästämisestä voisi muodostua osa ympäristömme suojelua.

Kaikkia kolmea osa-aluetta sitoo ja nivoo keskinäisinformaatio, joka muodostaa kansallisen tunteen suomalaisuudesta, sen kunnioituksesta ja voimasta olla juuri niin hyvä ja motivoitunut kuin meidän tulee olla pärjätäksemme taistelussa paikasta auringossa. Olemme poikkeuksellisen vientiriippuvainen maa. Me tarvitsemme paljon sellaista, mitä emme voi itse tehdä tai tuottaa ja nämä hyödykkeet tulee maksaa viennillä. Maksu tapahtuu osaamisena ja mobilisoituneena kansakuntana, joka osaa puhaltaa yhteen hiileen sen kaikilta puolilta.

Suomalainen ymmärrys poikkeusasemastamme idän ja lännen vedenjakajalla antaa meille myös erinomaisia etuisuuksia muihin nähden. Suomi on menestyksekäs liittoutumattomana maana, joka tukeutuu itsellisesti EU:iin arvostaen voimakkaasti omaa identiteettiä ja vahvaa kansakunnan yhteenkuuluvuutta - kuten Suomen sinivalkoinen edesmennyt omantunnon ääni, kenraali Adolf Ehrnrooth sanoi: "Suomi on hyvä maa, se on paras paikka asua suomalaiselle ja sitä puolustaa parhaiten suomalainen itse" ... ja yhdessä rintamassa ikään, sukupuoleen, säätyyn ja oppiarvoon katsomatta [loppuosa kirjoittajan lisäys].

Tuleva eduskuntavaali on valintaa vedenjakajaeduskunnaksi, joka ei tule tekemään suuria, merkittäviä eikä kauaskantoisia päätöksiä - ne jäävät seuraavalle kansalaisvaikuttajaeduskunnalle. Tämä nyt valittava eduskunta tulee tekemään päätöksiä, joiden linjaus jakaa veden virtaamaan suuntaan, joka toivottavasti olisi isänmaan edun, elämisen tason ja yhtenäisyyden viitoittama. Korkea äänestysprosentti tuottaa lähimmäksi kansalaistensa näköisen eduskunnan.

Ilkka Luoma

ilkka.luoma@keskipiste.fi
http://ilkkaluoma.blogspot.com

--------------------------------------------------------------------------------

Kuvat:

-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849653/ -- IMG_0233 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--1.
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849657/ -- IMG_0235 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--2.
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849660/ -- IMG_0238 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--3.
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849664/ -- IMG_0240 - Copyright by Ilkka Luoma 2007--.4.
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849667/ -- IMG_0248 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--5.
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849674/ -- IMG_0249 - Copyright by Ilkka Luoma 2007--.6.
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406860410/ -- IMG_0254 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--7.
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406860417/ -- IMG_0255 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--8.
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406860426/ -- IMG_0263 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--9.
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406860429/ -- IMG_0264 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.-10.

[ps. Internetin valtakautta kuvastaa hyvin tämän http://www.flickr.com saitin suosio: kun nämä ylläolevat kuvat kerralla ladattiin palvelimelle, niin siinä samassa, ympäri maapallon, flickr ´iin ladattiin samanaikaisesti 10.776 muuta kuvaa ja kaikki noin 4 minuutissa!]

Kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen kanssa.

Kuvatekstit:

[size=75:3fgyur1h]1.
Yleisnäkymä Salon Plaza kauppakeskuksesta 27.2.2007 - keskellä viritellään YLE TV2:n Vaaliexpress ohjelman tarvitsemia kalusteita ja laitteita - ... siis kameroita ja muuta tarpeellista.

2.
Infoplakaatti selosti, mitä kauppakeskuksessa tapahtuu... yleisöä oli kohtalaisesti - uteliaina, ehkä siksi, että Salosta on kotoisin yksi rullaluistelija, joka haluaa edustajaksi ja ehkä pääministeriksi pääministerin paikalle.

3.
YLE tarjosi pullakahvit, mutta ei kahdella pullalla - Elina Seitz ansaitsi pienellä kehaisulla kahviliput YLE:ltä, koska oli sitä mieltä, että ohjelma oli lähellä kansalaisten "ihoa" keskittyen pienen ihmisen pieniin asioihin - ylivoimainen enemmistö suomalaisista on tavallista peruskansaa, joille "pienet asiat ovat elämää suurempia" -lämmöllä, inhimillisyydellä ja läheisyydellä.

4.
YLE TV2 Vaaliexpress virittelee kalustoaan kuvauskuntoon Salossa 27.2.2007 viiden Vaaliexpress ohjelman päätteeksi. Ohjelmasarja oli ensimmäinen aito lähestyminen tavallista kansaa kohtaan näin vaalien kynnyksellä. Tavalliset edustajaehdokkaat olivat tavallisten kansalaisten tentattavina tavallisista päivänpolttavista asioista pitkin Suomea - Voikkaa [työllisyys], Kitee [Venäjä ja puuraaka-aine], Kemijärvi [kiinailmiö], Ristijärvi [ikääntyminen] ja Olkiluoto [energia].

5.
Jukka Vahti ihmettelee kuinka saada lisää opintorahaa opiskelijoille, hän olisi sitä mieltä, että valmistuminen olisi nopeampaa ja tehokkaampaa, jos ei tarvitsisi käydä osa-aikatöissä saadakseen vuokrat ja kirjat maksetuiksi. Elina Seitz taas pohtii, kuinka lapset saisivat paremmat lähtökohdat kasvaakseen kunnollisiksi veronmaksajiksi - heitä nimittäin tarvitaan pian ja urakalla, sillä kansalaishyvinvoinnin lasku kasvaa kasvamistaan. Timo Roos puolestaan mietiskelee, kuinka hyvinvointi Suomen rakentajat saisivat ansaitsemansa eläkkeet turvaajiksi täysipainoiselle eläke-elämälle, samalla hän muistuttaa Suomen olevan mallimaa turvallisuudessa, rauhallisuudessa ja hiljaisuudessa - Suomi on hyvä maa elää - totta.

6.
Timo Roos pohtii, kuinka nykykansanedustajat eivät osaa täyttää työttömän kymmeniä kaavakkeita ja byropapereita ... (läppärissä menee video tapahtumasta). Taustalla Mikko Malm haroo hiuksiaan pulman ratketessa itsestään. Salon Seudun Sanomien kuvaaja innostui ikuistamaan joukkuetta - hän muuten otti edellisen koko joukkueen ryhmäkuvan, Kiitos hänelle!

7.
Koko joukkue kerralla kuvassa, oikealta: Jukka Vahti [teema - opiskelijat], Timo Roos [teema - "Suomi on hyvä maa elää" ...ja eläkeläiset], Mikko Malm (juontaja/toimittaja), Elina Seitz [teema - lapset ja lapsiperheet] ja Ilkka Luoma [teema - kansanedustajan rooli tien näyttäjänä, esimerkkinä ja äänestäjiensä tuntojen ilmaisijana].

8.
Salon Seudun Sanomat [ http://www.sss.fi ] halusi ottaa nimiä ja osoitteita ylös, jos halusi lehteä kotiin tuotavaksi. Joku juttu näyttää suuresti hymyilyttävän, olisiko kyseessä vitsi Timo Roosin kertomana, mitä tapahtui eduskunnan saunassa, kun pojat siellä kansakunnan asioista päättivät.

9.
Elina Seitz, Mikko Malm ja kuvaajan kamera - Sony - tämä on kuulemma kuvaajan työkenttänäköala työtä tehdessä. Systeemiä ajettiin nauhalle hiukan kuin suorassa lähetyksessä, ohjaaja oli autossa katselemassa kuvaruutujaan - käytössä oli kolme kameraa. Ohjelma ajettiin ulos seuraavana päivänä, keskiviikkona 28.2. klo 18:20 YLE /TV2.

10.
Kansalainen Jukka Vahti, journalisti, Vaaliexpress ohjelman ohjaaja Salossa - Sari Tamminen, kansalainen, "lapsiasianainen"; Elina Seitz, ohjelman juontaja/ toimittaja Mikko Malm ja kansalainen, ex-kansanedustaja Timo Roos. Ex-kansanedustaja saa ansaitsemaansa huomiota sovinnollisella sanomallaan kutsuen kaikkia yhteiseen kansakuntamme hyvinvointitalkoisiin ilmaisten meidän saaneen lottovoiton syntyessämme Suomeen - totta.[/size:3fgyur1h]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361

Seurataanpa miten nyt valittu eduskunta ajaa mm. alustuksen teemoja, nuohan koskettavat suurinta osaa kansaa. Unohtuuko lupauksia?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Mielestäni Suomen valtio voisi olla edelläkävijä ja lähteä minimoimaan valtion merkitystä kansan kehityksessä.

Jokatapauksessa valtioiden aika on ohi, jollakin viiveellä, miksei lähdettäisi ennakkoluulottomasti kulkemaan kohti tätä tavoitetta.

Intiassa oli aikanaan sellainen kaveri kuin Mahatma Ganhdi, joka näki useimpien vakavien ongemien syynä sen että valtiot instituutiona ovat väkivaltaisia, sortavia ja laajentumishaluisia.

Mahatma oli sitä mieltä, että yhteiskunnan perusyksikkö pitäisi olla kylä tai jokin muu yhtä pieni toimija.
Valtioiden pitäisi olla vain jonkin sortin talousyhteisöjä, ilman poliittista valtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361
Lapin Mies
Mielestäni Suomen valtio voisi olla edelläkävijä ja lähteä minimoimaan valtion merkitystä kansan kehityksessä.

Jokatapauksessa valtioiden aika on ohi, jollakin viiveellä, miksei lähdettäisi ennakkoluulottomasti kulkemaan kohti tätä tavoitetta.

Intiassa oli aikanaan sellainen kaveri kuin Mahatma Ganhdi, joka näki useimpien vakavien ongemien syynä sen että valtiot instituutiona ovat väkivaltaisia, sortavia ja laajentumishaluisia.

Mahatma oli sitä mieltä, että yhteiskunnan perusyksikkö pitäisi olla kylä tai jokin muu yhtä pieni toimija.
Valtioiden pitäisi olla vain jonkin sortin talousyhteisöjä, ilman poliittista valtaa.

.................

Valtiohan on me!

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361
Lapin Mies
Mielestäni Suomen valtio voisi olla edelläkävijä ja lähteä minimoimaan valtion merkitystä kansan kehityksessä.

Jokatapauksessa valtioiden aika on ohi, jollakin viiveellä, miksei lähdettäisi ennakkoluulottomasti kulkemaan kohti tätä tavoitetta.

Intiassa oli aikanaan sellainen kaveri kuin Mahatma Ganhdi, joka näki useimpien vakavien ongemien syynä sen että valtiot instituutiona ovat väkivaltaisia, sortavia ja laajentumishaluisia.

Mahatma oli sitä mieltä, että yhteiskunnan perusyksikkö pitäisi olla kylä tai jokin muu yhtä pieni toimija.
Valtioiden pitäisi olla vain jonkin sortin talousyhteisöjä, ilman poliittista valtaa.

Anarkia ei toteudu missään, missä on riippuvuutta toisista, ja ihmiset ovat riippuvaisia toisistaan, ainakin vielä...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat