pontikan keittoon kesäisin...

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tuossa rakennusmessuilla heitin huulta aurinkopaneeliesittelijälle, jotta keitä paneeleillas pontikkaa. Sitten vasta ajattelin, mitä tuli sanottua..

Tehdään laitteisto, joka tuottaa rankkia kaikenlaisista talousjätteistä, keitetään se aurinkokeräimellä pontikaksi. Pontikka sitten öljysäiliöön, ja talvella se lämmittää talon. Näin voisi varastoida aurinkoenergiaa. Jos saisi jotain pari tuhatta litraa kesä-heinäkuun paisteilla tippumaan, se riittäisi talveksi.

Tietenkin tässä saattaisi olla kansanterveydelle haitallinen puoli, kun äijät alkaa viihtymään pannuhuoneissa..

Tietty hiivasta saattaisi saada jo tukkualennusta.. ja sokerista..

heh..

Sivut

Kommentit (21)

Vierailija

Noinkohan riittää talousjätteestä tarpeeksi sokereiksi muutettavaa tärkkelystä? Hiiva kun ei syö mitä tahansa.

Viisi kiloa puhdasta sokeria menee, kun tekee pöntöllisen kiljua. Niiden tuottamiseen on lannoitettu brasilialaista peltoa ja hikoiltu joku tovi, sekä puksutettu dieselilaivalla meren yli että meikäpoika saa halvalla kännit.

Mitäs muuten tislausjätteelle tehdään?

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

Sellua saa puutavarasta. Selluloosasta saa jollain happokäsittelyllä sokeria. Ja ei kun käyttämään hiivalla alkohooliksi.

Eli kesät voisi kaataa pihakoivuja ja palkaksi ottaisi koivut oksineen. Syksyllä keittäisi pontikat talven lämmitys- ja autoilutarpeisiin.

Niin ja myös voisi alkukesän koivuista teettää vihtoja virolaisilla nuorilla. Tuollaiset 50.000 vihtaa pakasteeseen ja niitä sitten möisi torilla talvella 12 euroa kappale. Kyllä sillä silakoissa pysyisi pahimman talven yli. 600.000 euroa on vanha 3 miljoonaa. Ei paha vaikka puolet menisi pakastimien sähköön ja saarenmaalaisten impien palkoihin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Itsekkin ole tuollaista miettinyt, vain auton polttoaineeksi tosin. Kierrätyspaperikin sopii alkoholin valmistukseen, oikein jalostettua selluloosaa. Aina öisin voisi käydä "varastamassa" paperikeräyslaatikot tyhjiksi.

Vierailija
Paul M
Sellua saa puutavarasta. Selluloosasta saa jollain happokäsittelyllä sokeria. Ja ei kun käyttämään hiivalla alkohooliksi.

Eli kesät voisi kaataa pihakoivuja ja palkaksi ottaisi koivut oksineen. Syksyllä keittäisi pontikat talven lämmitys- ja autoilutarpeisiin.

Eikö kuitenkin olisi järkevämpää poltella ne puupilkkeet uunissa, kuin syöttää hiivalle sitä? Autoiluahan ei nykyään voi puhtaalla alkoholilla harrastaa, kun siitä pitää maksaa käyttövoimaveroja, jos ylipäätään saa auton läpi katsastuksesta.

Tai voisihan sitä ajella, kun pitäisi vaan turpansa kiinni ja käskisi naapureita pitämään myös. Katsastuksessakaan ei sano mitään. Tuskin huomaavat mitään erikoista paitsi CO mittauksissa.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005
Veikko
Paul M
Sellua saa puutavarasta. Selluloosasta saa jollain happokäsittelyllä sokeria. Ja ei kun käyttämään hiivalla alkohooliksi.

Eli kesät voisi kaataa pihakoivuja ja palkaksi ottaisi koivut oksineen. Syksyllä keittäisi pontikat talven lämmitys- ja autoilutarpeisiin.




Eikö kuitenkin olisi järkevämpää poltella ne puupilkkeet uunissa, kuin syöttää hiivalle sitä? Autoiluahan ei nykyään voi puhtaalla alkoholilla harrastaa, kun siitä pitää maksaa käyttövoimaveroja, jos ylipäätään saa auton läpi katsastuksesta.

Tai voisihan sitä ajella, kun pitäisi vaan turpansa kiinni ja käskisi naapureita pitämään myös.

Naapurille voi aina juottaa maksakirroosin. Hyvin pysyy hiljaa pitkän päälle.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Aurinkopaneelilla saavuttaa helposti 90 asteen lämpötilan. Ja sitä tulee kesällä aika reilulla kauhalla, muistaakseni kilowatti neliölle.

Pitäisi miettiä helppo ja yksinkertainen laitteisto.

Täytyy perehtyä pontikan saloihin. Muistaakseno joskus todella pula-aikana paskastakin on keitetty. Eli viemäristä energiaa?

Vierailija
Veikko
Paul M
Sellua saa puutavarasta. Selluloosasta saa jollain happokäsittelyllä sokeria. Ja ei kun käyttämään hiivalla alkohooliksi.

Eli kesät voisi kaataa pihakoivuja ja palkaksi ottaisi koivut oksineen. Syksyllä keittäisi pontikat talven lämmitys- ja autoilutarpeisiin.




Eikö kuitenkin olisi järkevämpää poltella ne puupilkkeet uunissa, kuin syöttää hiivalle sitä? Autoiluahan ei nykyään voi puhtaalla alkoholilla harrastaa, kun siitä pitää maksaa käyttövoimaveroja, jos ylipäätään saa auton läpi katsastuksesta.

Tai voisihan sitä ajella, kun pitäisi vaan turpansa kiinni ja käskisi naapureita pitämään myös. Katsastuksessakaan ei sano mitään. Tuskin huomaavat mitään erikoista paitsi CO mittauksissa.

Auton moottoriin kannattaa myös pistää isommat puristukse, tosin ei sitäkään katsastuksessa katsota. Vanhaan autoon voi laittaa "leikki"katalysaattorin, niin ne päästötkään ei ihmetytä. Uuteen autoon voi pistää toisen "katalysaattorin", niin ei alkaa ihmetyttämään niissäkään.

Vierailija
hangover
Aurinkopaneelilla saavuttaa helposti 90 asteen lämpötilan. Ja sitä tulee kesällä aika reilulla kauhalla, muistaakseni kilowatti neliölle.

Pitäisi miettiä helppo ja yksinkertainen laitteisto.

Täytyy perehtyä pontikan saloihin. Muistaakseno joskus todella pula-aikana paskastakin on keitetty. Eli viemäristä energiaa?

Kannattaa tislata hyvin.

Vierailija

Kyllähän puu kannattaa tietenkin polttaa. Se toimii talvellakin.

Idea tässä oli se, että saisi aurinkoenergian varastoitua talveksi. Ja pystyisi käyttämään nykyistä tekniikkaa, eli öljypoltinta, jne.
Mitään järkeä ei ole sähköllä keittää pontikkaa polttoaineeksi. Siitä tulee turhan arvokasta.

Jos ajatellaan rankki vaikkapa 10 prosenttiseksi. silloin tislauksen jälkeen 10 litrasta rankkia tulee litra 100 % alkoholia. Ilmeisesti rankkia täytyy olla 15000 litraa, jos aikoo saada 1500 litraa 100 % alkoholia. Joskin se muistaakseni palaa paremmin (puhtaammin), jos siinä on hieman vettä seassa.

Tuo 15 kuutiota nestettä tulisi kyllä viemäristä kätevästi. Paljonkohan tuon jätevesilietteen energiasisältö on. Paperiahan sielläkin on. Eli paljonkohan saattaisi saada rankkiin prosentteja, jos nakkaisi hiivat jätevesikaivoon?

Tietenkin tuo 15 kuutiota rankkia ei valmistu kerralla, vaan pitäisi tehdä laitteisto, joka valmistaa rankkia "liukuhihna" tyyppisesti. Pikahiivalla 24:ssä tunnissa..

Sitten tuo rankki ajetaan eristettyyn pönttöön, jossa on lämmönvaihdin aurinkopaneeleilta. Hieman automatiikkaa, joka hoitaa pöntön lämpötilaksi auringon paistaessa 90 astetta. Loput onkin tislaustekniikkaa.

Vierailija

Ei mahdoton idea. Hiivan kanssa tosin voi tulla ongelmaa koska hiiva ei osaa käyttää kunnolla dextriinejä alkoholiksi.

Käyntijätteen voi tietysti kompostoida. Jokainen kotiolutta joskus valmistanut tosin varmasti tietää, että hiiva tuottaa alkoholin ohella tätä vihattua ja pelättyä hiilidioksidia (ne hauskat kuplat siinä vesilukossa).

En kyllä uskalla lähteä arvailemaan kuinka paljon puhdasta viinaa jätteistä voisi tuottaa. Ja lisäksi tarvittaisiin jotain molekyyliä, joka osaisi muuttaa jätteiden tärkkelyksen sokereiksi.

Vierailija

Jatkuvatoimisen tislauslaitteen voi tehdä ehkä vähän niinkuin kahvinkeittimen, että neste menee kapeaa putkea lämmittimeen, jossa se kiehuu.

Höyrystyneestä nesteestä sitten otetaan kaasuerottelun avulla alkoholi. Vesi saadaan tiivistymään korkeammassa lämpötilassa, joten se erottuu ensin ja alkoholi jatkaa oikein suunniteltua jäähdytintä pitkin edelleen.

Suurin ongelma tulee kiinteistä jätteistä jotka ennenpitkää tukkivat höyrystimen.

Vierailija

Jep. parempi ehkä astiamallinen. Ja kyllä nuo tekniset yksityiskohdat sa a hiottua, jos niikseen tulee.

Nyt sitten vielä tämän idean ympäristökelpoisuus kokonaisuutenaan?

Eli jos paskasta saadaan auringon lämmöllä poltettavaa akoholia, joka palaessaan tuottaa hiilidioksidia + hieman muutakin. Jäänyt rankki lienee kompostikelpoista. Paskahan joutuu normaalisti lietteenerotuksen jälkeen kaatopaikalle, tms lietteenkaatopaikkaan, eli luontoon. Ja siellä ilmeisesti maatuessaan tuottaa hiilidioksidia.

Pitäisiköhän aloittaa oikein paskamainen homma, nimittäin käydä hakemassa tuolta pumppamon kaivosta pöntöllinen tavaraa ja kokeilla käyttää sitä summassa jollain pikahiivalla. Helppohan siitä on sitten prosentit mitata.

Vierailija

Mikäs siinä jos nenä kestää. En muista mitä ainetta pontikankeittäjät pistävät perunoihin ja muihin, mutta jostain pitää saada se tärkkelystä hajottava entsyymi. Siihen on olemassa niksit ja konstit.

Vierailija
hangover
Jep. parempi ehkä astiamallinen. Ja kyllä nuo tekniset yksityiskohdat sa a hiottua, jos niikseen tulee.

Nyt sitten vielä tämän idean ympäristökelpoisuus kokonaisuutenaan?

Eli jos paskasta saadaan auringon lämmöllä poltettavaa akoholia, joka palaessaan tuottaa hiilidioksidia + hieman muutakin. Jäänyt rankki lienee kompostikelpoista. Paskahan joutuu normaalisti lietteenerotuksen jälkeen kaatopaikalle, tms lietteenkaatopaikkaan, eli luontoon. Ja siellä ilmeisesti maatuessaan tuottaa hiilidioksidia.

Pitäisiköhän aloittaa oikein paskamainen homma, nimittäin käydä hakemassa tuolta pumppamon kaivosta pöntöllinen tavaraa ja kokeilla käyttää sitä summassa jollain pikahiivalla. Helppohan siitä on sitten prosentit mitata.

Aika HC- projektilta vaikuttaa! Mulla on vieläkin epäily siitä, että paskassa olisi käymiskelpoisia sokereita. Paskassa voi varmasti olla tärkkelystä ja aminohappoja, jotka pitäisi muuttaa sokeriksi.

Esimerkiksi olutta mäskättäessä maltaista aktivoituu tietyissä lämpötiloissa beta-amylaasia ja alfa-amylaasia, jotka pilkkovat proteiini ja tärkkely- ketjuja sokereiksi. Jotain vastaavaa projektia pitäisi varmaan duunata myös jätteelle. Hommaa jostain pieni määrä mallasta mukaan.

Vierailija

Toisaalta olisiko fiksua jemmata paska / muut kodinjätteet johonkin hapettomaan tilaan ja tuottaa sitä kautta metaania. Metaanin tuotto ei vaadi niin paljon kuin alkoholin tuotto ja on työmäärältään huokeampi (lähinnä siis vain paska säiliöön)

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat