Seuraa 
Viestejä10664

[size=150:3o70g4pb]Maailmanjärjestys tarvitsee ainoalle valtahegemonialle vastinetta tasapainoksi[/size:3o70g4pb]

[ ...YLE Maailmannäyttämöllä ihmetteli pörssinotkahdusta Shanghaista, osallistuneet asiantuntijat ihmettelivät myös vahvan kansantuotteen nousun ongelmia. Lisäksi keskustelua herätti huomio, että muutkin voivat kuluttaa kuin eurooppalaiset ja amerikkalaiset ... ]

Kiina sai starttikehoituksen jo edesmenneen Kiinan suuren miehen Deng Xiaoping ´in kehotteena rikastua - näin tuli annettua maailman historian suurimman mobilisaation komento. Jälkipolvet voivat sitten miettiä 50 vuoden kuluttua, mitä tämä kehote sai aikaan.

Viimeinen vuosisata oli eurooppalaisten ja amerikkalaisten vuosisata jatkuen aina 2020-luvulle saakka. Kiina on ottanut käyttöönsä osin samat menetelmät hyväkseen ja haitakseen kuin millä valkoinen markkinatalousmekanismi imi kehitys- ja öljymaiden raaka-aineet, pilasi ilmakehän, saastutti pohjavedet ja rakensi maailman suurimmat tuloerot. Viimeisen sadan vuoden aikana läntinen markkinatalous on syytänyt ilmakehään, vesistöihin ja maaperään suunnattomat määrät vahingollisuutta, jonka korjausurakat ovat lankeamassa jälkipolvillemme. Me emme mukavuuteen, elintasoon ja elämän helppouteen tottuneina kykene tekemään riittäviä muutoksia.

Kiina otti vastaan länsimaiden investoinnit kiihdyttämään oman tuotantokoneistonsa maailman suurimmaksi luomalla jättiläismarkkinat ja loputtoman halvan työvoiman saannon osinko- ja tuottoherkille länsisijoituttajille ja yrityksille. Länsi haki voimansa menestymiseen halvoista "liukuhihnoista" ja läsnäolosta maapallon yksillä suurimmista markkinoista.

Nyt USA elää Kiinan rahoittamana, USA saa katettua jättiläismäiset vajeensa kiinalaisella työllä, jotta voivat ostaa isänmaattomasti entistä enemmän kiinalaisia halpatuotteita. Nyt vain odotetaan, kun kiinalaiset autot marssivat länsimarkkinoille. Kiinassa riittää meihin nähden halpaa työvoimaa, halpaa suunnitteluvoimaa ja halpaa liikkeenjohtoa. Tarkkaan ottaen me emme ole missään tilanteessa tai tuotannon vaiheessa parempia kuin kiinalaiset kolleegamme seuraavien 10 vuoden aikana.

Suurin pelko eurooppalaisille ja amerikkalaisille on Kiinan korkeateknologian valmistuminen kauppakuntoon; lentokoneet, erikoislaivat, kulkuvälineet, tietokoneet ja ympäristötekniikkaan liittyvät tuotteet sekä järjestelmät.

Maailmannäyttämöllä ohjelmassa pohdintaa aiheutti "pörssinotkahdus" Kiinasta - kyseessä ei ollut edes mikään romahdus, vaan testi ja pieni ylilyönti tottumattomilta sijoittajilta, joita Kiinassa kasvaa kuin sieniä sateella. Kiinassa harjoitellaan länsimaalaista spekulaatiopolitiikkaa. Kiina on ottamassa vahingokseen käyttöön juuri sen elementin, millä häviämme pelin - myös kiinalaiset haluavat rikastua tekemättä mitään. Spekulaatioraha on aina toisen työn ja tuottavuuden ulosmittausta, jossa tulonjaon kohdisteellisuus ajaa ostovoimaa sellaisiin taskuihin, joihin se ei oikeudenmukaisuusperiaatteella edes kuuluisi.

Kiinan suurin voima on innokas kansa. He ovat uteliaita, tarkkoja ja vaativia - he osaavat myös kilpailla. Kiina on yksi vanhimpia teollisuusvaltioita ollen jo 1800-luvulla maailman suurin teollisuusvaltio. Kiinassa on jo nyt uudelleen maapallon suurin teräksen tuotanto. Kiinassa riittää oppinutta työvoimaa. Suurena voimavarana Kiinalla on miltei mapallon jokaisessa maassa ahkeria, valittamattomia ja vähään tyytyviä kansalaisiaan miljoonittain. Kiina kasvattaa henkistä pääomaa tehokkaasti hyödyntämällä kaikkialla maailmassa parhaiden yliopistojen opit. Kiina koulututtaa ihmisiään kaikkialla. Kiinalaisia tutkijoita on kaikkialla, yliopistotutkimusten yleisin osallistujanimi ei ole enää Smith, nyt se on Li.

Kiinassa valmistuu enemmän insinöreja kuin Euroopassa ja USA:ssa yhteensä. Meillä ei ole syytä luulotella, että meidän insinöörit olisivat parempia - se on harhaluulo. Kiina tuottaa myös ammattialoja korkeakoulutuksena enemmän kuin koskaan. Voimme vain arvata, mitä tapahtuu, kun tämä maapallon suurin koulutettu tietokeskittymä mobilisoituu.

Kiinassa on eräs pelottavan suuri asia; se on yhteenkuuluvuus, vaikkakin kiinalaisen pahin kilpailija on kiinalainen itse. Kiinassa on keskimäärin voimakas kansallistunne, kuten se on ollut voimatekijänä myös USA:ssa, kun se nousi maapallon veturiksi ja maailmanpoliisiksi [USA:ssa yhtenäistunnetta luo massiivinen isänmaallishenkinen elokuvateollisuus]. Kiinassa joukkovoimaa nostaa vuosisatainen kollektivismi, jolla ei ole mitään tekemistä kommunismin kanssa. Kiinassa perhe ja suku ovat kaikki kaikessa; veri on vettä sakeampaa.

Voimme koettaa löytää myös ongelmia Kiinasta. Saasteet, juomavesi, raaka-aineiden riittävyys, poikavaltaisuus, elintasokuilu kaupunkien ja maaseudun välillä. Löydämme myös kymmenet eri kansallisuudet, kielimurteet, maakuntahenki, keskinäinen kilpailu ja paikallishallinnon korruptio kuin myös paikallisviranomaisten osittainen mielivalta.

Kiinalaisiin ongelmiin on yksi vahva vastavoima; se on keskushallinto. USA:ssa vastaava voima on liittovaltio, Euroopassa se voisi olla keskitetympi EU:n ylijohto. Kiinassa keskushallinto on keisareiden Kiinan suora jatko. Keisari edusti voimaa, pyhyyttä, ja yhteenkuuluvuutta, mutta ennen kaikkea karismaa ja luottamusta. Keskushallinto on Kiinan viimeinen sana. Kiinan korkein elin istuva politbyroo, jossa on kommunismia vain tuo nimi. Kiinan kommunismi on nuori ilmiö verrattuna keisareiden keskusvaltaan - kiellettyyn kaupunkiin, joka nytkin on käytännössä olemassa korkeimpina puoluejohtajina. Kiinaa johtaa yhdeksan miestä, kaikki insinöörejä. Keisaria ei ole, mutta keisarin valtaa käyttää pitkälti Hu Jintao.

Kiina ei pyri selittelemään demokratian kaikkivoipaisuudella. Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi koskaan, eivätkä he sitä edes tarvitse. Kiina tarvitsee johtajaa, oikeudenmukaisuutta, luottamusta, yhtenäisyyttä ja kansallista keskinäisvoimaa, jota se luo juuri koko ajan kasvavalla vauhdilla. Kiinalaiset edelleen muistavat kunnioituksella nykyisen Kiinan luojan ja perustajan Mao Zedong ´in hänen epäonnistuneista kokeiluistaan huolimatta. Kiina tarvitsee aina vahvan johtajan; 1.325 miljoonaa ihmistä ei ohjata vaalidemokratioilla ja vaalien tyhjillä puheilla. Kiina elää voimakkaista päätöksistä, joihin kansalaiset voisivat luottaa.

Kiinassa kansankokous julistaa aiemmin ryhmissä päätetyt asiat koko kansalle. Nyt pääministeri julisti yksinkertaisia, ilman vaalilupausmaisia lauseita mm. seuraavat päämäärät: säästö, toimintatehokkuus, tuotekehitys, ympäristöhuolehtiminen ja maaseudun tuki. Kiinalaiset pitävät keskushallintoa lukkona, joka on takuumies asioille. Paikallista hallintoa voidaan arvioida, mutta keskushallinto pysyy koskemattomana, kuten keisarit heidän vahvuuden aikoinaan.

Kiina seurailee mielellään länsivirtauksia, he ottivat amerikkalaiset pikaruokalat, yksityisautot ja omakotitalot. Toivottavasti he eivät ota meiltä laitoskulttuuria, vanhainkoteja, individualistista yksinoloamme, yksinäisyyttämme ja puhumattomuuttamme lähimmäisillemme. Me Euroopassa olemme menettämässä yhteishengen, yhteenkuuluvuuden ja kansallisen tunteen omasta osaamisestamme. Kiinassa elää voimakas usko ongelmien ratkaisukykyyn.

Kiina kerää nyt voimavaroja ja toiminnan reservejä varautuen länsimaiden talouslamaan. Kiina kykenee omalla kulutuksellaan ja kansantaloudellaan estämään länsiromahduksen vaikutuksen itseensä, se saattaa olla pelastus myös monille pienille maille, kuten Suomelle.

Kiinalaisissa on yksi ominaisuus ylitse muiden; heillä on uskomaton odottamisen taito, vaikka aina tuntuu siltä, että he kiiruhtavat hengähdysvauhtia eteen päin - tosin vanha sanonta kuuluukin: kiiruhda hitaasti, tai puutarhan hoito on maailman tärkein asia, eikä sekään ole niin tärkeää.

Kiinassa puhaltavat nyt uudet tuulet niin ongelmissa, ratkaisuissa kuin valtapelissä, jossa meille kummallisella tavalla järjestys säilyy ja systeemit toimivat. Kun laitamme Kiinan kartan Euroopan päälle, jää alle koko EU. Kiinan hallintomekanismit vertauksena Suomeen on kuin vertaisi Enontekiötä Helsinkiin. Enontekiöläiset eivät kuulemma ole halunneet neuvoa helsinkiläisiä, kuinka pääkaupunkiamme johdetaan. Samoin länsimaalaiset voisivat perehtyä omiin ongelmiin ja kansalaisten hyvinvointiin kuin hakea meidän mielestä niitä kiinalaisia ongelmia, jotka meidän silmäämme paistavat. Ovatko kiinalaiset tulleet meitä neuvomaan; eivät - he ovat tulleet tekemään kauppaa kanssamme, ja siinä piilee mahdollisuutemme.

Lopuksi voisi ottaa teoreettisen, mutta kiinnostavan loppulauseen:

Mikäli jokainen kiinalainen ostaisi meiltä jotain kerran kuukaudessa, kerrallansa 22 eurolla, olisi miltei meidän koko vientitoimintamme katettu. Koko Kiinassa keskipalkka on 65 euroa kuukaudessa. Mutta mitä Deng Xiaoping´in rikastumiskehoitus viime kädessä merkitsi?

Ilkka Luoma

ilkka.luoma@keskipiste.fi
http://ilkkaluoma.blogspot.com

[size=75:3o70g4pb]Kuva 1.

--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/417814279/ ---

Kuvateksti 1.

Kuvan aukeilla ja kentillä ei näkynyt satoihin vuosiin tavallisia kansalaisia - Kielletty kaupunki sisälsi enimmillään mm. 20.000 eunukkipalvelijaa ja keisarin 12.000 naisen haaremin. Nyt kielletty kaupunki on suuri nähtävyys. Kiinan nykyjohto on huolehtinut esikuvansa hyvin ja aluetta korjataan jatkuvasti. Keisari Zhu Di aloitti kielletyn kaupungin rakentamisen 1400-luvun alussa, jolloin Kiina oli maailman vaikutusvaltaisimpia maita maailmassa.

Kuva 2.

--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/417814284/ ---

Kuvateksti 2.

Kielletyn kaupungin pääportti, jossa vakaasti ja pysyvästi sijaitsee nykyisen Kiinan perustajan Mao Zedong ín kuva. Mao teki kokeiluja ja testasi huomisen systeemejä - tuolloin kokeet epäonnistuivat, mutta jalostettuna nuo, ehkä parhaat niistä, voisivat olla uuden ajan alkua markkinatalouden ajautuessa omiin liian suuriin ongelmiinsa.
...............................................................
Kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä. Kuva 1.; B0004494, 5. marraskuuta 2004, klo 7:58 [FI]. Copyright by Ilkka Luoma 2004. Kuva 2.; B0004508, 5. marraskuuta 2004, klo 7:39 [FI]. Copyright by Ilkka Luoma 2004.[/size:3o70g4pb]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (211)

HEH... Kiina on kehitysmaa, jonka teknologinen taso on kaksi-kolme
sukupolvea USA:aa jäljessä, avaruusteknikkaa pohjautuu 40 vuotta
vanhojen Venäjä rakettien kopioille. Miesvoimalla ei ole sitä merkitys-
tä kuin ennenvanhaan, vaikka fanaattisia klooneja riittäisikin heittää
kentälle kymmenin miljoonin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hannibal the kannibal
HEH... Kiina on kehitysmaa, jonka teknologinen taso on kaksi-kolme
sukupolvea USA:aa jäljessä, avaruusteknikkaa pohjautuu 40 vuotta
vanhojen Venäjä rakettien kopioille. Miesvoimalla ei ole sitä merkitys-
tä kuin ennenvanhaan, vaikka fanaattisia klooneja riittäisikin heittää
kentälle kymmenin miljoonin.
Totta, mutta näin oli ehkä kymmenen vuotta sitten. Mitä enemmän Kiinan teknologia kehittyy, sitä kovemmin se tekee töitä. Ei tarvitse olla mitään isoja koneita kun on kymmenen halpaa työntekijää halvoilla pikkukoneilla tekemässä töitä.

Kyllä vielä sinnekkin ainakin yksi sisällis-sota mahtuu, kuten Venäjällekkin zetzenian muodos. Yhtenäisyys on vain ohut kuori jota meille näytetään.

USA on ollut voimakkaasti kasvava valtio, tämä on tehnyt USA:sta johtavan valtion.
Kiinan etu on ikä, Kiina on aina ajan saatossa noussut muiden rinnalle ja joskus jopa ohikin.

Kiina kasvaa nopeimmin, mutta myös USA kasvaa yhäkin hyvin voimakkaasti.
USA:n väkiluku ylittää 400 miljoonaa seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana, näin laskevat väestötieteilijät.
Myös jenkkien talous on voimakkaassa kasvussa.

USA:lla ei ole hätää, mutta EU:lla ja Venäjällä on.
EU:n ja Venäjän alueella talouskasvu on hidasta tai taantuvaa, väestön määrä alenee.
USA ja Kiina taas ovat nopeasti kasvavia alueita, Kiina nopeimmin.

Lapin Mies
USA on ollut voimakkaasti kasvava valtio, tämä on tehnyt USA:sta johtavan valtion.
Kiinan etu on ikä, Kiina on aina ajan saatossa noussut muiden rinnalle ja joskus jopa ohikin.

Kiina kasvaa nopeimmin, mutta myös USA kasvaa yhäkin hyvin voimakkaasti.
USA:n väkiluku ylittää 400 miljoonaa seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana, näin laskevat väestötieteilijät.
Myös jenkkien talous on voimakkaassa kasvussa.

USA:lla ei ole hätää, mutta EU:lla ja Venäjällä on.
EU:n ja Venäjän alueella talouskasvu on hidasta tai taantuvaa, väestön määrä alenee.
USA ja Kiina taas ovat nopeasti kasvavia alueita, Kiina nopeimmin.

Tuskin tässä vaiheessa, enää voi laskea tasaiselle taloudelliselle pitkäaikaiselle kasvulle.
Kysymys voikin olla siitä, kuka kestää parhaiten katastrofit ja taantumat.
EU on kuin vanhusten palvelutalo, jolla on vielä jonkinlainen sijoittajan rooli, mutta talous menee alaspäin.
USA tulee perässä, muttei yhtä voimakkaasti.

Koko kaukoidän mailla ja Intialla on aivan erilaiset tulevaisuuden näkymät.
Ne eivät ole hinnoitelleet itseään vielä pihalle ja ennenkaikkea siellä tuotetaan kaikkea laidasta laitaan.

Ihmisten vaatimustaso on alhaisempi ja vaikka tuotteet eivät aluksi olekaan niin korkeatasoisia kuin "länsimaiset", niin kyllä taso tulee nousemaan vuosien saatossa.

Kaukoidän markkinat ovat valtavat pian Aasian maat eivät enää osta EU:n ja USA:n tuotteita, joka tulee romahduttamaan lännen taloutta.

Imperiumeja on aina tuhoutunut ihmiskunnan historiassa.
Näin tulee käymään EU:lle & USA:llekin.

QUO VADIS EU & USA

Kerrankin Ilkka kirjoitit jotain, jota jaksoi lukea loppuun asti suht hyvin.

Itse asiasta. Vaikka puhutaan, että Kiina ajaa ohi lännestä, niin entäs sitten? USA ajoi Euroopasta ohi jo 1900-luvun alussa, mitäs se merkitsi pitemmän päälle Euroopalle? Jatkuvasti kohoavaa elintasoa.

Sitä paitsi USA toimi koko 1900-luvun alun omassa valtapiirissään paljon törkeämmin kuin Kiina omassaan tällä hetkellä, vaikka demokratia olikin. Kiinalla pelottelu on enemmnä kuin hiukan järjetöntä, mutta Kiinan varjopuolista pitää saada keskustella - myös kiinalaisten kanssa.

Starman
Lapin Mies
USA on ollut voimakkaasti kasvava valtio, tämä on tehnyt USA:sta johtavan valtion.
Kiinan etu on ikä, Kiina on aina ajan saatossa noussut muiden rinnalle ja joskus jopa ohikin.

Kiina kasvaa nopeimmin, mutta myös USA kasvaa yhäkin hyvin voimakkaasti.
USA:n väkiluku ylittää 400 miljoonaa seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana, näin laskevat väestötieteilijät.
Myös jenkkien talous on voimakkaassa kasvussa.

USA:lla ei ole hätää, mutta EU:lla ja Venäjällä on.
EU:n ja Venäjän alueella talouskasvu on hidasta tai taantuvaa, väestön määrä alenee.
USA ja Kiina taas ovat nopeasti kasvavia alueita, Kiina nopeimmin.
Tuskin tässä vaiheessa, enää voi laskea tasaiselle taloudelliselle pitkäaikaiselle kasvulle.
Kysymys voikin olla siitä, kuka kestää parhaiten katastrofit ja taantumat.
EU on kuin vanhusten palvelutalo, jolla on vielä jonkinlainen sijoittajan rooli, mutta talous menee alaspäin.
USA tulee perässä, muttei yhtä voimakkaasti.

Koko kaukoidän mailla ja Intialla on aivan erilaiset tulevaisuuden näkymät.
Ne eivät ole hinnoitelleet itseään vielä pihalle ja ennenkaikkea siellä tuotetaan kaikkea laidasta laitaan.

Ihmisten vaatimustaso on alhaisempi ja vaikka tuotteet eivät aluksi olekaan niin korkeatasoisia kuin "länsimaiset", niin kyllä taso tulee nousemaan vuosien saatossa.

Kaukoidän markkinat ovat valtavat pian Aasian maat eivät enää osta EU:n ja USA:n tuotteita, joka tulee romahduttamaan lännen taloutta.

Imperiumeja on aina tuhoutunut ihmiskunnan historiassa.
Näin tulee käymään EU:lle & USA:llekin.

QUO VADIS EU & USA

Aika synkkää, eikä perustu tietoon ...
Ei Europan hyvinvointi ja kasvu ole enää vuosikymmeniin perustunut tavaratuotantoon.
Ei myöskään USA:n.
Kiinassa tuotetaan kyllä maailman bulkkituotteista valtaosa, tämä perustuu mataliin palkkoihin.
Palkkataso on Kiinassa ollut jo vuosia nopeasti nouseva ja merkkejä työvoimapulasta matalapalkka-aloilla on ilmassa.
Nopeasti kasvava talous ja koulutus nostaa Kiinassa elintasoa merkittävästi, koulutettujen palkat ei olekkaan enää niin matalia.

Kuvitelma että kilpailukyky syntyy matalista palkoista on harhaa, Saksa on yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista ja pärjää kilpailukyvyssä USA:lle ja Japanille, vaikka Saksalla on kolmanneksen lyhyempi työaika, korkeammat palkat ja kalliimat verot kuin noilla kahdella muulla.

Ilkka Luoma
Maailmanjärjestys tarvitsee ainoalle valtahegemonialle vastinetta tasapainoksiKommunistista vastapainoa voi nähdäkseni toivoa vain patologinen anti-amerikkalainen.

Kiina otti vastaan länsimaiden investoinnit kiihdyttämään oman tuotantokoneistonsa maailman suurimmaksi luomalla jättiläismarkkinat ja loputtoman halvan työvoiman saannon osinko- ja tuottoherkille länsisijoituttajille ja yrityksille. Länsi haki voimansa menestymiseen halvoista "liukuhihnoista" ja läsnäolosta maapallon yksillä suurimmista markkinoista.Siis Kiinan talouskasvu toimii koko maailmankaupan veturina ja hyödyttää muuta maailmaa yhtä paljon kuin Kiinaa itseäänkin.


Tarkkaan ottaen me emme ole missään tilanteessa tai tuotannon vaiheessa parempia kuin kiinalaiset kolleegamme seuraavien 10 vuoden aikana.Mitenköhän tämä onnistuu? Lännessä kehitys siis vähintään pysähtyy ja Kiinassa saavutetaan hetkessä valtava osaamisen taso?


-- kiinalaiset haluavat rikastua tekemättä mitään.Sellainen ei ole mahdollistakaan.


Meillä ei ole syytä luulotella, että meidän insinöörit olisivat parempia - se on harhaluulo.Kiinassa huippuyliopistot ovat harvassa esimerkiksi USA:han ja Britanniaan nähden, eivätkä näiden maiden korkeakoulut sentään pullollaan kiinalaisia ole.

Kiinassa on eräs pelottavan suuri asia; se on yhteenkuuluvuus --Höpö höpö. Perustavanlaatuinen eriarvoisuus ei ole koskaan lounut yhteenkuuluvuutta. Kiina on täynnä pirun köyhiä ihmisiä.

Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi koskaan, eivätkä he sitä edes tarvitse.

Kiinassa ei kaivata mahdollisuutta vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin tai tasa-arvoista ihmisten kohtelua mm. lain edessä? Onpa taivaallinen paikka.

Imagine
Ilkka Luoma
Kiina otti vastaan länsimaiden investoinnit kiihdyttämään oman tuotantokoneistonsa maailman suurimmaksi luomalla jättiläismarkkinat ja loputtoman halvan työvoiman saannon osinko- ja tuottoherkille länsisijoituttajille ja yrityksille. Länsi haki voimansa menestymiseen halvoista "liukuhihnoista" ja läsnäolosta maapallon yksillä suurimmista markkinoista.Siis Kiinan talouskasvu toimii koko maailmankaupan veturina ja hyödyttää muuta maailmaa yhtä paljon kuin Kiinaa itseäänkin.

Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi koskaan, eivätkä he sitä edes tarvitse.Kiinassa ei kaivata mahdollisuutta vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin tai tasa-arvoista ihmisten kohtelua mm. lain edessä? Onpa taivaallinen paikka.

Vähän faktaa noihin väitteisiin.
Länsiyritykset kun sijoittavat Kiinaan, niin ei voi siirtää näiden Kiinalaisten tytäryhtiöidensä tuottoja ja osinkoja ulos maasta.
Tästä seuraa että sijoittajien ja yritysten on otettava tulokset tuontina omien yritysten tavaroina Kiinasta.
Itseasiassa tämä johtaa siihen, että Kiinalaiset yritykset vievät osan tuotannostaan ulkomaille, vaikka kotimaassa niistä saa tälle hetkellä paremman hinnan.
Monilla aloilla on Kiinassa tilanne, ettei vientiä periaatteessa tarvittaisi ollenkaan sillä kotimainen kysyntä on suurempi mitä tämän hetken tuotanto, tietenkään tämä ei jatku ikuisesti sillä kyllä tuotanto aika nopeasti nousee kysynnän tasolle.
Tästä seuraa kumminkin sellainen ongelma, että koska kysyntä on kotimaissa noin kova niin hinnat väkisinkin nousee nopeasti.
Eli samaanaikaan kun Kiinassaon tuotteista pulaa, niin Kiinalaiset vievät samoja tuotteita ulkomaille alihintaan.
Syy on se, että yritysten länsimaiset omistajat saavat tuottonsa siten, että tuoteita myydään niille alihintaan, samoista tuotteista saa Kiinassa paremman hinnan eikä niitä tarvitsisi viedä minnekkään.

Tottakai Kiinalaiset yritykset valtaavat maailmanmarkkinoita tänä päivänä myös oman tulevaisuutensa takia, myöhemmin kun hintakilpailukyky ei ole yhtä hyvä, niin se on paljon vaikeampaa.

Mutta kaikenkaikkiaan aika ovelasti rakennettu systeemi ...

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10664

George "tupla wee" on ilmoittanut, että USA varaa toimintavapauden mm. avaruudessa, jos he kokevat kansankuntansa olevan uhattuna. Kiina ampui alas oman vanhentuneen satelliittinsa torjuntaohjuksella 800 kilometrin korkeudesta, USA hikeentyi tästä.

Kiina ei voi hyväksyä yhtä maata "järjestelemään" vain omalla tavallansa avaruuden, merien ja ilmakehän asioita. Mielenkiintoinen tuo Bushin ilmaus... se on muuten myös kirjattu jenkkien virallisiin dokumentteihin. Alkaako huomisen kaksinapaisuus syntyä tästä?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
George "tupla wee" on ilmoittanut, että USA varaa toimintavapauden mm. avaruudessa, jos he kokevat kansankuntansa olevan uhattuna. Kiina ampui alas oman vanhentuneen satelliittinsa torjuntaohjuksella 800 kilometrin korkeudesta, USA hikeentyi tästä.

Kiina ei voi hyväksyä yhtä maata "järjestelemään" vain omalla tavallansa avaruuden, merien ja ilmakehän asioita. Mielenkiintoinen tuo Bushin ilmaus... se on muuten myös kirjattu jenkkien virallisiin dokumentteihin. Alkaako huomisen kaksinapaisuus syntyä tästä?

Itseasiassa on molempien suurvaltojen etu kärjistää tälläisiä tilanteita, tällä laitetaan matalaksi niitä valtiota jotka haluvat olla blokkien ulkopuolella.
N-liiton uhka aikanaan teki Länsi-euroopasta uskollisen liittolaisen USA:lle, nyt kun uhka on poissa ei EU:n näe USA ja Natoa enää niin tarpeellisena ...
USA tarvitsee näitä "uhkia", jotta liittolaiset pysyvät ruodussa.
Samoin Kiina tarvitsee kunnon vihollisen, vahvistaakseen puolustusta ja sitä kautta lisätäksen vaikutusvaltaansa maailmassa.

Unohdat ruohonjuuritason, eli yksilönvapaudet josta koko juttu saa alkunsa. Sananvapauden panna kehityksen jarru ja suku-pohjainen korrupio on Kiinan yhteiskunnan turun-tautina.

Siksi Kiina ei voi nousta ohi vapaiden demokratioden koska aika ei enää nationalismin. Miksi sinun on Ilkka niin vaikea uskoa, ettei enää ideologiat ja kansakunnat keskenään sodi kuin ainoastaan kehitysmaissa ja kolmannen maailman keskuudessa?

Kulttuurimme ansaitsee monin osin kritiikkiä, mutta itse asiassa saksalaiset olivat monissa asioissa hyvin humaaneja ja aikaansa edellä, ja niin vaikutukset heijastuvat meidän aikamme, neljännen valtakunnnan, esim vihreän liiton päämääriin:

http://www.kaltio.fi/index.php?25

Ilkka Luoma
Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi koskaan, eivätkä he sitä edes tarvitse.

Huhhuh. Luoma on uusmaolainen? On kyllä aikamoista nostaa itsensä asemaan jossa toteaa että miljardi ihmistä ei tarvitse vaikutusmahdollisuuksia. Eiköhän niiltä ihmisiltä tulisi itseltään kysyä.

Kyllä minäkin uskon että Kina on megatrendi, mutta totalitaristisena maana se ei voi kehittyä todelliseksi supermenestyjäksi. Siihen tarvittaisiin demokratiaa ja inklusiivisuus-periaatteita.

acedia
.Ilkka Luoma
Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi koskaan, eivätkä he sitä edes tarvitseHuhhuh. Luoma on uusmaolainen? On kyllä aikamoista nostaa itsensä asemaan jossa toteaa että miljardi ihmistä ei tarvitse vaikutusmahdollisuuksia. Eiköhän niiltä ihmisiltä tulisi itseltään kysyä.

Kyllä minäkin uskon että Kina on megatrendi, mutta totalitaristisena maana se ei voi kehittyä todelliseksi supermenestyjäksi. Siihen tarvittaisiin demokratiaa ja inklusiivisuus-periaatteita.

"Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi koskaan, eivätkä he sitä edes tarvitse"

Joo, kiinalaiset eivät tarvitse sanan- ym. kokoontumisvapauksia, vapaata mediaa (internet) tai esim AY-liikettä (Suomessa se tulisi erottaa valtiosta)...

Ilkkaluoman siirtomaa-ajan (nationalismi) moraali on jossakin määrin kyseenalainen, joku voisi epäillä, että hänellä jopa lapsi- ja lapsiseksityövoimaa kauko-Idässä- ja Idästä!

Nagarjuna
acedia
.Ilkka Luoma
Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi koskaan, eivätkä he sitä edes tarvitseHuhhuh. Luoma on uusmaolainen? On kyllä aikamoista nostaa itsensä asemaan jossa toteaa että miljardi ihmistä ei tarvitse vaikutusmahdollisuuksia. Eiköhän niiltä ihmisiltä tulisi itseltään kysyä.

Kyllä minäkin uskon että Kina on megatrendi, mutta totalitaristisena maana se ei voi kehittyä todelliseksi supermenestyjäksi. Siihen tarvittaisiin demokratiaa ja inklusiivisuus-periaatteita.

"Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi koskaan, eivätkä he sitä edes tarvitse"

Joo, kiinalaiset eivät tarvitse sanan- ym. kokoontumisvapauksia, vapaata mediaa (internet) tai esim AY-liikettä (Suomessa se tulisi erottaa valtiosta)...

Ilkkaluoman siirtomaa-ajan (nationalismi) moraali on jossakin määrin kyseenalainen, joku voisi epäillä, että hänellä jopa lapsi- ja lapsiseksityövoimaa kauko-Idässä- ja Idästä!

Niin kanntaako sitä demokratiaa nyt kaikille opettaa, kun ne ei tajua siitä kumminkaan mitään ...

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10664
Nagarjuna
acedia
.Ilkka Luoma
Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi koskaan, eivätkä he sitä edes tarvitseHuhhuh. Luoma on uusmaolainen? On kyllä aikamoista nostaa itsensä asemaan jossa toteaa että miljardi ihmistä ei tarvitse vaikutusmahdollisuuksia. Eiköhän niiltä ihmisiltä tulisi itseltään kysyä.

Kyllä minäkin uskon että Kina on megatrendi, mutta totalitaristisena maana se ei voi kehittyä todelliseksi supermenestyjäksi. Siihen tarvittaisiin demokratiaa ja inklusiivisuus-periaatteita.

"Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi koskaan, eivätkä he sitä edes tarvitse"

Joo, kiinalaiset eivät tarvitse sanan- ym. kokoontumisvapauksia, vapaata mediaa (internet) tai esim AY-liikettä (Suomessa se tulisi erottaa valtiosta)...

Ilkkaluoman siirtomaa-ajan (nationalismi) moraali on jossakin määrin kyseenalainen, joku voisi epäillä, että hänellä jopa lapsi- ja lapsiseksityövoimaa kauko-Idässä- ja Idästä!

.....................................

Kuinka sinä vaikutat yhteisiin asioihin, muulloin kuin vaaleissa? Alustuksessa luki: ... meidän kaltainen..., demokratia asiana tulee vielä huimasti kehittymään...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma

Kuinka sinä vaikutat yhteisiin asioihin, muulloin kuin vaaleissa? Alustuksessa luki: ... meidän kaltainen..., demokratia asiana tulee vielä huimasti kehittymään...

Minä vaikutan asioihin jauhamalla paskaa yliopistolla ja kirjoittamalla paskaa näihin foorumeihin ja lehtiin, kuten sinäkin.

Pikku vinkki: Kiinassa se ei onnistu. Älä edes yritä. Voit päätyä äkkiä esimerkiksi elintenlahjoittajaksi.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Hannibal the kannibal
HEH... Kiina on kehitysmaa, jonka teknologinen taso on kaksi-kolme
sukupolvea USA:aa jäljessä, avaruusteknikkaa pohjautuu 40 vuotta
vanhojen Venäjä rakettien kopioille.

Toisin kuin amerikkalaisten (uusin) avaruustekniikka, joka pohjautuu 40 vuotta vanhojen Apollo-alusten kopioille...?

Muuten, 40 vuotta vanhat Venäjä raketit (Sojuz-kantoraketit siis) ovat vallan luotettavia menopelejä verrattuna sanotaan nyt vaikka avaruussukkulaan (siis siihen länsiversioon). Se mitä kiinalaiset sen pohjalta väsäävät on minulle täysi arvoitus, mutta tekniikan perustuminen venäläiseen avaruusteknologiaan ei ole mielestäni ollenkaan huono ajatus. Riippumatta alkuperästä, kopiointi voidaan tehdä joko hyvin, huonosti tai hyvin huonosti.

Itse valitsisin koska tahansa Sojuz-kyydin avaruussukkulan sijaan. Ihan jo tilastojenkin takia... ja toinen syy on se, että avaruussukkulassa ei ole sitä samaa viehätystä kuin helvetillisen isossa kantoraketissa joka on kiinnitetty räjähtävillä pulteilla persauksen taakse.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36195
Herra Tohtori
Hannibal the kannibal
HEH... Kiina on kehitysmaa, jonka teknologinen taso on kaksi-kolme
sukupolvea USA:aa jäljessä, avaruusteknikkaa pohjautuu 40 vuotta
vanhojen Venäjä rakettien kopioille.

Toisin kuin amerikkalaisten (uusin) avaruustekniikka, joka pohjautuu 40 vuotta vanhojen Apollo-alusten kopioille...?Kopio on vähän rankka sana kuvaamaan uusia avaruusaluksia. Yhtä lailla nuo ovat kopioita Apollo-aluksista kuin nykyaikaiset autot 40 vuotta vanhoista. Perusrakenne on toki sama, mutta siihen se jääkin.

Kyllä se on moneen otteeseen osoitettu, että tuo perinteinen kantoraketilla laukaistava kapseli on ylivoimainen ihmiskunnan tämän hetken teknologialle. Esimerkiksi avaruussukkula on törkeän kalliiksi, niin rahassa kun avaruustekniikassa ja -tieteessä, osoittautunut susi, jonka pitäisi opettaa haihattelijat nuolaisemaan vasta kun tipahtaa.

Muuten, 40 vuotta vanhat Venäjä raketit (Sojuz-kantoraketit siis) ovat vallan luotettavia menopelejä verrattuna sanotaan nyt vaikka avaruussukkulaan (siis siihen länsiversioon). Se mitä kiinalaiset sen pohjalta väsäävät on minulle täysi arvoitus, mutta tekniikan perustuminen venäläiseen avaruusteknologiaan ei ole mielestäni ollenkaan huono ajatus. Riippumatta alkuperästä, kopiointi voidaan tehdä joko hyvin, huonosti tai hyvin huonosti.Juu, Sojuz on kieltämättä erittäin ansioitunut laitos ajoilta, jolloin avaruustoiminta otettiin vakavasti. Saa nähdä johtaako USA:n ja Kiinan välinen vallantavoittelu jossain vaiheessa vastaavaan avaruusintoiluun. Toivottavasti niin käy.

Itse valitsisin koska tahansa Sojuz-kyydin avaruussukkulan sijaan. Ihan jo tilastojenkin takia... ja toinen syy on se, että avaruussukkulassa ei ole sitä samaa viehätystä kuin helvetillisen isossa kantoraketissa joka on kiinnitetty räjähtävillä pulteilla persauksen taakse.

Niin, kyllä Sojuzissa olisi "oikean raketin" henkeä. Sukkula on hieman virkamiesmäinen. Täytyy kyllä sanoa, että kumpikin kävisi, kuin myös se kiinalainen, jos tarjoaisivat vapaalippua eikä minulla olisi perhettä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat