Tislaus

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Okei! Mua on askarruttanut kysymys että, miten tislataan jos kiehumispisteet eivät määrää lopullista tislaus menetelmää. Siis kun halutaan tislata jotain mistä asioista pitää aloittaa ja miten siinä pitää edetä. Ja koska esim. vesi haihtuu huoneenlämmössäkin niin miten ihmeessä saadaan tislauksessa oikeaa ainetta. Jos esimerkiksi meillä olisi glyserolin ja etanolin vesiliuos tislattavana. Miten saamme nämä aineet tislattua kolmeen eri astiaan ja niin että, näitten puhtaus pitäisi olla mahdollisimman hyvä?

Kommentit (9)

Vierailija

Tärkeetä on aluksi antaa valua vähän aikaa että myrkyllinen metanoli pääsee pois. Tämähän se on ainakin vanhankansan uskomus.

Vierailija
nuclear
Okei! Mua on askarruttanut kysymys että, miten tislataan jos kiehumispisteet eivät määrää lopullista tislaus menetelmää. Siis kun halutaan tislata jotain mistä asioista pitää aloittaa ja miten siinä pitää edetä. Ja koska esim. vesi haihtuu huoneenlämmössäkin niin miten ihmeessä saadaan tislauksessa oikeaa ainetta. Jos esimerkiksi meillä olisi glyserolin ja etanolin vesiliuos tislattavana. Miten saamme nämä aineet tislattua kolmeen eri astiaan ja niin että, näitten puhtaus pitäisi olla mahdollisimman hyvä?

Glyserolin kiehumispiste on muistaakseni 260*C, etanolin n. 78*C ja veden 100*C.
Etanolia poistuu ensin liuoksesta, koska sen kiehumispiste on alhaisin, sekaan tulee kuitenkin myös vettä, laitteista riippuen vähintään 15 prosenttia.
Astia vaihdetaan kun etanoli on tislautunut (tai etanoli/ vesiseos joka tislataan uudestaan), jäljelle jää puhdas glyseroli.

Vierailija
teijoster
Tärkeetä on aluksi antaa valua vähän aikaa että myrkyllinen metanoli pääsee pois. Tämähän se on ainakin vanhankansan uskomus.

Kaikki alkoholit taitaa olla tappavan myrkyllisiä, kyse on vain määrästä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26848
Liittynyt16.3.2005
fenomenologi

Etanolia poistuu ensin liuoksesta, koska sen kiehumispiste on alhaisin, sekaan tulee kuitenkin myös vettä, laitteista riippuen vähintään 15 prosenttia.
Astia vaihdetaan kun etanoli on tislautunut (tai etanoli/ vesiseos joka tislataan uudestaan), jäljelle jää puhdas glyseroli.

No ei nyt sentään kolonnilla varustetussa pannussa, ellei pontikankeittäjä ole aivan hillitön hätähousu tai umpitunari (monet ovat, vaikka kyseessä ei mikään vaikea homma olekaan). Kunnon harrastajapannu tuottaa 94-95 %:sta yhdellä ajolla. Yli 96 %:n ei tislaamalla saa millään, vaan siihen pitää käyttää muita menetelmiä. Glyserolista ei ole haittaa, jos se kiehuu noin korkeassa lämmössä. Alussa tulee metanolia ja mielenkiintoisen hajuisia estereitä. Niitä ei kannata juoda. Kun esterit lakkaavat tulemasta, eli aine haisee kunnon pontikalle, aletaan ottaa talteen. 10 litran rakkierästä susitavaraa on ehkä puoli desilitraa. Lopussa aine käy sikunanhajuisemmaksi, silloin on hyvä lopetella. Viimeiset voi ottaa talteen eri pulloon, ja sekoittaa seuraavaan rakkierään tislaantumaan uudelleen.

Vierailija
nuclear
Okei! Mua on askarruttanut kysymys että, miten tislataan jos kiehumispisteet eivät määrää lopullista tislaus menetelmää. Siis kun halutaan tislata jotain mistä asioista pitää aloittaa ja miten siinä pitää edetä. Ja koska esim. vesi haihtuu huoneenlämmössäkin niin miten ihmeessä saadaan tislauksessa oikeaa ainetta. Jos esimerkiksi meillä olisi glyserolin ja etanolin vesiliuos tislattavana. Miten saamme nämä aineet tislattua kolmeen eri astiaan ja niin että, näitten puhtaus pitäisi olla mahdollisimman hyvä?

Heh. Vai aiotaan sitä kotipolttoista Täällä on sivustot siihen hommaan http://ponu.toimii.net/

Vierailija
Neutroni
fenomenologi

Etanolia poistuu ensin liuoksesta, koska sen kiehumispiste on alhaisin, sekaan tulee kuitenkin myös vettä, laitteista riippuen vähintään 15 prosenttia.
Astia vaihdetaan kun etanoli on tislautunut (tai etanoli/ vesiseos joka tislataan uudestaan), jäljelle jää puhdas glyseroli.



No ei nyt sentään kolonnilla varustetussa pannussa, ellei pontikankeittäjä ole aivan hillitön hätähousu tai umpitunari (monet ovat, vaikka kyseessä ei mikään vaikea homma olekaan). Kunnon harrastajapannu tuottaa 94-95 %:sta yhdellä ajolla. Yli 96 %:n ei tislaamalla saa millään, vaan siihen pitää käyttää muita menetelmiä. Glyserolista ei ole haittaa, jos se kiehuu noin korkeassa lämmössä. Alussa tulee metanolia ja mielenkiintoisen hajuisia estereitä. Niitä ei kannata juoda. Kun esterit lakkaavat tulemasta, eli aine haisee kunnon pontikalle, aletaan ottaa talteen. 10 litran rakkierästä susitavaraa on ehkä puoli desilitraa. Lopussa aine käy sikunanhajuisemmaksi, silloin on hyvä lopetella. Viimeiset voi ottaa talteen eri pulloon, ja sekoittaa seuraavaan rakkierään tislaantumaan uudelleen.

Kyllä taidat olla hieman väärässä, aika hyvä kolonni saa olla jos meinaa 95% saada.
Yli 96% saa kun tislaa viinan esim. bentseenin kanssa.
Kyllä pontikka on sikunan hajuista heti alusta lähtien, amyylialkoholi haisee erittäin pieninä pitoisuuksina.
Siitä pääsee eroon kun suodattaa juoman aktiivihiilisuodattimen läpi sitä mukaa kun juomaa tislautuu.
Letkun pää n. 5 sentin syvyyteen aktiivihiileen niin ei tule hajua tislatessa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26848
Liittynyt16.3.2005
fenomenologi
Kyllä taidat olla hieman väärässä, aika hyvä kolonni saa olla jos meinaa 95% saada.



Kunnon harrastajalaitteissa on aika hyvä kolonni. Metrin pituinen 100 millin rosteriputki täynnä rosterista sorvilastua tuottaa 94 %:sta aika haipakkaa. 30 senttiä jotain 40 millistä kupariputkeakin tuottaa 90 %:sta pikku hiljaa ja 80 %:sta "tuotantovauhtia".

Yli 96% saa kun tislaa viinan esim. bentseenin kanssa.



Bentseeni ja viina ei kuulosta kovin hyvältä yhdistelmältä, jos tuotteen aikoo juoda.

Kyllä pontikka on sikunan hajuista heti alusta lähtien, amyylialkoholi haisee erittäin pieninä pitoisuuksina.



Niin on, eihän se muuten hyvää pontikkaa olisikaan vaan latteaa pirtua. Mainitsinkin että sikunan hajun pahentuessa yli sietorajan lakataan ottamasta talteen.

Siitä pääsee eroon kun suodattaa juoman aktiivihiilisuodattimen läpi sitä mukaa kun juomaa tislautuu.

Juu, niin pääsee. Aktiivihiili on muutenkin hieno keksintö niille jotka eivät viitsi tehdä viimeisen päälle pannua.

Vierailija
Neutroni

Bentseeni ja viina ei kuulosta kovin hyvältä yhdistelmältä, jos tuotteen aikoo juoda.

Kyllä pontikka on sikunan hajuista heti alusta lähtien, amyylialkoholi haisee erittäin pieninä pitoisuuksina.



Niin on, eihän se muuten hyvää pontikkaa olisikaan vaan latteaa pirtua. Mainitsinkin että sikunan hajun pahentuessa yli sietorajan lakataan ottamasta talteen.

Siitä pääsee eroon kun suodattaa juoman aktiivihiilisuodattimen läpi sitä mukaa kun juomaa tislautuu.



Juu, niin pääsee. Aktiivihiili on muutenkin hieno keksintö niille jotka eivät viitsi tehdä viimeisen päälle pannua.

Ei juotavasta juomasta tarvitse tehdä yli 96 prosenttista.
Sikunaöljy on niin hirveän hajuista ja makuista, etten minä ainakaan joisi sitä sisältävää ponua.

Uusimmat

Suosituimmat