Seuraa 
Viestejä45973

Kuka oli teidän mielestänne pahin keisari Rooman aikana? Ja perustelkaa vastauksenne. Itselle Nero ja Caligula. Ja eikös se Nero ollut myös se peto jonka numero on 666

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (48)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

En vielä vastaa, löysin kirjan joka näitä käsittelee.

Tiberiusta ajattelin äänestää, mutta hänestä löytyy näköjaan joitakin hyväkin puolia kun kahdesta lähteesta Taciuksen ja Suetoniuksen kirjoittamia, vähän vertailee.
Tacuiuksen mukaan olisi ollut pahansuopa, julma tyranni, saita ja synkkä ihmisvihaaja. Suetoniksen mukaan näyttäisi enemmänkin olleen velvolliisuudentuntoinen, viisas ja varovainen, kuitenkin varsin kuivakiskoinen mies. Oli myös säästäväinen seka omien että valtion varojen suhteen, mikä ei tietenkään kansansuosiota lisännyt. Muutenkin jämpti, ovatko asiat hyviä vai hunoja, oltanee monta mieltä.

Taisteli prostituutota vastaan, antoi rajoituksia ravintoloiden tarjoiluun, kielsi suutelemisen uudenvuodepäivänä, alensi sirkuksien kustannuksia pienentämällä näyttelijöiden palkkoja ja gladiaatteiden lukumäärää. Ei päästänyt sotilaita mielellään eläkkeelle, kun toivoi heidän kuolevan ennen kuin valtion tarvitsisi eläkettä maksaa.
Provinssien maaherroille jotka vaativat lisää tukea valtiolta kirjoitti:

"Boni pastoris est tondere pecus, non degclubere"

Hyvä paimen keritsee lampaat, mutta ei nylje niitä.

Lierikki Riikonen

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Entäs sitten Nero. Hänestä annetaan nuitten mainitsemieni historian kirjoittajaien toimesta kuva kaikkien ilkimysten perikuvana. Hallituskautensa ensimmäisin vuosina Nero suoritti mm:
Alensi veroja, antoi avustusta köyhille senaattoreille, järjesti kauniita näytöksiä, oli omantunnontarkka tuomari, sääti uuden paloturvallisuus lainsäädännön! Alkoi kaivauttaa kanavaa Korintin kannaksen läpi ja vainosi kritittyjen taikauskoa.

Murhautti kyllä ensitöikseen oletetun kilpailijansa 14 vuotiaan Britannicuksen, muohemmin hanen sirarensakin Octavian ja olkoi oitis suunnitella äitisä Agrippinan murhaa. Tämä sitten toteuikin puukottamalla Agrippinan viimeiset sanat olivat: "Iske tätä vatsaa, joka on antanut elämän sellaisella hirviölle". Kun teko oli tehty, ilmestyi Nerokin paikalle tutkimaan ruumista ja ylistäen äitinsä kauneutta, samalla "itseään viinillä virkistäen.

Näitten tapahtumien jälkeen sitten alkoi viettämään paheellista elämää: Öisin hiippaili palatsistaan kaikkein räkäisimpiin kapakoihin ja porttoloihin. Eikä lyönyt laimin "loukata ja ruoskittaa kaikkia, joita kohtasi kadulla" Jos olivat ryhtyneet vastarintaan, pistätti heidät kuoliaaksia ja heitäätti ruumiit likaviemäriin. Kristittyjä vastaan jarjestetyt vainot ja yksityiskohdat eri teloitustavoista ovat K18 juttua joten en niitä nyt erittele.

Nero nousee listalla huimasti, johdossa nyt ja taitaa paikkansa pitääkin.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nero on monella tavalla hieman väärinymmärretty keisari. Hänen kansansuosionsa oli suuri, mutta suhteet senaattiin ja armeijaan eivät olleet mitenkään maarittelevia. Tämä koitui myös hänen kohtalokseen, sillä välirikko näiden kahden valtatekijän kanssa tiesi lähes aina keisarin menoa. Niin Nerohan tosiaan leimattiin ilmestyskirjan pedoksi, sillä hän oli tiettävästi ensimmäinen keisari, joka aloitti tämän kristityksi itseään kutsuvan uuden "lahkon" vainoamisen. Neron nimen kirjaimista oli helppo väännellä pedonluku. Syy miksi Nero inhosi kristittyjä, voi olla tietämättömyys tästä uudesta uskonnosta. Kristityistä liikkui toinen toistaan järjettömämpiä huhuja, kuten se, että he tapaamisissaan harjoittivat ihmissyöntiä. Tämä huhu lähti liikkeelle varmaankin siitä, että kristitythän nauttivat ehtoollisella symbolisessa mielessä "Kristuksen ruumista ja verta". Tällaisia huhuja kuultuaan Nero kielsi tämän vastenmielisenä pitämänsä uuden uskonnon. Näiden syyksi oli helppo vierittää myös vastuu Rooman palosta v.64 jKr. Yleensä Neroa pidetään itse syyllisenä paloon, mutta tämäkin teoria on hieman kyseenalainen. Palossa nimittäin tuhoutui hänen juuri valmiiksi saama palatsinsa. Miksi Nero olisi halunnut tuhota juuri valmiiksi saamansa palatsin? Toisaalta palo raivasi tilaa aloittaa entistä suuremman palatsikompleksin rakentamisen Rooman keskustan tuntumaan. Tämä palatsi tunnetaan paremmin Kultaisena talona. Todellista syyllistä Rooman paloon ei kuitenkaan koskaan saada tietää - kaikki on arvailujen varassa.

No joka tapauksessa Nero oli huono hallitsija, joka levottomimpina aikoina
olisi kyllä vienyt valtakunnan varmaan tuhoon

Itse äänestän Caligulaa, jonka jotkut tempaukset ovat varsin järjettömiä. Hänkin oli suosittu kansan keskuudessa, mutta senaatin ja pretoriaanikaartin keskuudessa hän oli erittäin epäsuosittu.

Ps. Gaius Julius Caesaria ei pidetä Rooman keisarina. Tämän ketjun aloitti
hänen ottopoikansa Octavianus eli keisari Augustus.

Re: noniin äänestin vahingossa Tiberiusta

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Caligula on jäänyt tällä hänelle soilaiden antamalla lempinimellä historiaan, alun perin oli Gaius, mutta kun pikkupoikana kujeskeli sotilasleireissä uniformuun pukeutuneenä, sai tämän lempinimen "Pikku saapas".

Tiberuiksen jälkeen Caligula sai kansansuosiota käyttelemällä rahaa leväperäisesti, jalkeli rahaa, jopa kerran lahjoitti jokiaseen talouteen ruokakorin. Järjesti juhlia ja näytäntöja, rakennutti jalokivillä koristeltuja laivoja, hajoitti tarpeettomasti kallioita maan tasalle. Tiberiuksen keräämä kassa hupeni kuitenkin pian ja suosio kääntyi laskuun.

Caligula järjesti tekaistuja syytöksiä ihmisiä vastaan, pani toimeen takavarikkoja ja pakkohuutokauppoja saadakseen rahaa. Kerran oli joku vanha mies huutokaupassa nukahtanut ja nyökkinyt, niin Caligula laski nokkimisen aina uudeksi korotukseksi hintaan. Kun vanhus sitten heräsi hän huomasi menettäneensä omaisuutensa, oli nyökytellyt itselleen 13 gladiaaattoria yhdeksällä miljoonalla sertertiuksella. Caligula teki kyllä kaikenmuunkinlaista ilkeyttä ja pelotteli huvittuneena ihmisia kaulan katkaisulla. Murhautti sekunsa ja otti sisarensa Drusillan rakastajattarekseen. Oli ruma ja kaljupäinen; aina kun tapasi komeatukkaisen miehen, otatti tämän kiinni ja ajelutti hiukset.
Lempisanonta oli:

"Oderint dum metuant"

Vihatkoot kunhan pelkäävät

Ajatteli hakata pään poikki kaikilta jumalpatsailta ja asettaa oman päänsä sijaan. Muutenkin kaulojen katkaisu oli läheellä sydäntä, toivoi ettei rooman kansaalla olisi kuin yksi kaula, jotta voisi heitä kurittaa kunnolla. Kerran oli saanut päähänsä käydä sotaa: Lähti sotimaan Galliaan, asukkaiden piti kasteella ja lakaista tietä edellä ettei pölyäisi. Kun ei sitten löytänyt "vihollista" Germaniastakaan, pukeudutti kaartinsa germaaneja viholliseksiksi ja otti heidät vangeiksi. Komensi armeijansa rintamaan Englannin kanaalin raniikolle. Sotilaiden piti sitten hyökätä veteen ja koottava kypäriinsä simpukoita ja näkinkenkiä sotasaaliiksi. Rakennutti sitten rannalle majakan voittonsa kunniaksi.

Ei minun arvosteluissani pääse näillä ansioilla Neron edelle ilkeydessä.

Lierikki Riikonen

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Sitten tämä Augustus. Yksinvaltiaana antoi ensitöikseen sulkea Januksen temmppelin portit. Niitä pidettiin auki vain sota-aikan ja ne olivat olleet Rooman historian aikana vain kaksi kertaa. Sotia Augustus kuitenkin kävi jatkuvasti. Oli ulkoasultaan vaatimaton, käytti kotikutoisia vatteita joita perheen naiset valmistivat hänelle. En kyllä ymmärrä mikseivät nekin olisi voineet olla hienoja. Armeijan kurin ylläpitämisekseksi kehitti "desimoinnin", ainakin sitä käytti: Jos joku kohortti ei hänen vaatimuksiaan täyttänyt, antoi arvalla valita ja teloitti joka kymmeenennen miehen. Augustus yritti lisätä Rooman syntyvyyttä antamalla palkintoja syntyvistä lapsista ja rajoittamalla lapsettomien ja naimattomien oikeuksia. Senaattia hän kohteli arvostavasti. Jakoi kansalaisille ilmaista viljaa.

Kansa oli vedonnut kerran keisariin viinin hintojen alentamiseksi, mutta Augustus huomautti janoisille niistä eriomaisista vesijohdoista, jotka ystävänsä Agrippa oli juuri saanut valmiiksi. Augustuksen aikana Roomassa rakennettiin paljon, vaikkapa Pantheon on vieläkin jäljellä. Ja teatteri Marcellus. Kansalle hän jäjesti hienoja näytöksiä, mm rakensi tekojäeven jossa atoi sota-esityksiä yli kolmenkymmenen suuren sotalaivan ja 3000 gldiaattorin kera.

Augusuts oli taikauskoinen ja pelkäsi salaman iskua. Oli oppinut hillitsemään tunteensa, ei antanut vihansa purkautua äkkipikaisesti. Epäluotettavista ihmisistä hän sanoi että he maksaisivat velkansa "ad Calentas Graecas" . Siis ei koskaan, siitä syystä että krekkalaisessa kalenterissa ei ole Kalendae päiviä. Uhkapelejä pelasi päivittäen.

Ei vaikuta Augustus tässä seurassa pahemmalta.

Ja Ezpa. Miksei Julius Cesarea lasketa Rooman keisareihin? Nimikin on saanut hänestä lähtönsä

Lierikki Riikonen

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Palika kirjoittti:

lierik kirjoitti:
Caligula on jäänyt tällä hänelle soilaiden antamalla lempinimellä historiaan, alun perin oli Gaius, mutta kun pikkupoikana kujeskeli sotilasleireissä uniformuun pukeutuneenä, sai tämän lempinimen "Pikku saapas".

taisikin juuri olla jossain tiede-lehden artikkelissa jossa tuo caligula oli suomennettu sanaan "lipponen", joka myös käsitykseni mukaan tarkoittaa jotain jalkinetta...
aika hauska sattuma Very Happy

.

Niinpä on, Pekka Lipposenkin jalanjälet johtavat suoraan kaukaisiin esi-isiin.

Lierikki Riikonen

Miten olisi Konstantinus Suuri? Hänhän murhautti ainakin vaimonsa ja lapsensa, sekä alisti lähes koko Euroopan väestön tuhanneksi vuodeksi maaorjuuteen.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Andy
Miten olisi Konstantinus Suuri? Hänhän murhautti ainakin vaimonsa ja lapsensa, sekä alisti lähes koko Euroopan väestön tuhanneksi vuodeksi maaorjuuteen.

Tarkoitat ehkä Constantus Chloruksen poikaa Konstantinia, tuota "Suuri" määrettä en löytänyt.

Näitä keisareita oli jo siihen aikaan useita Roomassa. Olisko jotain 300 jlk luvulla? Kun Konstantin kuuli isäsä kuolleeen nykyisessä Yorkissa Enlannissa, alkoi hän toimia. Konstantin oli suosittu upseeri ja huudatti itsensä keisariksi. Tämä oli ristiriidassa silloisen kruununpemysjärjestyksen kanssa, muta K. lähetti kuriirin keisari Galeriuksen luokse vemään sanaa jossa hän ilmoitti "Sotilaitten vastaanpanemattomasta tahdosta, joka oli pakottanut hänet ottamaan vastaan ylennyksen, neuvottelematta siitä vanhemman virkaveljensä kanssa". Galerius suuttui, ja uhkasi polttaa sekä kirjeen, että sanasaattajan. Rauhoiuttui sitten ja hyväksyi asian.Konstantinista tuli Gallian hallitsija. Rooman valtakunnassa oli siihen aikaan peräti kuusi hallitsevaa keisaria.

Edit: Myöhemmin K:sta tuli erinäisten sisällissotien ja teloitusten jälkeen yksinvaltias. Perusti Konstantinopolin..

Tuosta vaimon ja lapsen murhista en löytänyt merkintöjä. Tuo maaorjuuden aloittaminen sopii varmaan hyvin 300-luvun historiaan. Mutta olisiko se alkanut yhdellä rysäyksellä ja keisarinkaan päätöksellä?

Lierikki Riikonen

Antiikin historioitsijoiden mukaan suurimmat konnat olivat Caligula ja Nero.
Nykyäänhän herrojen touhuihin/touhuamatta jättämisiin suhtaudutaan tietyllä varauksella.
Kysymyksenhän voisi kääntää toisin päin. Kuka oli Rooman keisareista paras ja inhimillisin? Kenen hallinnassa oli vähiten sotia ym. väkivaltaa?

En vielä äänestänyt, pitäisi tarkistaa tietojani Rooman keisareista ja näyttävät heistä kertovat kirjani olevan järjestään kavereillani lainassa.

Niin kyllä oli Augustuksellakin huonot puolensa. Hänen maineensa on kyllä hieman todellisuutta parempi.

Siitä Gaius Julius Caesarista. Niin on totta, että keisari sana on lähtöisin hänen nimestään. En tiedä varmasti miksi häntä ei pidetä keisarina, mutta johtunee kai esim. siitä, että hänen virkanimikkeensä oli diktaattori, jonka nimen hän onnistui saamaan itselleen moninkertaiseksi ajaksi normaalin kuuden kuukauden sijaan. Caesar oli siis yksinvaltias. Hän havitteli myös kuninkaan titteliä, mikä sai murhahankkeen häntä vastaan viriämään.

Joo Konstantinus I (suuri) hallitsi 300-luvulla. Aluksi läntistä osaa ja lopulta koko valtakuntaa. Hän kuoli 337 jKr.
Minä löysin kyllä tuosta pojan ja hänen vaimonsa murhasta tietoa. Syy oli hieman hämäräperäinen ja muutenki murhia peiteltiin.Myös muitakin sukulaisia ja ystäviä pääsi päiviltä samalla

lierik
Ja Ezpa. Miksei Julius Cesarea lasketa Rooman keisareihin? Nimikin on saanut hänestä lähtönsä

Ezpa näköjään ehtikin jo vastata, mutta tuosta Caesarin nimestä vielä hiukan.

Asiasta on nimittäin selvitys juuri tuossa Ezpankin mainostamassa, mainiossa kirjassa: Rooman keisarit (Kivimäki & Tuomisto), josta lainaan tähän (hiukan lyhentäen) asiaa valaisevan kohdan:

"Kaikkien keisarien nimen perustana oli vuonna 44 murhatun diktaattorin C. Iulius Caesarin nimi. Iuliukset (Suomessa nimi kirjoitetaan tavallisesti Juliukset) oli vanha roomalainen suku, jonka Caesarien sukuhaaran nimi esiintyy ensimmäisen kerran 200-luvun eKr. loppupuolella. Nimi Caesar sinänsä ei viittaa keisariuteen millään tavalla, sillä se on Caesarien sukuhaaran tuntemattoman kantaisän saama lisänimi, jonka alkuperä on epävarma. (Jätetty pois nimen arvioitua etymologiaa) Tasavallan ajan Roomassa ja vielä varhaisella keisariajallakin nimi Caesar äännettiin 'kaisar' - tässä muodossa ja merkityksessä germaanit omaksuivat sanan, joka sittemmin ajan hampaissa ja ihmisten suissa muuttui saksan sanaksi Kaiser ja suomen sanaksi keisari. Samaa perua on myös sana tsaari, slaavilaisten kielten goottien kautta omaksuma muoto Caesarista."

Caesar-nimen käytöstä kerrotaan kirjassa vielä lisääkin, mutta tästä otteesta selvinnee jo oleellisin.

Ja tuosta, että miksi Julius Caesaria ei lasketa Rooman keisareihin, niin yksinkertaisesti hän ei ollut vielä keisari, vaikka käytännössä yksinvaltias jo olikin. Keisariuden katsotaan alkaneen 16. tammikuuta 27 eKr. kun senaatti myönsi Octavianukselle kunnianimen Augustus.

Aiheesta voisi kirjoitella pidempäänkin, mutta tuskin ainakaan tänään enempää ehdin. Toivottavasti tästä oli jotain apuja.

[size=75:3jsids91]Edit: parit typot[/size:3jsids91]

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Konstantinin perhetagedia:
Konstatinin juhliessa 20v synttäreitään antoi keisari yllättäen vangita pokansa Crispuksen, joka yksityisesti suorittetujen tukimusten jälkeen vietiin vankilaan ja siellä sitten teloitettiin. Nuori Licinus, K:n sisarenpoika ja myös kruununperijä sai saman kohtalon sisarensa Constantinin vetoomuksista huolimatta. Samoihin aikoihin sai surmansa keisarin puoliso Fausta, otettiin hengiltä kuumalla höyryllä palatsin kylpyhuoneessa. Jossain on väiteetty että Faustalla olisi ollut teerenpeliä Faustan kanssa. Mene ja tiedä.

Konstantinuksen Toinen poika Constantius tuli hallitsijaksi veljensä ja isänsä kuoltua, murhattuaan sitä ennen kaksi setää, yhden enon ja kahdeksan serkkua.

Lierikki Riikonen

Konstantinuksen poikien välillä oli myös valtataistelua. Voittajana selvityi Constantius II, joka oli kolmesta veljeksestä keskimmäinen. Nuorin poika Constans I ja vanhin Konstantinus II kuolivat erinäisissä valtakamppailuissa. Constans I tosin menetti henkensä veljessarjan ulkopuolisen vallantavoittelijan Magnentiuksen toimesta.

Jopas tuli paljon mielenkiintista tietoa. Aika velikultia.

Mutta tuota Baltin kysymää juttua minäkin rupesin miettimään. Että olikos siellä yhtään mukavaa heppulia johdossa. Vai saneerattinko hänet pian muiden päättömien joukkoon

Mummo

Mummo
Jopas tuli paljon mielenkiintista tietoa. Aika velikultia.

Mutta tuota Baltin kysymää juttua minäkin rupesin miettimään. Että olikos siellä yhtään mukavaa heppulia johdossa. Vai saneerattinko hänet pian muiden päättömien joukkoon

Mummo

Kyllä niitäkin varmasti löytyy. Minun mielestäni sellaisia ovat esim. Hadrianus, Antonius Pius ja filosofihallitsija Marcus Aurelius, josta jälkimmäinen kyllä joutui sotimaan paljon mutta oli muuten hyvä hallitsija.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Vielä on Claudius jäljellä listallta ja kohta: joku muu, tietenkin, jollei kerta Jullea lasketa mukaan.

Claudiuksia oli keisareina kaksi. Kokenut soturi-Claudius, jolla on kirjoissa hyvä maine. Suuria urotekoja ei ollut. Hallitusaikain oli lyhyt. Sotaretken ehti tehdä Gootteja vastaan.

Toinen Claudius on mielenkiitoisempi. Tasavaltalaiset yrittivät Roomassa valtaan senaatin kautta keisari Galigulan murhan jälkeen. Murhaajana toimi Chaerea joka oli innokas senaatin kannattaja keisareiden sijaan. Tunnussana oli nykyiseen tapaan "Libertas". Unohtivat kuitenkin erään keisariperheen jäsenen olevan vielä elossa, keisarin sedän, jolla on pitkä nimi, mutta tunnetaan Cladiuksena.

Kun Claudius kuulli isänsä kuolemasta, piiloutui hän, varmaankin aiheesta, parvekkeelle verhojen taakse. Muuan sotilas kulski sattumallta huoneen läpi ja näki varpaat verhon alta ja alkoi tutkia asiaa. Claudius romahti kauhistuneenna sotilaan jalkoihin, muutta kun tämä tunsi keisari sedän, kauhistui yhtä paljon ja pyysi anteeksi tervehtien C:ta keisarina. Sotilaat olivat kuitenkin epävarmoja asiasta. Senaatti kokoontui kuitenkin seuraavana päivänä, edustalle kerääntyi suuria kansanjoukkoja vaatimaan keisaria ja senaatti oli voimaton. C. oli silloin 50v.

Vanhoissa antiikin historioissa C. kuvataan naurettavaksi ja typeräksi. Palvelijat huvittelivat hänen kustanuksellaan laittamalla tohvelit hänen käsiinsä ja herättivät sitten kepillä. Oli hauskaa kun unenpöpperöinen keisari hieroskeli tohveleilla silmiään. Claudius oli oppinut mies, kirjoitti kreikaksi etruskien ja karthagolaisten historian ja latinaksi 40 osaisen Rooman historian. Uudisti kielioppia myös, vaikka oli huonomuistinen ja hajamielinen.

Claudius harkitsi sellaistakin säädöstä, ettei kukaan saisi pahastua, jos joku päästeli ilmansa vapaasti päiväällisillä. C. oli huomannut että saattoi olla vaarallista ponnistella vastaan. Kerran hän avatessaan gladiaattori näytösta ja heidän tervetiessään

"Ave imperator, morituri te salutant vastasi Aut non :tai eivät

Claudius tarkoitti etteivät ehkä kuolisi, muuta gladiaattorit tulkitsivat asian ettei heidän tarvinnut taistella lainkaan. Sai siinä keisari uhkauksin ja maanitteluin saada heidät toisiin ajatuksiin. Kärsimättömän yleisön odottaessa.

Lierikki Riikonen

Tällä Claudiuksellahan oli ilmeisesti jonkinlaisia pakkoliikkeitä (muistaakseni päännykäyksiä tms.) ja hän änkytti. Tämän takia häntä ei pidetty varteenotettavana keisariehdokkaana ja sai pitää henkensä kun vainoharhainen Caligula listi yksi toisensa jälkeen kilpailijoinaan pitämiään henkilöitä. Caligulan murhan jälkimainingeissa Claudius huudettiin vastoin omaa tahtoaan keisariksi henkivartiokaarin toimesta. Myöhemmin Claudius kertoi näytelleensä koko ajan hölmöä ja muutenkin mahdollisimman
epäsopivaa keisariainesta olevaa henkilöä.

Vanhanenkin, paitsi änkyttää ja tekee poliittisia pakkoliikkeitä, vetäytyi verhoin taa kun kokoomuscaligulat järjestivät suuren listijäisensä
kesäkuun 18. 2003. Jonkuhan kuitenkin oli virkaan saatava, ja niin se kai oli ollut Roomassakin.

Caesar kuuli nimensä idässä tarkoittavan kaikkien hallitsijaa, kun hän nuorena miehenä kävi Hellaassa opintomatkalla, Verrattuna niinikään opintomatkan tehneeseen Esko Ahoon hän oli viisaampi. Hän perusti Rooman varsinaisen imperiumin.

Keisarin perusarvonimi oli Augustuksesta lähtien imperaattori eli sananmukaisesti Ylipäällikkö. Jokainen keisari oli myös edeltäjiensä mukaisesti Caesra Augustus. Tuo Ylipäällikön arvo kuitenkin määritteli "hyvän hallitsijan" silloisen roolin, olla sotilaidensa luja pää ja pitää orjat kurissa. Eli nykyajan ja demokratian kanalta juuri hyvän oli oltava myös varsin paha. Paha maine tuli siitä, että asiat ja niissä hallitsijan sielukaan eivät pysyneet koossa. Flaviusten jälkeen ongelmaa koetettiin ratkoa myös siten, että seuraava keisari ei ollutkaan edeltäjänsä lihallinen jälkeiläinen. Marcu Aurelius ei noudattanyut tätä sääntöä.

Hyväksi mainittu Trajanus kulutti Rooman voimavaroja ja sotilaidensa verta uudelleen herättämissään laajentumissodissa. Seuraajansa Hadrianus oli homo.

Monien nykyisten tasavaltojenkin pressat ovat asevoimiensa Ylipäällikköjä.

Niinhän sitä luulisi, että presidentti tulee edessä istumisesta, eli hän olisi
kun valtionsa puheenjohtaja. Antiikin latinassa presidium tarkoitti turvavartiostoa, senaatin tai vaikka Caesarin, ja presidentti olisi siltä kannalta sen päällikkö.

Sikäli kuin tiedän, ensimmäinen preisidentti maailmassa sanan nykyisessä merkityksessä oli Ruotsinmaan kansliapresidentti Arvid Horn. - Cromwell oli käyttänyt arvonimeä Lord Protector. - Varsinaiseen nykysanaan itseesä tullaan Yhdysvaltojen presidentissä, President of United States.
Ensimmäisenä siihen virkaan astui George Washington maaliskuussa 1789.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Ezpa
Tällä Claudiuksellahan oli ilmeisesti jonkinlaisia pakkoliikkeitä (muistaakseni päännykäyksiä tms.) ja hän änkytti. Tämän takia häntä ei pidetty varteenotettavana keisariehdokkaana ja sai pitää henkensä kun vainoharhainen Caligula listi yksi toisensa jälkeen kilpailijoinaan pitämiään henkilöitä. Caligulan murhan jälkimainingeissa Claudius huudettiin vastoin omaa tahtoaan keisariksi henkivartiokaarin toimesta. Myöhemmin Claudius kertoi näytelleensä koko ajan hölmöä ja muutenkin mahdollisimman
epäsopivaa keisariainesta olevaa henkilöä.

Tästä Claudiuksen pakkoliikkeistä, oletetusta ulkomuodosta ja elämästa keisarina on olemssa sellainen rompsku kuin: Minä Claudius. Jospa se perustuu tunnettuhin tai oletettuihin tosiasia. Muitsoissa vaikuttaa mielessä hyvältä. Tekijää en löytynyt kun kirjaston "tietokanta ei ole nyt käytettävissä".

Edit: Tre:en kirjasto ehdottaa: Graves Robert

Lierikki Riikonen

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat