Seuraa 
Viestejä45973

YLE-uutiset 15.03.2007, klo 22.17

"Marsista on löytynyt valtaisa määrä jäätynyttä vettä. Perjantaina ilmestyvän Science-lehden mukaan Marsin eteläiseltä napa-alueelta tehty vesilöytö on toistaiseksi suurin Marsissa havaittu.

Perjantaina ilmestyvän Science-lehden tutkimuksen mukaan Marsin eteläiseltä napa-alueelta tehty vesilöytö oli eurooppalaisen Mars Express avaruusaluksen luotauksen tulosta.

Jäälöytö on toistaiseksi suurin Marsissa havaittu. Jos se sulaisi kokonaan, vesimäärä peittäisi koko planeetan 11 metrin paksuudelta.

Useimmat asiantuntijat uskovat, että Mars on joskus menneisyydessä ollut merien peittämä ja että sen ilmasto on ollut huomattavasti nykyistä lämpöisempi."

Yle-uutiset: Marsista löytyi vettä

On jo vuosikymmeniä arveltu, että Marsista löytyy vettä, mutta että tällaisia määriä jäätyneinä planeetan navoilla? Mars lienee muistuttanut joskus Maata todella paljon. Maassakin vedenpinta nousisi varmasti kymmenillä metreillä mikäli napajäät sulaisivat kokonaisuudessaan.

On tavallaan harmillista että Mars on nykyään "kuollut" planeetta. Kuinka erilainen ja kiehtova se olisikaan, mikäli sielläkin vielä olisi virtaavaa vettä ja maan kaltainen ilmakehä. Ohuen kaasukehän ja matalan gravitaation vuoksi lämpöä sekä vettä ja muita kaasuja on varmasti karannut avaruuteen. Ehkä myös Maahan? Osa Maankin vedestä voisi olla peräisin Marsista.

Maan etelävanalta on viimeaikoina löydetty uusia erikoisia eläinlajeja jään sulaessa, kuten meritähtiä ja kaloja. Eliöt ovat säilyneet jään sisällä "pakastimessa" ties kuinka kauan. Tuhansia vuosia, ehkä.

CNN: Antarctic ice melt reveals exotic creatures

Voitaisiinko myös Marsin napajäätiköiltä löytää jotain vihjeitä elämästä? Luulen että Marsin jäätiköiden tutkimiseen kannattaisi panostaa tulevaisuudessa enemmänkin. "Go where the water is" on NASAnkin ohje elämän etsinnässä.

Mars saattaa opettaa meille vielä paljon.

EDIT: Kijroitusvihreet korjasin, sekä lisäsin linkin.

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (11)

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Teje
Ohuen kaasukehän ja matalan gravitaation vuoksi paljon vettä ja muita kaasuja on varmasti karannut avaruuteen. Ehkä myös Maahan? Osa Maankin vedestä voisi olla peräisin Marsista.

Tuntuu erikoiselta että se tähän suuntaan kulkisi, ennemminkin aurinkotuuli olisi puhaltanut ne vesimolekyylit poies päin, eli vaikkapa Jupiterin ulottuville. Mutta enpä minä mikään tähtitieteilijä ole...

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161

Ou jees. Vihdoinkin! Onhan viitteitä aikaisemminkin löytynyt, mutta itse yllätyin tuosta 11-metrisestä sulasta vesikerroksesta. Eli sitä saa varmaan aika monta tonnia olla jäänä. Vielä kun tutkaisivat pohjoisen puolen kunnolla.

http://www.ursa.fi/ta/

On muuten aika asiallinen lehti avaruudesta kiinnostuneille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Tuo 11 metrinen vesivaippa ei kyllä sano yhtään mitään planeetalla, jolta löytyy aurinkokunnan korkeimmat vuoret (30km muistaakseni).

Eli 11 metriä lienee keskiarvoistettu yleistys, joka laskettu olettaen planeettan olevan sileäpintainen.

Itseäni kiinnostaa, että mihin tuo vesimäärä menisi, jos se kaikki sulaisi. Tarvitaan siis kunnon topograafinen kartta ja vähän ;-) laskentaa että oikeasti saadaan selville, missä ne Marsin meret olisivat.

Amatöörimainen veikkaukseni on, että planeetta näyttäisi vesiensäkin kanssa varsin aavikoituneelta... vae mitteepä ite uatteletta?

Gravity sucks.

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161

Kyllä De Selby, Varsinkin kun ne kaikki pöhisisi (eli kaasuntuisi ) avaruuteen aika äkkiä heikon painovoiman ja ohuen kaasukehän takia, niinkuin Teje yläällä kirjoittaa. Laskennallinenhan tuo arvo on, saadan helpommin perus-jurtit ymmärtämään veden määrä, jolloin myös huomio-arvo mediassa nousee.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46582
de Selby

Itseäni kiinnostaa, että mihin tuo vesimäärä menisi, jos se kaikki sulaisi. Tarvitaan siis kunnon topograafinen kartta ja vähän laskentaa että oikeasti saadaan selville, missä ne Marsin meret olisivat.Marsista on olemassa tarkkoja topografisia karttoja. On myös kuvia, jossa Marsiin on piirretty meriä matalimmille aluelle. Tässä yksi pikaisen googlauksen tulos, niitä löytyy kyllä parempiakin.

Amatöörimainen veikkaukseni on, että planeetta näyttäisi vesiensäkin kanssa varsin aavikoituneelta... vae mitteepä ite uatteletta?

Niin, kun ei kasvillisuutta ole, kuiva maa näyttää väkisinkin aavikolta.

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
Neutroni

Marsista on olemassa tarkkoja topografisia karttoja. On myös kuvia, jossa Marsiin on piirretty meriä matalimmille aluelle. Tässä yksi pikaisen googlauksen tulos, niitä löytyy kyllä parempiakin.
Äemänkäki

Kyllä De Selby, Varsinkin kun ne kaikki pöhisisi (eli kaasuntuisi) avaruuteen aika äkkiä heikon painovoiman ja ohuen kaasukehän takia, niinkuin Teje yläällä kirjoittaa. Laskennallinenhan tuo arvo on, saadan helpommin perus-jurtit ymmärtämään veden määrä, jolloin myös huomio-arvo mediassa nousee.

Juu on nämä asiat jo jollain tasolla tuttuja juttuja, mutta...
kaikissa löytämissäni nettikuvituksissa ei koskaan ole mainintaa siitä, mitä merellistä tilannetta tai vaihetta Marsin historiassa kuva esittää.

Onko noissa kuvissa siis todellakin se määrä vettä sulana, mitä siellä nyt oletetaan olevan (10...20m eri lähteiden mukaan) ,vaiko se määrä mitä siellä on joskus aiemmin kuviteltu olevan; on nimittäin näitä arvioita siitä että Marsissa olisi ollut jopa 1500 metriä vettä aikojen alussa, ilmeisesti samoihin aikoihin kun mitä Maassakin meriä oli sellaisena kuin me ne nytkin ajatellaan. Marsin maksimi (?) vesimääriä on laskettu takaperin juuri tuon avaruuteen haihtumisen mukaan (eli jos nyt vettä 10 metriä, ja laskennallinen haihtumisnopeus on se ja se, niin miljardi vuotta sitten sitä oli 1000 metriä, tämä nyt näin ihan hihastaheitettynä...)

Jotenkin järki sanoo että nuo sinisimmät - ja sanonpa: taiteellispainotteiset tahi jopa romanttisimmat - kuvat eivät kyllä esittäne Marsin nykyveden määriä sulaneena...

Ja haihtumistahan tietysti edisti se Marsin halkaisijan kasvaminen....

Gravity sucks.

tehdään me ihmiset Marsista uudelleen sininen planeetta! rakennetaan suuri putki, jonka toinen pää johtaa Marsiin ja toisessa päässä olisivat kaikkien Kiinan hiilivoimaloiden piiput ja yhdysvaltalaisten autojen pakoputket. 20:ssä vuodessa Marsissa olisi niin lämmin, että kaikki napajää sulaisi, ja näin kimaltelevan sininen meri peittäisi jälleen koko planeetan!

MVLT
tehdään me ihmiset Marsista uudelleen sininen planeetta! rakennetaan suuri putki, jonka toinen pää johtaa Marsiin ja toisessa päässä olisivat kaikkien Kiinan hiilivoimaloiden piiput ja yhdysvaltalaisten autojen pakoputket. 20:ssä vuodessa Marsissa olisi niin lämmin, että kaikki napajää sulaisi, ja näin kimaltelevan sininen meri peittäisi jälleen koko planeetan!

Pikaisesti pitäisi todellakin jotain tehdä, koska olemme hyvää vauhtia muuttamassa omaa palloamme marsin kaltaiseksi.

(minun vakaa uskomukseni on se että ihminen on lähtösin joko marsista taikka venukselta niin sanottu pakolainen.)

Tuo terraformaus kuulemma jakaa tiede (ja muidenkin) yhteisöiden mielipiteitä mutta itse oon siitä jonkun verran lueskellut (muutakin kun scifiä ) ja nuuskinut asiaa ja mun mielestä, varsinkaan Marsin kanssa, se ei vaikuta ollenkaan mahdottomalta ajatukselta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat