Seuraa 
Viestejä45973

Muuan harrastelijatutkija Andrew Crosse yritti luoda aikoinaan keinotekoisesti kiteitä elektrolyysillä juoksuttamalla jotain (orgaanispohjaista?) nestettä
huokoisen mineraalin läpi.

Kahden viikon kuluttua Crosse huomasi, että mineraalista pisti esiin pieniä nystyröitä. 4 vrk:n sisällä nämä näppylät kasvoivat kovasti... niihin kasvoi jonkinlaisia haivenia. Ja noin kuukaudessa nystyt muuttuivat otuksiksi, joilla oli jalat ja irtautuivat kivestä alkaen kävellä.

Muutamassa kuukaudessa otusten määrä lisääntyi muutamaan sataan. Niitä alettiin nimittä punkeiksi, koska suurennos muistutti karvaista punkkia. Laji sai nimen Acarus galvanicus
http://www.forteantimes.com/articles/139/acari.jpg
Elektrolyysiliemessä ei ollut mitään munia tai muuta mikroskooppi- tutkimuksien mukaan. Myöhemmin Crosse onnistui tekemään saman kaltaisia otuksia pelkän nesteen avulla, kun siihen johdettiin sähköä.

Erilaisia eläviä otuksia tämän testin jälkeen on saanut aikaan myös C.H.Weeks, sekä kuuluisa fyysikko Michael Faraday sähkövirran ja orgaanisen nesteen avulla. Että halvoista litkuista keitellään eläviä otuksia? Kuulemma Chicagon yliopistossa on suoritettiin vastaavia kokeita joissa onnistuttiin kehittämään aminohappoja johtamalla sähkövirta maakaasu-vesihöyryseoksen läpi.Silleen!

Tuo ikivanha juttu on kiehtonut minua aiemminkin. Itse kokeilin syksyllä kasvuhormonien, raskasmetallien ja miedon tasavirran vaikutusta jo eläviin alkeellisiin otuksiin. Annoin koeputkessa oleville laakamadoille vähän sähköä ja kasvuhormonia (juveniilia) ynnä kuulemma solumuutoksia aiheuttavaa lyijyä. Ne levenivät parissa viikossa ja muuttuivat- osa, edestä kaksihaaraisiksi kummajaisiksi. Noin 2cm laakamato tuli 3cm leveäksi, 6cm pitkäksi ja kaksihaaraiseksi. Eli mutaatioita on helppo tehdä itsekin.

Vaan nyt kun kevät koittaa, aion tehdä Crossen kokeen itse. Mutta pelaan varman päälle, otan takuulla eloperäistä tavaraa... Helsingin kaupunginpuiston lammikosta vettä ja pohjamujua (vesikirppu-äyriäisiä ja matoja siinä vedessä ainakin on kesäisin), puutarhamultaa, aivan pieni loraus kermaa, sokeria ja jotain muutakin juoksevaa elintarviketta- ja kasvuhormonia jota otan muutaman tipan koululta- tiivis sekoitus koneellisesti vaikkapa porakoneen kärkeen teipatulla labralastalla.
Sekoituksn aikana syötän tasavirtaa liemeen, ja sitten valutan sen litkun jonkin huokoisen aineen läpi.

Sekä huokoinen aines että juoksutettu neste eri purkkeihin lämpimään paikkaan asettumaan. Saa nähdä, mitä siitä kehittyy. Sen nyt tietää, että jotain elävää hyvinkin todennäköisesti- sopivan mieto sähkövirta ei tapa mutta muuttaa pien- ja alkueliöiden perimää jonkin verran.
Hehe, saavat kypsyä kellarikomerossa, huoneistossa en noita testejä tee.
Voipi noihin aina liittyä riskinsä.

Mitä luulette, minkälaisia otuksia purnukoihin mahtaa kehkeytyä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

taiteilijatyyppi
onnistuttiin kehittämään aminohappoja johtamalla sähkövirta maakaasu-vesihöyryseoksen läpi. minkälaisia otuksia purnukoihin mahtaa kehkeytyä?

Aminohappoja voi valmistaa johtamalla korkeajännitteen salamaniskua simuloimaan alkuilmakehää vastaavaan kaasuseokseen.
Metaani/ vesihöyry ei tietysti riitä.
Purkkiisi kehittyy varmasti omituisia otuksia, omituisimmat kannattaa nimetä juktereiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

He he, juu, ellei sitten ne ötökät ala kirjoittelemaan tänne.
Tämä homma on niin mielenkiintoinen projekti, että jotain kuvia kyllä pistän sit tänne kun asia etenee.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720

Mitäs aiot tehdä niille elämänmuodoille mitä siitä syntyy? Sinulla on tavallaan sitten vastuu kuitenkin niitten elämästä, että miten ne jatkosuunnitelmat niitten suhteen?

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Tuskin siitä syntyy matoa tai niveljalkaista kummempaa. Teen sen, mitä kokeen alkuperäinen tekijä ei tehnyt, annan tiedemiehille eli tässä tapauksessa eläinmuseon väelle ällisteltäväksi.
Ja osan voinee roiskaista siihen puistolammikkoon takaisin, se kun ei ole yhteydessä mereen eikä mihinkään muuhunkaan vesistöön.
Ongelmallisempaa on, jos syntyy kuivalla maalla liikkuvia eliöitä... siihen mennee pidempi aika.
Vaan saihan kokeen alkuperäinenkin yrittäjä aikaan jotain niveljalkaisia. Se henkilö taisi hävittää ne. Minä antaisin ne tieteelle. Ehkä niistä saisi jonkinlaisia jätteensyöjiä tai muita ympäristöhyödykkeitä.

Stinger
Mitäs aiot tehdä niille elämänmuodoille mitä siitä syntyy? Sinulla on tavallaan sitten vastuu kuitenkin niitten elämästä, että miten ne jatkosuunnitelmat niitten suhteen?

Kalanruokaa...

mielenkiintoista. Tuossa muutamia kuukausia sitten ajattelin vähän tämän tyyppistä koetta. Ajattelin kylläkin tehdä kaapin, jonka sisäolosuhteet vastaisi maapallon olosuhteita silloin, kun ensimmäiset alkelliset elämänmuodot ilmestyivät.

Vähän tämän ajatuksen jälkeen sivistyin. Tämä koehan on tehty jo -50 luvulla, ja elämäähän sinne syntyi.

Mielenkiintoisaa on se, että olosuhteiden ollessa sopivat elämä vaan putkahtaa alulleen.

Nyt pääsen tekemään tiedettä vihdoin vapaa-ajallanikin, enkä jatkuvasti pelkän tylsän koulutussuunnan kemian tai mikrobiologian mukaan.
Otin näytteet. ja puistolammikon vedessä oli, kuten toivoinkin, hankajalkaisia
http://www.fimr.fi/stc/itamerikanta/ima ... on_www.jpg
http://hyl.edu.hel.fi/sivut/bilsa/meri/ ... kainen.GIF
ja vesikirppuja eli daphnia-äyriäisiä. molemmilla äyriäismuodoilla oli osalla oli munasäkit mukana.
http://www.caudata.org/daphnia/images/daphnia_dia.jpg
http://investigacion.izt.uam.mx/ocl/Zoo ... ia%202.jpg
http://www.microscopyu.com/moviegallery ... aphnia.jpg

Tuo yksi kuva oli aivan kuin poliitikosta joka lupailee paljon, kun levitteli uintikoipiaan. Planktereisen munien pitäisi kestää vaikka mitä, joten niistä ainakin versoisi mutantteja, toivottavasti... Loput random-DNA:t ovat meriveden, mullan ja piimän sekaisia arvoituksia...Toivottavasti kehitän edes mutanttiäyriäisiä, kun nyt niiden munia on sopassa.

Yhden kerran tein jo mutanttiotuksia alkueläimistä. Silloin tosin olin vasta 12v... esimmäisen mikroskooppini viikkorahoillani hankkinut. Alunperin mutanttien tekoon innostuin hyttysten koivista löytyvien punaisten punkkien kautta... (kun tappaa hyttysen, sillä on joskus punaisia palluroita jaloissaan Noin 1 -2mm). Irroittelin niitä, ja paperialustalla ne kulkivat hyvin hitaasti. Mulla oli silloin mikroskooppi, ja se paljasti pieniä punkkeja.
Myöhemmin kuulin niiden olevan vesipunkkien toukkia, tai samettipunkkien.

No, mutta se 12v tekemä mutanttini... SEN HALUAN VIELÄ TEHDÄ. Se oli pelkkä maatumisjätteestä tehty. huonekasvien lehtiä, multaa, kukkaruukkuvettä ja noin 6 kk aikaa unohdettuna- lasipurkissa pimiössä- ah, se oli mahtava kun sen näin. "Madoksi" vanhempani sitä nimittivät, se oli kuin kolloidista hyytelöä... läpinäkyvä, soikionmuotoinen liero joka vääntyili ja ui ympäriinsä purkkia. Kun se vietiin eläinmuseoon, tutkijat halusivat sen itselleen hävitettäväksi. Yhteensulautunut kasa torvieläimiä,
jonkinlainen joukkosolukko alkueläimiä oli muodostanut (jostain syystä heidän mukaansa ympäristöä uhkaavan) "kasvaimen". Joka näkyi silmin. "Mato" ei ollut mato vaan alkueläinten yhteisö joka oli kehittymässä eliöksi, yhteenkasvettumaksi.

Ahh, haluan luoda jotain samankaltaista kuin se liero, koska monisoluinen joukko 1-soluisista tai uusi iso mutaatio olisi jännittävää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat