Pizza-thread.

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tein tällaisen langan pizzoista, ja Tämän threadin synnytti nälkä. Ja nyt se vaan kasvaa.

Eli kysymys kuuluu mikä on suosikkipitsanne? Tai jos itse valitsette täytteet niin mitä valitsette? Saa keskustella muutakin pizza-aiheesta, parhaat ravintolat jne. Omatekoiset pizza-respat? Pakastepizzat? Ja ne lihapullat, saako niitä mistään täytteeksi valita lättyynsä?

Ja millaisia täytteitä erikoisimmillaan pizzaan voi pistää? Eikös se ole italiassa keksitty jonkinmoinen "leipä-piiras" jo 1800 luvulla? Usein myöskin ärsyttää, kun omissa lortoissa taikina menee piloille- pizzasta tuppaa tulemaan liian kuivakkaa kun taikina kuivahtaa liikaa tai sitten vetistä ja lössähtävää kun täytteiden mehut imeytyy taikinaan.

Miten pizzeriat mahtaa sen tomaattikasttikkeen tehdä? Kaupan valmispyreet ja muut tomaattimurskat on kotitekoisen päällä karun makuisia verrattuna pizzeriatuotteisiin.

ja mitähän juustoa ne yleensä laittavat niihin? Se ei ole mitään edamia eikä kermajuustoa mitä kotosalla usein pizzaan raavitaan.

Sivut

Kommentit (82)

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Jo keskiajalla on syöty jonkinlaista pizzaa, kun ruoka tarjoiltiin isoisten pidoissa kovilta leipäalusilta. Alusia ei syöty, vaan ne jaettiin köyhille, jotka vain lämmittivät leivän kastikkeineen ja tähteineen uudestaan ja söivät hyvällä halulla... Myöhemmin päälle laitettiin myös juustoa, ja tomaattiakin sitten kun se oli löytöretkien mukana tuotu Amerikasta.

Minusta pizzaan saa siis tyrkätä vaikka kengänpohjia jos haluaa, se on samanlaista "ruuanjätteiden kätkemistä" kuin vaikkapa pyttipannu ja paella.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Vierailija
Pikku Gen

Minusta pizzaan saa siis tyrkätä vaikka kengänpohjia jos haluaa, se on samanlaista "ruuanjätteiden kätkemistä" kuin vaikkapa []...[] paella.

Noh tuota ei ainakaan kannata päästää suustaan Espanjassa.. eikä varsinkaan Valenciassa. Ainakaan jos on minkäänlaista itsesuojeluvaistoa.

Mutta enemmän kuin kirjoittaja kertoo mitään paellasta, hän vain reflektoi omaa gastronomista ymmärtämättömyyttään, erityisesti espanjalaisen keittiön saralta.

Että paella olisi "ruoanjätteiden kätkemistä".. ... hohhoijaaa..

Joo, tilatkaa vaan niitä pizzoja.

Vierailija

Perkhele, kuka on oksentanut pannukakulle, sanoi lappalais ukko kun pitsan ensi kertaa näki.

Eli mielestäni pitsan päälle mitä tosiaan kaapista löytyy ja mitä ruokiin käytetään.
Joskus näytti töllöstä kun Jamie Oliver värkkäsi aamiais pitsan.
Siinä oli kokonaisia makkaroita , kanan munia sun muuta tuhtia tavaraa.
Näytti herkulliselta.
Itse teen ( otan) yleensä kinkku salami aurajuusto ja ananas pitsan.
Varsinainen kalori ja rasva pommi.
Joskus ravintolassa oli sellainenkin tarjolla missä oli banaania, pitihän sitä maistaa. Yllättäen hyvää oli se

Vierailija
taiteilijatyyppi
Miten pizzeriat mahtaa sen tomaattikasttikkeen tehdä? Kaupan valmispyreet ja muut tomaattimurskat on kotitekoisen päällä karun makuisia verrattuna pizzeriatuotteisiin.

En tiedä mitä muut pizzan tomaattikastikkeeseen laittaa, mutta hyvää tulee kun keittelee kasarissa yrttimaustettua tomaattimurskaa kera hitusen valkosipulia ja ripauksen sokeria, ja sinne sekaan vielä tujaus sinappia. Pizzapohjan olen kotona väsännyt ihan sämpylätaikinameiningillä, siitä pitää vaan tehdä kyllin ohut ettei uunissa paisu mahdottomasti.

Päälle mitä milloinkin, mutta suosikkini on ehdottomasti katkarapu-aurajuusto-ananas. Tuore rucola sopii kivasti mozzarellapizzan päälle.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Tällä tulee aika hyvä pohja:

3 dl vettä
1/3 pala hiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
5-6 dl vehnäjauhoja

Tuosta saa sitten skaalattua jos on eri kokoisia peltejä. Itse teen yleensä 2/3 suhteella tuolla reseptillä, eli 2 dl vettä ja 3-4 desiä jauhoja. Puoli pussia kuivahiivaa taikka neljäsosa hiivapalikasta. Muita aineista sopivasti, niitä ei juuri tule mittailtua. Kohoaa jonkin verran, muistuttaa enemmän pannupizzan pohja, mutta se ei juuri koti-pizzassa haittaa, kyseessä kun on kuitenkin yleensä nälkään syötävä ruoka kotona, toisin kuin pizzapaikkojen lätyt jotka ovat enemmänkin herkuttelutavaraa jo hintansakin puolesta.

Perustäyte itse (ja itselle) tehdyssä on tomaattisoosin ja mausteiden lisäksi sipuli (ruskistettuna ennen pitsan päälle lyömistä), jauheliha, mahdollisesti pekoni, tuoreet tomaatinviipaleet. Sitten optioita on oliivit, herkkusieni, chiliviipaleet, ananaspalat, salami (lue: meetvursti...). Tonnikalapitsasta en nykyään suuremmin perusta. Euroshopperin emmental-juustoraaste on mainiota tavaraa pizzan päälle.

Mutu-pizzerioissa valikoin useimmiten kebab-pizzan; pizzerioissa joko Quatron tai jos sattuu listalta löytymään ensi silmäyksellä joku reilusti houkuttelevampi vaihtoehto niin sitten se.

...tosin useammin tulee kyllä syötyä opiskelijapizzaa. Siihen tarvitaan neljä viipaletta paahtoleipää (Reilu/vast), vähän margariinia, juustoa, kinkkua, tomaattia, ehkä valkosipulia ja chiliä, mustapippuria, pizzamaustetta ja voileipägrilli.

Valmistuu noin viidessä minuutissa, maistuu melkein pizzalta ja täyttää vatsan.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Vierailija

Mumms mozzarella-juusto...

Pizza med tomater, rökt mozzarellaost och oregano

ingredienser:

1 sats(er) - pizzadeg
300 g - mozzarella
2 st - gröna tomater
2 st - röda tomater
2 st - vitlöksklyftor
3 msk - färsk oregano
olivolja
1,25 dl - parmesanost

Tillagning:

Värm 2 bakplåtar i 175 grader. Dela pizzadegen i 4 delar och kavla ut dem
till 3 mm tjocklek. Lägg på skivad mozzarellaost och skivade tomater.
Strö över skivad vitlök, oregano, olja och hyvlad parmesanost.
Placera pizzorna på de uppvärmda bakplåtarna och grädda dem
gyllenbruna ca 25 minuter.

Vierailija

Hyvä pizzapohja:

Puolikarkeita vehnäjauhoja ~ 3 dl
Durumvehnäjauhoja ~0,5 dl
Vähän suoloja, ihan vähä
Kuivahiivaa puol pussia
loraus oliiviöljyä
kädenlämpöistä vettä sen verran, että taikinasta tulee sopivan sitkeä

-sekoita, kunnes taikina sitkostuu ja muuttuu venyväksi. Säädä vedellä/jauhoilla, jos liian löysää tahi kuivaa
-ripottele päälle karkeita vehnäjauhoja
-anna kohota
-nakkaa leivinpaperille vähän karkeita vehnäjauhoja
-levitä pizzataikina ympyriäiseksi ja ohueksi jauhoisin käsin

Vierailija

Käyttävät pizzassa monin paikoin tuoreista tomaateista väsättyä kastiketta. Olen itse myös tuon kannalla. Kaupasta saatavat valmiit mössöt jäävät kyllä kakkoseksi. Ja päälle tietenkin Mozarellaa ja pizzasta riippuen tietty homejuustoa.

Ananda
Pikku Gen

Minusta pizzaan saa siis tyrkätä vaikka kengänpohjia jos haluaa, se on samanlaista "ruuanjätteiden kätkemistä" kuin vaikkapa []...[] paella.

Noh tuota ei ainakaan kannata päästää suustaan Espanjassa.. eikä varsinkaan Valenciassa. Ainakaan jos on minkäänlaista itsesuojeluvaistoa.

Heh, jos haluaa senkan nenästä niin silloin voi yrittää. Paella on todella Valencian seudulta kotoisin oleva perinneruoka ja siihen ei kyllä tähteitä laiteta. Se on sunnuntaisin monien perheiden yhteen kokoontumisen aihe ja pääruoka.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Se on se Kotipizzan Alla Pollo. Mikään muu ei tuo samaa pizza-nautintoa. Olenkin aina halunnut puhua tästä. Aina kun käyn siellä syömässä sitä, mietin mikä siinä on niin erityistä.

Alla Pollo ei ole samanlainen pizza kuin muut. Se on juuri nimenomaan se tietty maku, juuri se maku, sitä ei saa muuttaa millään tavalla. Se ei synny mausteista, niin että mitä enemmän tavaraa ja mausteita sen parempaa. Ei. Se on juuri se Alla Pollon ihana täyteläinen maku. Jos siihen lisää jotain se menee pilalle, silloin se on eri maku.

Toki tykkään muistakin pizzoista, monenlainen kelpaa.. mutta ne on eri tavalla hyviä. Ne on hyviä "maukkuudensa" takia, siksi että niissä on paljon makua, niihin saakin lisätä kaikenlaista, oregaanoa, tabascoa sun muuta ja siitä tulee ehkä vaan parempaa. Mutta mikään muu pizza ei ikinä ole lähelläkään Alla Polloa. Se on se pizzojen pizza, se pizza jota aina ensimmäisenä etsin. Muut pizzat ovat vain epätoivoisia korvikkeita minulle, joihin joskus täytyy tyytyä.. silloin harmittaa.

Alla Pollo maistuu hyvältä, kerrassaan täydelliseltä. Se ananas, kana, juusto.. kaikki täydentää toisiaan ihanasti. Sitä voi syödä paljon. Rakastan sitä makua. Kävin kerran Kotipizzassa ja söin Alla Pollon, kun muistin lapsuudesta että se oli hyvää. Tulin riippuvaiseksi ja olen käynyt siellä sen jälkeen joka viikko, monesti kaksikin kertaa viikossa. Rahaa kuluu mutta ei mahda mittään.. Tekee mieli

くそっ!

Vierailija
Ronron
Vastaukseni taisi olla niin tyhjentävä ettei kenenkään enää tarvitse sanoa mitään :p

Ehkä ihmisiä vain hämmentää tämä pizza-aiheinen keskustelu TIEDE-palstalla. Ei avaaja viitsinyt laittaa tuonne vapaan sanan puolelle. Mikä lie egosentri.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat