Seuraa 
Viestejä3335

Venäjä kieltäytyi ratifioimasta jo allekirjoitettua rajasopimusta Viron kanssa.

Kiista johtuu Helsingin Sanomien mukaan siitä, että Viro Venäjän kiellosta huolimatta viittasi sopimusta käsitellessään epäsuorasti maiden väliseen historiaan. Venäjä ei hyväksy Virolaista näkemystä, että Viro olisi ollut laittomasti Neuvostoliiton miehittämä.

Sotien historia on voittajien historiaa. Tunteeko joku tarkemmin neuvosto/venäläisen version siitä miksi Viro putosi puusta, ja mitä sitten tapahtui?

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (12)

Eikös se ollut sama, mitä myöhemmin käytettiin Tsekkoslovakiaa vapautettaessa: neuvostojoukot tulivat paikalle, koska heit pyydettiin puolustamaan virolaisia uhkaavia fasistisia voimia vastaan.

lierik tai joku muu historiantuntija osannee paremmin selvittää

Mummo

Mummo
Eikös se ollut sama, mitä myöhemmin käytettiin Tsekkoslovakiaa vapautettaessa: neuvostojoukot tulivat paikalle, koska heit pyydettiin puolustamaan virolaisia uhkaavia fasistisia voimia vastaan.

lierik tai joku muu historiantuntija osannee paremmin selvittää

Mummo

Viro miehitettiin kolme kertaa:

1940-41 Neuvostoliitti
1941-44 Saksa
1944-91 Neuvostoliitto

Ensimmäinen miehitys oli seurausta Neuvostoliiton ja Saksan vuonna 1939 solmimasta etupiirijaosta ns. Molotov-Ribbentrop sopimuksesta. Vielä vuonna 1939 Viron sotilas- ja valtionjohto presidentti Päts ja komentaja Laidoner etulinjassa olivat hyvin toivekkaita siinä, että onnistuisivat torjumaan mahdolliset Neuvostoliiton valtausyritykset. Nämä toiveet romuttuivat kuitenkin kun näkivät Neuvostoarmeijan tehon Puolan salamasodassa.

Baltian maiden johto kutsuttiinkin salamasodan päätyttyä nopeasti Moskovaan konsultaatioita varten. Niissä Neuvostoliitto vaati saada perustaa Baltian maihin sotilastukikohtia niiden puolustamiseksi imperialisteja vastaan. Tähän johto suostuikin ja Baltian maissa elämä jatkuikin suunnilleen entiseen tapaansa kun samaan aikaan esim. Suomi, joka ei tukikohtiin ollut suostunut kävi talvisotaa Neuvostoliittoa vastaan.

Vasta Suomen talvisodan loputtua kesäkuussa 1940 Neuvostoliitto tiukensi otettaan Baltain maista ja asetti ne kauppasaartoon vaatien samalla niiden hallituksien vaihtamista ja sotilastukikohtien lisäämistä. Tähän ei oikeastaan voitu muuta kuin suostua ja nyt oli miehitys tosiasia. Uusi hallitus julisti sitten heinäkuussa 1940 parlamentin uudelleen vallinnan. Uusi parlamentti anoi ensi töikseen pääsyä Neuvostoliittoon, eli itsenäisen Viron lopettamista ja uuden Viron Sosialistisen Neuvostotasavallan perustamista. Tämä anomus hyväksyttiinkin Moskovassa nopeasti ja jo elokuussa Viro oli täysivaltainen jäsen Neuvostoliitossa. Nyt alkoi joka tasolla maan voimakas "neuvostaminen" puhdistuksineen ja Siperian kyydityksineen aina kunnes Saksa valloitti maan 1941. Mutta olot eivät maassa juurikaan helpottuneet Saksalaisten aikana.

Syyskuussa vuonna 1944 Neuvostoliitto sitten vapautti (miehitti uudelleen) Viron saksalaisten vallasta. Mutta nyt punainen terrori alkoi kahta voimallisemmin. Virolaiset partisaanit (sittemmin metsäveljet) panivat kuitenkin voimakkaasti hanttiin, joten muutama kymmen tuhatta kansalaista ehti paeta ulkomaille, lähinnä Ruotsiin ja sieltä jotkut vielä eteenpäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaari
Seuraa 
Viestejä3335

Kiitos Snaut.

MIten tämän version voisi saattaa myös rajasopimuksen ratifijoitsijoiden tietoon venäjässä ettei väärinkäsitys aiheuta enempää ongelmia!

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Vaari
Kiitos Snaut.

MIten tämän version voisi saattaa myös rajasopimuksen ratifijoitsijoiden tietoon venäjässä ettei väärinkäsitys aiheuta enempää ongelmia!

Valitettavasti asialle tuskin enää mitään voi! Venäjä ei tule ratifioimaan rajasopimusta Viron kanssa vedoten heidän petturuuteen! Siis Venäjän ja Viron hallitukset olivat sopineet jo vuosia sitten, että rajasopimusneuvotteluissa ja asiakirjoissa ei saa viitata "menneisiin arkoihin" asioihin kuten maantieteellisiin, sosiaalisiin tai kulturellisiin kysymyksiin.

Nyt kuitenkin Viron parlamentti, siis Riikikogu, kävi suuressa viisaudessaan lisäämässä ao. maiden hallituksien neuvottelemaan rajasopimukseen maininnan Neuvostoliiton 50 vuotisesta Baltian miehityksestä. Tämä odottamaton lisämaininta raja-asiakirjojen protokollaan sai tietty Putinin kumppaneineen takajaloilleen ja vuosia kestäneet rajasopimusneuvottelut kariutuivat hetkessä!

Nykytilanne on hyvin valitettava jo kansallisen turvallisuutemme takia ja vaikka olemmekin ainakin muodollisesti Naton jäsenmaa, pidän tätä rajasopimuksen hylkäämistä erittäin suurena uhkana maallemme. Olisin kertakaikkiaan odottanut parempaa suhdetoimintakykyä kansanedustuslaitokseltamme! Mutta, toisaalta koska kyse oli siis vain yhdestä - kahdesta harkitsemattomasta lauseesta, niin kyllä suurelta ja mahtavalta naapuriltammekin olisi voinut odottaa hieman avarakatseisempaa suhtautumista asioihimme.

Sieppaamani höyryradio Suomen uutisista, kun töllöttimeni, tai ainakin nappi, simahti. Viro ilmoittaa neuvostokoneen, tyyppiä Il-18. loukanneen Viron rajaa matkallaan Kaliningradista. Nyt ei olekaan kiiini muutamista kilometreistä, joista Tarja-täti nosti metelin. Venäjä ilmoittaa, että sen tyyppistä konetta ei ole ollut matkalla sitä reittiä silloin lainkaan.

Pitkään on ollutkin rauhaisaa, ja Poika Bush hakenut köyhien ystävyyttä.
Jokohan nyt alkaa?

Viron ilmavalvonnan lenokoneet ovat NATOn, NATO-maa Tanskan vissiin.

Tuo Iljushin-18 on pienehkö nelimoottorinen erittäin varmatoiminen potkuriturpiinikone jota käytetään valtiovieraiden ja muiden korkea-arvoisten politiikoiden ja virkailijoiden kuljettamissen. Esim. presidentti Mikhail Gorbachev teki aikoinaan ensimmäisen Suomen vierailunsa sellaisella koneella. Eli uskon, että em. insidentissä oli kyse puhtaasti suunnistusvirheestä ja/tai välinpitämättömyydestä - mutta ei provokaatiosta.

Tuo Naton harrastama Viron ilmatilan valvonta on sellaista puolivillaista touhua. Maassa ei ensinnäkään ole kunnollista tutkaverkostoa ilmatilan valvomiseksi ja Naton Baltian tukikohdassa Liettuan Zokniaisissa on 4-5 vanhemman sukupolven Nato-hävittäjää, joiden ilmaanpääsy kestää noin 15-30 minuuttia. Sinä aikana on jo monen monet itänaapurimme Flankerit eli Sukhoi 27 ja 30 ehtineet kurvailla vaikkapa koko Baltian yllä muutam kiepin!

Kertaan, että Venäjän ilmavoimien mukaan mitään tuon tyyppistä
konetta ei ollut lentämässä siellä päinkään.

ArKos itse
Kertaan, että Venäjän ilmavoimien mukaan mitään tuon tyyppistä
konetta ei ollut lentämässä siellä päinkään.

Niin, sinäpä voit kerrata asioita itsellesi niin paljon kuin sinua ikinä huvittaa - mutta nythän tämäkin vakava rajaloukkaus paljastui ja kyseessä ei suinkaan ollut viaton vanha "puotijuhta" IL-18. Mutta edelleen molemmin puolin uskomme "ns. suunnistuserheeseen"..

Tulkitse asian väärinpäin, ei Viro ollut laittomasti N-liiton miehittämä, vaan Viro oli N-liiton miehittämä ja sillä selvä, tämän miehityksen aikana N-liitto muutti Viron rajoja, joten Viro viittasi siihen että rajamuutokset oli laittomia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat