Seuraa 
Viestejä45973

Eräs toveri on viimeiset pari viikkoa elänyt oikeastaan maksalaatikolla. (n. 400 g / päivä) lähinnä siksi että ravintoarvot kohtuullisen hyvät (verrattuna normaaliin ruokaan mitä on syönyt). Sehän on myös halpaa ja nopea valmistaa jne.

Kaveri kertoi nyt kuitenkin googlailleensa ja säikähtänyt pahasti A-vitamiinin yliannostuksesta kertovista artikkeleista tjms.

Joten osaako kukaan sanoa, voiko A-vitamiinia vetää näinkin lyhyessä ajassa liikaa? Muita kommentteja?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Tuskin kahdessa viikossa maksa vielä poksahtaa.

Yleinen suositus on, että maksaruokia ei syödä enempää kuin pari kertaa kuukaudessa ja raskaana oleville ei lainkaan, liian suuren A-vitamiinisaantiriskin takia. A-vitamiini on maksatoksinen yliannoksina.

Minäkin olen jo tänä vuonna saanut kaksi tapausta kiinni, joiden maksa-arvot nousivat kalanmaksaöljystä ja normalisoituivat, kun lopettivat öljyn litkimisen.

Toisen potilaan ehdin tutkituttaa maksabiopsiaan saakka, syytä ei löytynyt. Sitten hoksasin kysyä, syökö jotain luontaistuotteita.

Nyt kysyn aina lisäaineista, jos on jotain poikkeavaa lab.arvoissa. Eilenkin yksi potilas kertoi syövänsä flunssakierteeseensä viittä eri mömmöä, joista ainoastaan immunozinc:stä olin kuullut.

Vaikea sanoa, pahensivatko mömmöt flunssakierrettä, eivät ainakaan olleet helpottaneet.

Nykyisin taitaa olla niin, että yksi kymmenestä ei syö jotain lisäjuttua, siksi olenkin oppinut kysymään. Ne kun eivät ole vaarattomia, vaikka yleensä ajatellaan, että kaikki luonnontuotteet ovat turvallisia.

Eiväthän lehmätkään syö kaikkea mitä luonnosta löytyy. Joskus tuntuukin siltä, että eläimet ovat viisaampia kuin länsimaiset ihmiset.

A-vitamiinimyrkytys syntyy, kun sitä sitovat proteiinit eivät pysty enää sitomaan uusia A-vitamiinimolekyylejä, vaan soluihin pääsee vapaata A-vitamiinia. Ravinnosta peräisin oleva A-vitamiini aiheuttaa myrkytystilan vain harvoin. Sen sijaan pitkäaikainen A-vitamiinivalmisteiden liiallinen käyttö altistaa A-vitamiinimyrkytykselle, jonka oireita ovat pahoinvointi, ärtyisyys, väsymys, unettomuus, levottomuus, päänsärky, ihasheikkous ja maksaoireet.
(http://www.foodinfo.fi)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitää kyllä litkiä kalanmaksaöljyö aika paljon, että näkyy maksa-arvoissa, mistä tiedät varmasti, että juuri kalanmaksaöljy aiheutti maksa-arvojen nousun, siis miten paljon arvot nousivat ja paljonko potilas käytti öljyä. Teetkö maksabiopsian myös kaikille joilla alkoholi on nostanut maksa-arvoja? Tuostahan olisi voinut tehdä tapauskeissin johonkin julkaisuun. Suomalaisissa luontaiskaupoissa/apteekeissa on yleensä niin mietoja yrttivalmisteita, että niillä harvemmin saa maksa-arvot ylös.
Sinkki on välttämätön A-vitamiinin metaboliassa maksassa ja estää myrkytyksiä, vahinko, että Suomessa ei lääkäreille opeteta tämän tyyppisiä asioita.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat