Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Toisen maailmansodan alku on eri maissa erillainen.

Ranska ja Englanti omassa historianopetuksessaan sijoittavat toisen maailmansodan aluksi sen, kun Saksa hyökkäsi Puolaan 1940.

N-liiton historia opettaa että toinen maailmansota alkoi kun Saksa hyökkäsi N-liittoon vuonna 1941.

USA opettaa että toinen maailmansota alkoi siitä, että Japani hyökkäsi Pearl Harborin satamaan 1942 ja kun USA liittyi mukaan toiseen maailmansotaan.

Mielestäni toinen maailmansota alkoi siitä kun Saksa ja N-liitto tekivät Molotov/Rippentyrop 1939 ja jakoivat Euroopan kahtia keskenään.

Sivut

Kommentit (31)

Lapin Mies
Toisen maailmansodan alku on eri maissa erillainen.

Ranska ja Englanti omassa historianopetuksessaan sijoittavat toisen maailmansodan aluksi sen, kun Saksa hyökkäsi Puolaan 1940.

N-liiton historia opettaa että toinen maailmansota alkoi kun Saksa hyökkäsi N-liittoon vuonna 1941.

USA opettaa että toinen maailmansota alkoi siitä, että Japani hyökkäsi Pearl Harborin satamaan 1942 ja kun USA liittyi mukaan toiseen maailmansotaan.

Mielestäni toinen maailmansota alkoi siitä kun Saksa ja N-liitto tekivät Molotov/Rippentyrop 1939 ja jakoivat Euroopan kahtia keskenään.

Mantsurian miehityksestä tietenekin.
Puolan valloitus tapahtui syyskuussa 1939. Silloin sota alkoi Euroopassa.

Sama tilanne arvioidessa ensimmäisen maailmansodan alkua.
Johonkin se tappi on lyötävä, jos se sitten on niin erinomaisen tärkeää. Tärkeää se on ehkä peruskoulujen historiankirjojen vuosilukupänttääjille.
Että kai se vuosiluku on 1939

Kysymys paljon kv-poliittinen.

Oikeastaan sota oli suora ja luonnollinen jatke ensimmäiselle. Saksa oli saanut kehittää NL:ssä sotateollisuutta, joka siltä oli WW I:n hävinneenä maana kielletty mm Ranskalaisten voimin, mutta jonka erillinen sopimus NL:n kanssa kuitenkin mahdollisti.

Rippentrop diilin jälkeen Englanti ja Ranska, joilla oli tiivis sotilaallinen yhteistyö, julistivat sodan Saksalle kun se hyökkäsi Puolaan. Rippentrop sopimuksen takia julistukseen ei yhtynyt Stalin ja NL.

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
Liittynyt16.3.2005
Lapin Mies
Mielestäni toinen maailmansota alkoi siitä kun Saksa ja N-liitto tekivät Molotov/Ribbentrop(lainaajan korjaus ;-) 1939 ja jakoivat Euroopan kahtia keskenään.

Tai sitten se alkoi jo 1918 Versaillesin rauhan (I maailmansodan rauhansopimus) seurauksena, jossa Eurooppa yhtälailla jaettiin häviäjiin ja voittajiin.

Saksalle ehdot olivat häpeälliset, eikä siitä kuopasta noustu muutoin kuin NSDAP:n voimin sitten aikanaan. Herra Ribbentrop löysi helposti Molotovinsa koska NL ei ollut bolsevisminsa vuoksi tervetullut Versaillen ja Pariisin pöytien ääreen. Olivat siis luontevimmat "kumppanit" uuden etupiirijaon osapuoliksi: vastaisku vuoden 1918 vääryyksille.

Gravity sucks.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Itse näen ensimmäisen ja toisen maailmansodan lähinnä 44 vuotta kestäneenä konfliktina jossa oli keskellä välirauha. Toisella maailmansodalla oli niin pitkälti juuret ensimmäisessä suursodassa että sitä voidaan pitää lähes suorana seurauksena tietyllä tapaa.

Mutta koska luokittelu on niin tärkeää ihmisille, jaettakoon ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan. Ja talvisotaan ja jatkosotaan, hyökkäysvaiheeseen ja asemasotavaiheeseen ja suurhyökkäykseen ja torjuntavoittoon ja Lapin sotaan ja ties mihin.

Kun välirauha solmittiin 44 Moskovassa, sota jatkui vielä Lapin sodalla Suomen osalta ja Japani jatkoi nahinaansa isoihin pommeihin saakka. Korean ja Vietnamin sodat sitten ovat jatkoa kilpajuoksulle Berliiniin ja Krimillä mainittuihin sanoihin rautaesiripusta, joka jakoi paitsi Euroopan myös maailman.

Itse en koskaan juuri vaivautunut opettelemaan sotien kulusta muuta kuin pääpiirteet ja muutaman vuosiluvun: alun, pari käännekohtaa (tyyliin El Alamei/Stalingrad/Tali-Ihantala) ja rauhanpiipun polttelupäivät. Totesin että kokonaisuuksien muistaminen on esseekysymysten kirjoittamisen kannalta paljon oleellisempaa kuin yksityiskohtien muistaminen. Varsinkin kun osaa kirjoittaa paljon liirumlaarumia joka kuulostaa asiantuntevalta, se taito on aina ollut hyppysissä.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Toisen maailmansodan perusteet oli ensimmäisessä ja ensimmäisen perusteet olivat puolestaan vuosien 1870-71 Ranskan ja Preussin välisessä sodassa. Tässä sodassa Saksa yhdistyi Preussin johdolla ja sai lisäksi Ranskalta Elsass-Lothringen. Ranska kai olisi halunut saada Belgian ranskankieliset osat ja Luxemburgin, mutta Preussi vastusti ja aloitti sodan.

Vuoden 1914 kesäkuun 28 päivänä, jolloin Itävallan prinssi Franz Freninad ja hänen vaimonsa saivat surmansa fanaattisen serbinationalistin surmanluodeista Sarajevossa. Tästä sai alkunsa ensimmäinen maailmansota, joka päättyi Saksalle nöyryyttävään pakkorauhaan(Yhdysvaltojen sekaannuttua konfliktiin)28 kesäkuutta vuonna 1919. Toinen maailmansota oli tämän konfliktin luontainen jatke, jossa nöyryytetty Saksa pyrki hankkimaan revanssia, mutta joutui pahoin piestyksi(sekä henkisesti että fyysisesti)ja pakotettiin luopumaan aikeistaan vuonna 1945, mikä puolestaan johti ns "kylmään sotaan" ja valitettavasti konflikti ei laajentunut tätä pitemälle. Kyllä olisi ollut komea päätös jos...

False-d
Vuoden 1914 kesäkuun 28 päivänä, jolloin Itävallan prinssi Franz Freninad ja hänen vaimonsa saivat surmansa fanaattisen serbinationalistin surmanluodeista. Tästä sai alkunsa ensimmäinen maailmansota, joka päättyi Saksalle nöyryyttävään pakkorauhaan(Yhdysvaltojen sekaannuttua konfliktiin)28 kesäkuutta vuonna 1919. Toinen maailmansota oli tämän konfliktin luontainen jatke, jossa nöyryytetty Saksa pyrki hankkimaan revanssia, mutta joutui pahoin piestyksi(sekä henkisesti että fyysisesti)ja pakotettiin luopumaan aikeistaan vuonna 1945, mikä puolestaan johti ns "kylmään sotaan" ja valitettavasti konflikti ei laajentunut tätä pitemälle. Kyllä olisi ollut komea päätös jos...

No tämähän on se länsimaiden meille opettama versio ...
Ensimmäinen maailmansota alkoi silloin kun Venäjä päätti saada oman sataman välimereltä Bosborinsalmen länsipuolelta.
Serbi ja muutkin Slaavilaisnationalismiryhmät olivat vain keinoja millä hajotettiin Itävaltaa ja Osmaanien sulttaanikuntaa ( Turkkia ), jotka silloin Balkkania hallitsivat.

Homma ei pysynyt Venäläisillä käsissä, lopulta siihen oli sekaantunut kaikki vanhat imberiumit ja se johti neljän keisarikunnan kaatumiseen ( Itävalta, Osmaanien sulttanikunta, Saksa ja Venäjä ).

Sitä saa mitä tilaa ...

Olen samaa mieltä lappilaisen kanssa.

Toinen maailmansota alkoi Molotov-Tribbentropin sopimuksesta, jonka suoranaista seurausta oli niin talvisota, Baltian liittäminen Neuvostoliittoon kuin Puolan jakokin Neuvostoliiton ja Saksan kesken.

Okei, meillä on siis useita vaihtoehtoja toisen maailmansodan alulle, kuten useat ovat maininneet.

1) 28.7.1914 - ensimmäisen maailmansodan alku
Ei kelpaa. Tämän tulkinnan mukaan meillä on ollut vain yksi maailmansota, joka kesti yli 30 vuotta. Välissä olisi erittäin pitkäaikainen aselepo, jonka aikana syyllistetään Saksaa, tehdään Kansainliitto (johon USA, Saksa, Italia ja Japani eivät kuulu sodan jatkuessa) ja kannatetaan appeasement-politiikkaa. Tämän aselevon aikana tapahtuneet muutokset olivat mielestäni niin merkittäviä, että täytyy puhua kahdesta eri maailmansodasta.

2) 7.7.1937 - Japani hyökkää Kiinaan
Ei kelpaa. Sota on tässä vaiheessa paikallinen Japanin-Kiinan sota. Kyseessä ei ole maailmansodan syttymispäivä.

3) 1.9.1939 - Saksa hyökkää Puolaan
Ei kelpaa. Tämä Saksan-Puolan sota oli jonkin aikaa vain kahden valtion välinen, sillä länsivallat vaativat Saksaa perumaan hyökkäyksensä 2.9 ja kun Hitler ei suostunut uskoen appeasementin jatkuvan, länsivallat julistivat sodan Saksalle 3.9.

4) 3.9.1939 - Länsivallat julistavat sodan Saksalle
Kelpaa. Taisteluita käytäisiin tosin vain Euroopassa (ja myöhemmin Pohjois-Afrikassa), joten sota ei ole maailmanlaajuinen. Sota saa kuitenkin alkunsa niin suuressa mittakaavassa, että tuskin on väärin sanoa sotaa jo maailmansodaksi tässä vaiheessa. On kuitenkin muistettava, että Aasian ja Euroopan sodan ovat vielä täysin erillisiä.

5) 22.6.1941 - Saksa hyökkää Neuvostoliittoon
Ei kelpaa. Kyseessä on uusi Euroopassa etenevä rintama. Euroopan ja Aasian sodat ovat edelleen erillisiä.

6) 7.12.1941 - Japani hyökkää Pearl Harboriin
Kelpaa. Tässä vaiheessa Iso-Britannia joutuu sotaan Japania vastaan (Saksan lisäksi), kun Iso-Britannian Kaukoidän siirtomaat joutuvat hyökkäysten kohteiksi. Tämä tapahtuma linkittää Euroopan ja Aasian sodat yhteen.

7) 11.12.1941 - Akselivallat julistavat sodan Yhdysvalloille
Ei kelpaa. Sodat ovat jo yhdistyneet; Iso-Britannia olisi joutunut taistelemaan sekä Euroopassa että Aasiassa riippumatta tästä sodanjulistuksesta.

Itse olen sitä mieltä, että toinen maailmansota alkoi 7.12.1941. Muutkin tulkinnat ovat toki mahdollisia.

Eikös II maailmansota alkanut Saksan hyökkäyksestä Puolaan ja päättyi Japanin antautumiseen. Tuo maailmansotahan on kyllä määrittelykysymys niin kuin on sekin, onko Irakissa käynnissä sisällissota vai ei. Toisaalta tuo kysymys sodan alkamisesta on hyödytön. Jokainen sodassa kuollut kertoo ihmisen tyhmyydestä. Sodathan loppuvat yleensä neuvottelujen jälkeen. Ihmiset eivät vain ole vieläkään oivaltaneet, että neuvotella voisi jo ennen sotaa.

Zeick
Okei, meillä on siis useita vaihtoehtoja toisen maailmansodan alulle, kuten useat ovat maininneet.

1) 28.7.1914 - ensimmäisen maailmansodan alku
Ei kelpaa. Tämän tulkinnan mukaan meillä on ollut vain yksi maailmansota, joka kesti yli 30 vuotta. Välissä olisi erittäin pitkäaikainen aselepo, jonka aikana syyllistetään Saksaa, tehdään Kansainliitto (johon USA, Saksa, Italia ja Japani eivät kuulu sodan jatkuessa) ja kannatetaan appeasement-politiikkaa. Tämän aselevon aikana tapahtuneet muutokset olivat mielestäni niin merkittäviä, että täytyy puhua kahdesta eri maailmansodasta.

2) 7.7.1937 - Japani hyökkää Kiinaan
Ei kelpaa. Sota on tässä vaiheessa paikallinen Japanin-Kiinan sota. Kyseessä ei ole maailmansodan syttymispäivä.

3) 1.9.1939 - Saksa hyökkää Puolaan
Ei kelpaa. Tämä Saksan-Puolan sota oli jonkin aikaa vain kahden valtion välinen, sillä länsivallat vaativat Saksaa perumaan hyökkäyksensä 2.9 ja kun Hitler ei suostunut uskoen appeasementin jatkuvan, länsivallat julistivat sodan Saksalle 3.9.

4) 3.9.1939 - Länsivallat julistavat sodan Saksalle
Kelpaa. Taisteluita käytäisiin tosin vain Euroopassa (ja myöhemmin Pohjois-Afrikassa), joten sota ei ole maailmanlaajuinen. Sota saa kuitenkin alkunsa niin suuressa mittakaavassa, että tuskin on väärin sanoa sotaa jo maailmansodaksi tässä vaiheessa. On kuitenkin muistettava, että Aasian ja Euroopan sodan ovat vielä täysin erillisiä.

5) 22.6.1941 - Saksa hyökkää Neuvostoliittoon
Ei kelpaa. Kyseessä on uusi Euroopassa etenevä rintama. Euroopan ja Aasian sodat ovat edelleen erillisiä.

6) 7.12.1941 - Japani hyökkää Pearl Harboriin
Kelpaa. Tässä vaiheessa Iso-Britannia joutuu sotaan Japania vastaan (Saksan lisäksi), kun Iso-Britannian Kaukoidän siirtomaat joutuvat hyökkäysten kohteiksi. Tämä tapahtuma linkittää Euroopan ja Aasian sodat yhteen.

7) 11.12.1941 - Akselivallat julistavat sodan Yhdysvalloille
Ei kelpaa. Sodat ovat jo yhdistyneet; Iso-Britannia olisi joutunut taistelemaan sekä Euroopassa että Aasiassa riippumatta tästä sodanjulistuksesta.

Itse olen sitä mieltä, että toinen maailmansota alkoi 7.12.1941. Muutkin tulkinnat ovat toki mahdollisia.


Hyvä esitys siistä, että noita tiettyjä päivämääriä ei opeteta koulussa perusteitta. Kaikki ennen 30-luvun sotia olevat päivämäärät ovat epäkelpoja, koska samoilla perusteilla me voisimme sanoa sen alkaneen vaikka Ranskan vallankumouksesta, tai Rooman imperiumin romahduksesta tai... pointti on siinä, että tuossa välissä ei sodittu. Sotaan johtivat sitä edeltävät tilat tietysti, mutta se alkoi, kun julistettiin sota/alettiin sotia. 3.9.1939 on siitä hyvä päivämäärä, että (1) maailmansota ei ollut sitä ennen itsestään selvästi alkanut, koska länsi olisi voinut antaa Saksan taas tehdä mitä huvittaa ja me emme tiedä, mihin Saksa olisi silloin lopettanut ja (2) koska silloin sodasta tuli siinä mielessä jo maailmanlaajuinen, että läntiset imperiumit olivat maailmanlaajuisia ja sodan käynti kosketti niiden siirtomaitakin (hyvin konkreettisesti). Sotien yhdistyminen myöhemmin on myös hyvä pointti, mutta tämä on ensimmäinen päivä, josta voidaan katsoa käydyn (tosin sikäli rajallisessa merkityksessä, että varsinaiset sotatoimet olivat vielä kovin vähäisiä' ollakseen maailmansotaa - sotatila oli silti jokapuolella maailmaa, liittyen samaan sotaan) toista kertaa maailmanlaajuista sotaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat