Seuraa 
Viestejä2348

http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id10210.shtm l
"Hiiri sai värinäön geenimanipulaatiolla
Tiedeuutiset

22.03.2007, klo 23.01
Hiirille siirretty geeni tuotti niille värinäön, joka oli huomattavasti parempi kuin normaalihiirillä. Koe osoittaa, että nisäkkään aivot pystyvät hyvin nopeasti sopeutumaan näköaistin kautta tulevaan uudenlaiseen informaatioon ja käyttämään sitä hyväkseen. Tämä antaa viitteitä siitä miten ihmisen ja apinoiden värinäkö on aikanaan syntynyt.

...

Kokeeseen osallistunut professori Jeffrey Nathans Johns Hopkins-yliopistosta uskoo, että koe selittää miten apinat ovat saaneet nykyisen värinäkönsä. Alun perin nisäkkäillä on ollut vain kahta valon aallonpituutta, sinistä ja vihreää havaitsevat reseptorit. Noin 40 miljoonaa vuotta sitten eläneellä apinoiden esivanhemmalla on tapahtunut geenimutaatio, joka on tuottanut X-kromosomiin M-reseptorin geenin lisäksi L-reseptoria tuottavan geenin.

Tässä vaiheessa vain kahden X-kromosomin kantajat eli naaraat ovat saaneet värinäön mahdollistavan reseptoriyhdistelmän. Tällainen tilanne vallitsee edelleen uuden mantereen eli Amerikan mantereiden apinoissa. Vanhalla mantereella eläneiden apinoiden esivanhemmissa on sitten tapahtunut uusi geenimutaatio, jonka seurauksena M- ja L-reseptorin geenit päätyivät kumpaankiin X-kromosomiin. Sen seurauksena myös koiraat saivat värinäön.

Hiirikoe osoittaa, että nisäkkäiden aivot ovat hyvin joustavat ja pystyvät nopeasti oppimaan miten näköaistin tuottamaa uutta informaatiota voidaan käyttää hyväksi. Parantuneesta värien erottelusta on ollut todennäköisesti hyöytä eläinten selviämiselle. Esimerkiksi ruuaksi kelpaamattoman raa?an ja syötävän kypsän hedelmän erottaminen onnistuu kauempaa suoraan värin perusteella eikä tarvitse kavuta puuhun sitä maistamaan. Siksi vihreän, punaisen ja keltaisen erottavat eläimet ovat menestyneet ja ominaisuus on todennäköisesti valikoitunut populaatioon nopeasti."

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat