Seuraa 
Viestejä45973

Historia, kulttuuri ja yhteiskunta

Valtio siis kiistää listat???

Tiitisen listoja tämä herra valtio ei halua julkaistavan...

Kuka on tuo kumma herra valtio?

Valtio vastustaa Stasi-listojen julkistamista

Julkaistu: 16:12

Päivitetty: 16:30

stt

Suomen valtio vastustaa niin sanottujen Stasi-listojen julkistamista. Valtio kiistää Helsingin käräjäoikeuteen toimittamassaan lausunnossa kahden vaaditun listan olemassaolon.

Sen sijaan niin sanottua Tiitisen listaa valtio ei halua julkistaa. Tiitisen listan on väitetty sisältävän Stasi-yhteistyöhön liittyneiden suomalaisten nimiä.

Suurlähettiläs Alpo Rusi vaatii listojen julkistamista. Vaatimukset liittyvät oikeudenkäyntiin, jossa Rusi perää vahingonkorvauksia valtiolta suojelupoliisin toimista häntä koskevien vakoiluepäilyjen tutkinnassa. Valtionsyyttäjä päätti vuonna 2003, ettei ole aihetta syytteen nostamiseen Rusia vastaan.

Helsingin käräjäoikeus antaa päätöksensä Stasi-listojen julkisuudesta huhtikuun 13. päivä. Rusin ja Suomen valtion välisen vahingonkorvausoikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa ensi syksynä.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Valt ... 5226058326

Tulee vain mieleen ajatus, miten Rusi voisi voittaakaan kun vastapuolena valtio???

Ja kuka on valtion tahon edustaja, keneen se juristiin työ henkilöityy? Kenelle juristi vastaa sitten, jos oikeus voittaa ja listat julkaistaan, mistä valtion juristi hakee listan???

Nyt koetellaan virkamiesten hermoja

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=16906

Kommentit (13)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja julkisen sektorin ja valtion kanava YLE vaikenee koko asiasta. Stasi-listat eivät ylitä heidän uutiskynnystään ilmeisesti?

Sen sijaan yksityiset tiedonvälittävät tajuavat, kansaa kiinnostaa aidosti historia...

Lainauksia toiselta keskustelupalstalta:

"En tunne ketään fyysistä henkilöä nimeltä "valtio". Valtio ei halua Stasi listojen julkaisemista. Mutta mikä ihme on tätä "valtio"?

"Suomessa valtion oikeutus perustuu demokraattiselle valtioaattelle ja hallitusmuodon 2 §:n mukaan valtiovalta kuuluu kansalle." Kas, ensimmäinen löytö, mikä tämä valtio voisi olla. Valtiota siis voidaan hallita, ja valta kuuluu kansalle. Mielenkintoista. Onkohan paljonkin tehty Galluppeja, haluaako valtiovalta, siis kansa, Stasi listat julkisiksi?

Vai kuka julistautuu "valtioksi"? Taho, joka EI halua stasi listoja julkisiksi?

Sanoisin, että tässä tapauksessa uutisointi on yhtä täsmällistä, kuin että "kaikki suomalaiset rakastavat mämmiä".

"Parasta olisi saada tälle asialle mahdollisimman laaja kansainvälinen huomio. Läpinäkyvyyden asiamiehenä EU:ssa Suomi tahtoo toki ajaa täyden avoimuuden politiikkaa tässäkin asiassa. Näyttää siltä että jotakin tahoa 'Suomen valtiossa' täytyy nyt vain muistuttaa että avoimuus on Suomen linja.

Toimittajat voinevat vihjata asiasta eurooppalaisille toimittaja-kollegoilleen. Tuleeko mieleen muita hyviä ideoita keinoista joilla kerättäisiin laaja kansainvälinen huomio tälle asialle?"

"On käsittämätöntä, että voidaan pitää salassa nimilistaa, jolla voidaan kiristää sekä listaan kuuluvia että kuulumattomia poliitikkoja. Tälläistä ei voisi tapahtua missään demokraattisessa maassa. Onko Tiitisen puolueella oma lehmä ojassa?"

Tässä ne henkilöt jotka Alpo Rusi listasi esitutkinnan joukkoon törkeästä maanpetoksesta:

Mauno Koivisto, Jaakko Laakso, Arvo Aalto, Yrjö Hakanen, Jaakko Kalela, Paavo Lipponen, Matti Ahde, Ulf Sundqvist, Cay Sevon, Pertti Paasio, Jouko Loikkanen, Anders Bloom, Jaakko Hissa, Pauli Räsänen sekä Erkki Liikanen.

Suurlähettiläs Alpo Rusi sanoo haluavansa nyt pestä Stasi-pyykin laajemminkin.

Alpo Rusi haastoi valtion oikeuteen. (JOHN PALMÉN)Rusilla on siihen tilaisuus Helsingin käräjäoikeudessa, jonne hän on haastanut Suomen valtion. Rusin ja valtion Stasi-jupakan käsittely alkoi torstaina valmisteluistunnolla.

Rusi haluaa valtiolta 500 000 euroa korvauksia henkisistä kärsimyksistä ja taloudellisista menetyksistä. Rusin mukaan suojelupoliisi aloitti vuonna 2002 perusteettoman esitutkinnan, jossa hänen epäiltiin vakoilleen entisen Itä-Saksan hyväksi. Rusi haluaa hyvitystä myös siitä, että epäily törkeästä vakoilusta tuli julkisuuteen kesken esitutkinnan.

Valtionsyyttäjä päätti vuonna 2003, ettei aihetta syytteen nostamiseen Rusia vastaan ole.

- Minusta tuli maanpetturi Suomessa, ja perheeni joutui uhkailujen kohteeksi, suurlähettiläs perusteli vahingonkorvausvaatimuksiaan oikeudessa.

Rusin mukaan Supo laittoi hänet virkakieltoon eikä hyväksynyt mitään uusia nimityksiä. Lisäksi Rusin omalta konsulttiyhtiöltä loppuivat toimeksiannot ja kirjaprojekti kaatui. Myös yhteiskunnalliset suhteet katkeilivat ja kontaktit katoilivat.

Listojen kohtalo ratkeaa ensi kuussa

Tapaus kytkeytyy Stasi-arkistojen henkilökorttiin, jonka perusteella Supo alkoi epäillä Rusin olleen Stasin ulkomaanvakoilun HVA:n tietolähde. Supon mielestä lähdekoodi XV/11/69 ja henkilökortti F16 liittivät Alpo Rusin tietolähteeksi ja operaatio "Pekkaan".

- Ei ole muuta tietä kuin kysyä asiantuntijalta, miten nämä kortit toimivat, Rusi sanoi valmisteluistunnossa.

Varsinaisessa oikeudenkäynnissä kuullaan monien suomalaisten merkkihenkilöiden lisäksi Saksan Stasi-arkistoja hoitavan BStU:n päätutkijaa, joka on jo aiemmin kertonut, ettei epäilyille Alpo Rusin kytköksistä DDR:n turvallisuuspoliisiin Stasiin ollut perusteita.

Suurlähettiläs ja hänen asianajajansa Olli Santanen vaativat oikeudessa, että valtion salaiset listat Stasi- ja KGB-kontakteista on julkaistava. Santasen mukaan listojen avulla selviäisi, miksi esitutkinta alkoi juuri Alpo Rusin kohdalla. Julki vaadittiin muun muassa niin sanottua Tiitisen listaa, joka sisältää Stasi-yhteistyöhön liitettyjä suomalaisnimiä. Korkein hallinto-oikeus on aiemmin hyväksynyt Supon päätöksen salata lista. Käräjäoikeus ratkaisee listojen kohtalon huhtikuussa.

Valtio kiistää kaiken

Rusi korosti oikeudessa, että hänet on haluttu poimia aineistosta korkeammalla olevien henkilöiden suojelemiseksi.

- Tässä on haluttu vain yksi tapaus poimia aiemmalta vaiheelta, koska 1980-luvun aineistosta löytyy keskeisiä poliitikkoja. Näistä on haluttu vaieta, Rusi sanoo viitaten salaisiin listoihin.

Hän vihjaa, että listoilla on ihmisiä, jotka ovat yhä mukana aktiivipolitiikassa. Rusi ei kuitenkaan halua paljastaa nimiä. Valtio kiisti torstaina Rusin vahingonkorvausvaatimuksen aiheettomana.

Valtiota edustava asianajaja Aarno Arvela sanoi oikeudessa, ettei julkisiksi vaadituilla listoilla ole yhteyttä Rusin vaatimuksiin. Lisäksi vastapuolena oleva valtio ei pidä Supon tekemää esitutkintaa perusteettomana. Juttua valmistellaan käräjäoikeudessa vielä toistamiseen. Varsinainen pääkäsittely alkaa vasta ensi syksynä.

STT

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2007022 ... 8_uu.shtml

Kun Poliisliaitoksen eri osastot saivat keskutella keskenään, 1978, oli poliisimestarina Mauri Kuitunen. Hänen edeltäjänsä Lehikonen oli jo yrittänyt saada saman hallinnon alle uuden poliisimuodostelman. Karhukopla (Johan Rinne), eikä mikään näistä postmoderneista mosseista (Rantio etc.) ei voi SAAVUTTAA PARALLEELIAKSIOMAA, RATAKATUA.

Onneksemme se käy oopperassa, eikä kotiseudullani.

Verkkouutisten mukaan palstalla kirjoitteleva ja eduskuntaan ehdolla ollut SKP:n johtaja Yrjö Hakanen. "Moskovan tiedetään jo ennestään rahoittaneen suomalaisten kommunistien toimintaa. Suomen asioiden korkeasta käsittelytasosta kertoo tekijöiden mukaan se, että SKP:n nykyisen puheenjohtajan Yrjö Hakasen avustuspyyntö päätyi itsensä Gorbatshovin käsiteltäväksi.

Kuka oli Oleg Gordievsky?
Oleg Gordievsky palveli neuvostotiedustelussa 25 vuotta ollen samanaikaisesti yli kymmenen vuotta Englannin tiedustelupalvelun kaksoisagentti. Englantilaiset järjestivät hänen pakonsa Suomen kautta länteen kesällä 1985. Hänet tuomittiin Neuvostoliitossa poissa olevana kuolemaan ja tuomio on edelleen voimassa. Nykyisin hän asuu Englannissa."

http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Ark ... /GORDI.HTM

Nagarjuna
Historia, kulttuuri ja yhteiskunta

Valtio siis kiistää listat???

Tiitisen listoja tämä herra valtio ei halua julkaistavan...

Kuka on tuo kumma herra valtio?


Vai olisiko kyseessä peräti "rouva" valtio...?

MTV 3:n rikostoimitta oli paikalla, ks blogi ja siitä versunnut depatti: "Helsingin käräjäoikeudessa oli torstaina kahden kerroksen väkeä. Medialle oli tarjolla kaksi juttua: Alpo Rusin vahingonkorvaukset ja Henry Saaren seksisyytteet. Tv-toimittajat jaksoivat neloskerrokseen Rusin perässä, kun muut jäivät kakkoseen vartomaan oikeudenkäynnistä myöhästynyttä Saarta.

STT hoiti molemmat jutut, Hesaria ei tainnut kiinnostaa kumpikaan.

Joka tapauksessa salissa 416 tunnelma oli - jos ei nyt ihan kuuma - niin kuitenkin lämmin. Suurlähettiläs Alpo Rusilla oli tunteet pelissä ja halu todistaa syyttömyyttä oli palava. Hyvä niin, vaikka itse oikeudenkäynnin loogisuus siitä hieman kärsi. Tosin tämä oli vasta valmisteluistunto.

Sen verran avoimeksi asiat jäivät, että puheenjohtaja Riitta Wirilander piti toista kirjallista valmistelukierrosta tarpeellisena. Lisäksi ohjelmassa on vielä toinen valmisteluistunto kesäkuussa ennen kuin elokuun lopussa päästään varsinaiseen oikeudenkäyntiin.

Vakavasti Rusin kanne on kuitenkin otettu oikeus- ja sisäministeriöissä. Siitä kertoo se, että valtion puolesta juttua hoitamaan oli palkattu maan parhaisiin oikeussalijuristeihin lukeutuva asianajaja Aarno Arvela.

Alpo Rusi lähetti MTV3:n uutisille oman 22-sivuisen käsityksensä siitä mikä meni suojelupoliisin tutkinnassa pieleen. (Se löytyy uutissivuilta oikeudenkäyntiuutisen kainalosta ja myöhemmin http://www.mtv3.fi/rusi -sivuilta jossa muutakin aiheeseen liittyvää aineistoa. Uutissivuilla on myös linkki pidempään Rusin haastatteluun käräjäoikeuden käytävällä).

Oikeudenkäynnissä on muutama erittäin mielenkiintoinen juonne:

1) Syyttämättäjätetyn kulut

Nykypääsäännön mukaan syyttämättäjätetty epäilty ei saa mitään korvauksia valtiolta kuluistaan. (Poikkeuksena on vakavien rikosten poliisitutkintavaiheessa saatu puolustajamääräys, jolloin valtio maksaa avustajan.) Oikeudessa syyttömäksi todettu on korvaukseen oikeutettu, mutta syytevaiheessa syyttömäksi todettu ei. Alpo Rusin kulut olivat vajaat 50 000 euroa.

Epäilemättä tässä on korjattava epäkohta.

2) Korvausajattelun laajentaminen

Hieman tätä Rusi-problematiikkaa laajentaen: Onko valtiolla ylipäätään korvausvelvollisuus, jos kansalaisen perusoikeuksia loukataan vaikka vahingonkorvauslaista ei löytyisi siihen suoraa pykälää. Tähän suuntaanhan ollaan menossa esimerkiksi oikeudenkäynnin keston suhteen. Oikeusministeriön työryhmä esitti lakimuutosta, jonka perusteella pitkiksi venyneistä oikeudenkäynneistä maksettaisiin korvaukset. Mitkä muut perusoikeusloukkaukset ovat niin vakavia, että ne on syytä korvata? Oikeudenkäynnin kestohan on sikäli helppo, että se voidaan mitata ajalla.

Todettakoon, että Suomi on saanut useita langettavia päätöksiä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa toimittajien tuomioista sananvapausrikoksissa ja EIT:n jonossa on nippu lisää…

Korvausajattelun huono puoli on se, että silloin joissain virkamiehissä voi syntyä ajatusmalli, jonka mukaan virheistä selvitää veronmaksajien rahoilla. Kun tuottavuusajattelu leviää viranomaisissa, vaarana on bisnesmalli jossa on halvempaa ja helpompaa maksaa muutamista ongelmatapauksista kuin hoitaa koko järjestelmä kuntoon.

Mutta kolmoskohdassa takaisin Rusiin.

3) Stasi- ja KGB-listat

Sen verran näistä listoista on tietysti opittu, että sellaisella oleminen ei tietenkään ole mikään todiste vakoilusta tai muusta rikollisesta toiminnasta. Hyviä kysymyksiä niiden perusteella voidaan kuitenkin tehdä. (Tosin mielenkiintoisimmat tiedot ovat Moskovan arkistoissa ja ne pysyvät kiinni. Laajoja selvityksiä on kotimaassakin tehty, mm. Jukka Seppisen kirja Neuvostotiedustelu Suomessa 1917-1991.)

Rusi vaati julkiseksi neljää listaa (Gordievski, Tiitinen, Hassinen ja Rosenholtz). Itse aikanaan vaadin oikeuslaitoksen kautta Tiitisen listaa, mutta KHO oli suojelupoliisin kannalla. (Lue päätös tästä. Päätös ikävä kyllä itse asiassa laajensi merkittävästi supon salassapitovaltaa.)

Tämän päätöksen valossa on tietysti utopistista odottaa, että nuo listat tulisivat Rusin vaatimusten perusteella julkisiksi.

Rusin vahingonkorvausoikeudenkäynti on kuitenkin sikäli merkityksellinen, että epäillyttävät idänsuhteet pysyvät otsikoissa ja voihan itse oikeudenkäynnissä - jos sovintoa ei ennen elokuuta tule - syntyä mielenkiintoisia tilanteita, koska todistajat joutuvat kuitenkin pysymään valan nojalla totuudessa. Valehtelu tietää vankeutta ja muistia testaavia, hyviä kysymyksiä varmaan löytyy.

Mielenkiinnolla kapuan jatkossakin sinne neloskerrokseen.

http://www.mtv3blogi.com/elinkautinen/?p=60

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1473

Kuka, tai mikä on tämä "valtio", joka kieltää listojen julkaisun?
Ettei vain olisi tällä hetkellä poliittista valtaa pitävät puolueet ja puolueiden jäsenet, jotka ovat eduskunnassa, hallituksessa ja korkeissa "valtion" viroissa olevia henkilöitä. Tämä valtio on todennäköisesti näillä listoilla, mutta ei halua, että hänen nimensä paljastettaisiin siellä olevaksi.
Julkinen totuushan on se, että kaikkien puolueiden vanha kaarti on näitä Stasin ja KGB:n vasikoita, myös monien työmarkkinajärjestöjen vanhat ovat heitä. Taitaapa myös SuPon, Puolustusvoimien sekä Tullilaitoksen heppujen nimiä olla siinä listassa. Sekin on varmaa, että näitä isänmaanpettureita on varmasti paljon enempi, mitä tuohon listaan edes mahtuu, joten koko Suomi oli silloin rähmällään.
Mielestäni kaikki pitäisi tulla julki, jälkipyykki pitäisi pestä nyt eikä sitten kun asiakirjojen salassapitoaika on umpeutunut.

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat