Seuraa 
Viestejä45973

Espoon Jorvista puuttuu huone hyvästeille

Julkaistu: 24.3.2007 22:00

Päivi Punkka-Hänninen

Espoon Jorvin sairaalasta puuttuu saattohuone kuoleville.

Omaiset joutuvat siksi hyvästelemään rakkaansa yhteishuoneessa. Joskus huonetoveri viedään käytävälle siksi aikaa, kun naapuri tekee lähtöä.

Sekä henkilökunta että terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta toivovat vanhuksille yksityisyyttä.

Jorvin sairaalan terveyskeskusosasto 3 on elämänkaaren viimeinen paikka. Osastolla on 32 potilasta, keski-ikä on 87 vuotta.

Viiden viime vuoden aikana yksi potilas on päässyt kotiin. Hoitajat sanovat muiden lähteneen taivaaseen. Viime vuonna osastolla kuoli 30 potilasta, tänä vuonna jo kymmenen.

Potilaat ovat osastolla keskimäärin muutaman vuoden. Omaisten tunteita hallitsevat epävarmuus ja odotus, mutta potilaan saamaan hoitoon ollaan tyytyväisiä.

Kaikilla TK3:n asukkailla ei vieraita käy. Silloin hoitajien rooli on entistä tärkeämpi.

Hoidon tarkoituksena ei ole parantaminen, vaan kärsimyksen lievittäminen. Puhtaat vaatteet, puhdas vaippa, lämmin ruoka, lämmin käsi.

Hoitajat pyrkivät olemaan yksinäisten potilaiden luona etenkin, kun tunnit ovat vähissä.

"Joskus käy niin, että vaikka potilaan luona on ollut pitkään, hän kuolee juuri silloin, kun itse on muualla käymässä", hoitaja Viveca Lahti kertoo.

Osastonhoitaja Päivi Koivuniemen mielestä vanhusten saattohoitoon ei ole annettu riittävän tarkkoja ohjeita. Työn raskaudesta huolimatta TK3:lle on saatu henkilökuntaa helposti.

Espooseen kaavaillaan saattohoitokotia, joka olisi tarkoitettu kaikenikäisille kuoleville. Tavoitteena on, että vanhusten saattohoito siirtyisi sairaalasta kodinomaisempiin olosuhteisiin, kuten vanhainkoteihin.

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Esp ... 5226084592

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Kirjoitin 16.12.2006 tarinani joka on tosi. Taisi aiheuttaa hieman keskustelua ja toivon, että vanhukset vihdoin saavat asianmukaista hoitoa jatkossa. Sillä jos yhteiskunta näin perustajiaan kohtelee - ei sellaisella yhteiskunnalla ole oikeutusta olemassaoloon !

ja näin se meni - että muistuu mieleen todellisuus :

• Taistelua elämästä käytiin pari kuukautta. Elettiin vuoroin eri sairaaloissa ja vaadittiin elämälle jatkoaikaa. Hoitoa.
Oli viimeinen taisto meneillään äitini puolesta. Hoidin homman. Sain karmealla taistelulla hieman jatkoaikaa. Oliko se sen arvoista hänelle. En tiedä. Tuskin !
Vanhuksen makuuttaminen ensiapuaseman käytävällä ilman ruokaa ja hoivaa, puhumattakaan yksityisyydestä, on Suomen vanhusten sairaanhoidon todellinen tila.

Haluan tuoda esiin tämän karmaisevan asian, joka taisteluni aikana tuli räikeällä tavalla eteen jokaisessa käänteessä ;
Vanhuksien hoito on täysin retuperällä ja sitä voi hyvin mielestäni luonnehtia joukkomurhaksi. Sairaalat makuuttavat vanhukset kuoliaiksi ja he kokevat lähinnä "nälkäkuoleman" - kylmissään, yksin , töllisteltävinä - tavalla jollaista en olisi uskonut Suomessa olevan.
Et voi syyttää ketään. Et voi tehdä mitään. Olet voimaton ja tuskastunut - vihastunut kun näet kuinka järjestelmä tappaa vanhuksen / vanhuksia .
Kaikki tekevät "voitavansa". Kyllä ! Tosiaan. Ja kukaan ei tee mitään. Selityksiä tulee mitä milloinkin ja vanhus makaa paskoissaan , tuskissaan joskus , tajuttomana ja voimattomana. Hän "on ollut vähän heikkona tänään" - varmasti ! Kun ei saa ruokaa !! Häntä hoidetaan - sairautta "hoidetaan" ! On nälkä - siis sairaus , seuraus ja laiminlyönnit jatkuvat. Tulee lisää "komplikaatioita" joita taas "hoidetaan" ja ruumis huutaa "ruokaa" !
Vanhus "hiipuu" sängyssä. "Niin hänellähän on jo korkea ikä" , kuulen tavan takaa.
"Olemme nyt antaneet hänelle suolaliuosta" ja katsotaan sitten huomenna.
Ja huomenna sama jatkuu - viikko , kaksi - 60 vuorokautta suolaliuosta. Tällä kertaa. Joku sitkeä sissi voi kestää pitempäänkin - Wau ! Onpa rautainen vanhus. Oikea "tervaskanto" !

Koittakaa panna paremmaksi ! Katsotaan missä kunnossa hoitsut, lääkärit, poliitikot ja muut päättäjät olisitte sellaisen "kuurin ja hoidon" jälkeen. Suolavettä, makuuta 60 vuorokautta. Kuolema. Onnellinen loppu. "Hän nukkui pois" rauhallisesti !
Niin, hän oli niin sairas. KYLLÄ !! Ei vaan voinut tulla sairaammaksi !

Voihan tulimmaiset tulikivet.

Suomessa makaa yhdelläkin osastolla 25 potilasta ja 4 "hoitaa" heitä. Yksi ei puhu suomea. Toinen on harjoittelija.
Päivystävä lääkäri ei pyynnöstä huolimatta tule vanhuksen luo. Ei ehdi.
Tulee hoitsun mukana "piikki" - UPEETA !

Menkääpä risteilylle huvijahdille. On 1000 henkilöä hoitamassa tuhatta risteilijää.
Mutta Suomen sairaaloissa makaa tuhansia mummoja ja vaareja suu auki eikä kukaan anna ruokaa. Ei ole aikaa. No eipä ! Ei 4 voi syöttää 25:ttä potilasta. Vaihtaa vaippoja , pestä , lääkitä ja maanitella syömään. Muistakaa ihmiset - JOS ET SYÖ - KUOLE !!
Suomen vanhusten "sairaanhoito" on alennustilassa. Se on törkeällä tolalla. Kun vanhus ei tuota - "antaa mennä". Niin sanottiin. Olisiko jo aika antaa mennä ? Niin , että minne ? kysyin. Höh !
Karmeeta puhetta lääkärin suusta joka perustelee tekemättäjättämisiään. Hän ei voi mitään. EIPÄ ! Ei ole "resursseja". Fyrkat meni kulttuuritaloon, liikenneympyrään, eläkevakuutustaloon ja sen ja muun viraston henkilökuntaan - on vanhus eläkkeensä ja hoitonsa ansainnut.

Ihmisten hävytön kohtelu järjestelmän taholta on ihmisarvon raiskausta. Järjestelmä tappaa kansalaisiaan jotka ikänsä ovat "hyvinvointi"-järjestelmää rakentaneet. Minkähän vuoksi ??
Kysyn vaan päättäjiltä (lue=nuorilta välinpitämättömiltä, ahneilta valtion yritysten johtajilta) onko heidän mieleensä juolahtanut , että siellähän makaan suu auki tehden nälkäkuolemaa "nauttien suonen sisäistä suolaliuosta" ! HAA HAA - haluan nähdä hyssälän ammottavan suun tai jonkun muun päättäjän, virkamiehen, johtajan - ammottavan rohtuneen suun. Tapittavat silmät. Huohottavan hengityksen !! Odotan ! Aika on puolellani.

No , ehkä se korkea ikä - turhaa kärsimystä - annetaanko jo mennä .....kuuluu lääkäriltä taas kun keskustellaan mahdollisesta sydänpysähdyksestä. Voihan olla montaa mieltä.
Ja kirkonkellot kajahtaa, pappi lukee loitsuaan, kanttori soittaa urkuaan, omaiset itkee suruaan ja järjestelmä toimii.....
Voitais tehdä toinen sellainen - parempi järjestelmä ;
kun kalenterissa on max. 85 - nappi otsaan. Kuten teurastamolla - inhimillisesti - ilman kärsimyksiä. Näinhän se meille siankin matka ruokapöytään esitetään.
Joulu on jo ovella. Säästyy possua kun vanhus ei syö.
Ja "Hyvinvointi" lisääntyy meille "parempiosaisille".

Ai niin, unohdinkin vielä muistuttaa , että ehdotushan on jo tehty ettei ylipainoisille tulisi antaa mitään. Ei ruokaa eikä "hoitoja". Taas säästyisi meille muille enempi.

terv. Koira

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi? ... 0024928030

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokohan saadaan oikealle tolalle vanhustenhoito, kun tämä ahne sukupolvi, joka on ollut päättämässä vanhempieni ikäisten hoidosta, jää itse eläkkeelle, vai jatketaanko samaan malliin:

Valitettavaa mutta totta
Kirjoittanut: omainen 5.4.2006 klo 12.25

Olen todella järkyttynyt, kun olen oman omaisen kohdalla nähnyt sen olevan totta.
Käytännössä se menee niin, että ensin annetaan tarpeen mukainen lääkitys. Tässä tapauksessa se oli 7 keskushermostoon vaikuttavaa rauhoittavaa, psyykelääkettä ym. Sehän vei tietenkinjalat alta ja muutenkin tainnutti aika mukavasti. Sitten piti tietenkin sitoa kiinni, jotta ei loukkaa itseään kaatuessaan. Ruokaa vielä tarjottiin, mutta miten siinä lääketokkurassa pystyi syömään, kun muutenkin vatsa toimi huonosti. Sitä paitsi ruoka oli sangen terveellistä, rasvatonta ja sokeritonta, ja niillä lääkkeillä terästettyä. Nehän piti jauhaa ruokaan, kun muuten ei saanut pillereitä nieltyä. Todennäköisesti hauta olisi perinyt puolessa vuodessa, jos omaiset eivät olisi sekaantuneet asiaan.

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi? ... 0015432631

Mestariampuja PiPi
Jokohan saadaan oikealle tolalle vanhustenhoito, kun tämä ahne sukupolvi, joka on ollut päättämässä vanhempieni ikäisten hoidosta, jää itse eläkkeelle, vai jatketaanko samaan malliin:
Niin.Toimin oman työni ohella äitini 83 v. omaishoitajana. Kaupungilta tyly vastaus, että siinäpähän hoitelet. Kysyin syytä, niin kertoivat, että voit hakea, mutta ei myönnetä omaishoidontukea. Tietävät, että pidän huolen Maamosta muutenkin.

Edit 24 h. vuorokaudessa toimin. Mihinkään matkoille en voi lähteä ilman toista tukihenkilöä.

Tällainen löytyi:

MOT 30.03.1998
Mummo Derby
Toimittaja: Jouni Tervo
TV1 ma 30.03.98 klo 20.00
uusinta tiistaina 31.03.98 klo 13.25

Tämän illan MOT näyttää, kuinka kunnat keinottelevat häikäilemättömästi vanhustenhoidolla.
Vanhainkotien alasajo ei vaaranna ainoastaan hoidon laatua vaan uhkaa myös vanhusten tuloja ja omaisuutta.

http://www.yle.fi/mot/300398/300398.htm

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat