Banaani kipinöi mikroaaltouunissa?

Seuraa 
Viestejä438
Liittynyt19.5.2005

Eilen sain pienen sätkyn, kun tyttökaveri lämmitti kuorimatonta banaania mikroaaltouunissa, kun yhtäkkiä hän kiljui kyökissä että mikrossa palaa ja rätisee. Ja totta tosiaan, mikron oven aukaistua sieltä pöllähti melkoinen savu, että koko mökki piti tuulettaa. Mikä ihme aiheuttaa moisen kipinöinnin mikrossa kuorimattoman banaanin kanssa?

Googlettamalla löysin vastaavan tapahtuman:
http://www.metacafe.com/watch/401717/banana_in_the_microwave/

Sivut

Kommentit (36)

Vierailija

Minullepa kävi pari vuotta sitten seuraavasti:
Muistin kyllä varoituksen, että kananmuna räjähtää mikrouunissa, mutta luulin sen tarkoittavan raakaa munaa. Eräänä aamuna löysin jääkaapista kovaksi keitetyn munan, kuorin sen ja laitoin puoleksi minuutiksi lämpiämään mikroon. Juuri kun puoli minuuttia oli kulunut, kuului uunista kova jysäys ja suureksi hämmästyksekseni muna oli räjähtänyt tuusan nuuskaksi ympäri mikrouunin seiniä!
Siinä meni siivotessa varttitunti, mutta oppia ikä kaikki!
Onko muilla vastaavia kokemuksia?

asdf
Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005

Raa'an perunan olen joskus pentuna pamauttanut mikrossa. Hienosti räjähti. Heti sen jälkeen räjähti äitini. Hän ei ollut mikrossa.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä13828
Liittynyt27.11.2006
asdf
Raa'an perunan olen joskus pentuna pamauttanut mikrossa. Hienosti räjähti. Heti sen jälkeen räjähti äitini. Hän ei ollut mikrossa.

Perunoita voi hyvin valmistaa mikrossa, kunhan tekee niiden kuoriin esim. haarukalla vähän reikiä ennen kun laittaa ne uuniin. Perunat vain esim. lautaselle johon tilkka vettä ja mikro täysille n. 10-15 minuutiksi perunoiden koosta riippuen. Kuten tavallisessa kettämisessäkin kannattaa kokeilla koska perunat ovat kypsiä.

Valmiina vastaavat keitettyjä mutta koska mitään ei keitinveteen liukene ovat minusta jopa paremman makuisia.

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

Vierailija
Pseudohippi
asdf
Raa'an perunan olen joskus pentuna pamauttanut mikrossa. Hienosti räjähti. Heti sen jälkeen räjähti äitini. Hän ei ollut mikrossa.



Perunoita voi hyvin valmistaa mikrossa, kunhan tekee niiden kuoriin esim. haarukalla vähän reikiä ennen kun laittaa ne uuniin. Perunat vain esim. lautaselle johon tilkka vettä ja mikro täysille n. 10-15 minuutiksi perunoiden koosta riippuen. Kuten tavallisessa kettämisessäkin kannattaa kokeilla koska perunat ovat kypsiä.

Valmiina vastaavat keitettyjä mutta koska mitään ei keitinveteen liukene ovat minusta jopa paremman makuisia.


Minusta ne kyllä ovat kumimaisia. Pidän kattilassa keitetyistä enemmän.

Vierailija
asdf
Raa'an perunan olen joskus pentuna pamauttanut mikrossa. Hienosti räjähti. Heti sen jälkeen räjähti äitini. Hän ei ollut mikrossa.

Olis kannattanut laittaa se äiti sinne mikroon.

hmk
Seuraa 
Viestejä867
Liittynyt31.3.2005
crusaron uusi tuleminen
Silkka arvaus, kuoren kadmium reagoi.

Miksi banaanin kuoressa olisi kadmiumia??

In so far as quantum mechanics is correct, chemical questions are problems in applied mathematics. -- H. Eyring

Vierailija

Mikroaaltouunin lämmitysteho perustuu siihen, että mikroaallot saavat vesimolekyylit värähtelemään, josta syntyy lämpöä. Näin ollen esimerkiksi lautanen ei yksinään kuumene mikrossa vaan kuuma lautanen on vain lämmitettävän vettä sisältävän ruokatarpeen lämmönjohtumisesta aiheutuva ilmiö. Esimerkiksi keitetty kananmuna voi räjähtää mikrossa johtuen siitä, että munan keltuaisessa on enemmän vettä kuin valkuaisessa jolloin keltuainen värähtelee voimakkaammin kuin ulkokuorena oleva valkuainen jolloin tämä värähtelyenergia ylittää kyvyn lämmön siirtymisestä ytimestä ulospäin ja muna räjähtää.

En myöskään suosittele edelleenkään kissan kuivaamista mikrossa

Edit: Ja nuo kipinät mikrossa todellakin viittaavat aina siihen, että mikrossa on jotain metallipitoista ainetta. Sitä en kyllä voi ymmärtää, miten banaanissa voi olla mitään metalleja, muutoin kuin jostain maaperästä siirtyneitä raskasmetalleja, joita kadmium on mainittu. Toki maaperästä voi siirtyä ihan mitä tahansa kasvatettavaan elintarvikkeeseen mikäli kasvatusalusta ei ole puhdasta. Sitä en tosin ymmärrä kuka nyt haluaisi syödä lämmintä banaania ?

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Rebadow
Sitä en tosin ymmärrä kuka nyt haluaisi syödä lämmintä banaania ?

Paistettu banaani on hyvää.

Esim. Venezuelassa on tällainen juhlaruoka: grillattua lihaa (esim. grillikylkeä kaupan vitriinistä, jos ei ole aikaa tai mahdollisuutta grillata itse) silputaan hienoksi, viereen riisiä ja sen viereen keitettyjä mustapapuja. Annoksen päälle lätkäistään paistettu kananmuna (keltuainen raakana) ja molemmille sivuille paistettu puolikas banaania.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vierailija
Messmaker
Mikä ihme aiheuttaa moisen kipinöinnin mikrossa kuorimattoman banaanin kanssa?

Useimmissa nykyisissä banaanimerkeissä on ulkoinen metallirunko vähän niinkun hyönteisillä. Niihinhän piti tulla varoitustarratkin aikoinaan juuri mikroja varten mutta sitten EU:ssa päätettiin ettei kukaan voi olla niin teuvo että laittaa banaanin mikroon.

Tämän tyttöystäväsi tapauksen jälkeen EU:ssa on kumminkin käynyt jo melkoinen sutina ja tarradirektiivi runnotaan läpi luultavasti vielä ennen pääsiäistä. Tarrassa on kuvattuna keltainen mikrouuni jonka päälle on vedetty punainen ruksi kuin pienellä maalisudilla. Tarran taustaväri on taivaansininen.

Vierailija
Samum anker
Messmaker
Mikä ihme aiheuttaa moisen kipinöinnin mikrossa kuorimattoman banaanin kanssa?

Useimmissa nykyisissä banaanimerkeissä on ulkoinen metallirunko vähän niinkun hyönteisillä. Niihinhän piti tulla varoitustarratkin aikoinaan juuri mikroja varten mutta sitten EU:ssa päätettiin ettei kukaan voi olla niin teuvo että laittaa banaanin mikroon.

Tämän tyttöystäväsi tapauksen jälkeen EU:ssa on kumminkin käynyt jo melkoinen sutina ja tarradirektiivi runnotaan läpi luultavasti vielä ennen pääsiäistä. Tarrassa on kuvattuna keltainen mikrouuni jonka päälle on vedetty punainen ruksi kuin pienellä maalisudilla. Tarran taustaväri on taivaansininen.

No tämähän nyt on taas todella tieteellinen ilmaisu. Ennenkuin aloin kirjoittamaan tähän forumiin, seurailin pitkästi muiden kirjoituksia ja huomasin täällä olevan jotain ns. aatteen perässä olevia kirjoittajia. Kuten esim. HSTa joka jaksaa jankata Urania-kirjasta ja siihen liittyvistä asioista. Tuntuu yhtä kummalliselta tämänkin kirjoittajan ulosanti. En tosin syytä ketään, ehkä hän vain haluaa heittää kaiken leikiksi kun ei ole enää muuta sanottavaa. Vai että banaanissa metallikuori, no joopa joo.

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Liittynyt16.3.2005

avaajan linkittämässä videossa mainitaan potassium eli toisella kotimaisella kalium, kadmiumiin en oikeen jaksa uskoa, tuskin marketeissa myytävissä banaaneissa on merkittäviä määriä erittäin myrkyllisiä raskasmetalleja... erikoinen imiö yhtäkaikki

Vierailija
Rebadow
Vai että banaanissa metallikuori, no joopa joo.

Niinkun edellä kerroin monissa nykyisissä banaanimerkeissä on ulkoinen metallirunko vähän kun hyönteisillä. Mitään muuta selitystä kipinöinnille ei ole keksitty. Kalium on kaliumia eikä se kipinöi edes suotuisissa olosuhteissa saati uunissa. Eikä radioaktiivisuus tule kysymykseen siinä mielessä että sitä ei kannata nykyään edes hullut.

teijoster
Ei kait kukaan lämmitä banaania microssa.

Kyllä lämmitää. Nykyään.

Vierailija
Samum anker
Rebadow
Vai että banaanissa metallikuori, no joopa joo.

Niinkun jo edellä kerroin monissa nykyisissä banaanimerkeissä on ulkoinen metallirunko vähän niinkun hyönteisillä. Mitään muuta selitystä kipinöinnille ei voi olla. Kalium on kaliumia eikä se kipinöi edes suotuisissa olosuhteissa. Eikä radioaktiivisuus tule kysymykseen siinä mielessä että sitä ei kannata nykyään edes hullut.

Ei kait kukaan lämmitä banaania microssa.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat