Seuraa 
Viestejä45973

Kokeilin taannoin bonsai-kasvatusta kuusella ja männyllä. Huomasin oudon ilmiön varsinkin männyllä... Kanta-Hesan puistoista poimitut männynkävyt esim. Töölöstä tai Linnanmäen vierestä, suoraan matalilta oksilta, ovat lähes hedelmättömiä. Tuottavat "tuhkissiemeniä" jos näin voi sanoa.

Keskimäärin yhdessä kävyssä on noin 20-30 siementä. Joskus itävmiskykyisiä oli vain 4 kpl, yleensä 10, parhaassakin tapauksessa vain lähes alle puolet havupuun siemenistä oli itämiskykyisiä. Yli 55-80% havupuiden siemenistä oli valkopäisiä, (elävä siemen on kovempi ja musta, kun sen rutistaa, sisällä näkyy vaalea puun alkio).
Ja kun vaaleaa "tuhkis-"siementä likisti, se oli pelkkä tyhjä siemenkuori ilman puun alkiota siellä sisällä.

Kymenlaakson alueelta kokeeksi kerätyt kävyt olivat täynnä täysin elinvoimaisia siemeniä. Mikä tekee 09-alueen havupuista lähes hedelmättömiä? Lehtipuut näyttävät kyllä lisääntyvän hyvin Hesassakin.

Kommentit (14)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Aivopieru
Mitä on bonsaikasvatus? ja kuinka onnistuu esim. kuusella? Tahtoo kokeilla :wink: ...

Ainakin kuusi tarvitsee sienensä. Miten oikean symbiootin saa samaan ruukkuun? Tai tarvitsee mäntykin. Havupuitten sienijuuri lienee tuhansia(?) kertoja tehokkaampi ravinteitten keruukyvyltään kuin on steriili puun juuri.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Otetaan siemeniä kukkaruukkuun... Ohje:
Kerää ehjän -ja mahd. tuoreen näköisiä käpyjä maasta puiden alta tai suoraan puusta. Anna käpyjen kuivua huoneessa lämpimässä paikassa (esim. patterin alla) noin viikon, aukeavat rapsahdellen.

Kun käpy on täysin kuiva, sen suomut levittyy auki. Kopista vaikka paperialustalle siemeniä... kannattaa muuten ottaa useasta eri puusta käpyjä, ja kuivattaa. Kun kävyt siis aukeavat, niistä ropisee sellaisia vähän vaahteransiemenen näköisiä siivellisiä pieniä siemeniä. Jos siemenen kärki on musta, se itää, jos vaalea, ei idä, on ns. "tuhkamuna".

Kylvä siemenet heti tuoreeltaan tavalliseen kaupan kukkamultaan. Pidä tasakosteana mutta älä ylikastele. Noin kuukaudessa alkaa nousta pieniä havupuuntaimia. Ikkunalaudalla kasvatetuista kuusista tulee hyviä bonsaita kun leikkoo oksankärkiä varovasti niiden saavutettua 25-40cm. Leikotut taimet lopettavat kasvunsa ja kehittävät runkoaan, niistä tulee ison metsäkuusen pienoismalleja. Tsekkaapa!
http://www.bonsaihungary.hu/modules/Qui ... erdo_0.jpg
http://users.telenet.be/covacomp/WBV/im ... 0Abies.JPG
http://www.spirit-of-bonsai.de/fichte.jpg

Mutta eikös homman nimi olekkin kasvatella kupinkokoisesta motista kitukasvuinen mutta terve pikku karahka? Niinkuin katatekidissä se vinosilmä aikoinaan Saahan noita bonsai puita paikallisesta viherliikkeestä, mutta ovat painonsa arvoisia kullassa!! Jos jotenkin sais kämpille viriteltyä tollaisen kynyn "suomi-bonsain" jostain havupuusta...

Paul, ei tarvitse kotioloissa. kasviravinneliuos ajaa saman asian. Tuollahan nuo ikkunallani nyt rehottavat... ihan kaupan mullan voimin. ja hengissä säilyivät talven yli, taas tulee uutta versoa.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Jospa alun ottaisi jostain kitukasvupaikasta eli kuumalta kalliolta? Luulisi kituvan myös paremmissa olosuhteissa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Täkäläiset havupuut eivät taida menestyä lämpimässä keskuslämmitysasunnossa. Vaatinevat viileän kauden välissä.

Ulkobonsain voisi kyllä tehdä - sellaisia on ihan luonnostaankin. Varsinais-Suomessa on eräässä paikassa todella kaunis luonnonbonsai (mänty), joka kasvaa suuren irtolohkareen päällä. Harmi, ettei ollut kameraa mukana.

Sain joululahjaksi kuusentaimen, ihan suomalaisen n.40 cm korkean Metsäliitolta. Vein sen parvekkeelle ja kastelin ohjeen mukaan, mutta raukkaparka heitti henkensä.

Mitenkähän Suomalaisita vaahteroista saisi siemenkasvatettua oman bonsain?

Volitans ja mummo! Niitä saa kasvatettua jos KERÄÄ HETI ITUINA tai siemeninä taimet kotiinsa. Nyt vaahterat alkaa kasvattaa ituja, eli on aika.

Tästäkö korvaaja tyrehtyvälle raakapuun tuonnille Venäjältä?

Parvekkeella voisikin koettaa kasvattaa koivuja, niin saisi saunavastoja tehdä kesäisin

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
taiteilijatyyppi
Kokeilin taannoin bonsai-kasvatusta kuusella ja männyllä.

Purkittaja iskee jälleen.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat