Seuraa 
Viestejä45973

Oletteko tutustuneet kyseisen Herran tuotantoon?

Itse luin joku vuosi sitten Todisteita tuntemattomasta -kirjan ja hieman hämmennyin hänen esittämistään väitteistä, ja siitä kuinka uskottavia tai ainakin ajatuksia herättäviä hänen teoriat onkaan. Paljon oli myös ns. Huuhaata.

Tiedemaailmassa Erich von Dänikeniä varmaan pidetään erittäin kyseenalaisena ja ei vakavasti otettavana henkilönä, mutta minkälaisia näkemyksiä Teillä on seuraavista väittämistä:

- Raamatun - Jumala - ja raamatun kertomukset ovat syntyneet ihmisten tavatessa maapallolla avaruusmatkailijoita. Jeesus, enkelit jne. olivat humanoideja

- Jumalmyytit ovat syntyneet näistä vierailuista ja joka mantereella ne ovat samantapaisia

Itse aloin miettimään, että mistä Raamatun kertomukset ovat oikeasti saaneet aikansa. Olen ateistija en usko ollenkaan kristinuskon kuvaamaan yliluonnolliseen Jumalaan. Tällöin jää kaksi vaihtoehtoa siihen että miksi kirjoitukset ovat syntyneet tai minkälaiset ajatukset tai tapahtumat ovat laukaisseet kirjoitusten kirjoittamiseen.

1. Dänikenin väittämät vierailijoista

- Ihmiset olivat tuolloin hyvin primitiivisiä. Jos tuohon aikaan olisi vieraillut matkalaisia muualta, niin suulliset tarinat ---> kirjoitukset olisivat todennäköisesti Raamatun kertomusten kaltaisia

2. Uskonnot ovat vaihe ihmisaivojen evoluutiossa

- Evoluutiopiikki aivoissa saa ihmisen kummastelemaan olemassaoloaan tajuamatta kuitenkaan sitä. Turvaudutaan Jumalkeskeiseen maailmankuvaan. Näin ihminen löytää tuvaa ja oman paikansa maailmassa. Tämän hetkinen tieteellinen kehitys on avartanut ihmismieliä pois tästä vaiheesta.

Olisi kiva kuulla ajatuksianne. Kiinnostaa myös evoluutioteorian kannattajien näkemykset siitä, että mistä raamatun tekstit ovat syntyneet?

  • ylös 2
  • alas 1

Kommentit (12)

1932s

- Raamatun - Jumala - ja raamatun kertomukset ovat syntyneet ihmisten tavatessa maapallolla avaruusmatkailijoita. Jeesus, enkelit jne. olivat humanoidejaJeesus on ehkä hankalampi tapaus mutta ainakin osa vanhan testamentin kertomuksista voisi periaatteessa selittyä avaruusmatkailijoiden vierailuilla ja heidän tekniikallaan. Esimerkiksi kuvaus kun Herra/Jumala saapuu Siinain vuorelle ja kutsuu Mooseksen ylös vuorelle. NASA:n insinööri Josef F. Blumrich on tehnyt näistä asioista hyvinkin teknisen analyysin kirjassaan "Kun taivaat aukenivat". Tietenkin yksi vaihtoehto on, että nämä kertomukset ovat yksinkertaisesti mielikuvituksen tuotetta.

1932s
- Jumalmyytit ovat syntyneet näistä vierailuista ja joka mantereella ne ovat samantapaisiaMahdollista tai sitten nämä myytit ovat keksittyjä. Ovatko ne samantapaisia? Tämä tietenkin heikentäisi tuota teoriaa, että olisivat keksittyjä. Kuitenkin myytillä ja sadulla on käsittääkseni se ero, että sadut(kuten eläintarinat eli faabelit) eivät yritäkään olla totta, kun taas myytit usein pohjautuvat todellisiin tapahtumiin. Näinhän mitä ilmeisemmin on esimerkiksi Troijan sodan kohdalla. Ongelma on siinä, että nämä jumalmyytit sijoittuvat niin kaukaiseen aikaan, että niiden todenperäisyydestä on äärimmäisen hankalaa ellei mahdotonta päästä selville. Tuolloin ei ollut "riittäviä" keinoja dokumentoida näitä mahdollisia vierailuja. Tapahtumat saatettiin ainoastaan kirjoittaa ylös tai ne kulkivat suullisena perimätietona sukupolvelta toiselle muuttuen vähitellen myyteiksi ja legendoiksi. Näissä myyteissä on kuitenkin outo ero verrattuna nykyiseen UFO-ilmiöön. Siis jos oletamme, että jotkut nykyisistä ufoista ovat vieraan sivilisaation lentolaitteita. Miksi mahdolliset avaruusolennot ennen tulivat esille noin avoimesti ja nykyään tilanne on mikä se on?

Tässä voisi muuten olla todisteita näistä "jumalista":

http://www.ufologie.net/htm/alienso.htm

http://www.ufologie.net/htm/cholula.htm

1932s
Itse aloin miettimään, että mistä Raamatun kertomukset ovat oikeasti saaneet aikansa. Olen ateistija en usko ollenkaan kristinuskon kuvaamaan yliluonnolliseen Jumalaan. Tällöin jää kaksi vaihtoehtoa siihen että miksi kirjoitukset ovat syntyneet tai minkälaiset ajatukset tai tapahtumat ovat laukaisseet kirjoitusten kirjoittamiseen.

1. Dänikenin väittämät vierailijoista

- Ihmiset olivat tuolloin hyvin primitiivisiä. Jos tuohon aikaan olisi vieraillut matkalaisia muualta, niin suulliset tarinat ---> kirjoitukset olisivat todennäköisesti Raamatun kertomusten kaltaisia
On aivan selvää, että tuohon aikaan tuollaisia vierailijoita olisi pidetty jumalina. Kertomukset taas olisivat niin epäselviä siitä syystä, että ei yksinkertaisesti olisi ollut teknistä sanastoa millä kuvailla näitä asioita.

1932s
2. Uskonnot ovat vaihe ihmisaivojen evoluutiossa

- Evoluutiopiikki aivoissa saa ihmisen kummastelemaan olemassaoloaan tajuamatta kuitenkaan sitä. Turvaudutaan Jumalkeskeiseen maailmankuvaan. Näin ihminen löytää tuvaa ja oman paikansa maailmassa.
Tämäkään vaihtoehto ei kuitenkaan sinällään selitä näitä tapahtumia eli silloin niiden täytyisi olla keksittyjä tai ainakin vahvasti liioiteltuja.

1932s
Tämän hetkinen tieteellinen kehitys on avartanut ihmismieliä pois tästä vaiheesta.

Tieteellinen kehitys on vähentänyt uskontojen suosiota. Se on fakta riippumatta siitä mitä tuolloin useampi tuhat vuotta sitten tapahtui. Toisaalta tekninen kehitys on antanut meille mahdollisuuden tulkita vanhoja tekstejä uudella tavalla.

Dänikenin ajatukset olivat aikanaan ja aluksi ihan mielenkiintoisia. Arkeologi tutkimassa muinaisia kulttuureja ja etsimässä todisteita avaruusvierailuista oli myös todella kutkuttava aihe. Itsekin innostuin nuorena erityisesti e-amerikan tutkimuksistaan.

Däniken kuitenkin romahti alkaessaan näkemään aivan kaikkialla todisteita vierailijoista. Niin mitätöntä tikku-ukkoa ei luolan seinältä löytynyt, etteikö sen olisi voinut vääntää astronautiksi. Pyramidit, obeliskit, aivan kaikki olivat pian hänen silmissään todisteita avaruuden vaikuttajsita. Kritiikkiinkin D taisi suhtautua melkoisen ylimielisesti, mikä on omiaan auttamaan henkilökohtaisen, akateemisen haudan kaivuuta. Haastattelukirja "Olen oikeassa" antaa jotain kuvaa Dänikenin peräänantamattomuudesta.

Mitä Dänikenille nyttemmin kuuluu, on minulle arvoitus. Liekö edes elossa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dänikenin jälkeen Hesekielin kirja raamatusta sai aivan uusia piirteitä. Ei sillä että olisin sitä ennen edes lukenut.

Yleisellä tasolla avaruuden vierailijat ovat huomattavasti uskottavampi vaihtoehto raamatunselitykseen kuin kaikkivoipa mutta vittumainen jumala. En kuitenkaan koe tarpeelliseksi hakea väkisin selitystä kaikille raamatun höpöhöpötarinoille. Se vei Dänikeninkin mukanaan.

Kappas, uutta tuotantoakin on tullut ihan viime vuosina. Däniken vaikuttaa ihan Sveitsin omalta Juhan af Grannilta.

A. Ankka
Dänikenin ajatukset olivat aikanaan ja aluksi ihan mielenkiintoisia. Arkeologi tutkimassa muinaisia kulttuureja ja etsimässä todisteita avaruusvierailuista oli myös todella kutkuttava aihe. Itsekin innostuin nuorena erityisesti e-amerikan tutkimuksistaan.

Arkeologi? Ei ole. Ennen kirjailijan uraansa hän työskenteli lähinnä hotellinpitäjänä.

1967 hän teki kavalluksen, josta hänet tuomittiin 1968 kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. Vankilassa hän kirjoitti toisen kirjansa.

http://www.channel4.com/history/microsi ... niken.html

Hänen kirjansa suorastaan vilisevät virheitä ja huonoa päättelyä.Ja tietenkin hän tulkitsee jokaikisen asian ET-hypoteesiaan tukevaksi.

Suoranaisesta valehtelusta hän on jäänyt kiinni esimerkiksi esitellessään valokuvia saviastiasta, jossa on kuvia lentävistä lautasista, hän väitti astian olevan peräisin arkeologiselta kaivaukselta ja olevan ajoitettu Vanhan testamentin aikoihin. Onneksi joku (NOVA) otti asiakseen tiedon tarkistamisen. Ohjelma paljasti saviastian väärennykseksi ja he myös löysivät sen tekijän. Däniken totesi väärennyksen paljastuttua, että vilppi oli oikeutettu, koska jotkut ihmiset eivät uskoisi hänen teoriaansa ennenkuin näkevät todisteita! Hmmm.

http://skepdic.com/vondanik.html

"Kaikuja avaruudesta" kirjassaan (kuva 63. sivu 70.) hän esittelee kuvan Ferganan 'kalliomaalauksena'. Todellisuudessa se muistuttaa suuresti piirrosta, joka on julkaistu Venäläisestä Sputnik-lehdessä 1967 (jota julkaistiin myös useilla muilla kielillä Euroopassa).

http://ufologie.net/htm/fergana.htm

Sivulla myös oikeita kuvia Ferganan kalliomaalauksia.

Aika veijari se Däniken tosiaan, sellanen sattuma, että Däniken ja Rauni-Leena molemmat vaikuttavat Sveitsissä. Läppä on yhtä tylsää samaa paskaa. Itse kulutin aikoinaan kirjastossa pölyisten kirjojen keskellä yhden lukukauden lukemassa Dänikenin hurjia teorioita. Näin monta vuotta jälkikäteen ajatellen se lukukausi kului osittain hukkaan.

EDIT: tarkemmin ajatellen, ei se hukkaan kulunut. Nykyään Savorien ja hanionien vallatessa tilaa tuntuu, että Dänikenin huimat ajatukset ovat aika tylsiä.

Vaikka kirjoitankin tänne valitettavan harvoin, muistin heti Aamu(ym.)lehtien armoitetun toimittajan Seppo Hyrkäksen mainion arvostelun aikoinaan Aamulehdestä, otsikolla "Takaisin tähtiin tättärää". Tuota juttua ei nyt löytynyt, mutta eräässä tutkimuksessa se kyllä mainitaan:
http://www.paranet.fi/paradocs/tutkimuk ... en1998.pdf

PS. Vasta nyt huomasin, että acedia on muistellut menneitä artikkelissaan: 2007-03-14 9:59

Aikanaan löysin nuo Dänikenin kirjat vanhempieni kirjahyllystä ja aloin ahmia niitä toden teolla. Ne ovat mielikuvitusta kiihottavia, jossitteluun syyllistyviä kirjoja, jotka on kirjoittanut todella karismaattiseen kirjoitustaitoon kykeneväinen henkilö.

Däniken osaa olla vakuuttava, vaikka hän peittäisikin todisteiden olemattomuuden taitavalla jossittelulla ja villeillä teorioilla. Kaveri taisi olla joskus majatalonpitäjä, joka ryhtyi kirjoittamaan, vai muistanko väärin?

Ihailkaamme Dänikenin kykyä tehdä myyvää tekstiä. Äijän tekstit ovat raamattuhössötykselle erittäin hyvä korvike. Ison Deen spekuloimat asiat sentään ovat villien teorioiden tasolla mahdollisia... Hyvät rahat on varmaan kirjoillaan netonnut.

Tsagatai
Aikanaan löysin nuo Dänikenin kirjat vanhempieni kirjahyllystä ja aloin ahmia niitä toden teolla. Ne ovat mielikuvitusta kiihottavia, jossitteluun syyllistyviä kirjoja, jotka on kirjoittanut todella karismaattiseen kirjoitustaitoon kykeneväinen henkilö.

Däniken osaa olla vakuuttava, vaikka hän peittäisikin todisteiden olemattomuuden taitavalla jossittelulla ja villeillä teorioilla. Kaveri taisi olla joskus majatalonpitäjä, joka ryhtyi kirjoittamaan, vai muistanko väärin?

Ihailkaamme Dänikenin kykyä tehdä myyvää tekstiä. Äijän tekstit ovat raamattuhössötykselle erittäin hyvä korvike. Ison Deen spekuloimat asiat sentään ovat villien teorioiden tasolla mahdollisia... Hyvät rahat on varmaan kirjoillaan netonnut.

Jooo, mikäli pitäisi omalle pojalle lukemista antaa, niin mieluumin sille dänikenin annan kuin raamatun.
Siitä ei ainakaan jää mitään pysyvää vammaa ...

Dänikenhän on pioneeri älykkään suunnittelun teoriassa. Koska hänen kirjansa kuitenkaan eivät ole kristillisiä, eivät uskovaiset tietenkään hyväksy moista. Eipä tosin nykyään enää kukaan muukaan.

Itseäni kiehtoi Dänikenissä ennen se, että vaikka tarinansa olivat todella kaukaa haettuja, ne olivat silti paljon uskottavampia kuin raamatun sadut.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat