Seuraa 
Viestejä45973

Jos olen hankalia asioita oikein ymmärtänyt, niin kvanttifysiikka olisi saamassa erävoittoa yleisestä suhteellisuusteoriasta, sillä havainnot viittaisivat siihen että gravitaatio ei olisikaan aika-avaruuden kaareutumista. Näet pimeä aine ei noudattaisikaan Einsteinin ekvivalenssiperiaatetta (principle of equivalence). Tämä taas viittaisi siihen, että gravitaatio ei olisi kaareutumista.

Voidaanko tästä tehdä johtopäätöksiä?

author="<a href="http://space.newscientist.com/article/dn11523-superconductors-inspire-quantum-test-for-dark-energy.html">New Scientist</a>" kirjoitti:

Two-speed gravity

"If Galileo could have dropped a lump of dark matter and a lump of normal matter from the top of the Leaning Tower of Pisa, he might have expected them to fall at the same rate," says Orfeu Bertolami at the Instituto Superior Técnico in Lisbon, Portugal. "But he would have been wrong."

Bertolami and his colleagues studied a galaxy cluster known as Abell cluster A586 to see if dark matter and normal matter fall in the same way under gravity. He says this cluster is ideal because it is spherical, suggesting that it has settled down: "The only motion we are seeing now is due to gravity toward the cluster's centre."

The team studied 25 galaxies in the cluster using gravitational lensing – the shift in the apparent position of a light source caused by gravity bending the light. When they analysed the positions of galaxies using conventional models, things just didn't add up. "It only makes sense if the normal matter is falling faster than the dark matter," Bertolami says.

This is the first astronomical observation to suggest that Einstein's principle of equivalence is violated, says Bertolami (read a preprint of the article). "If dark energy interacts with dark matter in some way, it could be affecting its motion."

Jos mitään siitä ymmärsin niin kyse on ainakin filosofisesti tavattoman mielenkiintoisesta havainnosta.

Daniel Dennett kiteytti tämän hyvin:

”Ei ole olemassa filosofiatonta tiedettä; on vain tiedettä, jonka filosofinen painolasti hyväksytään tutkimatta.”

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

I'm filled with dark energy. Suhteellisuusteoria on edelleen ihan kelvollinen teoria, ainakin tiettyjen asioiden suhteen. Eikä se newtonialainen mekaniikkakaan ihan kelvotonta ole.

Valkoinen

On vain tiedettä, jonka filosofinen painolasti hyväksytään tutkimatta.”

On vain filosofiaa, jota luullaan tieteeksi, 1900-luvun alun tarinat ovat mitä ovat, osa niistä on totta, osa ei.
On turha uskovaisen lailla uskoa höpötyksiin, joita ei ole tutkittu riittävästi kun on muitakin vaihtoehtoja.
Eiköhän asiat ala selviämään kun päästään eroon tiedehihhulismista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syitä voi olla muitakin kuin ekvivalenssiperiaatteen rikkoutuminen. Pimeä aine voi omata repulsiivisen voiman itsensä suhteen jolloin sen putoaminen 'hidastuisi'. Tätä tukee mm. Se että pimeä aine muodostaa 'halon' galaksien ympärille eikä putoa keskustaan, se siis hakeutuu tasapainotilaan oman repulsionsa ja gravitaation kanssa.

Pointtina oli se, että on vielä aivan liian aikaista todeta suuntaan tai toiseen mitään varmaa vain yhden datapisteen seurauksella.

Valkoinen
Jos olen hankalia asioita oikein ymmärtänyt, niin kvanttifysiikka olisi saamassa erävoittoa yleisestä suhteellisuusteoriasta, sillä havainnot viittaisivat siihen että gravitaatio ei olisikaan aika-avaruuden kaareutumista. Näet pimeä aine ei noudattaisikaan Einsteinin ekvivalenssiperiaatetta (principle of equivalence). Tämä taas viittaisi siihen, että gravitaatio ei olisi kaareutumista.

Voidaanko tästä tehdä johtopäätöksiä?


Mielenkiintoinen juttu, mutta ei voi sanoa, että kvanttimekaniikka olisi saamassa selkävoittoa suhteellisuusteoriasta. Eihän niillä edes tutkia samoja asioita. Vähän sama kuin kysyisi, kumpi on parempi, sprintteri vai maratoonari? Lyhyilla matkoilla varmaan sprintteri ja pitkillä maratoonari. Jos teoria (nyt suhtis) saa osakseen liikaa anomalioita, niin ko. teoria tulee kriisiin ja sitä pitää joko parannella tai kehittää kokonaan uusi. Kvanttimekaniikka se ei kumminkaan ole, koska sprintteri ei voi korvata maratoonaria. Maratoonaria pitää joko kehittää edelleen tai vaihtaa hänet vaikka triathlonistiin.

Jotain selitystä pitäisi varmaan keksiä, vaikka tosiaankaan ei voida yhden havainnon perusteella tehdä liian sulkevia päätelmiä. Kyse siis oli erävoitosta, joka voi myöhemmin osoittautua virheelliseksi tulkinnaksi esimerkiksi.

Kvanttifysiikka ja suhtis liittyvät toisiinsa siksi että ovat kategorisessa ristiriidassa toistensa kanssa. En tiedä / muista asiaa tarkemmin että miksi näin. Mutta kvanttifysiikka ei ainakaan tee mitään olettamuksia geometriasta.

Jos havainto kuitenkin pitää kutinsa että pimeä aine putoaisi eri nopeudella kuin tavallinen aine, niin kysehän on kategorisesta yleisen suhteellisuusteorian falsifikaatiosta, mikä rajoittaa yleisen suhteellisuusteorian koskemaan ainoastaan tavallista näkyvää ainetta. Eli jos ei kyse ole muusta niin ainakin kyse on selkeästä anomaliasta. Onko kenelläkään mitään tietoa voisiko se taannoinen Pioneer-anomalia liittyä tähän ilmiöön?

Jäädään kuitenkin odottamaan millaisia selityksiä ilmiölle tarjotaan? Tuo annettu selitys että sillä olisi yhteys pimeään energiaan on tietenkin helppo sanoa, mutta ei sillä ole mitään tekemistä tieteen kanssa, sillä ei ole olemassa mitään järkevää käsitystä mitä tuo pimeä energia voisi olla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat