Seuraa 
Viestejä45973

KRP pidätti ruandalaispakolaisen kansanmurhasta
5.4.2007 15:16, päivitetty 05.04. 19:09

Suomessa asuva ruandalaismies pidätettiin torstaina epäiltynä joukkotuhonnasta Ruandan kansanmurhan yhteydessä keväällä 1994.

Keskusrikospoliisi on tutkinut miehen osallisuutta rikoksiin kuluvan vuoden alusta lähtien. Tutkinta tehdään yhteistyössä Ruandan oikeusviranomaisten ja YK:n asettaman kansainvälisen sotilasrikostuomioistuimen kanssa, ja se kestää vielä useita kuukausia.

Pidätetyn epäillään osallistuneen joukkotuhonnan suunnitteluun, johtamiseen ja toteuttamiseen. Esitutkinta tulee kestämään useita kuukausia.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren on YLE Uutisten mukaan vahvistanut, että pidätetty on kuulunut Ruandan baptistikirkon johtohahmoihin. Hän on aikoinaan Burundista Ruandaan paennut hutu.

Ruandan syyttäjäviranomaisten mukaan miehen on väitetty johtaneen tutseja surmannutta ryhmää.

Poliisin epäilykset pidätetyn suhteen heräsivät alun perin tavanomaisen taustojen selvittämisen yhteydessä.

- Kun kysymys on turvapaikanhakijasta, suomalaiset viranomaiset tutkivat kaikkien hakijoiden taustat. Siinä yhteydessä on viranomaistyössä ilmennyt, että on mahdollinen yhtäläisyys henkilöön, josta on mainittu Ruandan viranomaisten asiakirjoissa, sanoo Elfgren.

Mies haki turvapaikkaa saapuessaan Suomeen vuonna 2003.

Ulkomaalaisviraston virkamiehet ovat Elfgrenin mukaan havainneet epäselvyydet pidätetyn turvapaikanhakijan taustoissa. Ulkomaalaisviraston virkamiehet ovat kertoneet asiasta tämän jälkeen poliisille.

Elfgrenin mukaan on vielä ennenaikaista arvioida yksityiskohtaisemmin sitä, mikä epäillyn rooli olisi ollut kansanmurhan yhteydessä.

Ihmisoikeusjärjestöt
syyttivät Suomea

Elfgren sanoo, että KRP:n oli julkistettava rikosepäilynsä, koska kaksi ihmisoikeusjärjestöä syytti alkuviikon tiedotteessaan useiden EU-maiden ohella myös Suomea turvapaikan antamisesta ihmisille, joita epäillään osallisuudesta Ruandan kansanmurhaan.

- Rehellisyyden nimissä sanotaan näin, että asiaa on tutkittu vuoden alusta lähtien. Tämä julkisuuteen ennenaikaisesti meidän työnäkökulmasta katsottuna saatettu tieto vauhditti meidän tarvetta toimia välittömästi.

Järjestöjen tiedotteen mukaan Euroopassa elää 37 ihmistä, joita epäillään osallisuudesta kansanmurhaan. Maita olisivat Suomen lisäksi muun muassa Tanska, Norja ja Ranska.

Kuulustelut alkavat
pääsiäisenä

Epäiltyä miestä on tarkoitus kuulustella pääsiäisen aikana. Tämän jälkeen poliisi päättää mahdollisesta vangitsemisvaatimuksesta. Epäilty on syntynyt vuonna 1951.

Joukkotuhonta on rikos, josta voi Suomen lain mukaan langeta elinkautinen vankeustuomio. Rikoksesta saa vähintään neljä vuotta vankeutta. Joukkotuhonta tarkoittaa jonkin kansallisen, rodullisen tai uskonnollisen ryhmän jäsenten surmaamista.

Myös teko, jossa ryhmän jäsenille aiheutetaan vaikeita ruumiillisia tai henkisiä sairauksia tai vammoja, on joukkotuhontaa.

Hutu-heimolaiset tappoivat noin 800 000 ihmistä, tutseja ja maltillisia hutuja, puolentoista kuukauden kuluessa Ruana

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Jussilla on hyvä juttu samantapaisesta aiheesta:

http://www.halla-aho.com/scripta/naama_kiinni_hor_namhong.html


7.12.2006
Naama kiinni, Hor Namhong!

Suomi on syystä tai toisesta myöntänyt viisumin murhasta vankeuteen tuomitulle mutta Malesiaan paenneelle entiselle kambodzhalaiselle poliisipäällikölle Heng Peolle. Heng on tällä hetkellä pidätettynä Malesiassa, mutta viisumin uskotaan vähentävän huomattavasti Kambodzhaan luovutuksen todennäköisyyttä.

Kambodzhan ulkoministeri Hor Namhong lähetti Erkki Tuomiojalle "poikkeuksellisen kiivassävyisen" kirjeen. Hor kirjoittaa mm. näin:

[list:qewm0dp2]"Kambodzhan vankiloissa on nykyisin paljon rikollisia. Olisimme tyytyväisiä, jos voimme toimittaa heidät kaikki Suomeen."[/list:u:qewm0dp2]
Hor on sarkastinen. Hän olettaa vastaanottajan ymmärtävän kirjeen sarkastiseksi. Hän ei tiedä, miten länsimaassa ajatellaan. Hän ei tiedä, että kaukana Suomessa asuu ihmisiä, joiden mielestä tuo on hyvä ajatus. Hän ei tiedä, että kaukaisessa Suomessa sisäministeri saa niskaansa kansanedustajien, päätoimittajien ja intelligentsijan täyslaidallisen pitämällä kansallista turvallisuutta olennaisena muuttujana, kun päätetään, kuka saa tulla maahan ja kuka ei. Että suomalaisessa siirtolaiskeskustelussa ainoa oleellinen kysymys on se, olivatko tulokkaan asiat lähtömaassa huonommin kuin ne olisivat Suomessa.

Kambodzhalaisissa vankiloissa olot ovat varmasti huonommat kuin suomalaisissa vankiloissa. Onko siis oikein, että Suomi, olemalla ottamatta vastaan Kambodzhan vankeja, pitää ihmiskunnan kokonaiskärsimysastetta korkeampana kuin sen tarvitsisi olla? Täysjärkistä tällainen kysymyksenasettelu naurattaa. Monet muutkin historian ideat ovat naurattaneet tavallista täysjärkistä. Koska hän kuvittelee, että asioista päättävät tahot ovat yhtä täysjärkisiä kuin hän itse. Ja naurun vielä raikuessa parlamenttien puhemiehet ovat lyöneet nuijaa ja kansanedustajat taputtaneet seisaallaan Onnistuneen ja Edistyksellisen Uudistuksen läpimenon kunniaksi.

Siksi toivoisin, että herra Hor olisi vähän hiljempaa. Toivoisin hänen ymmärtävän, että kaukana lännessä todellisuus on ottanut sarkasmin kiinni ja mennyt heittämällä ohitse. Toivon, etteivät hyvän puolesta taistelevat tahot lue lehtiä.

Jaa, mutta Tuomioja itse, esikuntineen, on väkisinkin nähnyt kirjeen! Tieto on jo niillä. Jossakin nostetaan puhelinluuri: Meille tuli tällainen ehdotus. Pankaapa työryhmä pystyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

no worries, ensikertalaisena tämä istuu luksusvankilassa vain puolet ja hyvän käytöksen ansiosta tuomiota vielä lyhennetään. Todennäköisesti tuleva hallitus ksenomanian pauloissa säätää vielä lain jonka avulla maahanmuuttajien tarvitsee istua vain puolet ajasta suomalaiskollehoihin verrattuna, katsos työvoimaa tarvitaan.

Eivät kai rikokset ole ennenkään olleet suuri este Suomeen pääsylle ja Suomessa pysymiselle. Turha rikostutkinta vain vaarantaa ruandalaismiehen ihmisoikeudet. Todennäköisesti kysymys on vain poliisin rasistisuudesta.

Vierailija

Ihmisellä on oikeus tedä kansanmurha, ei sitä voi teoriassa määritellä onko se oikein tai väärin.

tiäremiäs
Ihmisellä on oikeus tedä kansanmurha, ei sitä voi teoriassa määritellä onko se oikein tai väärin.

Onneksi on tämä tiäremiähen lokiikka.

Toivottavasti asianomainen hutu luovutetaan Haagiin eikä jätetä asiaa suomalaisten kukkahattutätien päätettäväksi.

Merteuil
tiäremiäs
Ihmisellä on oikeus tedä kansanmurha, ei sitä voi teoriassa määritellä onko se oikein tai väärin.Onneksi on tämä tiäremiähen lokiikka.

Toivottavasti asianomainen hutu luovutetaan Haagiin eikä jätetä asiaa suomalaisten kukkahattutätien päätettäväksi.

Järjestys on kyllä väärä, tuomiovalta ensijaisesti on Ruandan omalla tuomioistuimella ja haagi taitaa tulla vasta sen jälkeen, eli eiku soittamaan Ruandaan että mitä tehdään...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat