Seuraa 
Viestejä45973

Mitäs ihmettä tämä voisi olla? Televisiosta ja monitorista värit vääristyvät ihan perkuleesti tietyissä kohdissa huonetta. Sama kuin veisi magneetin vierelle, mutta miljoona kertaa vahvempana.

Kokeilin siirtää monitoria ja televisiota ympäri huonetta, niin laitteissa vääristymät näkyivät milloin vahvempana, milloin heikompana. Tietyssä kohtaa seinän vierustaa monitori meni väritykseltään täysin sekaisin.

Kokeilin huvikseni seinän lähellä miten kompassi reagoi siihen. Muuttui aivan villiksi. Välillä kompassi näytti pohjoisen eteläksi ja päinvastoin. Kokeilin myös neulalla, jonka laitoin vaahtomuovin varassa vesiastiaan kellumaan ja tuloksena seinä veti aina neulan puoleensa.

Saattaisiko kiinteistömuuntamon magneettikentät aiheuttaa moista ongelmaa? Tuntuu kuin asuisi sähkömuuntajan sisällä. Kerrostalon vieressä on n. 15 metrin päässä ABB:n isokokoinen muuntaja. Asun ensimmäisessä kerroksessa ja seinän takana on väestönsuoja, jossa sijaitsee talon tekniikka.

Ovatko näin voimakkaat kentät vaarallisia? Miten tällaisessa tapauksessa tulisi edetä? Olen asunut tässä samassa talossa useamman vuoden, enkä ole varma onko tätä jatkunut pitkäänkin?

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (11)

Suurin sallittu magneettivuon tiheys asunnoissa on 100 µT. Tämä on jo niin suuri arvo, että sen voi käytännössä ainoastaan aiheuttaa välittömästi asunnon alla tai seinän takana sijaitseva kiinteistömuuntaja. Mutta ymmärsin, että teillä kiinteistömuuntaja (vai onko se jokin muu) on 15 metrin päässä, joten se tuskin on syyllinen.

Omalta sähkölaitokselta tai STUK:ista voi kysellä asian tiimoilta lisätietoa. Yleensä sähkölaitoksien suorittamat magneettivuon kotimittaukset ovat maksullisia mutta esim. Helsingin Energia lainaa veloituksetta magneettivuon mittareita asiakkailleen.

Lisäys vielä: Televisioiden ja monitoreiden värit sekoavat jo hyvin paljon pienemmässä magneettivuossa kuin siitä terveydelle vaarallisena pidetyssä 100 µT. Samoin on kompassin laita. Itselläni esim. kompassi näyttää keittiössä ihan mitä sattuu. Siis se, että televisiosi kuva vääristyy voimakkaasti ei suinkaan vielä tarkoita, että asunnossasi esiintyisi terveydelle vaarallisen voimakkaita magneettivuota.

Väestönsuojassa seinän takana on Temet Oy:n valmistama ilmanvaihtolaitteisto. Löytyisikö mahdollinen syyllinen tästä?

http://www.tarviketieto.net/Tuotekortit/20557.html

http://www.temet.fi/

Laittaa kyllä mietityttämään, mitä näinkin voimakas magneettikenttä saa ihmiselle aikaan pidemmän ajan kuluessa. Työpäätteeni on ollut useamman vuoden kyseisen kohdan edessä. En tullut ajatelleeksi kyseistä asiaa aikaisemmin. Huomasin tämän vahingossa. Olen luullut, että vika olisi itse laitteissa, koska olen joutunut ostamaan muutaman vuoden sisällä pari uutta televisiota ja monitoria.

Kokeilin huvikseni vanhempaa televisiota, josta olivat värit menneet sekaisin. Kas kummaa! Kun siirsin television siihen kohtaan missä vääristymät syntyivät, niin television värit normalisoituivat. Aivan käsittämätöntä. Siirtäessäni televison pois tästä kohdasta, niin värit sekosivat uudelleen. Hyvin outoa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei tuo väestönsuojan ilmanvaihtolaite ainakaan magneettikenttiä aiheuta. Sehän on laite jota toivottavasti ei ikinä tarvitse pitää käynnissä. Kyseinen laite on siis vain suojatilanteita varten ja se on tuskin ollut käynnissä sen asennusta seuranneen kokeilun jälkeen.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Lienee niin, että jotain tasausvirtoja kulkee talon rakenteissa.

Tuskin raja-arvo sähkömagneettiselle häiriölle tulee terveysvaikutuksesta. Meillähän on normeja, jotka vaativat häiriöt niin pieniksi, etteivät toiset laitteet häiriinny.

Oletetaan että havainnot ovat noin kuten ne on kuvattu. Ei muuta kuin yhteys alan virkamiehiin. Voihan niille vaikka lähettää valokuvia monitorin ilmiöstä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Saiskohan selville, onko se kenttä ac:tä vai dc:tä. Siinä voimakkaimmassa kohdassa huoneessasi kun pitelee magneettia, se saattaa väristä käsissä hennosti 50 hz taajuudella. Jos laitat pienen magneetin kellumaan sankoon, saattaisi syntyä pieniä aaltoja, jolla voisi todentaa kentän olevan peräisin vaihtovirrasta. Tällöin muuntaja voisi osoittautua syylliseksi. Tai oikeammin muuntajan tulevat/lähtevät kaapelit, mahdollinen virran kulku betonielementtien raudoituksessa. Joka viittaisi talon sähköjärjestelmän viallisuuteen. (Esim nollajohdin poikki, ja nollaus muodostuu maakuparista ja vesijohtoverkosta)

Onko kenttä erivahvuinen eri vuorokauden aikaan? Sekin voisi kertoa jotain, kun sähkön kulutus vaihtelee vuorokauden aikojen mukaan.

Jos kenttä on tasainen, eli ei ole 50 hz taajuutta, tulisi mieleen rakenteissa käytettävä rauta, tms. Joka olisi jostain syystä
magnetoitunutta.

Niin, 0,2 Teslan magneetti vääntää puolentoista metrin päästä näytön hieman mutkalle. Onko sulla yläkerran naapuria, jolla olisi jytkyt kotiteatterivehkeet?

Tämmöstä näin äkkiseltään tuli mieleen.

Jos se on vaihtovirtakenttää, pistä käämi pystyyn kämppään ja ota ilmaiset sähköt siitä...

EU:n raja-arvoa magneettivuon tiheydelle 100 µT perustellaan nimenomaan terveysvaikutuksilla.

Ellet itse sitä vuota lainamittarilla viitsi mitata, niin soitapa kotikuntasi terveydensuojeluviranomaiselle ja tunnustele kiinnostuuko hän asiasta.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Kaikkia voi vedättää jonkin aikaa, joitakin kaiken aikaa, mutta ei kaikkia
kaiken aikaa.

Jos kyseessä olisi vaihtokenttä, niin se vatkaisi värejä niin paljon,
että sen huomaisi. Telkkarin ja näyttöjen ja verkon poikkeutustaajuudet poikkeavat toisistaan ihan riittävästi ilmiön havaitsemiseksi.

Jos kenttä vaikuttaa kompassiin niin, että se välillä näyttää jotain ja välillä
ei, niin sitten se on tasavaihtokenttä.

Tuskinpa löytyy sellaista parsinneulaa, jolla saataisiin selville muuta
kuin suunta. Täytyy olla todella mahtava gradientti, että neula lähtisi
lineaariseen liikkeeseen.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

ei ollut tarkoitus...

En ajatellut asiaa loppuun.

Mutta kyllä tuon 50 hz värinän tuntee ihan kädessä olevalla magneetilla. 10 A:n virta kaapelissa saa jo kummasti magneetin vipattamaan sormissa.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Älä sure, on näköjään sama juttu suomi24.fi-keskusteluissa.
Siellä vasta juttu lentää. Tosin joku heti kärkeen arveli
kyseessä olevan maasäteilyn (en ollut minä).

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

.
Seuraa 
Viestejä847

80-luvun alussa eräässä tehtaassa asentelin näyttöjä huoneeseen jonka seinän takana oli tasavirtakiskosto (virta n. 20 000 - 40 000A riippuen vuorokauden ajasta). Piti tehdä peltikotelot näytöille

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat