Seuraa 
Viestejä14139

[size=150:3vvpni0p]Vanhemmat intoutuivat pohtimaan omaa alkoholinkäytön merkitystä lapsilleen[/size:3vvpni0p]

[ ... isä pyörähtää pystypubilta kotiin ovenkarmit kaulassaan, luulee vaimonsa olleen taas vieraissa tai vähintään silmäillyt töissä esimiestään. Lasten isä kaatuu rähmälleen sohvalle ja sammuu huudettuaan äänensä käheäksi - tuskissaan nukahti syyttäen maailmaa katalaksi ja epäymmärtäväiseksi, uskoen kuitenkin tehneensä parhaansa syyllistäen itseään sisimmässään... ]

YLE 1:n AamuTV 11.4. innostui polemisoimaan asiantuntijoiden kanssa mitä merkitsee lapselle vanhempien alkoholinkäyttö. Tunnustettiin sen aikaansaavan mm. pelkoa, luottamuksen menetystä ja surua huomioimattomuudesta. Lapset eivät ymmärrä pieninä, että vanhemmilla on hätä jostain - he vain näkevät, että heistä ei huolehdita, he jäävät tuuliajolle ja kokevat turvattomuutta.

Alkoholin käyttö on kasvanut. Veroa alennettiin markkinoiden ja kilpailun takia. Sosiaaliviranomaiset ja työterveyslaitos tiesivät, mitä seuraa hinnan alennuksista. Kaikki nuo ennusteet ovat toteutuneet. Nyt puuhataan korotuksia oppineina seurauksista, jotka tuhosivat jo parissa vuodessa satoja perheitä ja työpaikkoja.

Alkoholinkäyttö on lisääntynyt kautta linjan; lapset jopa 12-vuotiaina, nuoret, nuoret aikuiset, nelikymppiset ja eläkeläiset, myös niin naiset kuin miehet - kaikki ovat maistaneet lohduketta yksinäisyydestä, huolista, ajelehtimisesta ja välinpitämättömyydestä, mikä vallitsee kiihkeärytmisessä markkinataloudessamme. Nyt on kiire saada rahaa, tavaroita, näyttövälineitä. Kiire on aina, on niin kiire, ettei huomaa viereltään lohduttomuutta, yksinäisyyttä ja epätoivoa, koska itse on herkästi ajautumassa samaan pyörteeseen.

Aika on rahaa. Raha on valtaa. Kiire hermostuttaa - irtiottoja pitää saada, stressiä hukutetaan viiniin, harmittomiin sohvanreunamäyräkoiriin, iltadrinkkeihin ja kaappijuopotteluun. Alkoholi on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Lapset huomaavat herkästi jo hyvin nuorena erilaisen isän ja epävarman äidin. Nämä pienen pienet muutokset rakentavat mielikuvaa syvälle pienen lapsen mieleen esimerkeistä, epäluottamuksesta, pettämisestä - kun ei tultukkaan, vaikka oli sovittu. Lapset taltioivat malleja huomiselle. Välinpitämättömyys ja silkka jaksamattomuus vanhemmilta "ajavat" lapset steissille, kartsalle ja kaduille. Mallit saadaan kovasta katuelämästä - jengiydytään, haetaan esikuvia ryhmästä - ryhmää pitää palvella tai siitä joutuu ulos. Jengissä on johtajat, jotka korvaavat esimerkillään sen luontaisen kasvatuksen, mikä piti saada kotoa. Isällä ja äidillä ei ollut aikaa, eikä aina edes hermoja arkipäivän kestämiseen.

Aikuiset ihmettelevät mikä meni vikaan - jotkut antoivat runsaat viikkorahat, automaattikortin, harrasteet ja kesälomat kaukomailla, jossa vain unohtui se pieni osatekijä, että ei matka ja sight-seeingit, vaan osallistuminen ja yhdessäolo. Lapset tarvitsevat esimerkkejä - lapsien paras esimerkki pitäisi olla oma isä ja äiti. Mikäli tämä jää puuttumaan, olemme laiminlyöneet velvollisuutemme rakentavasta esimerkistä. Puhutaan laatuajasta.

Eläinkunnassa molemmat tai jompi kumpi kouluttaa, harjoittaa, osallistuu ja huolehtii juuri tarkasti tiettyyn ikään geenisiirtonsa - elämän eväät ja mallit esimerkein ja osallistumalla koulitaan, jotta valmius kohtaamaan oma alkava itsellinen elämä on mahdollista. Paras ratkaisu geenisiirron onnistumiseksi on vuosituhansia vanhat tapojen ja toimien siirrot, joilla niin vanhemmat kuin niiden vanhemmat ovat oppikokoelmansa saaneet. Meiltä ihmisiltä liiaksi nuo ohjaavat opit, esimerkit ja yhteiset osallistumiset usein jäävät väliin ja seuraukset näkyvät nyt. Ihmettelylle ei ole sijaa, sillä aina lapsen vanhemmat kantavat vastuun - selitykseksi ei käy se, että katu opetti. Kysymys kuuluu mieluumminkin, miksi me emme opettaneet, miksi me emme osallistuneet.

Ei ole syytöksiä, on vain toteamuksia vastuusta: lapsien teko on prosessi, jossa velvollisuus itsestään selvyytenä ajaa huolehtimista ja kasvatusta kädellä, joka tuntee rakkautta, ohjaamista, esimerkkiä ja oikeudenmukaisuutta. Lapsi vaistoaa epäoikeudenmukaisuuden jo hyvin nuorena - mikäli tuolloin emme ole vaateliaita itseämme kohtaan, kylvämme siemenen huomiselle, jolloin muutokset toivottuun suuntaan eivät enää onnistu, ... helposti.

Jokainen voi miettiä omaa, isänsä ja äitinsä sekä lapsiensa 2-vuotisvalokuvia ja ihmetellä, kuinka viattomia kaikki olivatkaan - mikä meni pieleen, mikä meni vikaan, missä tapahtui se ratkaiseva käänne? Kasvatus ja osallistuminen ovat prosessi, joka kantaa historian perinnettä. Tuossa prosessissa luottamus on suurin tae kokea onnistumista, jota jokainen vanhempi haluaa kokea. Jokainen isä ja äiti haluaa lapsistaan onnistujia, kukaan ei toivo menestymättömyyttä eikä epäonnistumista. Ei ole vaatimuksia, ei saa olla itsestään selvyyksiä - on vain luottamus ja sen hoito sekä rehtiys oikeudenmukaisuudesta, jossa lapset ovat tarkkaavaisia ja tässä kohtaan ratkaistaan monta huomisen kohtaloa.

Alkoholin vaikutukset ovat kemiallisia prosesseja, jotka laukaisevat mielenkuvasta riippuen mahtipontisuutta, näyttämisen halua, suurellisuutta, hiljaisuutta, avoimuutta, sulkeutumista sekä myös väkivaltaa ja henkistä julmuutta - ja aina jostain syystä, koska asioita ei voitu selvittää aikaisemmin.

Alkoholi ei juuri koskaan välitä uteliailleen sitä kuvaa, josta me kaikki olisimme olleet ylpeitä hyvinä isinä ja äiteinä. Jokainen syntynyt lapsi on elämän ja selvitymisen ihme pitkässä jatkumossa ja on jo itsessään voitto selvitymisestä - sitä ei tulisi tuhota hetkelliselläkään osallistumattomuudella. Laatuaika on kuitenkin aina niin vähissä.

Ilkka Luoma

ilkka.luoma@keskipiste.fi
http://ilkkaluoma.blogspot.com

--------------------------------------------------------------------------------

[size=75:3vvpni0p]Aikaisempia kirjoituksia aiheesta, keskusteluja palstoilta [ 17. syyskuuta 2005 ]

--- http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=2859 --- (Miksi elämää nähnyt nainen juo enemmän kuin ennen)

--- http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... highlight= --- (Nuorille pahoinvointia vanhempien tavoitellessa hyvinvointia)

--------------------------------------------------------------------------------

Kuvakokoelma kirjoitukseen [ 1-3 ]

1)
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/455908463/ --- [ IMG_0569.JPG ]
Lapset ja nuoret saavat vaikutteet, opit ja esimerkit vanhemmiltaan ja nykyisin myös runsaasti ympäristöstään. Vastaanottokyky on herkkää, mutta rikkoutuvaa, kuten kuvan paperista tehdyt juhlatamineet. Saamaton oppi ja - neuvo elämäntielle on kuin päättömyys nuoressa ihmisessä kohdata vaikeuksia ja haasteita, mitä ympäröivä yhteiskunta kosolti jakaa kunkin elontielle. --- [ nuorien suunnittelemia ehdottoman kierrätettäviä pukuja paperista, vaatesuunnittelun taidetta ennakkoluulottomasti - EVTEK --- http://www.evtek.fi/ --- ] .

2)
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/455908495/ --- [ DSC_7145.JPG ]
Vanhempien ja lähipiirin alkoholinkäyttö puhuttaa juuri nyt kun ollaan huomattu lisääntyvän käytön vaikutukset. Markkinatalouden kulutusjuhla on lisännyt elintasokilvoittelun sille tasolle, että vanhempien osallistuminen, huomioonotto ja neuvonantokyky huomiselle on kutistunut vuosi vuodelta saadun tavarallisen elintasohamuamisen suhteessa. Lapset ja nuoret ponnistavat omaan elämänsä aina siitä lähtökohdasta mitä heille kotona on tarjottu. -- "Ei pelkkä suunnan osoitus, vaan esimerkki ja teot"

3)
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/455908497/ --- [ IMG_0500.JPG ]
Nuorien saamassa esimerkissä vanhemmiltaan alkoholilla onkin suurempi vaikutus kuin arvaammekaan. Humala ja sen tuoma muutoskäyttäytyminen ovat tuntematonta, turvatonta ja jopa pelkoa aiheuttavaa peilikuvaa harhaisesta maailmasta, missä elämän realiteetteja ei tarjota sellaisena kuin ne todellisuudessa kohtaavat varttuvan nuoren. -- "Elämä ei ole peilikuvien heijasteita, vaan malleja todellisuudesta kokemuksella ja pohdinnalla".
.........................................................................
Kuvalinkkien alta tulevia kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan tekstin yhteydessä. Copyright by Ilkka Luoma ja Irma Miettinen 2007.[/size:3vvpni0p]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (22)

Aikuisilta lapset oppii. Mitä pienempi lapsi, sitä halukkaampi olet luottamaan vanhempiisi. Aikuiset edellä, lapset perässä. Useissa tapauksissa lapsi tulee teininä viettämään saman kaltaista elämää kuin hänen vanhempansa. Silloin ei auta jos vanhemmat sanoo että ei saa juoda alkoholia, ei saa tupakoida, ei saa käyttää cannabista ja niin edelleen.

Kun vanhemmat sanoo noin, he puhuvat itseään vastaa ja valehtelevat lapsilleen, siis jos vanhemmat itse käyttää. Tuollaisista kielloista lapsi/teini ainakin oppii sen että valehtelu on sallittua ja esim. alkoholin käytössä mitään pahaa ole. Sitä siis opitaan kaksimoraaliseksi.

Mutta tällaisiin probleemoihin ei ole mitään universaalista ratkaisua. Jokainen toimii tavallaan. Ja useimmissa tapauksissa vanhemmat puolustelee tekojaan. Jotta ei ihme että lapset/nuoriso, että heillä saattaa olla vaikeaa.

Sivilisaation aiheuttamiin sosiaalisiin sairauksiin ei liene muita lääkkeitä kuin joko kansallissosialismi tai islam. Liberalismi ei toimi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Itsekin muistan, niin aina vanhemmat on alkoholia nauttinut, mutta eipä nuo minusta mitään negatiivisiä ole humaltuneena ollut, eikä ne ole yleensä hirveästi kännissä koskaan ollutkaan.

Ei ole mitään traumoja jäänyt.

Kohtuu käytön olen oppinut vanhemmilta.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

pieni lapsi kokee humalaisen vanhempansa outona ja kenties sen vuoksi pelottavana, vaikka juopumus ei muuttaisikaan äitiä tai isää väkivaltaiseksi. Myös krapulan vuoksi kireä vanhempi oudoksuttanee: hänhän saattaa hermostua lapselle asiasta, jonka normaalisti sietää, eikä tärisevä olemuskaan anna tuttuuden ja luotettavuuden vaikutelmaa. Pienelle leikki-ikäiselle tenavallehan turvallisuuden tunnetta luovat juuri ympäristön samoina pysyvät ihmiset ja toistuvat rutiinit. Runsaasti alkoholia käyttävä ihminen unohtelee helposti mm. lapsille antamiaan lupauksia ja heidän kanssaan tekemiään sopimuksia. Tämäkin murentaa lapsen luottamusta henkilöön, johon hänen tulisi luottaa: omaan vanhempaansa.
Mutta kokeeko lapsi outona myös sangen kohtuullisesti ja satunnaisesti alkoholia käyttävän vanhempansa, jonka lievä päihtymys ilmenee kenties lisääntyneenä puheliaisuutena ja tenavan nenään leijuvana outona tuoksuna? Asiaa lienee hankala tutkia, sillä pienten lasten aitoja mielipiteitä ei niin vain saada selville (kenties leikit ja piirrokset antavat niitä tarkkaileville informaatiota). Lapsuuden muistikuvia luotaavat haastattelut paljastavat haastateltavien muistoja, jotka saattavat olla heidän myöhempien elämänkokemuksiensa ja omaksumiensa tietojen muokkaamia. Tokihan esimerkiksi perheessä vallinnut ankea tunnelma ja pelot jäävät pienenkin lapsen mieleen jollain tavoin.

Arnold Goyakla
Sivilisaation aiheuttamiin sosiaalisiin sairauksiin ei liene muita lääkkeitä kuin joko kansallissosialismi tai islam. Liberalismi ei toimi.

Niinpä niin rikkaat juutalaiset kauppiaat ja koronkiskurit ovat alkoholismiin syypäitä ja eikun vain pystyttämään piikkilanka-aitoja ja vartiotorneja.

Alkuholisti on kun setelinippu kourassa jonottaa Alkossa kiroillen tunnin jonotusaikaa.
Alkoholisti on kun kiroaa rahattomuuttaan ja sitä ettei pääse Alkoon jonottamaan.

Matti E Simonaho
Alkuholisti on kun setelinippu kourassa jonottaa Alkossa kiroillen tunnin jonotusaikaa.
Alkoholisti on kun kiroaa rahattomuuttaan ja sitä ettei pääse Alkoon jonottamaan.

Jos on niin hätä, niin käy ostamassa apteekista käsidesi-desinfiointigeeliä ja sekoita siihen loraus laimeaa suolavettä. Kyseisessä aineessa on 70% etanolia geelinä, joka voidaan näin erottaa ja suodattaa kahvinsuodattimen läpi. Hintakin on alkon tuotteita edullisempi. Maha tosin voi mennä sekaisin, vaikka mitään erityisen myrkyllisiä ainesosia ei ko. tuotteessa olekkaan.

Ihme ettei spurgut ole tuota jo keksineet, tai sitten niille ei myydä.

Kyllä alkoholisti aina viinansa löytää.

Veikko
Jos on niin hätä, niin käy ostamassa apteekista käsidesi-desinfiointigeeliä ja sekoita siihen loraus laimeaa suolavettä. Kyseisessä aineessa on 70% etanolia geelinä, joka voidaan näin erottaa ja suodattaa kahvinsuodattimen läpi. Hintakin on alkon tuotteita edullisempi. Maha tosin voi mennä sekaisin, vaikka mitään erityisen myrkyllisiä ainesosia ei ko. tuotteessa olekkaan. Ihme ettei spurgut ole tuota jo keksineet, tai sitten niille ei myydä. Kyllä alkoholisti aina viinansa löytää.

Tuossa toisessa Homoutta käsittelevässä ketjussa puhuttiin haju-aistista. Saattaa olla että se kahvinsuodattimen käyttö on tärkeämpää kuin luuletkaan jos sille polulle erehtyy. Meinaan, jos on merillä ja imppaa käsidesi-desinfiointigeeliä ja reissun päätteeksi sammuu Tukholman satamaan niin ei hyvin mee.

Kyllä homo aina käsidesi-desinfiointigeeliä löytää.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14139
Piru Naiseksi
pieni lapsi kokee humalaisen vanhempansa outona ja kenties sen vuoksi pelottavana, vaikka juopumus ei muuttaisikaan äitiä tai isää väkivaltaiseksi. Myös krapulan vuoksi kireä vanhempi oudoksuttanee: hänhän saattaa hermostua lapselle asiasta, jonka normaalisti sietää, eikä tärisevä olemuskaan anna tuttuuden ja luotettavuuden vaikutelmaa. Pienelle leikki-ikäiselle tenavallehan turvallisuuden tunnetta luovat juuri ympäristön samoina pysyvät ihmiset ja toistuvat rutiinit. Runsaasti alkoholia käyttävä ihminen unohtelee helposti mm. lapsille antamiaan lupauksia ja heidän kanssaan tekemiään sopimuksia. Tämäkin murentaa lapsen luottamusta henkilöön, johon hänen tulisi luottaa: omaan vanhempaansa.
Mutta kokeeko lapsi outona myös sangen kohtuullisesti ja satunnaisesti alkoholia käyttävän vanhempansa, jonka lievä päihtymys ilmenee kenties lisääntyneenä puheliaisuutena ja tenavan nenään leijuvana outona tuoksuna? Asiaa lienee hankala tutkia, sillä pienten lasten aitoja mielipiteitä ei niin vain saada selville (kenties leikit ja piirrokset antavat niitä tarkkaileville informaatiota). Lapsuuden muistikuvia luotaavat haastattelut paljastavat haastateltavien muistoja, jotka saattavat olla heidän myöhempien elämänkokemuksiensa ja omaksumiensa tietojen muokkaamia. Tokihan esimerkiksi perheessä vallinnut ankea tunnelma ja pelot jäävät pienenkin lapsen mieleen jollain tavoin.

...................

Sanoisinpa, että kypsyydellä pohdintaa

Mielenkiintoista on se, miksi tämä keskustelunaihe kimposi mm. telkkuun juuri nyt Arvauksia?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ayla kirjoitti:

Aikuisilta lapset oppii. Mitä pienempi lapsi, sitä halukkaampi olet luottamaan vanhempiisi. Aikuiset edellä, lapset perässä. Useissa tapauksissa lapsi tulee teininä viettämään saman kaltaista elämää kuin hänen vanhempansa. Silloin ei auta jos vanhemmat sanoo että ei saa juoda alkoholia, ei saa tupakoida, ei saa käyttää cannabista ja niin edelleen.

Kun vanhemmat sanoo noin, he puhuvat itseään vastaa ja valehtelevat lapsilleen, siis jos vanhemmat itse käyttää. Tuollaisista kielloista lapsi/teini ainakin oppii sen että valehtelu on sallittua ja esim. alkoholin käytössä mitään pahaa ole. Sitä siis opitaan kaksimoraaliseksi.

Mutta tällaisiin probleemoihin ei ole mitään universaalista ratkaisua. Jokainen toimii tavallaan. Ja useimmissa tapauksissa vanhemmat puolustelee tekojaan. Jotta ei ihme että lapset/nuoriso, että heillä saattaa olla vaikeaa.


En näe mitään kaksimoraalista siinä, kun kerron lapsilleni, että vasta 18 vuotiaana saa ottaa alkoholia. Itse käytän kohtuudella alkoholia lasteni aikana, enkä näe siinä mitään pahaa. Lapset eivät pelkää minua, vaan toivovat, että ottaisin sen six-packini, jotta he saisivat viedä pulloja kauppaan ja ostaa suklaalevyn.

Lapset usein kyselevätkin, miten se vaikuttaa ja olen luvannut heille, että kun he täyttävät 18 v, niin vien heidät pubiin ja tarjoan oluet. Kaksosilla siihen menee vielä 6 vuotta ja nuorimmaisella 9 vuotta.

Tiukkapipoisella asenteella kasvatetaan vain uusia tiukkapipoja.

Samaa mieltä kanssasi olen siitä, että alkoholi ei kuulu lapsille eikä teineille. Sen olen kertonut myös omille lapsilleni, eikä ole tarvinnut valehdella.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14139
Ertsu
Ayla kirjoitti:
Aikuisilta lapset oppii. Mitä pienempi lapsi, sitä halukkaampi olet luottamaan vanhempiisi. Aikuiset edellä, lapset perässä. Useissa tapauksissa lapsi tulee teininä viettämään saman kaltaista elämää kuin hänen vanhempansa. Silloin ei auta jos vanhemmat sanoo että ei saa juoda alkoholia, ei saa tupakoida, ei saa käyttää cannabista ja niin edelleen.

Kun vanhemmat sanoo noin, he puhuvat itseään vastaa ja valehtelevat lapsilleen, siis jos vanhemmat itse käyttää. Tuollaisista kielloista lapsi/teini ainakin oppii sen että valehtelu on sallittua ja esim. alkoholin käytössä mitään pahaa ole. Sitä siis opitaan kaksimoraaliseksi.

Mutta tällaisiin probleemoihin ei ole mitään universaalista ratkaisua. Jokainen toimii tavallaan. Ja useimmissa tapauksissa vanhemmat puolustelee tekojaan. Jotta ei ihme että lapset/nuoriso, että heillä saattaa olla vaikeaa.


En näe mitään kaksimoraalista siinä, kun kerron lapsilleni, että vasta 18 vuotiaana saa ottaa alkoholia. Itse käytän kohtuudella alkoholia lasteni aikana, enkä näe siinä mitään pahaa. Lapset eivät pelkää minua, vaan toivovat, että ottaisin sen six-packini, jotta he saisivat viedä pulloja kauppaan ja ostaa suklaalevyn.

Lapset usein kyselevätkin, miten se vaikuttaa ja olen luvannut heille, että kun he täyttävät 18 v, niin vien heidät pubiin ja tarjoan oluet. Kaksosilla siihen menee vielä 6 vuotta ja nuorimmaisella 9 vuotta.

Tiukkapipoisella asenteella kasvatetaan vain uusia tiukkapipoja.

Samaa mieltä kanssasi olen siitä, että alkoholi ei kuulu lapsille eikä teineille. Sen olen kertonut myös omille lapsilleni, eikä ole tarvinnut valehdella.

..............

Se toimii juuri näin ja jos ei tarvitse valehdella kysymykseen mitä teit itse alta 18-vuotiaana, niin asia on kunnossa

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14139
Ayla
Aikuisilta lapset oppii. Mitä pienempi lapsi, sitä halukkaampi olet luottamaan vanhempiisi. Aikuiset edellä, lapset perässä. Useissa tapauksissa lapsi tulee teininä viettämään saman kaltaista elämää kuin hänen vanhempansa. Silloin ei auta jos vanhemmat sanoo että ei saa juoda alkoholia, ei saa tupakoida, ei saa käyttää cannabista ja niin edelleen.

Kun vanhemmat sanoo noin, he puhuvat itseään vastaa ja valehtelevat lapsilleen, siis jos vanhemmat itse käyttää. Tuollaisista kielloista lapsi/teini ainakin oppii sen että valehtelu on sallittua ja esim. alkoholin käytössä mitään pahaa ole. Sitä siis opitaan kaksimoraaliseksi.

Mutta tällaisiin probleemoihin ei ole mitään universaalista ratkaisua. Jokainen toimii tavallaan. Ja useimmissa tapauksissa vanhemmat puolustelee tekojaan. Jotta ei ihme että lapset/nuoriso, että heillä saattaa olla vaikeaa.

.................

Olemme menestyjiä kukin tavallamme, niin myös kasvatuksessa, toiset osaavat olla osallistuvia, toiset eivät edes hoksaa mitä se tarkoittaa...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14139

Mikä on jatkusvasti työssä- ja harrasteissa olon korrelaatio kotona poissaoloina lasten menestykseen ja "harhailuun" - onko geeniperimälle haitaksi loputon kulutuksen perässä juoksu ja löytää yhä uusia ostovoiman hankintamenetelmiä?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14139

Erkon TV4 innostui uutisissaan laajasti käsittelemään alkoholin käyttöä, se nostettiin yhdeksi pääuutiseksi - oliko se uutinen, ei, ...se on elänyt jo pitkään. Muutokset hiljalleen "hitaina muuttujina" mursi pinnan ja media otti asian käsittelyyn ja tyypillisesti, kuten aina, "liian myöhään" ...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Ertsu
Ayla kirjoitti:
Aikuisilta lapset oppii. Mitä pienempi lapsi, sitä halukkaampi olet luottamaan vanhempiisi. Aikuiset edellä, lapset perässä. Useissa tapauksissa lapsi tulee teininä viettämään saman kaltaista elämää kuin hänen vanhempansa. Silloin ei auta jos vanhemmat sanoo että ei saa juoda alkoholia, ei saa tupakoida, ei saa käyttää cannabista ja niin edelleen.

Kun vanhemmat sanoo noin, he puhuvat itseään vastaa ja valehtelevat lapsilleen, siis jos vanhemmat itse käyttää. Tuollaisista kielloista lapsi/teini ainakin oppii sen että valehtelu on sallittua ja esim. alkoholin käytössä mitään pahaa ole. Sitä siis opitaan kaksimoraaliseksi.

Mutta tällaisiin probleemoihin ei ole mitään universaalista ratkaisua. Jokainen toimii tavallaan. Ja useimmissa tapauksissa vanhemmat puolustelee tekojaan. Jotta ei ihme että lapset/nuoriso, että heillä saattaa olla vaikeaa.


En näe mitään kaksimoraalista siinä, kun kerron lapsilleni, että vasta 18 vuotiaana saa ottaa alkoholia. Itse käytän kohtuudella alkoholia lasteni aikana, enkä näe siinä mitään pahaa. Lapset eivät pelkää minua, vaan toivovat, että ottaisin sen six-packini, jotta he saisivat viedä pulloja kauppaan ja ostaa suklaalevyn.

Lapset usein kyselevätkin, miten se vaikuttaa ja olen luvannut heille, että kun he täyttävät 18 v, niin vien heidät pubiin ja tarjoan oluet. Kaksosilla siihen menee vielä 6 vuotta ja nuorimmaisella 9 vuotta.

Tiukkapipoisella asenteella kasvatetaan vain uusia tiukkapipoja.

Samaa mieltä kanssasi olen siitä, että alkoholi ei kuulu lapsille eikä teineille. Sen olen kertonut myös omille lapsilleni, eikä ole tarvinnut valehdella.
..............

Se toimii juuri näin ja jos ei tarvitse valehdella kysymykseen mitä teit itse alta 18-vuotiaana, niin asia on kunnossa

Tiukkapipoisella asenteella kasvatetaan vain uusia tiukkapipoja ....

tai ääriasenteen omaavia!

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14139
Mestariampuja PiPi
Ilkka Luoma
Ertsu
Ayla kirjoitti:
Aikuisilta lapset oppii. Mitä pienempi lapsi, sitä halukkaampi olet luottamaan vanhempiisi. Aikuiset edellä, lapset perässä. Useissa tapauksissa lapsi tulee teininä viettämään saman kaltaista elämää kuin hänen vanhempansa. Silloin ei auta jos vanhemmat sanoo että ei saa juoda alkoholia, ei saa tupakoida, ei saa käyttää cannabista ja niin edelleen.

Kun vanhemmat sanoo noin, he puhuvat itseään vastaa ja valehtelevat lapsilleen, siis jos vanhemmat itse käyttää. Tuollaisista kielloista lapsi/teini ainakin oppii sen että valehtelu on sallittua ja esim. alkoholin käytössä mitään pahaa ole. Sitä siis opitaan kaksimoraaliseksi.

Mutta tällaisiin probleemoihin ei ole mitään universaalista ratkaisua. Jokainen toimii tavallaan. Ja useimmissa tapauksissa vanhemmat puolustelee tekojaan. Jotta ei ihme että lapset/nuoriso, että heillä saattaa olla vaikeaa.


En näe mitään kaksimoraalista siinä, kun kerron lapsilleni, että vasta 18 vuotiaana saa ottaa alkoholia. Itse käytän kohtuudella alkoholia lasteni aikana, enkä näe siinä mitään pahaa. Lapset eivät pelkää minua, vaan toivovat, että ottaisin sen six-packini, jotta he saisivat viedä pulloja kauppaan ja ostaa suklaalevyn.

Lapset usein kyselevätkin, miten se vaikuttaa ja olen luvannut heille, että kun he täyttävät 18 v, niin vien heidät pubiin ja tarjoan oluet. Kaksosilla siihen menee vielä 6 vuotta ja nuorimmaisella 9 vuotta.

Tiukkapipoisella asenteella kasvatetaan vain uusia tiukkapipoja.

Samaa mieltä kanssasi olen siitä, että alkoholi ei kuulu lapsille eikä teineille. Sen olen kertonut myös omille lapsilleni, eikä ole tarvinnut valehdella.
..............

Se toimii juuri näin ja jos ei tarvitse valehdella kysymykseen mitä teit itse alta 18-vuotiaana, niin asia on kunnossa

Tiukkapipoisella asenteella kasvatetaan vain uusia tiukkapipoja ....

tai ääriasenteen omaavia!

Mutta mekin olimme joskus nuoria, villejä ja vapaita

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma

Mutta mekin olimme joskus nuoria, villejä ja vapaita

Ai, oltiinko?

Siitä on niin kauan ettei sitä muista!

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14139
Mestariampuja PiPi
Ilkka Luoma

Mutta mekin olimme joskus nuoria, villejä ja vapaita
Ai, oltiinko?

Siitä on niin kauan ettei sitä muista!

...

minusta tuntuu, että aiemmin vanhemmilla oli enemmän aikaa lapsilleen ?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Arnold Goyakla
Sivilisaation aiheuttamiin sosiaalisiin sairauksiin ei liene muita lääkkeitä kuin joko kansallissosialismi tai islam. Liberalismi ei toimi.

Mistäs sen tietää, kun ei liberalismi ainakaan arvoliberalismin osalta ole vielä missään edes toteutunut.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat