Seuraa 
Viestejä45973

Mielikuvituksesta käytetään myös sivistyssanaa fantasia. Sanan selitykseksi tarjotaan kykyä muodostaa mielessään sisäisiä mielikuvia.
Mielikuville on oma selittelynsä, googlehaullakin taitaa löytä valikoima niitä.

Mietiskelen tässä: Mitä mielikuvitus peilaa, mikä on sen todellisuus?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (22)

Mielikuvitus=herkän ihmisen pelastus.. Maailma olisi herkille liian kova ja raaka, ilman mielukuvitusmaailmaa..

Onko mielikuvitusmaailama kaikilla? joksus olen keskustellut joidenkin ihmisten kanssa enkä suoranaisesti ole kysynyt mutta tulee vaikutelma ettei he koskaan elä haavemaailmoissa..
Samaisilta ihmisiltä usein kuulee myös kommentteja:" Tätä sinun ei enää tarvitse miettiä, älä mieti sitä enää.." kuinka se käytännössä onnituu, jos jokin asia vaivaa, että yht`äkkiä vaan päättäisi että nyt en mieti sitä enää, kyllä se vaan mielessä pyörii, vaikka muita asioita tekisi ja niihin keskitttyisi.

Henkilö, joka leikkii tinasotilailla, tekee aitauksia käpylehmille tai kuvittelee kiviä sammakoiksi luo itselleen kuvia, virtuaalitodellisuutta.
Onko liian rajua rinnastaa mielikuvitusta ja hallusinaatiota (vaikka hyvinkin lievänä) toisiinsa?
Elleivät ne ole rinnastettavissa, niin mitä on sitten hallusinaatio?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielikuvitusmaailman/haavemaailaman ihminen luo itse.. Hän tiedostaa, että se on satumaailma..
Hallusinaatioihin ihminen itse ei usein voi vaikuttaa.. Ääniä päässä, usein vielä negatiivisia ja käskeviä, ainakin skitsofrenian kohdalla olen lukenut olevan niin.. Välttämättä ihminen ei tiedosta harhojen olevan epätodellisia, hän voi nähdä pistorasiasta tulevan ötökkälauman, postilaatikosta tulevan myrkkysavun, luulla naapuria mafiapomoksi.. ja kaikki ne voi olla hänellä täyttä totta.. tai hän voi tiedostaa ettei harhat ole todellsia, mutta kuitenkin kokee ja näkee niitä omasta tahdosta riippumatta..
Kaunis mieli-elokuva on kaunis kuvaus skitsofrenian harhoista.

Voitaisiinko olettaa, että mielikuvitus ja hallusinaatio ovat saman langan ääripäät?
Siellä lievässä päässä voi hypätä takaisin todellisuuteen, mutta toisessa ei enää?

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
Pentti Naumanen
Voitaisiinko olettaa, että mielikuvitus ja hallusinaatio ovat saman langan ääripäät?
Siellä lievässä päässä voi hypätä takaisin todellisuuteen, mutta toisessa ei enää?

Ei, mielikuvittelet mielikuvituksesi tietoisesti itse ja tiedät sen olevan mielikuvitusta. Hallusinaatiossa tiedät asioiden olevan niin kuin ne oikeasti eivät ole. Kumpaisessakin tapauksessa olet kyllä ihan omassa todellisuudessasi.

Niin tai näin mielikuvittelut on jees, hallusinaatioista en tiedä.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Oma mieli niiden harhanäkyjen käyttövoimana on, että kyllä ne saman lankan päässä.

Harhanäytkin noudattavat, mielen sisällön, ja kuvittelun yhteisvaikutusta, eli ovat mielestä lähtöisin.

Olen keskustellut muutamien muidenkin kanssa siitä, onko heillä mielikuvitusta; pystyvätkö luomaan virtuaalitodellisuutta?
Useimmat eivät.
Silti minut ja monet muut on luokiteltu terveiksi. Eikö mielikuvituksen puute siten olekaan patologinen tila?

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
henkka
Oma mieli niiden harhanäkyjen käyttövoimana on, että kyllä ne saman lankan päässä.

Harhanäytkin noudattavat, mielen sisällön, ja kuvittelun yhteisvaikutusta, eli ovat mielestä lähtöisin.

Itse asiassa, kaikkihan on kyllä omasta mielestä lähtöisin. Lähinnä hain sitä kontrolloitavuutta, joka on mielikuvituksessa, mutta harhoissa ei. Harhat tulevat alitajunnasta, mielikuvitus ei.

Mutta näitä pseudotieteitä ei kyllä oikein helposti kuvailla voi, paitsi juurikin metaforilla.

Sinällään samoilla linjoilla...

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Pakko sanoa off-topikkina että Mielikuvitus on ihana asia ja onneksi se on olemassa.
Pitääkin painattaa paita: "Mielikuvitus pelasti minut elämältä"

Samukka
Pakko sanoa off-topikkina että Mielikuvitus on ihana asia ja onneksi se on olemassa.
Pitääkin painattaa paita: "Mielikuvitus pelasti minut elämältä"

Hyvä teksti paitaan. Minäkin voisin ostaa sellaisen paidan, vaikka norm. T-paita ei "istu" minulle..

Junnukin kirjoitti:

"köyhän ainut huvitus,
on vilkas mielikuvitus"

Kiitos tuosta lahjasta. Mielikuvituksen avulla voi hymähdellä itsekseen asioille, joista toiset vetävät pulttia. Tosin elämänkokemus ja mielikuvituksen lahja ovat lyömätön pari kera huumorintajun.

Uskallatko nauraa itsellesi ja jumiutuneille tavoillesi?

Minä ainakin ja se tekee hyvää. Joskus naurahdan ääneen itselleni

smarko
Seuraa 
Viestejä465
Fiisas
pistorasiasta tulevan ötökkälauman, postilaatikosta tulevan myrkkysavun, luulla naapuria mafiapomoksi.. ja kaikki ne voi olla hänellä täyttä totta..

Jos haluaa, niin tässä voi erottaa ainakin ötökkälauman näkemisen ja mafiapomoksi luulemisen erityyppisiksi harhoiksi. Jos on jollain tarkemmin määrittelemättömällä tavalla sopivan altis, voinee kuka vain luulla kaikenlaista, olettaen, että luuloa tukevia käsityksiä, tuntemuksia ja väitteitä esiintyy tavoilla, jotka saavat päätymään tälläiseen luuloon. Mikä ei tosin tarkoita, että sellainenkaan luulo olisi päällä koko ajan samalla tavoin. Kenties jo hetkeä myöhemmin järki ottaa jälleen kontrollin.

Mutta ötökkölauman näkeminen.. kyllä se vaatii jo jotain aivan muuta kuin pelkkää luuloa. Saati, että niitä näkisi ihan koko ajan ja harha olisi niin uskottavan tuntuinen, että raapii itsensä verille kuten vaikkapa jossain Hellraiser-leffan kohtauksessa taisi olla herralla harha, että kehossa vilisee jotain matoja.

smarko
Seuraa 
Viestejä465
Pentti Naumanen
Voitaisiinko olettaa, että mielikuvitus ja hallusinaatio ovat saman langan ääripäät?
Siellä lievässä päässä voi hypätä takaisin todellisuuteen, mutta toisessa ei enää?

Voi halluja olla, vaikka on järissäänkin. Poimintoa Oliver Sacksin kirjasta "Mies joka luuli vaimoaan hatuksi":

--

Muistelu

s. 130

'White Christmas' (Potilas 4). Kuoron laulamana
'Rolling Along Together' (Potilas 5). Potilas ei tiennyt laulun nimeä, mutta leikkaussalin sairaanhoitaja tunnisti sen potilaan hyräillessä sähköisesti ärsytettäessä
'Hush-a-Bye Baby (Potilas 6). Äidin laulamana, mutta arveltiin myös radio-ohjelman tunnussävelmäksi
'Ennen kuultu laulu, suosittu radiossa' (Potilas 10)
'Oh Marie, Oh Marie' (Potilas 30). Radio-ohjelman tunnus
'The War March of the Priests' (Potilas 31). Tämä oli 'Hallelujah Chorusin' toisella puolella potilaan omistamalla äänilevyllä
'Äiti ja isä laulamassa joululauluja' (Potilas 32)
'Musiikkia Guys and Dollsista' (Potilas 37)
'Laulu jonka oli kuullut usein radiosta' (Potilas 45)
'I'll get by' ja 'You'll Never Know' (Potilas 46). Lauluja joita usein kuullut radiosta

Joka tapauksessa – kuten myös rouva O'M:n kohdalla – musiikki oli aina samaa ja kaavamaista. Sama sävelmä (tai monta sävelmää) kuului yhä uudestaan joko spontaanien kohtausten kuluessa tai kohtausaltista aivokuorta sähköisesti ärsytettäessä. Nämä sävelmät eivät ole suosittuja pelkästään radiossa vaan yhtä suosittuja hallusinatorisissa kohtauksissa: ne ovat tavallaan 'aivokuoren kymmenen kärjessä'.

s. 143

Siihen mennessä kun pääsin tekemään EEG-tutkimuksen, hän kuuli vain satunnaisia musiikkikatkelmia, kymmenisen kertaa päivän aikana. Kun olimme auttaneet hänet makuulle ja kiinnittäneet elektrodit hänen päähänsä, pyysin häntä makaamaan liikkumatta, pysymään vaiti, olemaan 'laulamatta itsekseen'. Hänen tuli kohottaa hieman oikeaa etusormeaan – mikä sinänsä ei häiritse EEG:tä – jos hän kuulisi kokeen aikana jonkin lauluistaan. Kahden tunnin rekisteröinnin aikana hän kohotti sormeaan kolme kertaa, ja aina kun hän niin teki, EEG-piirturit rätisivät ja piirsivät aivojen ohimolohkoista teräviä huippuja ja jyrkkiä aaltoja. Tämä vahvisti sen, että hänellä tosiaan oli ohimolohkokohtauksia, jotka, kuten Hughlings Jackson arvasi ja Wilder Penfield todisti, ovat poikkeuksetta 'muistelun' ja kokemusperäisten hallusinaatioitten lähtökohta. Mutta mistä hän noin äkkiä sai tuon oudon oireen? Suoritutin aivokartoituksen, ja sen perusteella hänelle todella oli ollut pieni verisuonitukos tai infarkti osassa oikeaa ohimolohkoa. Irlantilaisten laulujen äkillinen yöllinen alkaminen, musiikin muistijälkien äkillinen aktivoituminen aivokuoressa oli ilmeisesti aivohalvauksen seurausta, ja halvauksen laantuessa laantuivat laulutkin.

Moni keskustelija jättää sen mahdollisuuden voimaan, että mielikuvitus ja hallusinaatio olisivat saman langan kaksi ääripäätä.
Tämä avaa mahdollisuuden pohtia, onko mahdollista ohjata aivotoimintoja siten, että niiden kosketuskohtaa langalla voidaan siirrellä mielivaltaisesti tai edes jossakin määrin? Tällöin voitaisiin kartoittaa ja määritellä jonkinlaiset normaalialueet, jotka tuon langan koskettajalle olisivat suotuisat sekä ne, joissa kielteiset vaikutukset tappavat hyödyn.
Mielestäni meillä on menty liian pitkälle 'polttopisteajatteluun' joka häiritsee vapaata tutkimusta. Keskitytään vain polttopisteessä olevaan asiaan suhteuttamatta sitä hahmoteltavissa olevan kokonaisuuteen.
Toisin sanoen ns. poikkitieteellinen ajattelu on lähes kuollut sukupuuttoon.

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887

Ei, eivät ne ole, mielikuvituksella ja hallusinaatiolla on se yhteys että ne tulevat omasta mielestä. Perusteluja ei ole, intuitio on, ja olvia!

Ps. viestin voi poistaa...

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Mielikuvitus mahdollistaa mielikuvat, joille saa hörähdellä esimerkiksi hyvän vitsin parissa.

Joskus näkee elävässä elämässä tilanteita, joita hieman viilaamalla saa mielessään loistavia sketsejä

Kummallinen tuo mielikuvitus. En millään pystynyt kuvittelemaan lapsena että nuket tai muut lelut tekisivät jotain. Siis leikkiminen oli minulle täysin vierasta.
Mutta pystyn kyllä kuvittelemaan tapahtumia ja tarinoita aivan tyhjästä. Vääntämään raaka-aineista uuden kokonaisuuden. Tuntemaan mitä kirjan henkilö tuntee. Ja tärkeintä kaikista kuvittelemaan miltä läheisestäni tuntuu, jokin tietty asia.

Taas isku palleaan!

Mitä on mielikuvitus verrattuna myötäelämiseen, mitä se suhteessa eläytymiseen?
Eikö eläytyminen olekaan sitä, että samaistut jotenkin luotuun malliin?
Olen ymmärtänyt, että mielikuvitus luo malleja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat