Seuraa 
Viestejä45973

Mistä johtuu Musiikin aiheuttama... mielihyvä (ainakin joskus)
ja onko tietoa mikä määrittelee ihmisen musiikillisen maun?
Miksi joitain miellyttää pop ja joitan metalli musa?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Musiikilliset hyvän olon tunteethan ovat kotoisin liskoaivoista,
kuten muutkin vastaavat äkilliset tunnetilat.

Musiikkimakuun taas vaikuttaa niin lukematon määrä tekijöitä,
että oikeaa vastausta ei ole olemassakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minulle ainakin musiikkimaussa on tärkeintä musiikin minussa aiheuttamat tunteet, ei suoranaisesti musiikkilaji, vaikka populaarimusiikkia enimmäkseen kuuntelenkin. En myöskään ole kranttu siitä, onko musiikin aiheuttama tunne positiivista tai negatiivista. Se kumpaa kuuntelen, riippuu osin mielialastani. Toki mielelläni kuuntelen myös melodista musaa, vaikkei se kovin suuria tunne-elämyksiä aiheittaisikaan.

Ihmettelin muuten, että mitkä liskoaivot, mutta se selvisi. Siis toiselta nimeltään kyseessä on aivorunko.

Driver8
Minulle ainakin musiikkimaussa on tärkeintä musiikin minussa aiheuttamat tunteet, ei suoranaisesti musiikkilaji.

Juuri näin.

Musiikkihan on pohjimmiltaan viihdettä, eikä kukaan oikeasti halua kuunnella mitään ainoastaan trendin vuoksi. Uskottavuus ja viileys on kuitenkin joillekin kaikki kaikessa. Silloin ei puhuta enää nautinnollisesta kuuntelusta.

Genreuskovaisuus ja lokerointi on melkein tyhmintä mitä tiedän.

Jos siirrytään hieman syrjään emootioista niin eräässä tutkimuksessa on havaittu korrelaatioita eri musiikkilajien ja ihmisen älykkyyden välillä. Esimerkiksi klassisen musiikin huomattiin nostavan ihmisen älykkyysosamäärää kun taas
ns. örinämusiikin vaikutus uskottiin päinvastaiseksi. Vaikutukset olivat tosin väliaikaisia, mutta mielenkiintoinen juttu kylläkin.

mskomu
Seuraa 
Viestejä672
Rimmeri
Jos siirrytään hieman syrjään emootioista niin eräässä tutkimuksessa on havaittu korrelaatioita eri musiikkilajien ja ihmisen älykkyyden välillä. Esimerkiksi klassisen musiikin huomattiin nostavan ihmisen älykkyysosamäärää kun taas
ns. örinämusiikin vaikutus uskottiin päinvastaiseksi. Vaikutukset olivat tosin väliaikaisia, mutta mielenkiintoinen juttu kylläkin.

Tuohan johtui siitä, että klassisen musiikin kuuntelu aktivoi joitain aivojen alueita, joita tarvitaan äö-testeissä. Ellen aivan väärin muista.

Matemaattisloogisella ajattelulla ja musiikin hahmottamisella on jokin tutkimuksissa todettu yhteys. Myös tilanhahmottamisen kanssa.
Musiikki on äänimaailman rakenteita ja niiden suhteita. Konstruktio.

Musiikin on todettu aiheuttavan aivoissa "resonointia" ja eri musiikkityyleillä on vaikutukset eri aivoalueisiin. Musiikkimaku määräytyykin osin sen mukaan, minkä alueiden resonointi tuntuu kustakin miellyttävältä.

Myös asian tuttuus vaikuttaa siihen, miten paljon me siitä pidämme. Tuttu on turvallista ja ennakoitavaa ja siten tuttuus herättää mielihyvän kokemuksen. Opimmekin pitämään helpoimmin musiikkikappaleista, jotka kuuluvat siihen genreen mitä kuuntelemme muutenkin eniten. Tästä syystä on mahdollista opetella pitämään musiikkityylistä, josta ei ole aiemmin pitänyt - mitä enemmän sitä kuuntelee, sitä tutummaksi se tulee ja sitä enemmän siitä siten pitää.

Näillä sivuilla taisi olla jokin kuukausi takaperin tutkimus, jossa todettiin korrelaatioita musiikkimaun ja monenlaisten tekijöiden välillä. Listapoppia kuuntelevista tutkittavista yksikään ei ollut tehnyt väitöskirjaa, hevimusiikki oli yhteydessä huonoon itsetuntoon ja olikohan niin, että rokkia kuuntelevilla oli ollut muita enemmän seksikumppaneita edellisen kuuden kuukauden aikana. Nämä tulokset voivat liittyä ensimmäisessä kappaleessa kirjoitettuun resonointiin.

Ei pidä myöskään unohtaa sosiaalisten tekijöiden merkitystä. Vaikkapa kaveripiirissä voi olla painetta kuunnella ja pitää samanlaisesta musiikista.

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Tai merkitystä voi olla kulttuurillisilla painotuksilla, noissa musiikkityyleissä kun operoi koko joukko niiden harrastajista tehtyjä oletuksia, ilman selvää "sosiaalista painettakin"? Idealisointia ja monenmoisia assosiaatioita, liittyen vaikkapa ideaaliharrastajiin ja artisteihin?

Nämä ovat toki usein liitoksissa vertaisryhmiin ja ryhmäpaineisiin, mutta eivät pelkästään. Musiikkikulttuuri sääntelee assosiaatioineen myös 'makuamme' muissa, ei-musiikillisissa asioissa. Haluamme kuulua johonkin lokeroon, emmekä vain 'teinareina'. Aikuisten keskuudessakin fanikulttuuri tuottaa aktiivisesti identiteettiä.

Näitä on toki tavallaan vaikeampaa tutkia, mutta vaikkapa etnomusikologiassa on tyypitelty erilaisten musiikkityylien faneja ja yhteyttä heidän muunlaiseen toimintaansa ja piirteisiinsä. Vain sosiaalisiin paineisiin ja vertaisryhmiin viitatessa voi unohtua, että tiedostaminen on aktiivista arvotusten valintaa, eikä vain joukkoon kuulumisen tarvetta. Tämä kun tiedostetaan, vältytään apinalauma-analogioilta sun muulta vulgaarilta, toivoisin.

Sosiaaliset kytkennät vaikuttavat paljon. Monet ihmiset pakotetaan lapsina musiikkiopintoihin, koska se on ollut perheen tradidio jo kauan.

Toisaalta se voi ajaa ihmistä itseäänkin musiikin pariin vaikka taipumukset eivät viittaa musiikin omaksumiseen soittotaidon muodossa. Sain kyseenalaisen kunnian seurata erästä yritystä, jossa mies ei oppinut yhtään kappaletta kahdessa vuosikymmenessä. Kuuntelu-yritys aiheutti pakoreaktion.

Samukka
Mistä johtuu Musiikin aiheuttama... mielihyvä (ainakin joskus) ja onko tietoa mikä määrittelee ihmisen musiikillisen maun? Miksi joitain miellyttää pop ja joitan metalli musa?Musiikin kuunteleminen on ollut niitä ainoita keinoja lapsesta pitäen, jonka kautta on saanut helpotusta sosiaalisiin tilanteisiin ja edes jonkinlaisen kosketuksen muihin ihmisiin. Jonkun kappaleen kelaaminen päässä yksin kulkiessa nostaa mukavalla tavalla mielialaa. Instrumentin soittaminen yksin tai jonkun toisen kanssa, antaa paremman yhteenkuuluvuuden tuntemuksen kuin mitä esim. samassa työporukassa työn tekeminen.

Harvassa on kuitenkin ne ihmiset, jotka pitävät musiikista yhtä paljon ja ymmärtävät sen syvemmän merkityksen samalla tavalla. Hyvin useilla ihmisillä tietynlainen musiikki toimii ensisijaisesti sosiaalisena siltana ja he nauttivat etupäässä siitä, että pääsevät tämän sillan turvin tekemisiin sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa ei välttämättä olisi mitään muuta yhteistä. Epäilen, että ihmisen taipumus pitää musiikista on evolutiivisesti ajateltuna erittäin vanha.

Maailma olisi huomattavasti masentavampi paikka, jos siinä ei olisi mitään melodiaa tai rytmiä. Olen myös vauvana rauhoittunut esim. auton moottorin äänestä. Se on matalataajuista rytmikästä pörinää kuin jumalan ääni. Se, kuten hyvä musiikki yleensä, luo myös turvallisuuden tunnetta.

Driver8
Minulle ainakin musiikkimaussa on tärkeintä musiikin minussa aiheuttamat tunteet.Epäilen, että musiikki laukaisee minulla tietynlaisia jännitystiloja kehosta ja mielestä. Kun koen hyvänolon musiikin kautta, siis kuuntelen hyvää musiikkia, yritän samalla oppia tunnistamaan noita ulospäin sinkoutuvia tuntemuksia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat