Seuraa 
Viestejä45973

elämää löytyy

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (27)

Toivon ja uskon Marsista löytyvän elämää. Syvällä maaperässä voisi olla ihan otolliset oltavat alkeelliselle elämälle. Arviosin että ennen vuotta 2030 jotain löydetään. Jos ei Marsista löydy, niin onneksi meillä on vielä kuu Europa. Se on hieno ja suuri päivä, kun vihdoin löydämme elämää jostain muualta kuin maasta.

Ihan mahdollista...
Luen juuri Esko Valtaojan kirjaa Kotona Maailmankaikkeudessa, avaa muuten mukavasti ajatuksia elämästä!
Kun kerta maapallollakin elämää löytyy ja elämä selviää äärioloissa; kiven sisällä, kilometrien syvyydessä merenpohjassa, kiehuvan kuumissa lähteissä,..ja mitä onkaan paikkoja, niin miksei elämää sitten voisi olla syntynyt Marssiin, onhan sielläkin vettä (ainakin jäisenä) ja aurinkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
salai
Seuraa 
Viestejä9178

Miksi näistä kyselyistä puuttuu aina ilmeisin vastausvaihtoehto? En tiedä, tuleeko löytymään.

Todennäköisyyden määrittäminen asialle, josta on vain yksi havainto, on nähdäkseni aika hankalaa.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Saatan olla väärässä, mutta elämään tarvittavaa happea ei marsista juuri löydy. Tietenkin on mahdollista, että a) Marsista löytyy happea vapaana pinnan alta tai b) marsissa on jonkun muun kuin hapen kiertoon perustuvaa elämää (mikä ei ole todennäköistä)

wizard
Saatan olla väärässä, mutta elämään tarvittavaa happea ei marsista juuri löydy. Tietenkin on mahdollista, että a) Marsista löytyy happea vapaana pinnan alta tai b) marsissa on jonkun muun kuin hapen kiertoon perustuvaa elämää (mikä ei ole todennäköistä)

Saattaahan Marsin elämää muodostua anaerobisista mikrobeista ja nämähän eivät happea tarvitse.

Kyllä sieltä joakin alkeellista elämää saattaa löytyä. Muuten, posti toi tänään uusimman Tähdet ja avaruus- lehden ja siinäkin oli melkoisesti juttua Marsista ja elämän etsinnästä. Kiistely tuntuu vain jatkuvan

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46477

Maassakin elää paljon eliöitä, joiden aineenvaihdunta ei käytä happea. Useimmille näistä happi on vaarallista myrkkyä. Pääasiassa nuo ovat mikrobitason eläimiä, mutta ei hapeton aineenvaihdunta ole aivan tavatonta selkärankaisillakaan. Esimerkiksi ruutana pystyy selviämään talven yli umpijäässä pilkkoen glukoosia etanoliksi. Hapeton aineenvaihdunta on kuitenkin tehotonta, ja vain alkeellisilla eläimillä se on ainoa tapa.

Kyllä kai Marsissa voisi mikrobeja elää, mutta en minä niihin uksomalla usko ennen kuin niiden olemassaolo on varmuudella todettu. Pidän kuitenkin asiaa sen verran todennäköisenä, etten mitään shokkia koe jos niitä joskus löytyy. Eiköhän sinna joku syväkairausluotain joskus lähetetä. Sellainen kai mikrobit löytää jos ne ovat löytyäkseen. Toinen vaihtoehto on tietysti palauttaa kairattu näyte Maahan ja tutkia täällä.

elämälle otollisia paikkoja aurinkokunnassa ovat:Mars, Titan ja Europa. Muualta tuskin löytyy elämää.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46477
Deus Ex
Elämän todennäköisyys on 50% Sitä joko on tai ei ole.

Todennäköisyys saada nopanheitossa kuutonen on 50 %. Sen joko saa tai ei saa. Myös todennäköisyys, että hyvin sekoitetun korttipakan kortit ovat numero järjestyksessä maittain on 50 %, pakka joko on järjestyksessä tai ei.

Neutroni
Deus Ex
Elämän todennäköisyys on 50% Sitä joko on tai ei ole.Todennäköisyys saada nopanheitossa kuutonen on 50 %. Sen joko saa tai ei saa. Myös todennäköisyys, että hyvin sekoitetun korttipakan kortit ovat numero järjestyksessä maittain on 50 %, pakka joko on järjestyksessä tai ei.

Aivan, mutta aina ei kannata olla niin kauhean vakavissaan.

Edit: Kammottava naurava hymiö poistettu.

Kauko
Kuinka varmaa on, ettei ihminen ole jo vienyt sinne elämää?

Täyttä varmuutta tästä ei tietysti ole, mutta esim. NASAn tuoreimman Mars-tehtävän MER (Mars Exploration Rovers) -mönkijät valmistettiin hyvin puhtaissa, suljetuissa tiloissa (ns. clean room) ja puhdistettiin (tässä tekisi mieli käyttää hirveää finglismiä, kuten decontaminated sanasta johdettua "dekontaminoitiin") ennen matkalleen lähettämistä.

Täytyy tosin myöntää, että siitä on aikaa kun viimeksi luin NASAn (ja muidenkin organisaatioiden) eri Mars-luotainten "puhtausasteesta", joten en nyt muista oliko niin, että vanhemmat luotaimet olivat selvästi heikommin puhdistettuja ja uudemmat paremmin, vai toisinpäin. Täytyisi tarkistaa asia tässä joku päivä. Oma maalaisjärkeni olettaisi muistin pettäessä, että nykyään nimenomaan ollaan tarkempia tälläisten seikkojen suhteen.

Täydellisen puhdasta luotainta harva organisaatio silti hinkuaa lähettää, vaikka potentiaalinen vaara mahdolliselle alkuperäiselle elämälle on olemassa. Luotaimen lähes täydellinen puhtaus kun luonnollisesti kasvattaa sekä valmistuskuluja että -aikaa. Ei siis riitä, että luotain "pestään" ennen kantoraketin nokkaan laittamista, vaan kaikkiin rakennusprosessin vaiheisiin ja tiloihin, sekä käytettäviin osiin täytyy sisällyttää puhtausvaatimus.

Kysymys on osittain siis myös budjetista ja kustannuksista, jotka nousevat planeettaluotainten tasoisissa projekteissa tunnetusti korkeiksi joka tapauksessa ja paineet niiden kasvun hillitsemiseen ovat olemassa jo senkin takia, että projektille saataisiin vihreää valoa (kuten myös toteutusvaiheessa kun yritään pysyä budjettiraameissa).

Lisäksi asiaan liittyy kysymys: Kuinka puhdas on tarpeeksi puhdas? Vastaus tähän riippuu siitä, että keneltä kysytään. Pahimmat "pelastakaa Marsin mikrobit" tinfoil hat -tapaukset asettavat mahdottomat vaatimukset puhtaudelle ja oletettavasti (NASAN, ESAn tai vastaavan organisaation) kulujen kontrolloinnista vastaavat tyytyisivät vaihtoehtoon, jossa on paras hinta-laatusuhde (eli heidän mielestään kohtuullisella kustannuksella saavutettava, "riittävä" puhtauden taso).

Kun soppaan lisää vielä sen tosiasian, että ei ole mahdotonta, että kaikki Maapallon elämä on alunperin Marsista tulleesta meteorista peräisin tai toisinpäin, eli Marsin mahdollinen elämä saattaa olla Maasta peräisin, niin ajatus toisen planeetan "saastuttamisesta" vieraalla elämällä saa vielä uuden ulottuvuuden.

Moisen olettaman tai mahdollisuuden varaan ei tietystikään voida laskea luotainta suunnitellessa tai perustella sillä luotaimen puhdistamatta jättämistä. Mutta noin ylipäätään itse koen, että näistä asioista puhuttaessa yleensä mielikuvitus tuppaa laukkaamaan hieman turhan villisti ja suuret tunteet luovat mielikuvia huimasta katastrofiskenariosta.

Mars on kuitenkin Maahan verrattuna aika pirun ankea paikka, vaikka käsityksemme Marsista ja sen ankeudesta onkin muuttunut huimasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Ja viime aikaiset artikkelit ja tutkimukset ovat pikemminkin alleviivanneet elämän olemassolon mahdollistavia seikkoja. Tuoreimpia näistä lienee noin kolme viikkoa sitten pidettyyn ESAn Mars Express -tiedekonferenssiin liittyvät jutut, joita itsekin käsittelin parillakin uutisella omilla sivuillani:

"Neljännes ESAn konferenssiin osallistuneista tiedemiehistä uskoo elämään Marsissa" (26.2.)
http://www.mars-uutiset.com/134.html

"Marsin päiväntasaajalla pinnanalainen jäätynyt meri?" (22.2.)
http://www.mars-uutiset.com/133.html

"Kaksi NASAn tutkijaa uskovat löytäneensä todisteita tämän hetkisestä elämästä Marsissa" (17.2.)
http://www.mars-uutiset.com/132.html

Mutta viime aikaisista (elämän olemassaolon kannalta) positiivisistä löydöksistä huolimatta Maapalloon nähden Mars on kylmä, säteilytetty ja karu. Vaikka siis sattuisikin niin, että jokin luotain veisi mikrobeja tai muita orgaanisia eliöitä mukanaan Maasta Marsiin, niin niiden säilyminen elossa Marsin huomattavasti elämälle vihamielisemmissä olosuhteissa ei ole taattua. Pikemminkin päinvastoin, niiden todennäköisyys selvitä lienee alhainen.

Jälleen kerran maalaisjärjellä ajateltuna voisi olettaa, että jokin Maasta kotoisin oleva mikrobi tai eliö, joka selviäisi (ja menestyisi hyvin) Marsin olosuhteissa, olisi "valloittanut" Maapallon jo ajat sitten.

Yksi pieni robottilaskeutuja pinnassaan pari mikrobia armottoman marsilaisen tasangon keskellä jossain planeetan kaukaisessa kolkassa ei minun mielessäni ainakaan aiheuta välitöntä huolta planeetan mahdollisen elämän tuhoutumisesta.

Ja kyse ei ole siitä, ettenkö ymmärtäisi sen mahdollisuuden olemassaoloa tai luotainten puhdistamisen tärkeyttä (jo niiden tutkimustulostenkin oikeellisuuden varmistamiseksi). Moisen tapahtuman todennäköisyys vain on äärimmäisen alhainen ja mielestäni aika usein liioiteltu.

Toiseen suuntaan, eli Marsista Maahan tuotuna, tälläinen potentiaalinen "super-organismi" saattaisi olla nähdäkseni paljon vaarallisempi. Eli Marsin huiman säteilyn kestävä mikrobi (tai vastaava) saattaisi menestyä ja levitä vauhdilla Maan suhteellisesti leppoisissa olosuhteissa.

Tämäkin uhkaskenario vaatii toteutuakseen varsin suuren määrän olettamia olevan olevan tosia:
1) Marsissa täytyy olla elämää
2) Marsiin täytyy lähettää ns. sample return -tehtävä, eli näytteen palautustehtävä, joka kerää näytteitä ja tuo näytteet maahan. Tälläisiä on suunnitteilla sekä ESAn, että NASAn toimesta tämän vuosikymmenen loppupuolelle. Olen esitellyt yhtä sivuillani n. vuoden vanhassa artikkelissa:
"EADS suunnittelee ESAn Mars-näytteen palautustehtävää" (8.4.04)
http://www.mars-uutiset.com/uutiset/85.html
3) Tai vaihtoehtoisesti Marsiin täytyy lähettää miehitetty lento, joka tuo näytteitä mukanaan. Tätä joudumme kuitenkin odottamaan todennäköisesti ainakin vuoden 2030 tienoille
4) Kohdassa 2) tai 3) mainittu tehtävä onnistuu ja tuo näytteitä maahan
5) Näytteissä sattuu olemaan kohdassa 1) mainittuja eläviä organismeja (ja koska Mars ei varsinaisesti kuhise elämää ideaalimmassakaan tapauksessa, tämän todennäköisyys ei välttämättä ole kovin suuri, vaikka näytteenottopaikat tietysti pyritään valitsemaan niin, että todennäköisyys maksimoitaisiin)
6) Organismit ovat aiemmin mainitun kaltaisia "super-organismeja" ja tämän lisäksi "haitallisia"
7) Ne jostain ihmeen syystä sattuisivat pääsemään karkuun huippuunsa viedystä eristyksestä ja valvonnasta (hyvin epätodennäköistä)
8) Ne menestyvät Maan olosuhteissa
9) Niiden leviämistä ei jostain syystä pystytä kontrolloimaan

Tähän voi jokainen keksiä lisävaatimuksia tai portaita, mutta pointtini tuli varmasti selväksi, eli mielestäni moisen takia ei yöuniaan kannata menettää (mikä ei tietysti tarkoita myöskään sitä, etteikö asiaa pitäisi huomioida luotaimia rakentaessa).

Loppuun disclaimer, eli en ole astrobiologi tai biologi ylipäätään. Joten tietämykseni ja näkemykseni on ns. harrastelijatasolla. Jos jollakin (erityisesti asiaan enemmän perehtyneellä) on huomautettavaa, lisättävää tai korjattavaa, niin olkaat hyvät.

sipu250
Seuraa 
Viestejä408

Ehkä paras tapa on yrittää mitata "elämän" tuotteita. Esimerkiksi hiljattain julkaistu havainto metaanista on hyvin mielenkiintoinen. Metaani ilmakehässä hajoaa nopeasti, joten metaanin toteaminen Marsissa merkitsee että sitä syntyy jossain prosessissa jatkuvasti lisää.

On tietenkin epävarmaa onko tämä ensimmäinen mittaus luotettava, ja onko kaasun syntyprosessi elämäksi luokiteltavissa. Äärimmäisen mielenkiintoinen havainto kuitenkin joka vaatii jatkoa.

sipu250
Ehkä paras tapa on yrittää mitata "elämän" tuotteita. Esimerkiksi hiljattain julkaistu havainto metaanista on hyvin mielenkiintoinen. Metaani ilmakehässä hajoaa nopeasti, joten metaanin toteaminen Marsissa merkitsee että sitä syntyy jossain prosessissa jatkuvasti lisää.

On tietenkin epävarmaa onko tämä ensimmäinen mittaus luotettava, ja onko kaasun syntyprosessi elämäksi luokiteltavissa. Äärimmäisen mielenkiintoinen havainto kuitenkin joka vaatii jatkoa.

Kyllä nyt on jo melkoisen luotettavasti varmistettu, että Marsin ilmakehässä on metaania. Siitä on kolme toisistaan riippumatonta havaintoa, kaksi maasta käsin tehtyä ja sitten tämä Mars Express luotaimen.

On tietenkin mahdollista, että metaani olisi peräisin vulkaanisesta toiminnasta mutta sellaisesta ei toistaiseksi ole minkäännäköisiä havaintoja. Lisäksi on yksi, tosin vielä epävarma, havainto formaldehydistä. Jos tämä havainto pitää paikkansa se on jo erittäin vahva osoitus jonkinlaisesta elämästä.

wizard
Saatan olla väärässä, mutta elämään tarvittavaa happea ei marsista juuri löydy.

Elämä ei tarvitse happea, ja hapettomassa ympäristössä eläviä bakteereja tosiaan on Maassakin.

Edes vesi ei liene elämälle välttämätöntä, Floridan yliopiston tutkija Steven Brenner on esittänyt veden olevan itse asiassa hankala ja haitallinen yhdiste, koska vesimolekyylejä koossa pitävät vetysidokset ovat samoja kuin DNA-molekyylejä koossa pitävät vetysidokset. Geenit pysyvät siis kasassa vain jatkuvan uudistamisen kautta. Nestemetaani ja ammoniakki (Titan) saattaisivat olla jopa vettä parempia ympäristöjä elämälle, eikä lämpötilakaan ole niin suuressa roolissa, kunhan elämää ylläpitävä aine vain on nestemäisessä muodossa. (Tähdet ja avaruus 2/05)

Marsista voi hyvinkin löytyä elämää.

Eikö Mars-sivuja voisi edes nyt päivittää, äskettäinhän Opportunity meni minun mielestäni hätiköidysti. Voisi niitä vähän paremmin tutkia, kuin ottaa pari kuvaa, sillä mönkijät voisivat sammua vaikka huomenna. Minusta ajajista on tullut liian itsevarmoja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat