Seuraa 
Viestejä45973

Saksalainen lääkefirma on kehittänyt tyhmyyspillerin, joka vähentää yliaktiivisuutta hermosoluissa ja parantaa lähimuistia sekä tarkkaavaisuutta hiirillä ja banaanikärpäsillä. Älykkyysosamäärää
pilleri ei lisää, mutta sen myötä "tyhmyys ei ainakaan lisäänny."
Lääkettä tosin ei ole testattu ihmisiin.

Juttu löytyi Turun sanomista ja M-brain sivustolta. Mistä mahtaa olla
kyse? Kenelle lääke on tarkoitettu ja mitä oikeastaan on "tyhmyys"
tässä yhteydessä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (14)

Tämä on kyllä jokseenkin jännä juttu, että kun jollakin jonkin toiminto on vajavainen se yritetään parantaa "normaalille" tasolle, mutta kun mennään keskiverron paremmalle puolelle, asiasta tulee yhtäkkiä kyseenalainen.
Siis tämä tuli mieleen tuosta kuinka ritalinia ja modafiniliä käytetään nykyään jossain piireissä muuhun tarkoitukseen kuin siihen mihin lääkärit niitä alunperin määräävät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Herra Hippi: Tuskin noiden aineiden käyttäminen johtaa keskiverron paremmalle puolelle, kun on kyse terveistä, vaan he käyttävät
aineita päihteiden tavoin. Muistaakseni nuorten psykiatri Kari Pylkkänen
käski suhtautumaan kriittisesti nuorten opiskelijoiden vaatimuksiin
ADHD lääkkeistä, sillä osa heistä käyttää niitä tosiaan ihan muuhun kuin kuuluisi. Eikä ne terveiden aivoissa tietenkään toimi samalla tavalla.
Ymmärtääkseni amfetamiinijohdannaiset rauhoittavat ja lisäävät keskittymiskykyä ADHD ihmisellä, kun taas normaaleilla ihmisillä
amfetamiini vaikuttaa kiihdyttävästi. Tästä syytä jotkut ADHD henkilöt
päätyvät narkkareiksi. Yhdessä brittidokumentissa ADHD nainen sanoi
käyttäneensä mm. kokaiinia, koska se rauhoitti häntä. Tiedä sitten..

smarko
Seuraa 
Viestejä465

ABC:n sarjassa The Chaser's War on Everything on osio, jossa puheessa siirrytään ilman havaittavaa saumakohtaa yhdestä asiasta aivan eri asiaan. Väläys teki juuri vastaavanlaisen tempun puhuessaan ensin AHDH-lääkkeistä ja siirtyi sitten puhumaan amfetamiinista ja narkkareista. On meinaan faktat niin pahasti rempallaan, että..

väläys
Tästä syytä jotkut ADHD henkilöt
päätyvät narkkareiksi. Yhdessä brittidokumentissa ADHD nainen sanoi
käyttäneensä mm. kokaiinia, koska se rauhoitti häntä. Tiedä sitten..

kyllä tämä on totta..
itse tiedän amfetamiinista ja koksusta...
kummatkin rauhottaa..

kun taas diapami saa minut
piripupuksi..

me ihmiset ollaan erinlaisia...

ja PS:

ei ritalinit sun muut adhd lääkkeet
mene katumarkkinoille...
osa lääkkeistä sinne päätyy
mutta ei suinkaan kaikki..

smarko
Seuraa 
Viestejä465

Kirjattakoon tähän kohtaan, että vaikka kahden eri aineen vaikutusta voitaisiinkiin kuvailla samalla sanalla, ei se mitenkään automaattisesti tarkoita sitä, että ne vaikuttaisivat esim. aivoissa samassa kohdin. Jos esim. kaksi eri ainetta tuottaa esim. rauhoittavan vaikutuksen, voivat ne silti vaikuttaa aivan eri aivojen osiin, väyliin, reseptoreihin, jne.

Ritalinkin "rauhoittaa", mutta siitä voi irroittautua milloin vain, eikä sen seurauksena tule mitään riipiviä "pakko saada lisää" tiloja tai täpinöitä.

Pähkinänsärkijä
Olisko ADHD-potilaille?

Ritaliinit ja vastaavat päätyvät nykyään katukauppaan

Aika karkeasti todettu. Oikeille käyttäjille määrättyinä nehän eivät suinkaan päädy katukauppaan. Jos jotain päätyy lääkkeistä kadulle, niin bentsot.

smarko
Seuraa 
Viestejä465
downstream_one
Oikeille käyttäjille määrättyinä nehän eivät suinkaan päädy katukauppaan.

Aivan. Miksi joku menisi antamaan omia, itselle tarpeellisia lääkkeitään jollekin toiselle? Ritalinia ei kumminkaan voi edes saada kerralla monta sataa pussillista, vaan vain tietyn rajatun määrän kerrallaan. Kontrollia tapahtuu mm. apteekin toimesta, Kelan toimesta, lääkkeen määränneen lääkärin toimesta, jne. Erityislupareseptikin vaaditaan, jossa täytyy olla mainittuna hyvät perustelut. Harvempi lääkäri käy omalla allekirjoituksellaan vahvistamaan mitään vääriä selityksiä, jos yhtään on kiinnostunut omasta urastaan.

smarko
Seuraa 
Viestejä465

Laittaisitko väläys linkkiä niihin artikkeleihin, joista ensimmäisessä viestissä mainitset, niin käsitellään vähän niitäkin? Jookosta?

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Amerikkalaiset opiskelijat ostavat Ritalinia ja muita älypillereitä kampuksella sellaisilta opiskelijoilta, jotka saavat niitä lääkärin määräyksestä. Pillereitä käyttäneet kertovat huomattavan tehokkaasta vaikutuksesta: tuntikausia kestäneistä katkeamattomista pänttäysputkista, häiriytymättömästä keskittymisestä ja tehokkaasta opitun asian mieleenpainamisesta.

Aivan. Miksi joku menisi antamaan omia, itselle tarpeellisia lääkkeitään jollekin toiselle? Ritalinia ei kumminkaan voi edes saada kerralla monta sataa pussillista, vaan vain tietyn rajatun määrän kerrallaan. Kontrollia tapahtuu mm. apteekin toimesta, Kelan toimesta, lääkkeen määränneen lääkärin toimesta, jne. Erityislupareseptikin vaaditaan, jossa täytyy olla mainittuna hyvät perustelut. Harvempi lääkäri käy omalla allekirjoituksellaan vahvistamaan mitään vääriä selityksiä, jos yhtään on kiinnostunut omasta urastaan.[/quote]

Pitää täysin paikkaansa. Esimerkiksi Ritalinia tai Concertaa voi noutaa apteekista vain huumausainereseptillä. Reseptiä ei suinkaan saa ´tuosta vaan´ lääkäriltä, vaan se edellyttää pitkäkestoista potilassuhdetta tai erityisiä, esimerkiksi ADD tai ADHD-tutkimuksia ja varsinkin sitä positiivista tulosta niistä

Epäilen vahvasti, että joku vaikkapa jompaakumpaa yllämainittua sairautta todellisuudessa sairastava luopuisi lääkkeistään katuhinnoilla (luin jonkin lehden artikkelista tässä muutaman kuukauden sisällä, että concertan katukauppaaminen on lisääntynyt ja että yhdestä pilleristä maksetaan pari euroa kappale), kun itse lääke maksaa käsittääkseni noin euron tsipale apteekissakin, tai muutenkaan, kyllä ne lääkkeet ovat niin tarpeellisia käyttäjilleen, ettei niistä ihan tosta vaan luovuta..

Apteekista ei noita kauhean montaa purkkia saa kerrallaan ja nuo hinnatkin huomioonottaen olisi sangen typerää lähteä bisnesmielessä kaupittelemaan omia, huumausaineiksi luokiteltuja tököttejään kaduilla ..

Eli eiköhän nuo valmisteet, mitä kaduilla kaupitellaan, ole tuotu ulkomailta.

Bentsot ovat asia erikseen, kuten tuossa totesinkin, niitähän haetaan koko ajan ja jokaiselta eri lääkäriltä, valitettavan suosittu katukauppatuote varsinkin nuorison keskuudessa. Ja sitten ihmetellään, että miksi tuli taas tehtyä milloin mitäkin, kun ollaan kiskaistu nassuun 30mg diapamia ja 20 keskiolutta.. mutta luojan kiitos näitäkin valmisteita vahditaan nykyään ja niitä on myös suhteellisen vaikea saada lääkäreiltä ilman älytöntä selittelyä tai potilashistoriaa, mikä selittää tarpeen reseptiin.

Meni vähän off topic, mutta pakkohan tuota oli selventää.

Olisi tosiaan kiva saada jotain linkkiä niihin artikkeleihin, mihin tuossa ekassa viestissä viitataan.

Ding Ding
Amerikkalaiset opiskelijat ostavat Ritalinia ja muita älypillereitä kampuksella sellaisilta opiskelijoilta, jotka saavat niitä lääkärin määräyksestä. Pillereitä käyttäneet kertovat huomattavan tehokkaasta vaikutuksesta: tuntikausia kestäneistä katkeamattomista pänttäysputkista, häiriytymättömästä keskittymisestä ja tehokkaasta opitun asian mieleenpainamisesta.

Jenkeissä on niin moni asia päin honkia. Steroidejakin saa ihan mistä tahansa ja mistähän tutkimuksesta luinkaan, että yli 70% amerikkalaisista voimailijoista/bodareista käyttää anabolisia..

Ihan kokonaan en sulata tuota pillereitä käyttäneiden kertomusta. Taisi jäädä kertomatta se, miten nämä lääkkeet varsin usein vaikuttavat hyvin negatiivisesti keskittymiskykyyn sellaisilla ihmisillä, ketkä eivät niitä tarvitse.

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887

Ja valitettavasti kun noita rauhoittavia katukauppaan joutuu niin niiden saantia rajoitetaan. Tuo taas vaikeuttaa lääkkeen saantia niille, jotka todella tarvitsevat ko. valmistetta.

Benzot kun ovat tehokkain rauhoittava lääkeaine, lähes ainoa hoito esim. akuuttiin paniikkikohtaukseen.

Ediittiä/lisäystä.

Ystäväni jo edesmenneellä isoveljellä oli tuommoinen paniikkihäiriö, johon ei kuitenkaan saanut lääkkeitä lääkäriltä. Kun sille kohtaus tuli, hyppi vaan menemään pitkin seiniä yms. älytöntä. Aina joutui ambulanssin tilaamaan antamaan rauhoittavaa hänelle.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

smarko: Puhuin koko ajan samasta asiasta, siis BBC- dokumentista, joka käsitteli ADHD:ta. Ohjelmassa kerrottiin, että moni hoitoa saamaton ADHD -potilas päätyy narkomaaniksi, koska heillä voi olla taipumusta päihderiippuvuuteen. Sekä lääkkeet että huumeet vaikuttavat heihin eri tavoin kuin muihin ihmisiin. Ohjelman mukaan rauhoittavat lääkkeet saattavatkin piristää heitä ja amfetamiini rauhoittaa ja parantaa keskittymiskykyä. Tämän olen kuullut myös muutamalta ADHD-ihmiseltä.
Nainen joka oli käyttänyt kokaiinia, tosiaan väitti sen rauhoittavan, diagnoosin saatuaan söi tietysti oikeita lääkkeitä.

Kari Pylkkäsen teksti oli i-LAB nimisillä, lääkeuutisia julkaisevalla sivustolla. Sinne en voi laittaa linkkiä, koska osoite ei mahdu.. Saattaa Pylkkäsen teksti löytyä muualtakin. Hän tarkoitti että näitä lääkkeitä ei pidä kirjoitella harkitsemattomasti. Ja totta on se, että Ritalinia tosiaan myydään katukaupassa, jenkeissä ollaan huolestuttu siitä, että ADHD-lasten vanhemmat popsivat niitä huvikseen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat