Seuraa 
Viestejä45973

Mikä aiheutti viisi maailmanloppua?
Miksi dinosaurukset kuolivat niin äkisti? Oliko pahimmilla joukkotuhoilla sama syy vai ei? Tutkijat kiistelevät. Lue lisää 4/2007 lehdestä.

Jättiläismäinen aurinkosoihtu kärventää maan päiväpuolen

Aurinko syöksee erittäin suuren flaren suoraan maata kohden.
Tutkijat hämmästelivät jokin aika sitten suurinta havaittua auringon flare-purkausta, jopa niin suurta ettei sen pitänyt olla mahdollista. Aurinkomyrsky, aurigon aiheuttama magneettinen myrsky on seurausta flare-purkauksen lähettämästä protonipilvestä ja tämä flare-purkaus oli suurempi kuin mikään ennen havaittu. Flare eli roihu tarkoittaa voimakasta auringon purkausta eli eruptiota. Kun Aurinko on aktiivinen, flareja on muutama päivässä ja hiljaisena aikana noin yksi viikossa. Noin 15 minuutissa saapuvat flare-purkausten protonit maahan. Silloin tällöin vuosimiljoonien aikana aurinko kuitenkin sylkäisee jättiläismäisen aurinkosoihdun (flaren), joka osuessaan maahan ei aiheuta vain sähkömagneettisia häiriöitä ja revontulia, vaan maan auringon puoleisen osan sterilisoinnin.

Supernova räjähtää melkein naapurissa

Supernova räjähtää 100 valovuoden sisällä. Säteilykuolema. Supernovassa syntyvät neutriinot sterilisoivat suuren osan elämästä maassa. Tämä ryöppy vaikuttaa koko maapalloon, sillä neutriinot sujahtavat maan läpi kuin tyhjää vain. Normaalisti neutriinot vuorovaikuttavat aineen kanssa äärimmäisen huonosti, mutta supernovassa niitä syntyy niin suunnattomasti, että ne voivat aiheuttaa kudoksiin ja perimään pahalaatuisia muutoksia, tai sterilisoida jopa koko maan.

Gammapurkauksen keila kohdistuu maahan

Avaruudesta havaitaan voimakkaita gammapurkauksia ja jos tälläinen keila osuu maahan omasta linnunrata-galaksistamme, keilan puoleinen osa maasta menettää ilmakehän ja sterilisoituu. Vaikka gammapurkaukset ovat erittäin nopeita tapahtumia, niiden energia on valtava.

Suuri avaruuden kaasupilvi ohittaa aurinkokuntamme

Tälläinen valtava avaruuden vetypilvi on parhaillaan lähestymässä meitä ja saavuttaa maan 100 000 vuoden sisällä. Se voi viedä mennessään ilmakehämme tai vaurioittaa sitä pahasti, joka aiheuttaa massasukupuuton maassa (lähde Tieteen Kuvalehti).

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Auringolla on kumppani, auringon kaksoistähti Nemesis joka aiheuttaa määräajoin Oortin pilvestä asteroidi/komeettaryöppyjä

ONKO AURINKOKUNNALLA KAKSI AURINKOA
Planeettojen radoissa on häiriöitä, joita ei ole pystytty selittämään. Onko selitys kymmenes planeettaa, jota ei vielä ole löydetty? Vai onko meidän aurinkokunnassamme kaksi tähteä, kaksi Aurinkoa?

Neptunus löydettiin 150 vuotta sitten kun oli saatu tarkkaan laskettua Uranuksen rata. Siinä olevien häiriöiden perusteella pääteltiin, että Uranuksen takana on oltava toinen planeetta. Laskelmien perusteella Neptunus havaittiinkin. Samaan tapaan Pluto löydettiin sitkeiden etsintöjen tuloksena. Nykyään tiedetään kuitenkin, ettei pienimassainen Pluto voinut aiheuttaa Neptunuksen radan häiriöitä.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on löytynyt jatkuvasti uusia yhä kaukaisempia ja kaukaisempia pikkuplaneettoja. Näistä kiertolaisista eräät käyvät jopa 150 kertaa kauempana kuin Maa on Auringosta.

Niin sanotulla Kuiperin vyöhykkeellä Neptunuksen ja Pluton radan tienoilta on löytynyt jo nelisenkymmentä pikkuplaneettaa. Siellä olevat asteroidit ovat jopa 600 kilometrin läpimittaisia.

Mutta vaikka pikkuplaneettoja löytyy lisää, niin ne eivät pysty selittämään tällä hetkellä kauimpana Auringosta olevan Neptunuksen radassa olevia häiriöitä. Dosentti Heikki Oja kertoo uudessa Tähdet ja avaruus -lehdessä, että noin kymmenen vuoden välein esitetään uusia laskelmia häiriöiden aiheuttajasta ja sen koosta. Mutta toistaiseksi kymmenettä planeettaa ei ole löytynyt.

Erään teorian mukaan poikkeamat aiheuttaa Auringon kääpiökokoinen seuralaistähti. Galaksissamme eli Linnunradassa kaksoistähdet ovat varsin yleinen ilmiö: kaksi tähteä kiertää toistensa ympäri.

Tämä toinen on jo saanut nimenkin, Nemesis, vaikka sitä ei ole löytynyt eikä sen puoleen voitu edes teoreettisesti osoittaa todeksi. Tähteä on etsitty alueelta, joka on satatuhatta kertaa kauempana kuin Maa Auringosta.

Siellä on myös Oortin pilveksi kutsuttu alue jossa miljardit lumi- ja sorasohjoiset komeetat kiertävät Aurinkoa. Joskus joku ulkopuolinen voima - esimerkiksi lähellä olevat tähdet - häiritsee niiden rauhaa ja komeetta lähtee tuhansia vuosia kestävään syöksyyn kohti aurinkokunnan keskustaa. Yhtä Oortin pilvestä tullutta komeettaa saimme ihailla viime keväänä: Hale-Boppin pyrstötähteä. (Ursa)

Jos Auringon kaksoistähti on "loppuun palanut", niin sen on ainakin nykyisen tähtien kehitystä koskevan tietämyksen mukaan oltava Aurinkoa massiivisempi tähti. Tämä tietysti merkitsisi sitä, että noinkin lyhyen kiertoradan päässä olevana sen gravitaatiovaikutus sotkisi meidän aurinkokuntaamme melkoisesti paljon.

Entäs tämän Auringon kumppanitähden loppuvaiheet ennen "loppuun palamista"? Jos tähti on riittävän massiivinen, se räjähtäisi supernovana. Noin lähellä tapahtuva supernova luultavasti olisi steriloinut Maan kokonaan ja tuhonnut elämän kehittymisen edellytykset. Vähän pienempikin tähti olisi puhaltanut ulkokerroksensa avaruuteen heliumleimahduksen aikana. Onko siitä löydettävissä todisteita geologisista kerrostumista?

Jos ruskean kääpiön kokoluokan taivaankappale lähestyy Aurinkoa, se kulkee Oortin pilven halki satoja vuosia ennen päätymistään tänne aurinkokunnan sisäosiin. Tämä tietysti merkitsee valtavasti lisääntyneitä komeettamääriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat