Seuraa 
Viestejä13039

Ensimmäinen ns. elämän vyöhykkeellä sijaitseva eksoplaneetta on löytynyt. Elämän vyöhykkeellä tarkoitetaan elämälle sopivaa etäisyyttä emotähdestä. Planeetta majailee Vaa'an tähtikuviossa, 20 valovuoden päässä ja sen keskilämpötilan arvellaan olevan 0-40 celciusastetta, joten mahdollisen veden pitäisi olla nestemäistä.

Planeetta on läpimitaltaan 1,5 kertaa Maan kokoinen. Massaa tosin on viisinkertaisesti. Se kiertää emotähteään varsin lähellä, 14 kertaa lähempänä kuin Maa, mutta koska tähti on punainen kääpiö (Gliese 581), korventumisvaaraa ei ole. Planeetan vuosi kestää vain 13 Maan vuorokautta.

Seuraava Astronomy & Astrophysics kertoo aiheesta lisää. [size=100:2uoako5u]Tässä[/size:2uoako5u] linkki Helsingin Sanomien uutiseen.

Edit: iTWiren uutisen mukaan tähti on Gliese 581, eikä 581 b, kuten Hesarin uutisessa. Gliese 581 b on Neptunuksen kaltainen kaasujättiläinen Gliesen radalla. Nyt löydetty elämän vyöhykkeen planeetta on nimeltään Gliese 581 c. [size=100:2uoako5u]Linkki[/size:2uoako5u] iTWiren uutiseen.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (114)

"Imagine there's no countries...
no religions too...."

Mikä on Paavin kanta tähän? Ovatko imaamit jo tietoisia asiasta minareeteissaan?

Vierailija

Urantia on tiennyt tästä planeetasta jo ennen syntymäämme...

Miksi muuten aamulla telkkariuutisissa sanottiin, että nimenomaan massa on 1,5 kertaa maan massa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
asdf
Se kiertää emotähteään varsin lähellä, 14 kertaa lähempänä kuin Maa, mutta koska tähti on punainen kääpiö (Gliese 581), korventumisvaaraa ei ole.

Eivätkös punaiset kääpiöt ole poikkeuksetta hyvin epävakaita tähtiä (flare star)?

"Nyt raportoitu planeetta on massaltaan noin puolitoista kertaa maapallon kokoinen"

Sanoo ylen tiedeuutiset. Mitenkähän lie sitten tuo massan ja koon kanssa.

http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id10654.shtml

EDIT: jo kolme muuta sivustoa sanovat että planeetta on 1.5 kertaa suurempi kooltaan ja 5 kertaa suurempi massaltaan kuin maa.
Eli eiköhän ylen uutiset puhu puppua.

Nephr
"Nyt raportoitu planeetta on massaltaan noin puolitoista kertaa maapallon kokoinen"

Sanoo ylen tiedeuutiset. Mitenkähän lie sitten tuo massan ja koon kanssa.

http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id10654.shtml[/quote]
iTWire:n ja HS:n mukaan halkaisija on 1,5-kertainen, joten massaa pitäisi olla paljon enemmän. Planeetta onkin näiden lähteiden mukaan mukaan 5 kertaa Maata raskaampi, kuten asdf mainitsi.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä24571

Punaisia kääpiöitä kiertävien planeettojen ongelmana on se, että ollakseen ekokehässä niiden täytyy olla hyvin lähellä tähteä, ja niinhän tuo löydettykin on. Tähden läheisyys saa kuitenkin sen aiheuttamat vuorovesivoimat vaikuttamaan planeettaan niin voimakkaasti, että sen oma pyöriminen muuttuu sidotuksi, ts. se näyttää aina saman puolen itsestään aurinkoon.

Sidottu pyöriminen puolestaan on ongelmallista sen vuoksi, ettei lämpötilamuutoksia tällöin juuri ole, ja esim. kaasukehä saattaa jäätyä planeetan yöpuolelle ja häipyä kokonaan päiväpuolelta. Onkin varsin epätodennäköistä, että ainakaan mikrobitasoa monimutkaisempaa elämää esiintyisi punaisia kääpiöitä kiertävillä planeetoilla.

Sinänsä on kyllä hieno juttu, että planeettoja löytyy nyt tuhkatiheään aivan kuten teoreetikot olettivatkin jo vuosikymmeniä ennen kun havaintotekniikka kehittyi riittävästi. Nyt ollaan siinä vaiheessa että planeetat havaitaan jos ne ovat hyvin isoja tai jos ne ovat lähellä pienikokoista emotähteään (kuten tässä uusimmassa esimerkissä). Vielä täytynee kuitenkin odotella että pystymme havaitsemaan planeettoja jotka ovat isompien tähtien ekokehässä, riittävän kaukana ettei niiden pyöriminen ole sidottua.

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
Empiristi
asdf
Se kiertää emotähteään varsin lähellä, 14 kertaa lähempänä kuin Maa, mutta koska tähti on punainen kääpiö (Gliese 581), korventumisvaaraa ei ole.

Eivätkös punaiset kääpiöt ole poikkeuksetta hyvin epävakaita tähtiä (flare star)?

Käsittääkseni kaikki flare-tähdet ovat nuoria punaisia kääpiöitä, mutta kaikki punaiset kääpiöt eivät ole flare-tähtiä. En osaa sanoa, onko Gliese sellainen.

Toinen vakava rajoite elämän syntymiselle on Pseudohipin mainitsema sidottu pyöriminen, mikäli se vallitsee Gliese 581 c:llä. On tosin esitetty olettamus, että vaikka elämän vyöhykkeellä sijaitsevan planeetan pyöriminen olisi sidottua, saattaisi sillä olla kapea nestemäisen veden vyöhyke, jolla elämä olisi mahdollista.

Jos jotain kiinnostaa, [size=100:mq64dttl]tässä[/size:mq64dttl] linkki Astronomy & Astrophysicsin manuscriptiin aiheesta.

eiväthän punaiset kääpiöt ole epävakaita. niiden elinikäkin on pienestä lämpötilasta johtuen paljon pitempi, kuin esim. auringon, koska ne muuttavat vetyä hitaammin helimumiksi, eli vetyä riittää pitempään.
tosin se lyhyt 13 päivän kiertorata merkitsee sitä, että planeetalla lienee aika paljon erilaiset olot, kuin maapallolla.

ja viimeisenä haluaisin muistuttaa, että kaikki eksoplaneetat ovat niin kaukana, että niille ihmiset eivät pääse ikinä, ellei tekniikka kehity todella huimasti.

eli voimme lähinnä tehdä joidenkin kaukoputkitutkimusten valossa vain arvauksia planeetan oloista ja siellä mahdollisesta olevasta elämästä.

Toki aina löydättäessä uusi lupaavan oloinen eksoplaneetta, kannattaa kääntää radioteleskoopit sitä kohti, koska siellä mahdollisesti ollut tai oleva sivilisaatio on lähettänyt paljon radioaaltoja avaruuteen.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
N.E.R.O
se lyhyt 13 päivän kiertorata merkitsee sitä, että planeetalla lienee aika paljon erilaiset olot, kuin maapallolla.

Jos planeetan pyöriminen on sidottu, ei tällä liene merkitystä. Taivas näyttää aina samalta.

Onko jo laskettu, kuinka lämmintä päiväpuolella on, ja kuinka leveä on elämälle sopiva vyöhyke ja kuinka suuret lämpötilavaihtelut siellä on?

N.E.R.O
eiväthän punaiset kääpiöt ole epävakaita. niiden elinikäkin on pienestä lämpötilasta johtuen paljon pitempi, kuin esim. auringon, koska ne muuttavat vetyä hitaammin helimumiksi, eli vetyä riittää pitempään.

Tiesin kyllä että punaiset kääpiöt fuusioivat vetyä hitaammin, mutta puhuinkin säteilyn intensiteetin muutoksista, joka on pienille tähdille tyypillistä toimintaa. Wikipedian mukaan Gliese 581 on säteilyn intensiteetiltään merkittävästi muuttuva tähti (variable star), joskaan ei ilmeisesti kovin rajusti käyttäytyvä sellainen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gliese_581

Suppose the star is in the swelling phase. Its outer layers expand, causing them to cool. Because of the decreasing temperature the degree of ionization also decreases. This makes the gas more transparent, and thus makes it easier for the star to radiate its energy. This in turn will make the star start to contract. As the gas is thereby compressed, it is heated and the degree of ionization again increases. This makes the gas more opaque, and radiation temporarily becomes captured in the gas. This heats the gas further, leading it to expand once again. Thus a cycle of expansion and compression (swelling and shrinking) is maintained.

http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_star

Hannibal the kannibal
PUNAISEN auringon planeetan asukkailla on ISOT silmät !!!
Juuh, ja silmät venyneetkin, koska vetovoima venyyttää. Siks kait nykynuoriso on sillain pidempiä, kuin me vanhat käppänät.

Vuorovesivoimat jylläävät. En muuten aikaisemmin tiennytkään että kuu onkin ryby -pallon muotoinen. Venyy ja vanuu. Kukas tätä meidän Tellusta oikein litistele? Hyvä, että Etelämanner pitää meidät oikein päin, että ei pudota pallolta pois...

EI mutta ihan tosissaan, Arthur C. Clarke tämän teorian esitti,
punaisen auringon planeetan asukkaiden silmän pitää kerätä paljon enemmän heikompaa pitkäaaltoista säteilyä kuin meidän 500
nanometrin alueella ja siksi silmien tulee olla huomattavasti isommat ! JA kas, eikös niillä UFO-olennoila ole sellaiset teevadin
kokoiset mollukat ( saattaahan se tietenkin olla suojakypärä, kuu-
astronauttikin näyttää kykloopilta ! ).

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45017
Hannibal the kannibal
EI mutta ihan tosissaan, Arthur C. Clarke tämän teorian esitti, punaisen auringon planeetan asukkaiden silmän pitää kerätä paljon enemmän heikompaa pitkäaaltoista säteilyä kuin meidän 500
nanometrin alueella ja siksi silmien tulee olla huomattavasti isommat

Itse asiassa infrapunanäön kanssa tulee aivan muita ongelmia. Jos mennään paljon lähi-infrapunaa pitemmille aallonpituuksille, monet kaasut alkavat absorboida niitä. Tähtitieteilijätkin käyttävät avaruusteleskooppeja pitkän infrapunan havaintoihin, koska ilmakehä on läpinäkymätön. Ja matalaenergisten fotonien detektointi on myös ongelmallista, koska ne tahtovat hukkua termiseen kohinaan. Teknisissä laitteissa ongelmaa kierretään jäähdyttämällä detektori, mutta näin äkkiseltään on vaikea uskoa jäähdytyskoneiston kehittymiseen luonnonvalinnan seurauksena.

No, jos planeetta on niin lähellä tähteä, että siellä on järkevä lämpötila, säteilyn intensiteetti on samaa luokkaa kuin Maassa. Näkyvän valon osuus ei ole punaisillakaan tähdillä kertaluokkia pienempi, joten vallan mainiosti sellaisella planeetalla tulee toimeen punaisella tai lähi-ir-näöllä.

Kun se on kerta isompi, niin se pystyy massallaan sitomaan kaasuja ja nesteitä itseensä paremmin. Veikkaan että siellä on paljon vettä. Ja paksuhko ilmakehä. Tuo massiivisuus aiheuttaa kyllä sen, että mitään kovin kookkaita olentoja ei ainakaan sen planeetan pinta päällää kanna. Mutta tuo olettamani vesi auttaa asiaan.

Hannibal the kannibal
EI mutta ihan tosissaan, Arthur C. Clarke tämän teorian esitti, punaisen auringon planeetan asukkaiden silmän pitää kerätä paljon enemmän heikompaa pitkäaaltoista säteilyä kuin meidän 500 nanometrin alueella ja siksi silmien tulee olla huomattavasti isommat ! JA kas, eikös niillä UFO-olennoila ole sellaiset teevadin
kokoiset mollukat ( saattaahan se tietenkin olla suojakypärä, kuu-astronauttikin näyttää kykloopilta ! ).
Juu, juu.
http://www.aikakone.org/arkisto/arvoste ... ysseia.htm ja myös
http://fi.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke
Miks mun koiraherralla on isommat silmät kuin mulla. Suukin sillä on jättimäinen. Löytyykö vastaus Punahilkka sadusta?

Olet kyllä oikeassa. Aikoinaan kun kehitin valokuvia punaisessa valossa (purkkiin tietysti pimeässä) niin huomasin, että eihän ainakaan mun silmät tullut pitkään siinä valossa toimeen. Yök. Näin siis punaista. Pidetään sitten niin, että punavalo (kääpiötähti) tartteekin erikoissilmät

ps. Onkohan se punaista valoa. Eihän niitä ole oikeastaan edes löydetty. Teoriaa vaan.

EDIT Korjattu kehittäminen valokuvaksi

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45017
Lassi

Miks mun koiraherralla on isommat silmät kuin mulla. Suukin sillä on jättimäinen. Löytyykö vastaus Punahilkka sadusta?Niin, vaikka jotkut Clarken ideat ovat jossakin muodossa toteutuneet, hän oli kuitenkin fiktiokirjailija.

Onkohan se punaista valoa. Eihän niitä ole oikeastaan edes löydetty. Teoriaa vaan.

Kyllä punaisia tähtiä on löydetty, ja ne on nimetty punaisiksi juuri valonsa silmin aistittavan värin takia. Katso vaikka itse, ainakin Orionin Betelgeuze näyttää paljain silminkin hieman punetavalta. Spektroskopia, joka mittaa tähtien spektrejä (joista havaittava väri seuraa), on vanha ja vakiintunut tieteenala.

NIIN, ne oli tuossa "Lapsuuden lopussa" nämä punaisen auringon
planeetan klassista pirua muistuttavat lentävät asukkaat, joiden silmät
olivat kehittyneet siellä ja pitivät vahvoja aurinkonlaseja täällä
asioidessaan !

Neutroni
Hannibal the kannibal
EI mutta ihan tosissaan, Arthur C. Clarke tämän teorian esitti, punaisen auringon planeetan asukkaiden silmän pitää kerätä paljon enemmän heikompaa pitkäaaltoista säteilyä kuin meidän 500
nanometrin alueella ja siksi silmien tulee olla huomattavasti isommatItse asiassa infrapunanäön kanssa tulee aivan muita ongelmia. Jos mennään paljon lähi-infrapunaa pitemmille aallonpituuksille, monet kaasut alkavat absorboida niitä. Tähtitieteilijätkin käyttävät avaruusteleskooppeja pitkän infrapunan havaintoihin, koska ilmakehä on läpinäkymätön. Ja matalaenergisten fotonien detektointi on myös ongelmallista, koska ne tahtovat hukkua termiseen kohinaan. Teknisissä laitteissa ongelmaa kierretään jäähdyttämällä detektori, mutta näin äkkiseltään on vaikea uskoa jäähdytyskoneiston kehittymiseen luonnonvalinnan seurauksena.

No, jos planeetta on niin lähellä tähteä, että siellä on järkevä lämpötila, säteilyn intensiteetti on samaa luokkaa kuin Maassa. Näkyvän valon osuus ei ole punaisillakaan tähdillä kertaluokkia pienempi, joten vallan mainiosti sellaisella planeetalla tulee toimeen punaisella tai lähi-ir-näöllä.

TOTTA on, mm. vesihöyry ja hiilidioksidi ! Vesihöyryssä eli pilvessä
( siinä tosin tiivistyneenä mikropisaroiksi ) emme mekään tosin paljon näe, mutta CO2:a on usein planeetoilla runsaasti ( ei ehkä kuitenkaan
elävillä planeetoilla, vapaa happi olisi elämän merkki ). Ehkäpä nämä
oliot ovat perin kylmiä muutenkin, suonissa virtailee nesteammoniakki
tai metaani, silloin IR erottuu hyvin ? Hitaita ne silloin myös olisivat ...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat