Seuraa 
Viestejä11749
Liittynyt16.3.2005

Ensimmäinen ns. elämän vyöhykkeellä sijaitseva eksoplaneetta on löytynyt. Elämän vyöhykkeellä tarkoitetaan elämälle sopivaa etäisyyttä emotähdestä. Planeetta majailee Vaa'an tähtikuviossa, 20 valovuoden päässä ja sen keskilämpötilan arvellaan olevan 0-40 celciusastetta, joten mahdollisen veden pitäisi olla nestemäistä.

Planeetta on läpimitaltaan 1,5 kertaa Maan kokoinen. Massaa tosin on viisinkertaisesti. Se kiertää emotähteään varsin lähellä, 14 kertaa lähempänä kuin Maa, mutta koska tähti on punainen kääpiö (Gliese 581), korventumisvaaraa ei ole. Planeetan vuosi kestää vain 13 Maan vuorokautta.

Seuraava Astronomy & Astrophysics kertoo aiheesta lisää. [size=100:2uoako5u]Tässä[/size:2uoako5u] linkki Helsingin Sanomien uutiseen.

Edit: iTWiren uutisen mukaan tähti on Gliese 581, eikä 581 b, kuten Hesarin uutisessa. Gliese 581 b on Neptunuksen kaltainen kaasujättiläinen Gliesen radalla. Nyt löydetty elämän vyöhykkeen planeetta on nimeltään Gliese 581 c. [size=100:2uoako5u]Linkki[/size:2uoako5u] iTWiren uutiseen.

Sivut

Kommentit (114)

"Imagine there's no countries...
no religions too...."

Mikä on Paavin kanta tähän? Ovatko imaamit jo tietoisia asiasta minareeteissaan?

asdf
Se kiertää emotähteään varsin lähellä, 14 kertaa lähempänä kuin Maa, mutta koska tähti on punainen kääpiö (Gliese 581), korventumisvaaraa ei ole.

Eivätkös punaiset kääpiöt ole poikkeuksetta hyvin epävakaita tähtiä (flare star)?

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä13936
Liittynyt27.11.2006

Punaisia kääpiöitä kiertävien planeettojen ongelmana on se, että ollakseen ekokehässä niiden täytyy olla hyvin lähellä tähteä, ja niinhän tuo löydettykin on. Tähden läheisyys saa kuitenkin sen aiheuttamat vuorovesivoimat vaikuttamaan planeettaan niin voimakkaasti, että sen oma pyöriminen muuttuu sidotuksi, ts. se näyttää aina saman puolen itsestään aurinkoon.

Sidottu pyöriminen puolestaan on ongelmallista sen vuoksi, ettei lämpötilamuutoksia tällöin juuri ole, ja esim. kaasukehä saattaa jäätyä planeetan yöpuolelle ja häipyä kokonaan päiväpuolelta. Onkin varsin epätodennäköistä, että ainakaan mikrobitasoa monimutkaisempaa elämää esiintyisi punaisia kääpiöitä kiertävillä planeetoilla.

Sinänsä on kyllä hieno juttu, että planeettoja löytyy nyt tuhkatiheään aivan kuten teoreetikot olettivatkin jo vuosikymmeniä ennen kun havaintotekniikka kehittyi riittävästi. Nyt ollaan siinä vaiheessa että planeetat havaitaan jos ne ovat hyvin isoja tai jos ne ovat lähellä pienikokoista emotähteään (kuten tässä uusimmassa esimerkissä). Vielä täytynee kuitenkin odotella että pystymme havaitsemaan planeettoja jotka ovat isompien tähtien ekokehässä, riittävän kaukana ettei niiden pyöriminen ole sidottua.

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

asdf
Seuraa 
Viestejä11749
Liittynyt16.3.2005
Empiristi
asdf
Se kiertää emotähteään varsin lähellä, 14 kertaa lähempänä kuin Maa, mutta koska tähti on punainen kääpiö (Gliese 581), korventumisvaaraa ei ole.

Eivätkös punaiset kääpiöt ole poikkeuksetta hyvin epävakaita tähtiä (flare star)?

Käsittääkseni kaikki flare-tähdet ovat nuoria punaisia kääpiöitä, mutta kaikki punaiset kääpiöt eivät ole flare-tähtiä. En osaa sanoa, onko Gliese sellainen.

Toinen vakava rajoite elämän syntymiselle on Pseudohipin mainitsema sidottu pyöriminen, mikäli se vallitsee Gliese 581 c:llä. On tosin esitetty olettamus, että vaikka elämän vyöhykkeellä sijaitsevan planeetan pyöriminen olisi sidottua, saattaisi sillä olla kapea nestemäisen veden vyöhyke, jolla elämä olisi mahdollista.

Jos jotain kiinnostaa, [size=100:mq64dttl]tässä[/size:mq64dttl] linkki Astronomy & Astrophysicsin manuscriptiin aiheesta.

eiväthän punaiset kääpiöt ole epävakaita. niiden elinikäkin on pienestä lämpötilasta johtuen paljon pitempi, kuin esim. auringon, koska ne muuttavat vetyä hitaammin helimumiksi, eli vetyä riittää pitempään.
tosin se lyhyt 13 päivän kiertorata merkitsee sitä, että planeetalla lienee aika paljon erilaiset olot, kuin maapallolla.

ja viimeisenä haluaisin muistuttaa, että kaikki eksoplaneetat ovat niin kaukana, että niille ihmiset eivät pääse ikinä, ellei tekniikka kehity todella huimasti.

eli voimme lähinnä tehdä joidenkin kaukoputkitutkimusten valossa vain arvauksia planeetan oloista ja siellä mahdollisesta olevasta elämästä.

Toki aina löydättäessä uusi lupaavan oloinen eksoplaneetta, kannattaa kääntää radioteleskoopit sitä kohti, koska siellä mahdollisesti ollut tai oleva sivilisaatio on lähettänyt paljon radioaaltoja avaruuteen.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
N.E.R.O
se lyhyt 13 päivän kiertorata merkitsee sitä, että planeetalla lienee aika paljon erilaiset olot, kuin maapallolla.

Jos planeetan pyöriminen on sidottu, ei tällä liene merkitystä. Taivas näyttää aina samalta.

Onko jo laskettu, kuinka lämmintä päiväpuolella on, ja kuinka leveä on elämälle sopiva vyöhyke ja kuinka suuret lämpötilavaihtelut siellä on?

N.E.R.O
eiväthän punaiset kääpiöt ole epävakaita. niiden elinikäkin on pienestä lämpötilasta johtuen paljon pitempi, kuin esim. auringon, koska ne muuttavat vetyä hitaammin helimumiksi, eli vetyä riittää pitempään.

Tiesin kyllä että punaiset kääpiöt fuusioivat vetyä hitaammin, mutta puhuinkin säteilyn intensiteetin muutoksista, joka on pienille tähdille tyypillistä toimintaa. Wikipedian mukaan Gliese 581 on säteilyn intensiteetiltään merkittävästi muuttuva tähti (variable star), joskaan ei ilmeisesti kovin rajusti käyttäytyvä sellainen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gliese_581

Suppose the star is in the swelling phase. Its outer layers expand, causing them to cool. Because of the decreasing temperature the degree of ionization also decreases. This makes the gas more transparent, and thus makes it easier for the star to radiate its energy. This in turn will make the star start to contract. As the gas is thereby compressed, it is heated and the degree of ionization again increases. This makes the gas more opaque, and radiation temporarily becomes captured in the gas. This heats the gas further, leading it to expand once again. Thus a cycle of expansion and compression (swelling and shrinking) is maintained.

http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_star

Hannibal the kannibal
PUNAISEN auringon planeetan asukkailla on ISOT silmät !!!
Juuh, ja silmät venyneetkin, koska vetovoima venyyttää. Siks kait nykynuoriso on sillain pidempiä, kuin me vanhat käppänät.

Vuorovesivoimat jylläävät. En muuten aikaisemmin tiennytkään että kuu onkin ryby -pallon muotoinen. Venyy ja vanuu. Kukas tätä meidän Tellusta oikein litistele? Hyvä, että Etelämanner pitää meidät oikein päin, että ei pudota pallolta pois...

EI mutta ihan tosissaan, Arthur C. Clarke tämän teorian esitti,
punaisen auringon planeetan asukkaiden silmän pitää kerätä paljon enemmän heikompaa pitkäaaltoista säteilyä kuin meidän 500
nanometrin alueella ja siksi silmien tulee olla huomattavasti isommat ! JA kas, eikös niillä UFO-olennoila ole sellaiset teevadin
kokoiset mollukat ( saattaahan se tietenkin olla suojakypärä, kuu-
astronauttikin näyttää kykloopilta ! ).

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30498
Liittynyt16.3.2005
Hannibal the kannibal
EI mutta ihan tosissaan, Arthur C. Clarke tämän teorian esitti, punaisen auringon planeetan asukkaiden silmän pitää kerätä paljon enemmän heikompaa pitkäaaltoista säteilyä kuin meidän 500
nanometrin alueella ja siksi silmien tulee olla huomattavasti isommat

Itse asiassa infrapunanäön kanssa tulee aivan muita ongelmia. Jos mennään paljon lähi-infrapunaa pitemmille aallonpituuksille, monet kaasut alkavat absorboida niitä. Tähtitieteilijätkin käyttävät avaruusteleskooppeja pitkän infrapunan havaintoihin, koska ilmakehä on läpinäkymätön. Ja matalaenergisten fotonien detektointi on myös ongelmallista, koska ne tahtovat hukkua termiseen kohinaan. Teknisissä laitteissa ongelmaa kierretään jäähdyttämällä detektori, mutta näin äkkiseltään on vaikea uskoa jäähdytyskoneiston kehittymiseen luonnonvalinnan seurauksena.

No, jos planeetta on niin lähellä tähteä, että siellä on järkevä lämpötila, säteilyn intensiteetti on samaa luokkaa kuin Maassa. Näkyvän valon osuus ei ole punaisillakaan tähdillä kertaluokkia pienempi, joten vallan mainiosti sellaisella planeetalla tulee toimeen punaisella tai lähi-ir-näöllä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat