Seuraa 
Viestejä45973

Tietoviikko-lehdessä oli tämmöinen juttu:

"Palvelukeskeisen arkkitehtuurin mukaisten ohjelmistojen epäkypsyys aiheuttaa käyttäjille runsaasti pettymyksiä, tutkimusyhtiö Gartner sanoo.
Samalla kun soan suosio on kasvanut dramaattisesti kaikilla aloilla, alueilla ja eri kokoisissa organisaatioissa, niin myös siihen liittyvän tuskan määrä on kasvanut.

"Soan periaatteita on sovelluttu liian jäykästi ja se on johtanut projektien venymiseen ja kustannusten karkaamiseen", yhtiön tutkimusjohtaja L. Frank Kenney selittää.

Vaan eipä hätää, Kenney korostaa. "Soan periaatteet ovat osoittautuneet kestäviksi, ja monista menestyksekkäistäkin projekteista on raportoitu. Organisaatioiden pitäisikin investoida aggressiivisesti soaan, sillä siitä tulee nopeasti kaikkien uusien liiketoimintakriittisten sovellusten perusta."

Gartnerin ennusteen mukaan tänä vuonna yli puolet bisneskriittisistä operatiivisista sovelluksista ja liiketoimintaprosesseista tulee perustumaan palvelukeskeiseen arkkitehtuuriin. Vuonna 2010 osuus on jo 80 prosenttia, yhtiö esittää."

Luin tekstin useampaan kertaan, mutten ymmärtänyt mitään.

Tilaanko ambulanssin neurologian päivystykseen vai olenko pudonnut tekniikan rattailta päälleni?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (13)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mummo

Tilaanko ambulanssin neurologian päivystykseen vai olenko pudonnut tekniikan rattailta päälleni?

Älä ambulanssia tilaa, tai laita se hakemaan minutkin mutkan kautta matkaan. En ymmärtänyt myöskään juuri hölkäsen pöläystä.

Soa olisi pitänyt kirjoittaa SOA, koska se on lyhenne jota luultavasti kovinkaan moni ei tunne. Nyt lyhenne esiintyy enemmän sanana, jota muka käytetään paljonkin arkikielessä. Se taas osoittaa toimittajan laiskuutta, sillä tiettyjen alojen jargon pitäisi kääntää artikkeleissa ymmärrettäväksi taviskieleksi, ja lyhenne pitäisi avata lukijoille kun sitä käytetään ensimmäistä kertaa. Siis huonosti kirjoitettu juttu. En minäkään ymmärtänyt siitä sanaakaan, ennen kuin katsoin tuon Kunkun linkin.

(SOA=Service Oriented Architecture)

En tiedä, onko tällä seuraavalla anekdootilla mitään tekemistä Mummon avaaman aiheen kanssa, mutta pakko kertoa se tässä, koska assosiaatio toi tapauksen mieleen.

Aikoinaan suunniteltiin Tikkurilaan tiedekeskus Heurekan rakentamista, joka nyt onkin toiminut menestyksekkäästi jo vaikka kuinka monta vuotta.
Heurekan rakentamisen rahoitus oli aluksi hyvin epävarmaa – kuten kalliiden uusien hankkeiden laita yleensä on. Niinpä hankkeeseen kuluvien varojen keräämiseen tarvittiin paitsi kaupunkien ja eri yhteisöjen varoja ja lainojen takauksia, myös paljon hyväntekeväisyyttä ja talkoohenkistä varojen keruuta. Erään suomalaisen metsätalouden suurfirman silloinen johtaja, vuorineuvos Mr.X kertoi myöhemmin lehtihaastattelussa:
”Luokseni ilmestyi eräänä päivänä kaksi tiedemiestä pyytämään avustusta Heurekan rakentamiseksi. Toinen heistä oli kännissä kuin peikko ja puhui koko ajan vaan vitusta. Toinen oli muuten vaan hullu. Pakkohan niille oli miljoona antaa!”

Heh, Tarkastaja, olikos Hannu Miettinen toinen Heurekan käynnistäjistä?

Kiitos linkistä, kunkku. En ymmärtänyt siitäkään mitään. Koetan houkutella brasilialaisella häränpihvillä päivystävän nörtin selittämään asiaa. Rautalanka ja tavuviivoja mukaan.

Tai sitten menen härkävankkureilla museoon kökkimään. Saavat sitten lapset ihmetellä ja osoitella sormella.

Älä tilaa ambulanssia vaan laita IT filtteri päälle.

Tämäkin palsta varmasti pyörii SOA periaatteiden mukaisesti, eli ohjelmistopalvelun ylläpito on ulkoistettu IT-alan ammattilaisfirmalle, joka huolehtii palvelimista, ohjelmistopäivityksistä ja palvelun kehittämisestä.

Itseäni IT-alan ihmisenä ärsyttää tuo IT-jargon, kolmikirjaimiset lyhenteet, jotka ovat loppuneet jo ajat sitten. Anteeksi kaksikirjaiminen IT sana - se on se vanha ATK, joka piti kansainvälistää

Taisin kaivaa itse koodia nenästäni, kun menin mokomaa nuorten miesten lehteä lukemaan

Tutkailtuani nyt sanaa ohjauksenne turvin päädyin seuraavaan mummennokseen:

"Mitäs ulkoistitte kaikki hommat, vi*ksihan ne menee kun kaikki repii vaan hillot pullasta eikä rusinat riitä.

Vaan eipä hätää, Kenney korostaa: Tää on kuulkaa niin hyvä juttu, että antakaa vaan lisää massia mulle.

Gartnerin ennusteen mukaan tänä vuonna yli puolet menee ansaan ja kaikki menee entistä enemmän sekaisin."

Älä hyvä Mummo vaivu synkkyyteen.

Isoja järjestelmiä ei ole pitkään aikaan ollut kannattavaa kehittää ja rakentaa jokaisen firman räätälintyönä omilla koodareillaan ja atk-väellä. Siitä se kaaos vasta olisi syntynyt.

Kyllähän ITC-alalla (lue atk-alalla) näitä tulevia ja meneviä "avoimia" arkkitehtuureja riittää. SOA on nyt tällä hetkellä hype, kunnes huomenna sen jälleen korvaa jokin muu tyyliin ZOA tms. Tällaista se on ollut jo parikymmentä vuotta tällä alalla, arkkitehtuureja tulee ja menee mutta harvat jäävät, mitä nyt edelleenkin mainframet (IBM zOS) coboleineen ja perinteellisine verkko- tai relaatiokantoineen edelleenkin raskaassa käsittelyssä jyräävät ja jopa vahvistavat asemiaan.

Minä itse olin jokin aika sitten solmussa sanan bau kanssa.

Mutta sitten kun hoksasin, että tehdään just niinkuin ennenkin, asia selkeni.

Mikään ei muuttunut.

Rokka oli oikeassa: Tää puolustussoan rategia on tällanen. Jos sie lähet juaksemmaa, nii saat juosta pohjalahel saakka, kyll hää baus sentään tulee peräs.

Mummo hyvä, älähän suotta panikoi. Ajattele niitä miljoonaa pientä konsulttia. Ilman moisia vaikeaselkoisia ja mitäänsanomattomia sana(lyhenne)hirviöitä ei heillä olisi töitä. Ja jos niin olisi, tarvittaisiin miljoona pientä ambulanssia, kuljettamaan heidät miljoonan pienen psykiatrin luo. Ei sellaista yksikään terve kansantalous kestäisi. Katastrofi olisi. Siis suotta moisilla päätään mummo rassaa. Ennemmin yksi hullu mummo kuin miljoona hullua konsulttia. Vai miten se nyt menikään vanha sanonta...

Juuh. Taidan tästä ulos kävelylle. MBBWOB*

*=Mind & Body Based Walking Oriented Behaviour. MBBWOB saa yksilön tuntemaan itsensä eläväksi. MBBWOB integroi yksilön tehokkaasti MBBWOB-joukkoon ja erottaa tavallisten hyödyttömien kuntokävelijöiden joukosta. MBBWOB:n on todistettu tarjoavan sekä mieltä että ruumista ylentävän jalankulkukokemuksen, sekä tuottavan parhaan mahdollisen tuloksen seuraavalla vuosineljänneksellä. MBBWOB ei tuo mitään uutta kävelyyn, eikä se varsinkaan tarkoita mitään. MBBWOB:n idea piileekin uudessa nerokkaassa innovaatiossa. Kävele kuten ennenkin, mutta muista MBBWOB, ja koe parhaat tulokset. Edistyneemmille käyttäjille MBBWOB extrapaketti 99,90€ (TV-shopin kautta kaksi yhden hinnalla).

Kyllähän ITC-alalla (lue atk-alalla) näitä tulevia ja meneviä "avoimia" arkkitehtuureja riittää. SOA on nyt tällä hetkellä hype, kunnes huomenna sen jälleen korvaa jokin muu tyyliin ZOA tms. Tällaista se on ollut jo parikymmentä vuotta tällä alalla, arkkitehtuureja tulee ja menee mutta harvat jäävät, mitä nyt edelleenkin mainframet (IBM zOS) coboleineen ja perinteellisine verkko- tai relaatiokantoineen edelleenkin raskaassa käsittelyssä jyräävät ja jopa vahvistavat asemiaan.

Ja itse perusasiat eivät silti muutu miksikään. Samat lait ja maalaisjärki toimivat edelleen. Jokaisella myyvällä putiikilla tuntuu olevan oma "jargongeneraattori", jolla voidaan myydä samaa vanhaa asiaa uudelleen. Onneksi on roskapostisuodatin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat