Miksi karhua ja mäyrää voi syödä, minkkiä ja kettua ei?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olen monesti ihmetellyt sitä, että harrastuksenaan ja toisaalta ammatillisesti riistanhoitotoimia tekevät henkilöt sanovat karhun ja mäyränlihan- kyllä, myös mäyrän- olevan käypää ruokaa ihmiselle.

Eräs tuttu metsästysharrastaja E-savosta sanoikin mäyrän olevan maukasta hyvin kypsytettynä samoin kuin karhun- kypsytyksen pitää olla todella tehokasta ja pihvi tai paisti paahtaa/kypsentääpaistaa kunnolla ettei ole trikiinivaaraa.

Mutta miksi sitten minkki ja kettu tai naali, joita tarhataan, eivät kelpaa ihmisen ruokalistalle? Mäyrä ja karhuhan ovat petoeläimiä kuten kettu ja minkkikin. Miksi vain hyvin harva petoeläin kelpaa ravinnoksi?

Kommentit (11)

Vierailija

Ketuttaako?

Mäyrä ja karhu eivät ole petoeläimiä. Ne ovat kaikkiruokaisia, ja ainakin karhu on enimmäkseen kasvisdietillä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Karhu

Kaikkiruokaisen karhun pääravintoa ovat kasvikunnan tuotteet ja talven rasvavaraston keruussa marjat ovat tärkeää ravintoa. Karhu syö myös hyönteisiä, toukkia puista ja muurahaisia mylläämällä muurahaiskekoja. Erityisesti talviunen jälkeen keväällä karhut voivat saalistaa hirviä. Karhu voi kuljettaa saalistamansa eläimen puuhun tai haudata sen suohon, jolloin muut eläimet eivät pääse herkuttelemaan eläimen haaskalla.



http://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4yr%C3%A4#Ravinto

Ruokavalioon vaikuttaa elinalue, mutta yleisesti mäyrän ruokavalio on varsin laaja. Tanskassa sen pääravintoa ovat kosteina öinä kastemadot, ja kesäisin ruokavalioon kuuluvat sittiäiset, kiitäjät, herhiläiset, mehiläiset sekä näiden pesät. Myös hyönteisentoukat, kotilot, siemenet, linnunpoikaset, munat, pikkunisäkkäät ja haaskat kelpaavat mäyrälle.Näätäeläimet eivät tavallisesti syö kasvisravintoa, mutta tässä mäyrä tekee poikkeuksen. Vilja, varsinkin kaura ja maissi, sekä marjat ja hedelmät ovat sen suosiossa.
Vierailija
taiteilijatyyppi
Olen monesti ihmetellyt sitä, että harrastuksenaan ja toisaalta ammatillisesti riistanhoitotoimia tekevät henkilöt sanovat karhun ja mäyränlihan- kyllä, myös mäyrän- olevan käypää ruokaa ihmiselle.

Eräs tuttu metsästysharrastaja E-savosta sanoikin mäyrän olevan maukasta hyvin kypsytettynä samoin kuin karhun- kypsytyksen pitää olla todella tehokasta ja pihvi tai paisti paahtaa/kypsentääpaistaa kunnolla ettei ole trikiinivaaraa.

Mutta miksi sitten minkki ja kettu tai naali, joita tarhataan, eivät kelpaa ihmisen ruokalistalle? Mäyrä ja karhuhan ovat petoeläimiä kuten kettu ja minkkikin. Miksi vain hyvin harva petoeläin kelpaa ravinnoksi?

Kinut kyllä syä ketutki.

Vierailija
Maukka Perusjatka
taiteilijatyyppi
Olen monesti ihmetellyt sitä, että harrastuksenaan ja toisaalta ammatillisesti riistanhoitotoimia tekevät henkilöt sanovat karhun ja mäyränlihan- kyllä, myös mäyrän- olevan käypää ruokaa ihmiselle.

Eräs tuttu metsästysharrastaja E-savosta sanoikin mäyrän olevan maukasta hyvin kypsytettynä samoin kuin karhun- kypsytyksen pitää olla todella tehokasta ja pihvi tai paisti paahtaa/kypsentääpaistaa kunnolla ettei ole trikiinivaaraa.

Mutta miksi sitten minkki ja kettu tai naali, joita tarhataan, eivät kelpaa ihmisen ruokalistalle? Mäyrä ja karhuhan ovat petoeläimiä kuten kettu ja minkkikin. Miksi vain hyvin harva petoeläin kelpaa ravinnoksi?




Kinut kyllä syä ketutki.

Niin syöt sinäkin jos käyt kinuskissa, paikalliset kissat ja koirat ovat listalla myös(rottia unohtamatta):

Vierailija
palpatine
Maukka Perusjatka

Kinut kyllä syä ketutki.


Niin syöt sinäkin jos käyt kinuskissa, paikalliset kissat ja koirat ovat listalla myös(rottia unohtamatta):

Juu, kaikkee on syöty, varpusia ja skorpionejaki.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005
taiteilijatyyppi

Mutta miksi sitten minkki ja kettu tai naali, joita tarhataan, eivät kelpaa ihmisen ruokalistalle? Mäyrä ja karhuhan ovat petoeläimiä kuten kettu ja minkkikin. Miksi vain hyvin harva petoeläin kelpaa ravinnoksi?

Nuo lienevät täkäläisessä ruokakulttuurissa pahanmakuisina pidettyjä. Kyllä ne ravinnoksi kelpaavat aivan hyvin, ja niitä syödäänkin muualla, ja Suomessakin pula-aikoina. Liekö sitten niin, että vahvemmin ruokaa maustavissa kulttuureissa ei lihan huono maku ole niin häiritsevä tekijä kuin täällä, missä ainoa mauste on suola.

Vierailija
Neutroni
taiteilijatyyppi

Mutta miksi sitten minkki ja kettu tai naali, joita tarhataan, eivät kelpaa ihmisen ruokalistalle? Mäyrä ja karhuhan ovat petoeläimiä kuten kettu ja minkkikin. Miksi vain hyvin harva petoeläin kelpaa ravinnoksi?



Nuo lienevät täkäläisessä ruokakulttuurissa pahanmakuisina pidettyjä. Kyllä ne ravinnoksi kelpaavat aivan hyvin, ja niitä syödäänkin muualla, ja Suomessakin pula-aikoina. Liekö sitten niin, että vahvemmin ruokaa maustavissa kulttuureissa ei lihan huono maku ole niin häiritsevä tekijä kuin täällä, missä ainoa mauste on suola.

Itse olen tullut riippuvaiseksi tabascosta, laitan sitä jopa hernekeittoon.Tabasco ei taida kuitenkaan olla niin paha myrkky kuin suola, sillä verenpaineeni on mukavasti kääntynyt laskuun. Suola on siitä paha aine,että ajan myötä sen makuun tottuu ja sitä tulee laitettua ruokaan liikaa. Tabascohan koostuu lähinnä suolasta ja etikasta, mutta tulisuudesta johtuen sitä ei tule holvattua niin paljon kuin suolaa,tosin tabasconkin makuun tottuu joten pudellin saa kulumaan aika nopeasti.

Vierailija

Palpatine, Tabascokastike sisältää hyvin paljon suolaa. Harvoinpa sitä tietysti pullollista annokseen pistetään

Vierailija
palpatine
Tabascohan koostuu lähinnä suolasta ja etikasta, mutta tulisuudesta johtuen sitä ei tule holvattua niin paljon kuin suolaa,tosin tabasconkin makuun tottuu joten pudellin saa kulumaan aika nopeasti.

Kai sentään käytät Habanero Tabascoa?

Itte kannan Habanero Tabasco -purkkia aina mukanani.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005
Valkoinen
Kai sentään käytät Habanero Tabascoa?

Mistä sellaista saa, voisin piruuttani testata. Onko se paljonkin "jäykempää" kun se tavallinen?

Vierailija

Turusta sitä saa ainakin Stocmannin Herkusta; tuo sitä itse Ruotsista. Ei se mitään ihmeellistä ole. 7000-8000 Scovillen asteikolla, kun tavan Tabasco on siinä 2500-5000.

Vierailija

Kyllä kettua voipi syyä, mutta se ei maistu oikeinkaan millekkään, kerran tuli rautoihin sellainen, ai niin rautoilla ei saa metästää, vai.
Noh sanotaan vaikkaettä ammuttiin semmottoinen ja lihastettiin.

Mautonta oli, vaikka mitä tabascoa sekaan mätti. Noh viinan kanssa menettelihe.

Mäyrä sensijaste on maukasta kuten joku sanoiki.

Uusimmat

Suosituimmat