Aspartaami aiheuttaa syöpää?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Etusivun uutisissa:

Yleinen makeutusaine aspartaami aiheuttaa jatkuvasti käytettynä syöpää koe-eläimillä, vaikka päiväannos olisi pieni.

Tämä kävi ilmi italialaisen Ramazzini-säätiön tekemässä tutkimuksessa. Siinä 400 rotalle syötettiin sikiöajasta elämän loppuun asti jatkuvasti aspartaamia. Annos oli suhteessa eläimen painoon joko kaksikertainen tai puolikas siitä, mitä sallitaan ihmisille painokiloa kohti päivässä.

Tulos oli, että aspartaami aiheutti tilastollisesti merkittävän lisäyksen useissa syövissä. Suuri annos lisäsi syövän riskiä enemmän kuin pienempi.

Aspartaamia käytetään makeutusaineena erittäin monissa elintarvikkeissa, esimerkiksi kevytlimsoissa, purukumeissa, makeisissa, jälkiruuissa, jugurteissa ja lapsille tarkoitetuissa lääkkeissä.

Uusista tuloksista kertoo Ramazzini-säätiön tiedote.
Tutkimus vahvisti ryhmän aiempia tuloksia, jotka on julkaissut Environmental Health Perspectives.

Ne eivät vakuuttaneet EU:n terveysviranomaisia niin että suosituksia aspartaamin käytöstä olisi muutettu.

Harmillista että tuon uutisen linkissä olleessa tiivistelmässä ei oikeastaan kerrottu kovinkaan yksityiskohtaisesti miten suuresta riskistä todellisuudessa kysymys.
Joskus aikoinaan törmäsin netissä väitteisiin ja epäilyihin aspartaamin vaaroista, mutta skeptisenä ohitin ne ja päätin luottaa nykyiseen yleiseen tietoon, kuten yleensäkin. Saapa nähdä millaisia arviointeja tuo tutkimustulos saa osakseen, sitä ennen suosittelen pidättäytyvyyttä aspartaamin kovassa käytössä (itse en käytä sitä lainkaan, miksi turhaan riskiä ottamaan kun sen voi välttää).

Kommentit (5)

Vierailija
Duski
Etusivun uutisissa:

Yleinen makeutusaine aspartaami aiheuttaa jatkuvasti käytettynä syöpää koe-eläimillä, vaikka päiväannos olisi pieni.

Tämä kävi ilmi italialaisen Ramazzini-säätiön tekemässä tutkimuksessa. Siinä 400 rotalle syötettiin sikiöajasta elämän loppuun asti jatkuvasti aspartaamia. Annos oli suhteessa eläimen painoon joko kaksikertainen tai puolikas siitä, mitä sallitaan ihmisille painokiloa kohti päivässä.

Tulos oli, että aspartaami aiheutti tilastollisesti merkittävän lisäyksen useissa syövissä. Suuri annos lisäsi syövän riskiä enemmän kuin pienempi.

Aspartaamia käytetään makeutusaineena erittäin monissa elintarvikkeissa, esimerkiksi kevytlimsoissa, purukumeissa, makeisissa, jälkiruuissa, jugurteissa ja lapsille tarkoitetuissa lääkkeissä.

Uusista tuloksista kertoo Ramazzini-säätiön tiedote.
Tutkimus vahvisti ryhmän aiempia tuloksia, jotka on julkaissut Environmental Health Perspectives.

Ne eivät vakuuttaneet EU:n terveysviranomaisia niin että suosituksia aspartaamin käytöstä olisi muutettu.




Harmillista että tuon uutisen linkissä olleessa tiivistelmässä ei oikeastaan kerrottu kovinkaan yksityiskohtaisesti miten suuresta riskistä todellisuudessa kysymys.
Joskus aikoinaan törmäsin netissä väitteisiin ja epäilyihin aspartaamin vaaroista, mutta skeptisenä ohitin ne ja päätin luottaa nykyiseen yleiseen tietoon, kuten yleensäkin. Saapa nähdä millaisia arviointeja tuo tutkimustulos saa osakseen, sitä ennen suosittelen pidättäytyvyyttä aspartaamin kovassa käytössä (itse en käytä sitä lainkaan, miksi turhaan riskiä ottamaan kun sen voi välttää).

Höpsistä... miksei aspartaamia ja zero kysymyksiä?

Vierailija

Niinpä niin, olen minäkin aiemmin törmännyt vastaaviin epäilyksiin, ja tuo tutkimus nyt kantoi lisää vettä myllyyn.

Joissain asioissa sitä kannattaisi vain luottaa jo siihen maalaisjärkeen? Luulisi tuon nyt olevan itsestäänselvyys, ettei ihmisen ruokavalioon kuulu keinotekoiset väri/lisäaineet? Kuten nautojen ruokavalioon ei kuulu liha/luujauheella terästetty rehu. (Vrt. BSE eli hullun lehmän tauti.)

Mutta eihän tämäkään tutkimus maailmaa kaada, 15 minutes of fame, ja huomenna ei kukaan enää muista. Elämästä ei kukaan hengissä selviä, joten jatkakaa vain sitä light-cokiksen lipittämistä.

siouxeyesighed legion
Höpsistä... miksei aspartaamia ja zero kysymyksiä?

Hyvin sanottu siellä takana.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14026
Liittynyt23.6.2005
Ananda
parantunut
Nyt sitten vain odotellaan samanlaista tutkimustulosta aspartaamista...

Ainakin rotat näyttävät saavan syövän aspartaamista

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2952


Aiempi Eu:n säädös aspartaamista tuli voimaan myös italialaisten tutkijoiden rottakokeiden myötä.

Linkkasin tänne joskus viime vuonna tutkimuskirjallisuuden arvioinnin (mukana taisi olla parisensataa tutkimusta satunnaisotoksella), jossa todettiin yli 90% riippumattomasti rahoitetuista PubMedin aspartaamitutkimuksista päätyvän tulokseen, että aspartaami olisi yhteydessä terveysongelmiin.

Lopetin aspartaamin/asesulfaami K:n käytön jo hyvän aikaa sitten, enkä suosittele ainetta muillekaan. Oli päänsärkyä ja epämääräisiä oireita. Eli esanssit E951 ja E 950 kannattaa tsekata ostoksilla, jos haluaa ottaa varman päälle. Minä ainakin otan.

Valitettavasti erittäin monissa tuotteissa on aspartaamijohdannaisia. Varmi tapa varmistua asiasta onkin kytätä virkettä Sisältää fenyylialaniinin lähteen.

On hyvä huomata, että Yhdysvaltain terveysvirasto on vuosikaudet saanut eniten valituksia nimenomaan aspartaamista. Tämä ei liene silkkaa sattumaa/lumevaikutusta?

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Vierailija

professori Leena Räsänen:
[size=150:31xde2f6]EU:n Elintarviketurvallisuusvirasto EFSA kumosi aspartaamiin yhdistetyn syöpäriskin viime vuonna.[/size:31xde2f6]

Saa siis nauttia! Vai? Kenen mielestä se sitten oli ollut riski? Tapahtuiko takinkääntö?

Uusimmat

Suosituimmat